Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Fedmeoperasjoner på Puls i kveld

#1

Dixie Diner sa for siden:

Sikkert ikke interessant for alle, men iallfall for noen. De viser en fedmeoperasjon på Aleris, akkurat det samme jeg var gjennom i januar, samme sted og samme kirurg (Hjørtur Gislason). Søsteren til hun ene jeg ble operert sammen med blir operert i dette programmet.

NRK kl. 19.30 i kveld. :)


#2

Pastill sa for siden:

Skal se! :jupp:


#3

Divine sa for siden:

Takk for tipset. Skal prøve å få det med meg. Puls evner vel også å være saklige i sin fremstilling, slik at det verken blir "halleluja" eller "frikshow" av det.


#4

Dixie Diner sa for siden:

Sånn som meg? :knegg:


#5

Divine sa for siden:

Ja, jeg forstår jo at du personlig er litt "halleluja", men jeg ser faren ved at dette skal framstilles som "the best thing since sliced bread". Det er derfor jeg håper at fremstillingen blir saklig og informativ.


#6

linka-mor sa for siden:

Må selvfølgelig se! :nikker:


#7

Dixie Diner sa for siden:

Ja men det tror jeg absolutt den blir. Det er intervju med kirurgen, Gislason, og han er en av Europas fremste fedmekirurger og er vel en av de som kan MEST om disse operasjonene og har holdt på lengst (10 år). Så det blir nok veldig interessant. :)


#8

KristinS sa for siden:

Skal se jeg også.


#9

lille my sa for siden:

Prøve å huske det, men det er egentlig midt i leggetiden til ungene.


#10

Dixie Diner sa for siden:

Hmm ... Snakket med en på nettet nå som sa at det er skrekkeksempler de skal vise og snakke om, at de kommer til å fremstille operasjonene som noe negativt. Jeg vet ikke, det begynner nå om 5 minutter og blir nok spennende, men jeg håper de ikke skremmer vettet av folk, for det er da fader skrekkhistorier å vise til når det gjelder ALLE operasjoner, til og med små rutinemessige mandel-operasjoner.


#11

Pastill sa for siden:

Jeg er klar!


#12

Dixie Diner sa for siden:

Jøss, kjenner jeg blir litt irritert. Tragisk at noen velger operasjon uten å lese nok om det før de gjør det, slik denne Tina gjorde. At hun kan si at hun trodde det "bare var å operere seg og så rant kiloene av uten kamp" er jo helt ... Ja, jeg vet ikke hva jeg skal si. Trodde de fleste opererte var klar over at det IKKE er slik, at det IKKE er noen enkel utvei men en nødvendig utvei for de fleste sykelig overvektige. At man må jobbe med psyken i tillegg, slik jeg har gjort hele tiden! :rolleyes:

Og ja, klart det finnes andre måter å gå ned i vekt for, men problemet er jo at hele 95 % av de SYKELIG overvektige (BMI 40+) går OPP igjen etter å ha gått ned. Å gå ned i vekt er enkelt for mange, men å holde vekten er verre, og det er jo bla. derfor jeg tok denne operasjonen, for å ha et godt verktøy som HINDRER meg å gå OPP i vekt igjen etterpå.
Slankefarmer ala Ebeltoft, Alm og lignende er knallbra, men problemet er at de fleste raser opp i vekt igjen når de kommer hjem. Jeg vet om 8-10 stykker som har gått ned 50-100 kg på slike opphold, men som har lagt på seg like mye og mer etterpå igjen, noe de desverre ikke er alene om. Synes ikke dette kom bra nok frem i programmet.

Jeg kjenner meg iallfall ikke igjen i Tinas problemer, men det er kanskje fordi jeg tok ansvar selv før operasjonen, brukte hele hverdagen på å snakke med andre opererte, jobbet mye med psyken (og gjør det fremdeles), leste alt jeg kom over om operasjonen og satte meg 120 % inn i det, slik alle pre-opererte bør gjøre!!


#13

Heiko sa for siden:

Selvsagt burde det være slik at alle som blir operert har tatt et informert valg.

Nå er det jo en gang slik at det slett ikke alle som av ulike årsaker selv evner å innhente den informasjonen de trenger i forkant av en slikt alvorlig avgjørelse. Derfor synes jeg at det er legenes/helsepersonell sin plikt å informere sine pasienter om konsekvensene av et slikt inngrep, og det både på det fysiske og psykiske plan.

