Ok, litt bakgrunnsinfo først. Jeg misliker sterkt å lage mat. Jeg har dårlig kjøkkenselvtillit på det meste utenom baking.
Mannen min elsker å lage mat så det er som regel han som står for den biten.
Mannen min er overhode ikke noen handyman. Han vil ikke være det engang. Mulig han misliker snekring, oppussing og alt det der like mye som jeg misliker å lage mat.
Nå har vi kjøpt oss rekkehus og han har virkelig vist at han både kan og får til mye. Han har rett og slett imponert meg den siste uka. Det har gjort ting mye lettere.
Jeg vet at han setter veldig stor pris på at jeg lager mat. Så nå vil jeg vise han at jeg faktisk kan lage noe godt. Han er glad i sterk mat, men spiser ikke noe fra havet. Eller sau... :rolleyes:
Hva kan jeg lage? Oppskrift, eller link til en oppskrift som fungerer er et must.
Ingenting er så godt som en ordentlig lasange syntes jeg. Denne oppskriften ligner veldig på den jeg pleier å slumpe:
300 gr lasagneplater (pasta)
400 gr kjøttdeig
1 stk løk
1 st hvitløksfedd
1 bx hermetiske tomater
2 ss tomatpurè
2 ts basilikum
1 ts oregano
1 ts salt
1 ts pepper
150 gr revet ost
sauce bèchamel - hvit saus:
1 ss margarin
2 ss hvetemel
5 dl melk
1/4 ts salt
1 kryddermål hvit pepper
1 kryddermål revet muskatnøtt
2 ss permasanost
hakk løk og hvitløk som stekes sammen med kjøttdeig. ha i tomater, tomatpurè og krydder. trekkes på svak varme mens sausen lages. (JO lengre det koker sammen jo bedre. Ha gjerne en lype sukker oppi for å trekke ut syren. Jeg pleier å fylle tomatboksen med vann slik at sausen blir veldig vått og dermed kan koke inn igjen)
smelt margarin i en gryte og ha i hvetemel.
spe med melk, litt om gangen til sausen har passe tykkelse. ha i pepper, salt, revet muskatnøtt og permasanost.
smør en ildfast form og ha i kjøttsaus, lasagneplater (pasta), og saus (du kan også ha ricotta ost i et eget lag. Ricotta er en myk ost som ligner på cottage cheese i utseende men ikke i smak). avslutt med saus og ha revet ost på toppen
Wok med eggnudler og teriyakisaus/marinade. Superenkelt.
Stek kyllingbiter og grønnsaker, kok eggnudler. Når grønnsakene og kyllingen er ferdigstekt har du i litt teriyaki. Jeg liker best marinaden (glassflaske). Ha i nudlene og mer saus. La nudlene bli brune av sausen. Superenkelt og veldig godt. Ikke så lett å feile. ;)
Til to voksne er det passe med 2-3 plater nudler (er som regel tre i pakken), to (store) kyllingfileter og en pose wok-grønnsaker (eller grønnsaker av eget valg) - stek kjøtt og grønnsaker hver for seg og bland heller på slutten. Det blir nok fullt i panna, så nudlene kan egentlig få en runde for seg selv, de også. Det er forresten godt med usaltede cashewnøtter i, de kan slenges i når grønnsaker/kjøtt er sånn ca ferdig.
En god salat og foccacia? Jeg har oppskrift på en knallgod foccacia, hvis det er aktuelt.
Om du søker på chicken tandoori på nrk.no, finner du både oppskrift og video. Det ser kanskje mer avansert ut enn det er. Du bør ha litt tid til å forberede det (marinere en stund), men det blir så godt!
Rens to ferdig grillede kyllinger, og del de i små biter. Legges i en ildfast form. Strø carri over. Del opp en banan i skiver og legg over. Pisk tre deciliter ( evt noe mer ved behov ) kremfløte halvstiv og smak til med chilisaus til det er passe sterkt. Klipp bacon i små strimler og stek. Strø over retten. Legg ananasringer over til slutt.
Stekes i ca tjue minutter på 220 grader celcius. Serveres med ris, salat og brød.
