Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Manglende opplysninger ved huskjøp

#1

Vind sa for siden:

Vi har nettopp flyttet inn i nytt hus. (Huset er ikke nytt, men nytt for oss.) huset er en tomannsbolig, og nå oppdaget vi at vi har stoppekranen for begge husene i vår del.
Denne opplysningen fremgikk ikke i salgspapirene, og det ble heller ikke nevnt på visning eller ved overtagelsen.
Kan vi kreve noe refusjon el.l. fra selger? Erstatning i størrelsen det koster å sette inn stoppekran hos naboen burde være det minste, synes jeg.
Det er forresten selveierbolig.


#2

torsk sa for siden:

Det er vel helst en mangel hos naboen, ikke hos dere?


#3

Vind sa for siden:

Vel, som naboen sa da vi oppdaget at vi hadde stoppekrana for begge leilighetene da vi stoppet vannet litt i ettermiddag; " Lekker det hos meg, og dere ikke er hjemme, så bare knuser jeg vinduet og tar meg inn.:snill:"

Det får meg vel til å føle at det er vårt problem.


#4

torsk sa for siden:

At det er kjipt skjønner jeg, men jeg har ikke den store troen på at det vil kunne kalles en mangel ved deres halvpart.


#5

Input sa for siden:

Selvsagt er det en mangel ved deres halvpart, det er jo en enorm ulempe.


#6

Slettet bruker sa for siden:

Ingen mangel er regnet som mangel før verdien av den er 3-5 % av kjøpesummen sa de til meg da jeg kjøpte hus. Hvis det fortsatt gjelder så er dette neppe noen mangel uansett.


#7

Nessie sa for siden:

:nikker:


#8

Plingo sa for siden:

Vi har også stoppekraner for begge enhetene i tomannsboligen i vår sportsbod. Har aldri tenkt på det som en mangel. Men det er selvsagt litt kjipt om naboen får vannlekkasje mens vi er borte, da bryter de vel opp boddøra ja, men regner med at forsikringen/naboen evt dekker en slik kostnad. Tomannsboligen vår er forøvrig fra 2002, vet ikke om regelverket om dette pr byggetidspunktet eller i dag.


#9

nokon sa for siden:

Vi har fått beskjed om at vi må ha seperate stoppekraner i begge deler av boligen, før vi får lov til å seksjonere og gjere om til to seperate einingar. Så eg ville undersøkt om dette er lovleg.


#10

lucifine sa for siden:

Enig med bai dette hørtes mystisk ut..

Hadde ikke likt det at naboen kom og brøt opp min dør, hvem er erstatningspliktig da? Jammen ikke gratis å bruke forsikringen heller...


#11

Daisy sa for siden:

Jeg regner med at det er en kostnad motpart må ta, det kan ikke være den som har stoppekran sin plikt å være tilgjengelig til enhver tid. Ellers kan jeg lite om dette.

Her burde vel naboen bli pålagt å evt skaffe seg en stoppekran?


#12

torsk sa for siden:

Du har erfaring eller kunnskap som tilsier at dette regnes som en mangel ved salg av «brukt» bolig?


#13

torsk sa for siden:

Inntrykket mitt (fra egen begrenset erfaring med gammel tomannsbolig og nå litt googling) er at det ikke er uvanlig at det bare er en stoppekran til vannet i gamle tomannsboliger og at den gjerne befinner seg inne i en av halvpartene.

Endrede byggtekniske krav har ikke tilbakevirkende kraft, men det er ikke overraskende om en del nye krav må tilfredsstilles ved en nyseksjonering (jmf. det bai nevner).

Hvis boligen er noen år og er solgt «som den er», så skal det en del til for at noe skal regnes som en mangel etter at kjøpet er gjennomført, dessverre.


#14

nokon sa for siden:

Godt poeng.


#15

Vind sa for siden:

Takk for svar.

Vi har prøvd å få noen kvalifiserte svar idag, men alle har jo ferie nå, så vi har ikke kommet så langt.
Det hjelper jo ikke at naboen bare leier, og eier av boligen er på ferie. Kanskje han har lyst til å fikse det når han kommer hjem igjen, eller kanskje han blåser i det siden han ikke bor der.
I verste fall tror jeg vi tar på oss kostnaden av flytting av stoppekrana for den andre leiligheten. Mannen er ikke rørlegger, men han trodde ikke at det var så veldig vanskelig å endre det.


#16

-ea- sa for siden:

Hm, kan jeg kreve noe da, siden hovedstoppekranen for ni leiligheter befinner seg i min kjellerbod? :blånn:


#17

Obelix sa for siden:

Det der hadde jeg bare sett på som en ulempe for dere. At naboen derimot ikke har reagert på at det ikke er stoppekran hos de synes jeg er rart.
Etter fjorårets opplevelse hos oss, er når hovedkrana stengt igjen mens vi er på ferie.


#18

Teofelia sa for siden:

Det, og i tillegg (eller er det alternativt?) må feilen/mangelen/skaden være av en slik art at det er trolig at den ville påvirket prisen på boligen, hadde feilen vært kjent.

