Eg treng tips til lette bøker eg kan lese. Eg ligg mykje våken om nettene og er frykteleg trøtt, så det bør vere eit enkelt språk og eit oversikteleg persongalleri. Dei siste dagane har eg begynt på The Great Gatsby og Falling Men av Don deLillo, begge er bøker eg merker eg liker, men eg har ikkje konsentrasjon til dei akkurat nå.
Eg har nokre kriterier:
Eg er under middels begeistra for moderne krim, men Jo Nesbø, Johan Theorin, Hans Olav Lahlum og P. D. James slepp gjennom nålauget. Finns det fleire i same sjangeren?
Eg les norsk, engelsk, dansk og svensk på originalspråket.
Eg er ikkje glad i "suppete" bøker, og har lagt bort både Tusen strålende soler og Tilbake til Riverton, før eg var halvvegs i boka, fordi eg ikkje likte dei.
Eg er glad i bøker som er stilistisk sterke, men kjende då eg begynte på Don deLillo i natt, at eg ikkje har overskot til å fokusere på spennande språk, akkurat nå. Likevel er eg litt kresen på språk, og treng noko som ikkje blir så enkelt at det irriterer meg.
Av moderne krim vil jeg anbefale Donna Leon og Elizabeth George. Begge har faste persongallerier så sørg for å starte på begynnelsen. Bøkene er frittstående altså, men hvis du liker dem og vil lese mer er det jo greit åc ta dem i rekkefølge.
Ellers har jeg lest Jan Guillous Brobyggerne i sommer og den likte jeg veldig godt. Bok to i serien kommer i oktober.
Jeg leste diverse barndomsfavoritter på ny på engelsk da jeg var høygravid/barselkvinne – Anne fra Bjørkely, Narnia, The Wind on the Moon … Det funket fint. Min all-time krimanbefaling er Dorothy Sayers. Gaudy Night er min yndlingsbok i hele verden. (Jeg sier ikke at det er verdens beste bok, men jeg elsker den.)
Brobyggerne har eg gløymd å avbestille i bokklubben, så den ha eg faktisk. Og Narnia tenkte eg og på her om dagen, men eg har ho bare i eittbindsutgåve, og kom fram til at ho var litt tung (bokstaveleg talt) å lese på senga. Men det er eit godt tips. Horst skal også få ein sjanse. Noterer dei andre krim-forfattarane også. Takk for tips.
Gamle barndomsklassikarar var faktisk eit kjempegodt tips! Eg rakk ikkje biblioteket i dag, så eg tar gjerne imot fleire gode idear til mandag, men det var veldig lurt.
Noe helt annet enn hva som er foreslått, men jeg vil anbefale Sookie Stackhouse bøkene av Charlaine Harris. Det er bøkene HBO serien TrueBlood er basert på. Lettleste og underholdende!
Bøker eg har lese i det siste inkluderer Toril Brekkes trilogi om utvandrarar til Amerika (Drømmen om Amerika, Gullrush og Det lovede landet), ho har òg skrive andre historiske romanar som eg likte. Store persongalleri og mykje historiske fakta som bakgrunn for fiksjon. Det er litt i same sjanger som Gunnar Stålesens trilogi frå Bergen mellom 1900 og 2000 (som òg anbefalast).
Eg kjøpte ei nordisk krimsamling til påske, såg ei liknande i sumar. Dei kan jo gi smakebitar på nye forfattarar.
Karin Brunk Holmqvist sine bøker var lettleste og underhaldande.
Akkurat no les eg ei 800-siders bok om amming (ja, du kan fint amme utan å lese den. Sannsynlegvis vil det vere ein fordel.), den er tung som bly. Eg har den mellom beina (ungen er mellom meg og boka), oppå ei hodepute med dun som er satt på høgkant som "stativ". Funker greitt, den er så tung at den held seg oppslått av seg sjølv.
Tegneserier. Det finnes masse tegneserier som er lette å lese og som er bra. Jeg er akkurat ferdig med å lese opp igjen Tommy & Tigeren. Nostalgisk (for meg) og veldig bra.
