Jeg er ingen plantegeek, men vil gjerne bli det. Hvis jeg vil ha roser (ikke bare nyperoser) og veggvoksende eføyer og klematiser i vekstsone 8, går det? Og hva annet er sikre vinnere i slike omgivelser? Det grenser mot fjellsone også.
Rips får du nok til, og syrin. Mandelpotet og løk kan du også dyrke. Stader betyr bare flerårig plante, så det finnes selvfølgelig mange typer du kan ha. Likhet og valmuer funker også.
Tror det har en god del å gjøre med daglengde de dagene det er frostfritt. Vekstsesongen begrenses av frost, men hvor mye lys det er spiller jo også inn.
Du kan nok tenke fjellhage, mange sukkulenter og fjellvarianter av planter vil nok trives. Sikkert noen å herme etter i andre fjelstrøk i innlandet, har du sjekka om det er hagelag i strøket?
Liljer, akeleier, rips og solbær, rabarbra. Ekssvigers har dette pluss stikkelsbær, eple og klatreroser på hytta ca 500 moh. Gudbrandsdalen, varmt og godt om sommeren og rimelig kalde vintre.
Jeg kan spørre svigers for deg. Potetene gikk fløyten i år pga flere frostnetter i juni og juli. Rosene døde visst også.
Bjørka vokser bra. :knegg:
En ting å tenke på i tillegg til klimaet er at det er en del vilt i området. Noen planter er mer utsatt enn andre. Rådyrene er søte, men ikke alltid like snille mot svigerhagen.
Det finnes definitivt noen roser du kan ha. En av de vakreste er Jomfrurose. (Synes jeg, da.)
Moje Hammarberg er en annen fylt rosa rose med H8, og selvfølgelig Hansa.
Selv om du ligger i en H8 sone kan det godt hende at du kan plante enkelte H7 roser på utvalgte steder, sånn som inntil husvegger og andre lune steder.
Du kan forresten få link til min yndlingsplanteskole. Jeg har ikke funnet noen som er bedre på hardføre planter og det jeg får derfra er av kjempekvalitet. Flotte livskraftige planter.
Stedet du tenker på er en ganske tøff sone 8 kan jeg tenke meg. Det er snakk om ganske ekstreme vintertemperaturer sammenlignet med en del andre områder som hører til samme sone. Så lenge du ikke kan ha daglig tilsyn med plantene så ville jeg plantet noe som tåler ekstremforhold. Der måles under 40 av og til om vinteren og når ikke en gang juli er frostfri så er det bare det tøffeste som overlever. Noe overlever vinteren, men det er litt kjedelig om knoppene fryser slik at det ikke blir blomster når sommeren kommer.
Jeg ville hørt med lokalbefolkningen først og fremst og gått til lokal forhandler. Der vet de aller best hva som kan funke og hva som kan funke med tett tilsyn og hva som ikke funker.
Jeg ser at vi ligger på sone 7-8 og det er himmelvid forskjell på hva som overlever her og der du tenker på.
Jah, det er virkelig svinekaldt der. En vedovn i hvert rom, omtrent. :knegg: Men frost i juli? Det har jeg ikke hørt om før. Det er da ganske mye matproduksjon i nærheten?
Svigers hadde 6 frostnetter i juni og 3 i juli.
Matproduksjon drives, men den matproduksjonen baseres på gress. Selv gresset vakte bekymring i år fordi førsteslåtten ble veldig sen.
Mammaen min, som bor endel lenger sørvest hadde minus fire grader for tre netter siden, så frostnetter oppi der forundrer meg ikke. Men sånn er det ikke hver sommer da, og mandelpotetdyrking trenger kjølig klima.
Mandelpotetdyrking i de bygdene krever gjerne at de passes godt på. (Dekking og vanning)
Selv om de skal ha kaldt klima tåler de dårlig frostnetter. Frostnetter i juli er ikke så vanlig, men i juni og august er det vanlig.
Det er ikke en produksjon for de med svake nerver nei.
Mest spennende er det når de prøver å legge røyklokk på jordene. Kan liksom ikke vanne når det har regnet non stop i uker......
Jeg kom på en ting til fra ekssvigershytta, en aldri så liten vilthistorie. Svigers fikk seg et tre som skulle bli tuntre der oppe, og for å beskytte treet og hagen ellers, passet de på å gjerde inn med skigard og holde porten stengt. Men de hadde ikke tenkt på haren. Haren spiste opp alt som var over snøen første vinteren, og tuntreet ble i grunnen aldri noe mer enn en liten busk.