Jeg tror dere har omtrent akkurat 0 % sjanse til å få noen erstatning i denne saken, men jeg er ikke fagerson, så ta for all del ikke mitt ord for det.


#19

Wix sa for siden:

Hva med stoppekran ute? Det pleier jo å være det i tillegg? Hvis dere finner ut av det så kan naboen evt stoppe krana der istedet for å bryte seg inn hos dere.


#20

Daisy sa for siden:

Jeg sier ikke at det er en mangel på noe vis, jeg mente kostnaden ved knust vindu, skulle spesifisert det!


#21

Morella sa for siden:

Jeg mener det er naboen som har det største problemet. Han kan jo ikke bare true med å bryte seg inn hos dere om uhellet er der. Da må jo isåfall han stå som ansvarlig for skadene han påfører deres hus.


#22

Teofelia sa for siden:

Jeg kan ikke tenke meg annet enn at boligforsikringen dekker et slikt innbrudd. Og selvsagt må man bryte seg inn, hvis vannet står i taket og naboen ikke er hjemme og man ikke har nøkkel til kjelleren.


#23

Daisy sa for siden:

Et knust vindu i låst hus er innbrudd og dekkes sikkert av forsikringen, men så er jo egenandelen alt fra 4000-8000 og ellers sikkert andre variasjoner, så lønnsomheten er jo ikke særlig stor av at det dekkes av forsikringen.


#24

Teofelia sa for siden:

Normalt vil det jo være andre skader som skal dekkes av forsikringen, enn bare det oppbrutte vinduet. Type skader på gulv, vegger, inventar osv. I slike tilfeller vil jo vinduet bare være en post på en langt kravliste.

Og det er selvsagt naboen som skal dekke egenandelen uansett. (Det er nok lurt å inngå en avtale med naboen om dette, før det skjer noe, hvis man ikke bare går inn for å flytte kranen i utgangspunktet.)


#25

nokon sa for siden:

Viss vatnet står til taket i kjellaren og ein bryt seg inn for å komme til stoppekrana, må det vel vere på grensa til å kunne kallast nødrett?

Går det an å finne ei praktisk løysing? Vi har reservenøkler for gode venner og søstera mi har reservenøkkel for oss (etter ein episode kor eg satt i bilen i tre timar og fraus og venta på full mann utan straum på telefonen, fordi nøkkelen var innelåst i huset). Har de nokon slike folk i nærleiken, som naboen kan vite om eller liknande? Kan naboen ha reservenøkkel? Det er ikkje optimalt, men det går an.


#26

Daisy sa for siden:

Ja, jeg tenkte ikke på at naboens vannlekkasje kunne skape skader på eget bygg. :eneboligskadd: For du mener vel ikke at personen med stoppekrans forsikring skal dekke skadene hos naboen uten stoppekran?


#27

Teofelia sa for siden:

Jeg mener selvsagt at naboens boligforsikring skal dekke innbruddet.

Men det er vel kanskje felles boligforsikring når man deler en bolig, er det ikke? Slik at det uansett vil være samme forsikring man bruker? Eller er det ikke slik for tomannsboliger? (Vi hadde én, felles boligforsikring da jeg eide leilighet i firemannsbolig, i alle fall.)


#28

Daisy sa for siden:

Det var ihvertfall det da vi bodde i blokk.

Hvis det er en tomannsbolig i et sameie er det sikkert det. Hvis det er en selveier tomannsbolig tegner man kanskje individuelle forsikringer vil jeg tro.


#29

torsk sa for siden:

Vind skriver det er selveierbolig, og da er det nok hver sin boligforsikring, i hvert fall om tomannsboligen er vertikaldelt.


#30

torsk sa for siden:

Jeg tror ellers jeg ville gått for å få naboen med på å installere egen stoppekran mot å tilby å dele regningen.


#31

Divine sa for siden:

Vi bor i horisontaldelt tremannsbolig, og har felles boligforsikring.


#32

Slettet bruker sa for siden:

Jeg syns egentlig det er rart om ikke naboens forsikringsselskap har reagert på at det ikke er montert stoppkran i boligen. De spurte om sånt da jeg i min tid forsikret hus.


#33

annemede sa for siden:

Da jeg/vi bodde i leilighet, var det felles stoppekran for alle enhetene i den ene boden, denne måtte stå ulåst slik at alle hadde tilgang til den til enhver tid.


#34

Anda sa for siden:

Forsikringsavtaleloven har en egen bestemmelse om
såkalte redningsomkostninger.

Mangelsansvar har selger bare dersom (kortverdjon):

  1. H*n har kjent til feil, unnlatt å opplyse og feilen ville ha hatt betydning for pris, eller
  2. H*n burde ha visst om feil, og feilen ville ha hatt betydning for pris, eller
  3. Skjult, vesentlig feil, (mer enn ca 3-5% av verdi).

Jeg tror ikke HI har noen sak mot selger, men bør finne en pragmatisk løsning med naboen. Lykke til.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.