Iset det er meget bra at du i forkant av din operasjon innhentet den informasjonen du trengte og at du nå i etterkant også er bevist og jobber med den psykiske biten. Jeg tror du gjør en fantastisk jobb med deg selv! :riktig:


#14

Dixie Diner sa for siden:

Ja, leger og annet helsepersonell bør selvsagt informere så godt de kan i forkant, men det gjør de da også. Jeg hadde lange samtaler med både Gislason (han kirurgen i filmen her), sjefskoordinatoren og ernæringsfysiologen på Aleris, og de som blir operert offentlig pleier å ta et startkurs der de får MYE informasjon om operasjonen og livet før og etter. Denne Tina var operert offentlig var hun ikke? Merkelig at hun da ikke har fått på startkurset, for det kan hun umulig ha gjort med de toskete holdningene hun hadde. Jeg synes det ble litt pinlig og at hun egentlig dreit seg litt ut. Synd. De fleste som opererer seg skjønner heldigvis at det ikke er en enkel hokus pokus-utvei og at man MÅ jobbe for det i tillegg. Operasjonen er jo kun et verktøy, ikke en ting som løser alt automatisk.

Når jeg når målet mitt skal jeg fader meg få Puls til å intervjue meg, DA skal dere se en annen vinkling av dette her. :nemlig:
Jeg har diskutert programmet med en HAUG andre opererte og ingen av dem kjenner seg igjen i dette, heldigvis.


#15

Candy Darling sa for siden:

PULS er generelt dessverre mer opptatt av vanlige journalistiske virkemidler enn å fremstille saken objektivt og saklig. :erfaren:

Nå har jeg ikke sett dette programmet, og vet lite om fedmeoperasjoner annet enn at det kan være en utrolig hjelp for de riktige menneskene. Jeg synes det er synd hvis noen av dem blir skremt bort fordi PULS vil lage dramatisk fjernsyn. :(


#16

Esme sa for siden:

Alt du sier her er veldig rett og veldig sant. Problemet er at alle er ikke sånn som Iset (flinke damen) som innhenter informasjon selv og som faktisk tar det inn over seg.

Man kan informere seg blå uten at det trenger inn til folk som allerede har bestemt seg for at de vil opereres. Det er helt utrolig hvordan folk bare føyser vekk at det er risiko for farlige komplikasjoner, og i min jobb er den tyngste delen å få folk til å skjønne når det ikke er riktig å operere når de selv har bestemt seg for at det er akkurat det som mangler for at livet deres skal bli bra.

Og jeg tror nok virkelig at de som gjør slike operasjoner her i Norge informerer om det, det er jo en av de farligste operasjonene som finnes.


#17

Benzo sa for siden:

Jeg oppfattet ikke programmet negativt, men realistisk. Selvfølgelig vil mange oppleve et "halleluja moment" etter en slik operasjon, men jeg synes det er viktig å påpeke at enkelte får store psykiske problemer etter et slikt inngrep. Hvor stort "fallet" blir, er nok vanskelig å forutse før man står der. Det inntrykket jeg har fått av spiseforstyrrelser, gjennom å ha jobbet i psykiatrien i mange år, er at når personene blir "kvitt" spiseforstyrrelsen, har det lett for å dukke opp andre problemer. Problemer som tidligere ble døyvet med tvangsspising/bulemi/anorexia nervosa, tvinger seg ofte frem til overflaten. Det er vel nettopp disse følelsene man må jobbe ekstra mye med, både før og etter, en slik operasjon. Mitt inntrykk av programmet var i hvert fall at det var det de ville gjøre folk oppmerksomme på.


#18

Dixie Diner sa for siden:

Hæ? Er det? Risikoraten for komplikasjoner ligger jo omtrent på samme prosent som med mandel- og blindtarmsoperasjoner. Hva gjør den så mye mer farlig enn alle andre operasjoner? Så fremt man opereres et sted der kirurgen virkelig har peiling og mange års erfaring, ser jeg på en slik operasjon som ganske så trygg både på kort og lang sikt. Iallfall mye tryggere enn å leve videre som overvektig. DET er farlig det. Faktisk livsfarlig.