Jeg synes generelt sett at ungdomsbøker er fint å lese hvis jeg er i slik modus som du beskriver (og strikkebøker! Men der er det vel ikke alle som deler min begeistring :humre: )
I natt begynte eg på Marions Slør av Roy Jacobsen, fordi ho stod i hylla her. Og den minner jo meir om eit manus enn ein roman. Snakkes, for eit oppstykka og usammenhengande makkverk. Overgangen mellom avsnitta er ikkje-eksisterande og det er alt for mange ufullstendige setningar. Og når ein skriv ei bok på 370 sider, er det plass til heile ord, ein treng ikkje skrive "sånn ca." og "pga", i bøker. Og likevel er eg nysgjerrig på handlingsplanet, så eg må jo lese vidare. Plutseleg hugser eg korfor eg er kresen på krim... Det er jo ikkje bare å legge bort dei dårlige bøkene.
Teikneserier var smart! Det har eg ikkje tenkt på. Viss nokon har tips til gode teikneserieromaner, tar eg gjerne mot det. Har lese Coraline og Persepolis, og det er jo eit godt eigna format.
IzziCreo: Eg har sett sesong 1-3 av True Blood. Er bøkene gode etter at ein har sett serien også?
Ungdomsbøker er godt forslag. Det er ei svensk bok også, som fekk mykje god omtale for ei tid sidan. Nokon som hugser kva den heiter?
Ja, det vil jeg si. Var ikke solgt fra første side i bok 1, men så tok det seg veldig opp etterhvert. Det er omskrevet noe i serien, så alt er ikke kliss likt. Som sagt veldig lettlest og artig underholdning :jupp:
Chick-lit og hekser og en liten fin verden, (ja jeg vet du ikke liker chik-lit) men anbefaler som enkel, underholdene og fengende lesing Modern Witch bøkene til Debora Geary, ligger noen kapitler på Amazon, så du kan jo sjekke ut om du liker det eller ikke. Titt i boken her
Jeg drar frem Jennifer Egan igjen, Bølle på besøk heter den vel på norsk hvis du ikke vil lese engelsk. Det er ikke akkurat hjernetomt, men den flyter godt og drar deg inn.
Trilogien til Gunnar Staalesen, morgenrød heter den første. Stort persongalleri, men allikevel lettlest. Familiekrønike ispedd litt krimelementer. Bra skrevet synes jeg.
Min guilty pleasure er gamle ungpikebøker så jeg tar frem Evi Bøgenæs, annik Saxegaard og Bente Bratt og går på leit etter mer av samme sort i bruktbutikken når jeg trenger rekreasjonslesing.
Jeg har akkurat lest "potensgiverne", en lettlest og morsom bok. Har startet med "sirile gentlemen søkes" av samme forfatter. Ellers er jeg blitt glad i Cecilia samartin sine bøker og har lest drømmehjerte, mofongo og senor peligrini av samme forfatter.
Under mine graviditeter har jeg lest og kost meg med Terry Pratchett og tegneserier. Begynn på Fables og bli hekta! Ellers tror jeg du kunne like Thursday Next-bøkene til Jasper Fforde, den første heter The Eyre Affair.
Evi Bøgenæs :hjerter: Kjøpte faktisk noen på Finn for noen år siden, i håp om at snuppa skulle finne de koselige å lese om noen år - men hun kommer nok til å synes de er sååå gammeldagse :humre: Jeg eeelsket de, og leste de om og om igjen :glis:
Usikker på hva du mener med format (jeg tenker format som i det fysiske til bøkene. Størrelse og innbinding, mulig det er noe annet)
Men de bøkene du nevner er jo grafiske romaner. Da vil du kanskje like:
Løvene i Bagdad
Denne er som Donald Duck og co. Donald er ikke en and men en tegnet representasjon av et menneske. Løvene både er og ikke er løver. Dette er så vidt jeg vet en sann historie ytre sett (men all snakkingen og tenkingen til løvene gir det menneskelige perspektivet)
Camelot 3000
Kong Arthur og ridderene av det runde bord i år 3000. Alt er som før, men alikevel anderledes. Tristian og Isolde er enda ulykkelige. Dronningen elsker både Arthur og Lancelot.
Historien om en mor
Her er det bare en ting å si: :hylgrine:
Fotografen:
Gammel historie fra Afganistan. Kvalmende ekte. Den har også fått kritikk for å være rasistisk i sin beskrivelse av afghanerne (men absolutt ikke mer enn 1000 strående soler og Drageløperen så vidt jeg kan bedømme. Men alle afghanere skjæres over en kam, de gjør det. Men samtidig så synes jeg det er et forsonende trekk at den er selvbiografisk.)
