arrow sa for siden:
Jeg har hatt mulighet til å bruke ulike kjøkkenmaskiner de siste 6 månedene, en ny Kenwood Major, KitchenAid Artisan, og Assistent. Alle maskinene gjør jobben, og en vil neppe angre på valget når en har blitt kjent med dem. Bortsett fra kapasitet kan de med ekstrautstyr gjøre akkurat de samme oppgavene. Jeg har laget brød, boller, kransekake, mazipan (male mandler), kjøttkaker, vispet krem, sukkerbrød, småkaker... Alt går helt fint.
KitchenAid Artisan; den minste av dem, går litt varm når man kjører tunge deiger en stund, og bollen tar deig til max to brød av middels størrelse (da velter deigen ut av bollen når den hever). Det gjør at den er noe tungvint å gjøre ren, siden det sitter deig helt opp til over røremekanismen. Man bør altså ta bollen av maskinen og la den heve separat med håndkle over. Mel skvetter litt rundt om kring når man rører, selv med lokket som fører med (det er for løst og åpent til at det hindrer sprut). Maskinen beveger seg bortover bordet med tunge deiger og litt hastighet. Det er ikke noe stort problem. Det er det meste av utstyr å få tak til maskinen. Det eneste denne maskinen mangler er integrert blender. Veldig mye plastikk i ekstrautstyret for en maskin som man kanskje forventer ikke har det.
Kenwood Major; stor sterk maskin, kan alt, og har omtrent det samme ekstrautstyr som KitchenAiden (ser mistenkelig likt ut, nesten identisk noe av det). Den store bollen tar større volum og tyngre oppgaver enn KtichenAid, den flytter seg ikke når den elter vanlig størrelse deig. Den bråker veldig når den går på høye hastigheter sammenlignet med de to andre maskinene.
Assistent Original; stor god maskin, lett å bruke, ser kanskje litt mer klumpete ut enn KitchenAid modellen men den er kompakt og tar ikke spesielt mye mer plass på en kjøkkenbenk. Den har en annen design for røring av gjærdeig, som har noen fordeler. Rullen og kloen elter alle ingredienser sammen uten at man trenger å dobbelskjekke om der ligger noe mel eller annet igjen i bunnen av bollen (som er tilfelle på både Kenwood og KitchenAid maskinene, og det trass for gjentatte justeringer av overarmen). Den har et lavere støynivå i forhold til Kenwood Major, og har all kraft den trenger for å takle seg de tyngste deiger. Den har et praktisk heve lokk, alt man trenger av utstyr, vispeboller, m.m er tilgjengelig. Den store bollen er formet slik at mel ikke spruter ut når man elter ingredienser sammen. Den kan virke litt tungvint å finne ut av alle funksjonene, men når man står der med maskinen og veiledningsbildene går det raskt og enkelt, man finner fort ut av den.
Jeg kunne klart meg fint med hvilke som helst av disse maskinene til alle oppgaver på kjøkkenet. Det er gjerne pirkete, meg jeg synes Kenwood maskinen bråker for mye, det er eneste grunn til at jeg foretrekker de to andre. KtichenAid-maskinen er fin og solid, men Assistent Original vil håndtere tyngre oppgaver bedre når det trengs.
Kort oppsummering; tre gode maskiner som virker pålitelig, solid og letter jobben for den som skal lage mat fra grunnen.