#19

Dixie Diner sa for siden:

Helt sant, og det SKAL de selvfølgelig ha med seg i slike programmer. Problemet var bare at programmet var skikkelig negativt fokusert på vektoperasjoner fra første stund. Jeg savnet litt mer positive innslag også, at denne typen operasjoner faktisk hjelper enormt mange, sikkert mange flere enn den "ødelegger" for. Og den gruppen den "ødelegger" for er mennesker som aldri skulle vært operert i utgangspunktet! Sykehusene, både private og offentlige, prøver alltid å sile ut disse, men det er ikke alltid så enkelt. Det inntrykket jeg og mange med meg satt igjen med, var at vi sykelig overvektige ble fremstilt som litt "dumme", som valgte en enkel utvei som operasjon, at vi ikke heller "bare" reiste på slankefarm (der omtrent alle legger på seg igjen etterpå) eller gikk på Grete Roede. Mulig det ikke var hensikten til Puls, men mange satt iallfall igjen med det inntrykket.

Her er hva en fyr jeg diskuterte med i går skrev, syntes han sa det bra:

Som pressemann ser jeg dette helt klart som en spisset vinkling av en sak, uten et altfor stort kildenettverk.
Det henvises til en spesiell person, og et par ikke spesifiserte som har fått sånn og sånn problemer.

I tillegg ser man jo et damemenneske som overhodet ikke var klar for en operasjon.
Det går jo klart fram av det hun sier. Jeg syns dessverre hun dummer seg ut
og viser at hun ikke hadde tenkt gjennom hva en slik operasjon vil si.
Å tro at operasjonen løser alt, viser at hun ikke aner hva hun gjorde.


#20

Benzo sa for siden:

Dette vet du bedre enn meg, Iset, du har jo kontakt med mange fornøyde opererte. Kunne vært interessant å sett en undersøkelse på nettopp dette, hvor mange som faktisk har fått et nytt og bedre liv og hvor mange som angrer på operasjonen.
Er den reversibel, forresten?


#21

Dixie Diner sa for siden:

Det er laaange tråder på vektoperasjon.no med undersøkelser om folk som angrer eller ikke, og 99 % er kjempefornøyde. :D Nå er jo dette bare forumundersøkelser, men reelle allikevel. Veldig interessant.

Den er i teorien reversibel ja, men jeg tror ingen har fått eller vil få det utført. Jo lenger tid som går jo verre er det nok, fordi tarmen venner seg til et lavere opptak og regulerer seg etter dette. Om man så plutselig kobler på all tarmen igjen, vil kroppen kanskje ta opp for mye og man har mye større sjans til å legge på seg igjen, dessuten vil den utvidede magesekken gjøre at man sikkert raser opp i vekt igjen.

Viktig å huske på at sykelig fedme oftest er et KRONISK problem, derfor er en revers av operasjonen egentlig utenkelig.


#22

Benzo sa for siden:

Jeg tenkte mer på hvis man får kreft i tarm eller mage, hva da? Jeg har null peiling på dette, men hvis det er minimalt med tarm og magesekk igjen, så har man vel ingenting å gå på?


#23

Dixie Diner sa for siden:

Akkurat det tør jeg ikke si så mye om, men regner med de forskjellige sykehusene har endel info om dette. Nå er det ingenting som er fjernet, alt ligger fremdeles inne i kroppen og brukes, det er bare koblet om. Noe tarm er koblet ut og ligger uvirksom, men det dør ikke, det er levende vev, heldigvis. Så først for meg at det lå inni der og råtnet men da hadde vi jo blitt alvorlig syke hehe. Regner ikke med at det er verre for oss å få kreft i tarm eller mage enn det er for andre. :)


#24

Esme sa for siden:

Risikoen ved anestesi er mye høyere ved stor overvekt enn ellers. De aller tyngste er det størst risiko hos selvfølgelig. På en del sentra så gjør de trakeostomi før inngrepet sånn at man er sikker på at man får intubert, for det kan være klin umulig når pas ligger i narkosen.

Selve operasjonen er som du sier ikke et spesielt stort inngrep.


#25

Dixie Diner sa for siden:

Ah, da er jeg med. Jeg var klar over dette med narkose og overvekt, men siden du sa at operasjonen var en av de farligste trodde jeg du mente selve inngrepet. Da er vi jo enige. :)

Det er derfor så og si alle pasienter må gå på pulverkur i 3 uker før slankeoperasjonen, både for å gjøre dem lettere og for å fjerne fettet rundt leveren.


#26

Benzo sa for siden:

I see, da er jo alt i skjønneste orden. :D


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.