Kan noen gi meg enkle og idiotsikre, men gode oppskrifter som passer til ismaskinen min?
Mannen kjøpte en sånn grønn sak (ikke grønnsak!) fra Obs i gave til meg i juni. Vel, gjett hvem som som egentlig hadde lyst på is? Vel. Til tross for slanking må den jo testes. Oppskriftene i instruksjonsheftet er helt på trynet. En oppskrift inneholder feks 3,5 dl helmelk og 5 dl helmelk! Og alle inneholder pisket fløte, men det står også at man ikke må ha vispet fløte eller annen stivnet masse i. :undrer: Dessuten står det: Før apparatet tas i bruk, fjern litteraturen fra innsiden av iskrembeholderen. Og: Senk aldri riskokeren(!) ned i vann. Greit å vite.
Her ligger oppskrifter til iskremmaskinen vår. Vi har prøvd et par, og de blir veldig gode. Men pass på størrelsen, det varierer hvor store porsjoner maskinene kan lage - disse oppskriftene gir ca 1 liter.
Jeg bruker denne grunnoppskriften:
5 dl blanding av kremfløte og melk (en liten kartong fløte og resten melk)
1,5 dl sukker
4 eggeplommer
Fløte/melk og sukker varmes til kokepunktet og vispes gradvis inn i eggeplommene. Hell alt tilbake i kasserollen og varm opp under omrøring til blandingen tykner. Hell i en bolle, dekk med plastfolie helt ned på blandingen (forhindrer snerk) og sett kaldt til den er avkjølt. Frys iskremmaskin.
Til grunnoppskriften tilsetter du akkurat det du måtte ønske av smakstilsetninger. Noen skal smeltes sammen med fløtemelken og sukkeret (f.eks. hakket sjokolade, lakris, kaffepulver, splittet vaniljestang, krydder osv). Andre ingredienser hakkes/moses og blandes i iskremen når den er halvfrossen (f.eks. hakkede nøtter, bær, frukt, hakket sjokolade, biter av kjeks eller brownies, søt kastanjepuré, lemon curd osv).
Du kan selvsagt gjerne kombinere disse, f.eks. vaniljeiskrem med biter av brownies. kaffeiskrem med biter av sjokolade osv.
Du MÅ ikke, men det er en fordel at sukkeret er oppløst samt at å koke blandingen forhindrer iskrystaller. Iskremen får rett og slett en bedre konsistens. Jeg har aldri prøvd å ikke koke, det er bare det jeg har lest.
Det er ikke så viktig hva du bruker (kokosmelk er også godt forresten, og så hakkede pistasjnøtter i, nam nam). Fløte er selvsagt fyldigere i smak, men lettmelk inneholder mindre fett.
Tja, godt spørsmål. Du må jo ikke ha melkeprodukter i det hele tatt, du kan jo ha bare ren frukt- eller bærmos og lage sorbet (jeg blander det med sukkerlake til den blir passe søt).
Hvis du ikke skal lage sorbet trenger du jo en eller annen form for melkeprodukt, men det er akkurat det samme om det er fløte, melk, kokosmelk, yoghurt, crème fraîche eller hva du nå har lyst på. Jeg regner med at melkeallergikere bruker f.eks. havremelk e.l. og at det fungerer akkurat like bra.
Du må ikke ha egg heller, men det har sine fordeler både pga mindre fare for iskrystaller igjen og også fordi de rett og slett gir fyldigere og mer kremet iskrem, og så gir det jo en helt annen smak (men hvorvidt man foretrekker den framfor iskrem uten egg er en helt annen sak).
Sukker kan også fint byttes med f.eks. honning, maple syrup e.l. Annerledes, men også veldig god smak.
Det er egentlig bare opp til deg hva du vil ha eller ikke ha. :)