Moralen er vel at man kan gjerde sauene ute, men rådyr og hare går der de vil. Og elg. Og disse liker godt trær. Antakelig liker de ikke fjellvalmuer, med mindre disse inneholder opiater og slikt snacks.
Kanadiske roser. Canada har et veldig tøft klima. Og spør etter roser på egen rot, ikke podete. Rotekte roser kan fryse helt ned, hvis roten er i live skyter den nye skudd. Podete roser er en vakker rose podet på en hardfør rot, som ofte har små og kjedelige blomster. Fryser den vakre rosen ned, skyter roten en annen rose. Med kanadiske roser kan du få klatrerose også. Jeg er enig i at Flammentanz også er verd å prøve.
Vær obs på at Canadiske herdighetsoner er motsatt av de Norske, så sone 1 er den kaldeste. I den lange artikkelen jeg linker til, bør du satse på sone 1 og 2.
Pakk inn i hønsenetting. Også under snøen, musene graver ganger og elsker deilig myk bark på unge nyplantete trær og busker. Musen er vanskelig å holde vekk, men 2-3 lag hønsenetting surret løst skulle holde de unna.
Jeg innser min uvitenhet om norsk klima da jeg var i den tro at H8 var forbehold finnmarksvidda og dens like. Jeg bor i nord men kan fint få H5, H6 til å overleve om jeg setter det på gunstige steder i hagen.
Mitt beste råd er uansett å spørre de lokale gartneriene om hjelp, de vet litt av hvert av hva som overlever i nærområdet.
Det finnes en god del bygder i Sør-Norge som kan sammenlignes med Finnmarksvidda når det gjelder klima. Finnmark ellers har så lang kystlinje at det "berger" klimaet på mange måter.
I mannens hjembygd har det vært målt 47 kalde om vinteren for et par år siden og det er sjeldent en vinter hvor det ikke synker ned i rundt 40 på enkelte dager.
Jeg skal skrive mer senere, men dette er - som du vet - den sonen jeg er oppvokst i. Du trenger et drivhus (4990 på felleskjøpet) og ellers kan du kjøpe alt som begynner på polar -, alpe -, og andre ord som minner om snø/kulde/frost.
Stemor går selvsagt kjempefint. Ellers kan du ha veldig mange typer stauder. Hvis du søker på feks impecta på perenner (flerårige) og vekstsone 7-8 får du mange som du kan ha. I tillegg skal jeg sørge for å skaffe deg avleggere av hele min mors hage. Hun er veldig god på dette, så hvis du vil besøke hagen hennes, så ville jeg gjort det så snart som råd, for nå er det meste i blomst og du får ett inntrykk av hvordan ting ser ut.
Du kan ha rips, solbær, jordbær og bringebær. Du kan ha kål, løk, gulrot, salat, redikker, kålrot, mandelpoteter, pimpernellpoteter, sukkererter, brokkoli, blomkål, sellerirot, stangselleri, neper, purre persille, timian, oregano, rosmarin, lavendel, merian og dill. Pluss mange flere urter.
Du kan ha kornblomster, valmuer, ringblomster, roser (noen få, men det går) og en rekke løkblomster. Humle går kjempefint om du vil ha noe som klatrer og humle har den fine egenskapen at den kan brukes som jord-termometer. når den begynner å vokse om våren er jorden varm nok til å så.
Det er ikke snegler der du skal ha hage, så du trenger ikke å dyrke i kasser, men rett på jorden. Ellers ville jeg fått meg et rimelig veksthus for å forkultivere. Det er nemlig for kaldt til å så eller plante ut noe særlig før i juni og da blir vekstsesongen veldig kort om du skal så direkte. Det er frost igjen i september.
Men altså: det meste går å dyrke. Du får vende jorda, kjøpe kompostert ku- eller hønsegjødsel, sjekk ut det lokale handelslaget (felleskjøpet), der de har bra utvalg med gjødsel og redskap og ellers få deg din egen kompost.
Kompost! Det har godseiermannen begynt å snakke om. Det er visst en vitenskap, dette? Jeg trodde det bare var å lage kasse og kaste oppi mat- og hageavfall og legge på jord i ny og ne?
Ikke mat! :skremt: Det råtner, det blir ikke kompost. Bare grønne og brune ting fra naturen. Kaffegrut, grønnsaksrester, greiner og sånt. Ikke servelat eller fiskepinner.
Ta kontakt med kommunen der oppe, de har helt sikkert tilnærmet gratis kurs eller noen som kan vise. Eller du kan spørre hvem som helst, feks min mor, og hun kan vise deg. Det er ikke akkurat noe hokuspokus.
Du bør enten ha to hauger eller kasser eller ha en kasse/beholder der du kan ta ut i bunnen, der det er blitt jord.