I dag kom en fornøyd kunde innom oss på jobben min med verdens mest fantastiske bakverk til oss som takk for godt utført arbeid. Kona hans hadde bakt noe gjærbakst som visstnok var inspirert av noe man får kjøpt på Bakeriet i Lom hos Morten Schakenda (for øvrig et fantastisk sted for de som ikke har vært der). Baksten lignet litt på skolebrød. Litt søt gjærdeig med vaniljekrem i midten. Oppi vaniljekremen var det masse skivede jordbær og over hele "bollen" var det drysset et lag med melis (altså bare pulveret, ikke glasur). Det var rett og slett himmelsk godt!
Kan jeg lage noe sånt selv tro? Skolebrød er jo en grei sak. Jeg antar jordbærene da skal på etter steking? Hvordan er det med holdbarhet når man har på friske jordbær? Vil de bli klissete og rare ved frysing, f.eks?
Det må forresten være melkefritt også. Melkefri vaniljekrem er en grei sak, det har jeg laget før, og skolebrød med vanlig bolledeig uten melk?
Jeg vet at schakenda har bolleoppskrifter med bær, og jeg tror det er rømme i midten. Skal sjekke kokeboka etter at en viss ung herremann har lagt seg.
Ja, jeg må innrømme at jeg av og til kjører ens ærend til Lom for å gå på Bakeriet. Jeg bor ikke så langt unna. En del av brødene, kanelsnurrene og bollene får man kjøpt på Rema, Kiwi og lignende her også, men akkurat disse jordbærskolebrødene må man til Lom for å få tak i.
Dette skal visstnok være grunnoppskriften til Schakenda sine boller:
Grunnoppskrift på boller á la Schakenda
1 kg hvetemel
½ l h-melk (kald)
150 g sukker
15 g salt (dette gjør bollene litt salte - du kan gjerne bruke 1-2 ts i stedet)
15 g kardemomme
1 stort egg
50 g fersk gjær (for søt gjærbakst)
150 g smør i terninger
1 pisket egg til å pensle med
Ha alle ingrediensene minus smøret i bakebollen, og la det elte i 15 minutter. Ha i smøret og la det elte i ytterlige 15 minutter. Legg plastikk over bollen og la det heve til dobbel størrelse i romtemperatur (det skal ikke stå i trekk). Det kan ta litt tid før det begynner å heve, så vær tålmodig! I følge Schakenda er det bedre at den får tid til å heve seg og få riktig luftig deg enn hurtigheving - baderomsgolv er fy-fy.
Jeg tror jeg må forsøke meg på den, men da med havremelk og melkefritt margarin. Sikkert bedre med meierismør, men det er uaktuelt med melkeallergiker i hus.
Er det egg i vaniljekremen du lager? Jeg har laget egg- og melkefri vaniljekrem før, og den er god, men jeg er alltid på jakt etter flere oppskrifter. Vil prøve meg på disse, melk- og eggefrie. Ser jo dritgode ut!
Jeg har laget et par versjoner vaniljekrem uten melk. Den ene er fra Uten melk og ser slik ut:
VANILJEKREM UTEN EGG OG MELK!
Kan brukes i skoleboller, kremkaker, fruktpaier osv.
1 pk Freia vaniljesaus til koking
2 ss sukker
2 ss Maisenna
2,5 dl melk som tåles
1 dl Erlet
Bland alt det tørre og melken.
Kok opp under omrøring.
Avkjøles.
Pisk Erlet, bland dette inn.
Den andre har jeg improvisert til selv av Oatly ferdig vaniljesaus blandet med litt pisket soyafløte av den nye typen fra Alpro. Jeg vispet kremen først og blandet den deretter i den ferdige vaniljesausen. Den ble ikke riktig så tykk som vanlig vaniljekrem, men den funket i skolebrød den også. Det smakte godt i følge hun som spiser melkefritt her. Resten av familien var ikke overvettes begeistret for noen av disse, så det spørs om vi ikke må lage to ulike bolleversjoner denne gangen.