Biffgryte (som biff burgund for eksempel) Kjøtt som småkoker lenge i vin med urter blir generelt veldig godt. Server med hjemmelaget potetstappe og et god glass rødvin.
Indisk med kylling som jeg lagd med stor suksess.
Naturell youghurt 3 dl
Chili og hvitløk etter smak og behag. Jeg bruker en rød chilli og et par båter hvitløk. Da blir den ikke så veldig sterk, men kjenner det litt. Putt oppi en chili til om du liker det litt sterkere.
En teskje garam masala
En teskje tandorikrydder.
Litt frisk hakket koriander (kan fryse resten dersom du kjøpet en hel kvast/plante)
Fire ss presset sitron.
Putt alt dette sammen og bruk stavmikseren slik at alt blir knust og du får en jevn saus. Dette er marinaden. Jeg bruker kylling, men du kan jo også bruke annet kjøtt. La det ligge noen timer eller over natten i kjøleskapet.
Ta ut kjøttet og stek det. Når kjøttet er stekt så hell over resten av marinaden. I en annen panne (eller wok/jerngryte) så freser du en god del smør (3 ss iallefall) sammen med et glass tomatpurre. La det surre noen minutter før du blander alt dette sammen. La hele gryten putre en stund før du smaker til med litt fløte, salt og pepper.
Hakk og stek en pakke bacon sammen med sopp i biter. To "romslige" champignonger pr person, sånn ca. Når baconet er ferdig og vannet fra soppen er kokt bort heller du over en kartong fløte. Når det har kokt opp blander du i ca en halv til en dl revet parmesan, alt etter hvor mye du liker. Begynn med en halv og smak deg til. Litt salt om det behøves, et revet hvitløksfedd, og godt med sort pepper. Kokes i fire-fem minutter slik at den får tykne litt. Vend inn kokt pasta (jeg liker sløyfer og tagliatelle), og server med godt brød og/eller revet parmesan på toppen. Middag på tyve minutter. :D
Salat med endel ruccula og crispisalat, seranoskinke eller tilsvarende, hvit castello, valnøtter, evt noe ananas eller nektarin, cherrytomater og balsamicotopping. Rødvin til.
Mannens favoritt. Jeg bruker rimelig kjøtt av svin og okse.(Mørbrad, faltbiff, grytekjøtt ol) Grovhakker det i kjøkkenmaskin slik at det fortsatt har tyggemotstand.
Jamie's Chili con Carne
Porsjoner 4
Ingredienser
2 mellomstore løk
1 fedd hvitløk
olivenolje
2 strøkne teskjeer chilipulver
1 fersk rød chili, uten frø og finhakket
1 toppet teskje malt spisskummin eller knuste kumminfrø
havsalt og nykvernet sort pepper
ca en halv kilo grytekjøtt eller god kjøttdeig
200 g soltørkede tomater i olje
2 bokser hakkede tomater
½ kanelstang
2 bokser grytebønner, fjern laken
Fremgangsmåte Hakk løk og hvitløk i en kjøkkenmaskin, deretter freser du det i litt olivenolje i en panne eller gryte. Tilsett chilipulver, fersk chili, kummin og litt salt og pepper. Tilsett kjøttdeigen og la det steke til det er blitt brunt. Hakk de soltørkede tomatene i kjøkkenmaskinen med litt olje og hell oppi gryten. Tilsett tomater, kanelstangen, og et glass vann. Smak til med salt og pepper hvis det er behov. La det koke opp, og la det småkoke under lokk i halvannen time. Ha i bønnene en halvtime før det er ferdig, de skal bare varmes opp.
Chili smaker enda bedre hvis du lager den en dag før du skal servere den, (Da får smakene utviklet seg skikkelig), og det er veldig greit hvis du skal ha gjester og ikke har lyst til å være strandet på kjøkkenet. Bare ta den ut av kjøleskapet og varm den opp - server med masse fersk brød, en bladsalat, og en god dose yoghurt naturell eller guacemole.
Foccachia er veldig godt ved siden av.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.