Ellers så er jo trilogien til Anne B Ragde veldig lettlest og man blir dratt inn i historien. Dessverre så synker kvaliteten litt utover i serien, men funker absolutt som lett. Og det var en veldig populær serie, om litt 'odde' mennesker. Den første boka synes jeg var ganske god 'Berlinerkransene'
Berlinerkranser er jo godt det, altså! :knegg: Eg er vel av den oppfatninga at Anne B. Ragde sine bøker fungerer langt betre som tvserie-manus enn som romanar. Eg synest karakterane er for flate, heilt til skodespelarane fyller dei ut. Dessutan har eg lese desse. Men lette, det er dei.
Eg blei litt skuffa over å oppdage at Deichmanske Grünerløkka er stengt fram til neste veke. Det er jo der alle teikneseriane er innelåst, jo. Men eg skriv opp tipsa til HIM og drar dit neste veke. (Har kjøpt vogn og bilstol denne månaden og skal betale studielån også, så det må bli bibliotek nå).
The Passage ser og spennande ut, takk for tips! Den skal eg sjå om eg får tak i.
Jeg innser at lett tildels betyr morsomt for min del, men jeg kan også anbefale Knut Nærums Sitt ned og hold kjeft, Norsk litteraturhistorie fritt etter hukommelsen og Døde menn går på ski.
Og min nye favoritt, How to be a woman av Caitlin Moran var veldig lettlest, syns jeg.
Knut Nærum er veldig bra! Der har eg lese det meste, men det er kanskje dags for ei omlesing av den litteraturhistoria. Vi hadde ei veldig konstruktiv økt på kollokviegruppa, dagen før grunnfagseksamen på nordisk, då nokon drog fram den boka. :humre:
Min snuppe liker mange av dem faktisk. Og de var jo sant og si veldig gammeldagse da jeg var liten også. De eldste er skrevet på 30-tallet og den nyeste er fra før 1980. Vi er nok romantiske nostalgilesere i min familie. :glis:
Evi Bøgenes er en klassiker jeg har noen gamle etter min mormor og de heter noe sånt som Ingen Chanse, om guttejenta som endelig får lov til å dra på skole i byen, og På afbetaling, Men det er deg jeg elsker og en hel del andre små skatter, og så må vi ikke glemme, Flirt for alvor!
De har jeg også. På avbetaling er av Margit Ravn. Jeg har flere søte av henne. Også har jeg alt som jeg vet om at er gitt ut av Evi Bøgenæs og alt på norsk av Annik Saxegaard jeg har greid å finne gjennom flere års jakt. :hjerter:
Divine: Er helt enig med deg. Jeg har ikke brukt et eneste minutt på Samartin etter Peregrino. :niks: Jeg liker vanligvis sør-amerikanske forfattere veldig godt til og med, men Samartin var for drøyt.
Mummibøkene er fine sommerbøker for halvkonsentrert lesing. :hjerter: Også er det moro å gjenoppdage en del detaljer. Ikke husket jeg at hattifnattene kom fra frø, men der er det altså en mulighet for ny hageglede neste år.
Så fin denne tråden har blitt! :hjerter: Jeg elsker også Evi Bøgenes. :hjerter: Jeg husker jeg skrev om "På den gale siden" på juletentamen i 7. Klasse. Den er fin. :hjerter: jeg arvet en haug pikebøker av mamma og har også lest Pålitelig.... Fine boka.
Selv om du ikke liker chic litt, anbefaler jeg Mariann Keyes - hun skriver morsomt og har gode karakterer, synes jeg.
Både Saxegaard og Bøgenæs skulle jeg gjerne lest igjen. Ina-bøkene var en stor favoritt. Og bøkene om Kit. :hjerter: Ellers er jo Steinbeck lettlest. Om mus og menn eller Dagdrivergjengen, for eksempel.
Jeg kan så vidt huske at jeg fikk en Bøgenæsbok til en fødselsdag, og syntes det var ufatterlig kjedelig. Jeg elsket derimot min fars gamle GGG-bøker (Gyldendals gode guttebøker).
Hva slags typer bøker er Mortal Instruments-bøkene?