Jeg skulle ønske jeg var flinkere med "hjemmelaget" middag. Det blir ofte halvfabrikat i form at posemat, frosenvare, el.l., og med ris eller pasta som tilbehør. Men så er det jo nettopp det at halvfabrikater er lettvint og raskt å koke sammen når jeg kommer hjem fra jobb.
Så da ønsker jeg meg ideer til hverdags-middager lagd fra bunnen, som er like enkle og raske som ferdig-mat / halv-ferdig-mat.
Jeg bruker denne oppskriften på travle dager. Lurer på om jeg fant den her inne en gang? :gruble:
Jukselapskaus
1 pakke lapskausblanding + 3 dl vann og 2-3 ts buljongpulver. kokes i ca 20 min. Skjær en purre i ringer og hiv oppi. Stek 3-400 gram karbonadedeig med salt og pepper, og bland i helt mot slutten av koketiden. Ganske godt, sunt, og veldig poulært hos barn. Serveres med flatbrød.
(Lapskausblandingen er jo litt juks, men det er jo bare frosne grønnsaker. ;))
Nehehei, det er vel ikke juks vel. Jaffal ikke på en hverdag - for det er jo bare frosengrønnsaker. Og jeg mener (nesten) bestemt at jeg har lest noe om at frosene grønnsaker ofte inneholder mer næringsstoffer og vitaminer enn de såkalt ferske, for noen av de ferske er ganske gamle og næringsfattige, mens de frosene gikk i fryseren mens de var duggfriske. Så de dagene jeg bruker frosengrønnsaker støtter jeg meg til den teorien :p
Ellers kan jeg tipse om ovnsstekte laksefileter:
Legg sånne porsjonslaksefileter i en stekepose, og press over litt sitron, salt, pepper, evt friske/tørkede urter (eks dill eller persille), purreløk i ringer (eller sjalottlauk) og en klatt eller to med smør (evt olje). Lukk posen, klipp et lite hull i et hjørne for å slippe ut damp. Stek i ovnen på tja.. 200 grader i tja.. 20 minutter. Sånn ca.
Server med kokte poteter og gulerøtter og en rømmeklatt. Har du tid/ork, er det godt med agurksalat til. Hvis rømme er for mektig passer det fint med tzatziki til istede (men det blir jo mere tidkrevende igjen).
Sett på poteter (og sleng oppi et par gulrøtter underveis)
Krydre kotelettene med f.eks. pepper og provence-krydder (lettvindt), og brun dem i stekepanna. Ha over nok vann til at kotelettene "svømmer", tilsett en dæsj soyasaus, litt mer krydder (f.eks. en teskje hvitløk fra glass hvis du ikke gidder å hakke/rive), kok opp og la småkoke til kotelettene antas å være gjennomstekt. Dryss over brun Maizena-jevner, rør ut og la koke et minutt til sausen tykner litt (følg mengdeanvisning omtrentlig fra pakken). Kok f.eks. brokkoli ved siden av, det tar under 5 min.
Ovnsstekte kyllinglår med ris, det har vi hatt i dag og det var veldig godt. Lager seg nesten helt selv.
1 Stange kyllinglår pr person
krydres med salt, pepper og provence krydder (varierer noen ganger med paprika)
Legges i ildfast form med litt olje i bunnen.
Stekes på 200 grader i ca. 30 min
Serveres med ris og grønnsaker, i dag hadde vi wokede sukkererter, paprika og vårløk.
Stekte kyllingfileter, ris og salat, blomkålsuppe, omelett m/skinke og ost, pannekaker, pannekaker m/bacon, stekt fisk m/poteter og rå grønsaker, blomkål og broccoligrateng.
På fridager kan du lage fiskegarteng, pølsegrateng, skinkegrateng, lasagne, pizza, halvstekte pizzabunner og kjøttkaker/kjøttboller, som du kan fryse og ha til travle dager.
Du trenger:
Karbonadedeig
1 egg
krydder (jeg bruker salt og pepper)
(hakket løk)
(Revet) ost.
(Brødrasp eller lignende kan brukes får spe deigen)
Blad karbonadedeig, egg og krydder. Osten kan legges oppå som en cheeseburger, men jeg synes burgrne blir skikkelig saftige når jeg blander en god neve med revet ost inn i deigen. Jeg har løk i også når det bare er til oss voksne, men det kan jo skippes/ evt finrives for å lure barna. ;)