Jeg liker best å fryse ting jeg lager, for da er jeg sikker på at ting holder seg.
Livredd for at ting skal bli dårlig når det står bare på kjøla. Men har bestemt meg for å stole på at det faktisk holder seg, man har da tross alt gjort det slik i alle tider før oss.
Har kikket litt rundt etter flasker, men syns så mye er av å dårlig kvalitet når jeg ser på slike vippekorker på søstrene grene feks.
Bruker dere gammeldagse korker? Brukte plastflasker? Vinflasker med skrukork?
:vetikke:
Syns det er drøyt å bruke 30-40 kroner pr flaske eller glass liksom...
Jeg tror det var noen som begynte å produsere de ringene igjen, men jeg er ikke sikker. Hamstret et lite lager da norgesglassene gikk ut av produksjon.
Til ripsgeleen min har jeg en samling beståene av litt (helst små) syltetlyglass (de er stort sett for stre, men jeg hadde ikke samlet glass, da jeg spontant fant ut at dette var noe jeg skulle gjøre, så jeg har samlet i slektas glassinnsamlig) og sildeglass (spnn påleggssild) og barnemat. Når vi var små var det sild og hapå-glass... Mamma har utstyrt meg med noen flasker til saft også, det er spritflasker rett og slett, med skrutopp. Har ikke forsøkt meg på det enda.
Planen min er å samle glass til neste år. Sånne små med pizzasaus (vel, mannen har begyntå kjøpe peppes sin, men må nok over på glass sånn til jeg har nok...) og andre passende glass. Gele bør jo ikke ha for store glass fordi den "safter seg" når man spiser av den om det tar lang tid å spise opp glasset. (Ikke at det er noe stort problem...) Til syltetøy er det nok greit med større glass, men jeg lager ikke kokt syltetøy, bare rørt, altså sånt som skal fryses. Vi får se om jeg utvider etterhvert...
Barneatglass og slike små er lurt ja.
Det er nettop luftinntak i slike vippelokkglass jeg er redd for. Har noen glass ed raarbrasyltetøy i kjelleren jeg tror jeg bør sjekke og evt spise opp nå...
Jeg har også fryst ned i plast. Men det tar plass i fryseren, og jeg har plutselig et svært kjølerom jeg kan bruke. :dåne:
Og fem epetrær, plommetre, kirsebær, moreller, tre ripsbusker, to stikkelsbærbusker, tre solbærbusker, et svarthylltre/busk. Det blir litt dårlig plass i fryseren om jeg skal putte altvned der. :knegg:
I gamle dager la man vel ofte et lag voks øverst i glassene med syltetøy o.l. for å stenge luften ute.
Når det gjelder flasker, vet jeg at det finnes en nettside hvor man kan bestille ulike typer flasker (og glass). Men jeg husker dessverre ikke hva den het, bare at en tidligere kollega bestilte flasker til ølbrygging der.
Kokt ripsgele, sterile glass, atamon i geleen, lufttette lokk, det holder over jul, altså. Det holder av erfaring over neste jul også, men da er ikke geleen nødvendigvis like frisk i fargen. Men smaken er den samme, og mugg har jeg aldri sett på det. Oppbevart kjøling, men ikke frosset.
Men lufttett er nok en god ide da.
Det selges syltevoks på butikkene fortsatt, forresten. Kan jo evt være en løsning?
Jeg liker ikke barnematglass så godt, jeg opplever at de slipper inn litt luft. Men alle andre småglass, tomatpuré, jalapenos, peanutbutter osv, ingenting kastes. Så lenge de er helt rene, nykokte og helt fulle når du skrur lokket på, holder det glatt til neste sommer og den etterpå.
Heldige Mjau som har tilgang på så mye godt! Vi planerte hageområdet i fjor, så planen er å anlegge både jordbærhage, div. buskevekster og forhåpentligvis også drivhus. Et tips angående hermetisering, er å legge tyttebær på toppen. Det gjorde en "før i tida" pga at tyttebæra fungerer som naturlig konserveringsmiddel, da den holder seg så lenge. Det bør kanskje tilføyes at jeg bare har fått dette rådet videreformidlet i familien, og har aldri prøvd det ut selv.