Vet ikke om det var meg du spurte, men jeg elter iallefall alltid i maskin. Jeg er alt for lat til håndelting. Jeg har en god, gammel Electrolux assistent og den er genial til å elte store gjærdeiger.
Den oppskriften der bør man ekte i maskin, og skal man elte for hånd, så kan man ikke bruke så kalde ingredienser. Det skal røres ganske godt. Den oppskrifta til Schakenda er sinnsykt god.
Fantastisk, tusen takk! Har du smakt den vaniljepuddingen fra Alpro? Den smaker som vaniljekrem, og ei jeg kjenner brukte den i skoleboller, ved å tilsette 1 ts no-egg per beger. Ble kjempebra. Så det vil jeg også prøve, den puddingen er jo fantastisk god.
Jeg synes alle disse soya-produktene smaker helt forferdelig, så jeg spiser ikke sånt. Men melkeallergikeren vår spiser puddingen. Den kan jo sikkert også brukes sammen med pisket soyakrem for å få den litt luftigere.
Åh, men den puddingen smaker faktisk som vaniljekrem, flere av mine venner har falt pladask for den (de spiser melkeprodukter ellers). Jeg synes ikke alt er like godt (men har lært meg å like det meste), men den vaniljepuddingen er helt sinnssykt god. Den skulle bare være litt fastere i konsistensen.
Hmm, lurer på hvor stor forskjell det egget i deigen utgjør? Jeg har jo aldri hatt egg i boller før, og får alltid luftig, fin deig uansett. Skal lage disse jordbærbollene i neste uke, når jeg får besøk.
Jeg laget også en dobbel porsjon av disse i går ettermiddag. Samtidig laget jeg en melkefri variant med ferdig bolleblanding (Møllerens, tro?) til jenta mi som ikke tåler melk. Det var enorm forskjell på både hvor mye de to deigene hevet seg og hvordan de var å jobbe med. Selvsagt ble det også kjempeforskjell på det ferdige resultatet, både på smak og luftighet.
Jeg synes forøvrig ikke at deigen med kun kalde ingredienser trengte lang hevetid. Den sto vel på kjøkkenbenken i drøyt en time og da var den mer enn dobbel størrelse. Jeg etterhevet de også en drøy time. Eneste "problemet" var at de hevet såpass mye under steking at de ble høye og spisse og dermed ble det vanskelig å få bærene til å ligge stille. Jeg fikk altså ikke til en slik fin grop, men smaken var strålende likevel. Jeg hadde med en pose på tur i dag og de gjorde stor lykke!
Han var opprinnelig kokk. Veldig dyktig kokk. Så fattet han interesse for baking. Begynte i 'lære' på Åpent Bakeri i Oslo og har nå åpnet bakeri i Lom. Jeg har ikke vært der, men har veldig lyst til å ta en tur ved neste anledning.
Den bolledeigen her er rett og slett magisk. Fin å jobbe med, hever godt og smaker kjempegodt.
Morten Schakenda er en legendarisk kokk og nå baker. Bakeriet i Lom har blitt en av de største turistattraksjonene i Gudbrandsdalen. Jeg var der nylig sammen med noen forretningsforbindelser. Vi hadde egentlig tenkt å spise lunsj der, men det var ca 50 meter lang kø utenfor inngangen (og jeg overdriver ikke!), så vi måtte gi opp. Utenom turistsesongen er det litt mindre kaos der. Det hender jeg kjører 5-6 mil en vei bare for å få kjøpt en bolle! Så god er baksten der!
Jeg har fryseren full av skolebrød bakt med kaldhevingsoppskriften i denne tråden. De er veldig fine å fryse (med vaniljekrem, men uten melis og kokos) og er like gode etter opptining. Vi spiste de til dessert senest i går. Pyntet de med ferske, selvplukkede blåbær. Det var knallgodt.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.