Mandag er første dag etter ferien, og det er vel bare å kjøre på med fornuftige måltider. Jeg har aldri vært en som er så veldig glad i havregrøt. Jeg kan like det når den er kokt på melk og jeg har sukker og kanel på, men det er jo ikke videre sunt. Nå lurer jeg på å innføre havregrøt til frokost, og ønsker meg tips til hvordan lage den sunn og god uten at det blir som å spise sagflis. Noen som vil dele tips?
Havregrøt blir uansett ikke godt, spørr du meg. Men når jeg spiste litt av det på lavkarbo, så kokte jeg havregryn (store) med litt vann og fløte, tilslutt blandet jeg inn most cottage cheese. Servert med smør og litt søtning. Det ble ikke så ille og da forsvant den vassgrøt-smaken jeg forbinder med havregrynsgrøt.
Jeg blander med cottage cheese, har i kanel og frisk frukt/bær. I USA hadde jeg i almond butter, men det har jeg ikke funnet her og har ikke surret meg til å lage.
Havregrøt kokt på store havregryn smaker mye bedre! Den må da imidlertid koke en del lenger. Cirka 10 minutter. Vi koker den med havremelk og det blir godt. Åppå grøten har vi som oftest litt smør, sukker og kanel, men Ungene er glade i å ha på most frukt fra sånne fruktbeger. Mannen er glad i rosiner og jeg er glad i hakkede mandler. Vi er alle sammen glade i blåbær og det er supergodt på. Så vi varierer litt.
Havre er en veldig god kornsort. Greit med fiber og jern. Jeg synes ikke litt sukkerstrø ødelegger det, men det er mye annet som kan brukes også.
Vi koker gryn og lettmelk (vi voksne foretrekker store gryn, men Poden vil ha lettkokte) i minst 20 minutter. Den blir ganske søt når melken koker så lenge. Jeg blander cottage cheese og valnøtter i min, mannen bare valnøtter (og lønnesirup i helgen), og Poden bruker ikke noe på.
Jeg spiser havregrøt til frokost hver morgen. 1 dl store havregryn blandes med 1,5 dl vann og 0,5 dl ekstra lettmelk. Kjøres i mikroen i et par minutter. Deretter tilsettes 2-3 ss cottage cheese, og så topper jeg med sukrin og kanel. (Vanlig sukker er best, men skal ikke inntas av meg akkurat nå.)
Et tips for å tilføre mer proteiner er å kjøre litt av melka med cottage cheese i stavmikser for så å blande inn i grøten. Ungene her nekter å spise CC, men merket ingenting da den var kjørt helt flytende. Eplebiter på toppen er også godt.
Jeg koker på vann, men har gjerne litt havremelk oppå etterpå. Har noen ganger Sukrin og kanel og bittelitt margarin på, men helst friske bær eller frukt. Bruker helst store havregryn, og ofte solsikkefrø og linfrø oppi hvis jeg lager kun til meg selv.