Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Er kritikken såpass berettiget og alvorlig at regjeringen bør innse at her har de sviktet totalt og dermed bør gå av?
Eller kan "vi" tillatte dem å skjule seg bak naivitet om at; klart de visste at ting burde vært bedre, men ingen hadde noen sinne forestilt seg at noe slikt som skjedde kunne skje?
Er det noen som klarer å ta ord til handling og hindre at lignende ting skjer igjen? Eller er det bare etterpå klokskapen som lyser igjennom og vi vil egentlig aldri kunne hindre slike ting?
Nei, regjeringen bør ikke gå av på grunn av omstendighetene rundt 22. juli.
Jeg finner ikke helt ordene for hvorfor jeg mener det, men for meg vil det ikke føles logisk i det hele tatt.
Jeg synes at selv om dette er en veldig tragisk og vanskelig sak, så vil jeg ikke at vi skal ha et samfunn som bruker massevis av ressurser på å forberede seg på all slags bisarre hendelser. Hvis en gærning virkelig vil drepe noen så får vi ikke unngått det, det finnes alltid måter. For meg blir det litt absurd at regjeringen eller noen der liksom skal gå fordi vi har valgt et samfunn basert på tillit.
Når det er sagt, jeg føler nok også at politiet kunne vært litt mer på ballen her, og ikke nølt så mye. Men usikker om løsningen er at folk skal gå der også. Jeg tipper at de som har de høye stillingene nok har lært noe, selv om det ikke alltid virker sånn utfra det de sier offentlig.
Jeg vet at dette er nok lett for meg å si, siden jeg ikke er direkte berørt selv. Kan godt være at jeg ville ment noe annerledes om det var mitt barn som ble drept, men jeg velger å tro at jeg fortsatt ville tenkt at jeg vil ha et samfunn basert på tillit.
Jeg er usikker selv må jeg innrømme. Men jeg tror ikke det å gå av løser noe. Jeg er litt lei av at folk bare prater og ingenting blir gjort. Så hvis Stoltenberg mener det han sier om at han vil ta ansvar, ikke ved å gå av, men å rette opp i en del ting som burde vært rettet opp i, så er vel det det beste utfallet tenker jeg.
Jeg synes ikke de bør gå. De tingene som skulle vært gjort, f.eks. stenging av Grubbegata, burde jo vært gjort for flere regjeringer siden. Hadde de derimot fjernet sperringer, hadde det vært noe annet.
Hvis regjeringen går av på dette, synes jeg det blir som en omvendt stollek - de som "tilfeldigvis" sitter i regjering når dette skjer, taper.
Fryktelig vond og vanskelig sak. Men, umiddelbart, og uten å være direkte berørt, tenker jeg at det ene og alene kun er svært tragisk. Vi har vært skjermet for slike hendelser i Norge og det er kanskje naivt, men også unektelig svært vanskelig å forberede seg på at det utenkelige skal skjer - og rent faktisk hva gjør man i tilfelle rottefelle!?? Vi er ikke trent på slikt. Vi burde kanskje være det, men vi har ikke vært det - og enn så tragisk utfall det kan ha fått i denne saken, så er jeg litt der at jeg tenker at vi heller må forsøke å ta lærdom og dermed kanskje unngå å havne i en lignende "smørje" igjen dersom det er mulig å unngå det. Jeg tror forøvrig en form for kaos vil oppstå i slike tilfeller uansett hvor godt trent man er. Vi er bare mennesker.
Det kan veldig godt hende jeg hadde sett annerledes på saken om jeg var berørt i større grad enn jeg er. Men jeg tror også at det er viktig å la de som måtte ha "feilet" forsøke å rette opp, ta tak i det som ikke stemte, enn at vi hele tiden skal sende ballen videre når noe svikter. Sånn sett tror jeg at det ikke er så dumt at Stoltenberg blir sittende; han og andre sitter jo nå med veldig viktige erfaringer som de kan ta med seg i arbeidet videre for å rette opp, bedre det som ikke er bra nok osv.
Jeg er usikker på om jeg mener at regjeringen bør gå av, men det er nå slik at den sittende regjering til enhver tid har ansvar for rikets sikkerhet. Man kan ikke skylde på tidligere regjeringers mangler. Dette ansvaret er tungt og det skal det være.
Jeg er sjokkert over mange av punktene i rapporten og jeg synes det vil være litt for enkelt om regjeringen bare får beskjed om å ordne opp.
Det er snakk om stor grad av alvor når ikke grensene blir stengt, når politihelikopter blir stående, når det skyldes på fellesferie og når kommandolinjer ikke funker som de skal.
Hadde dette vært et angrep utenfra tror jeg regjeringen måtte ha gått.
Jeg tror også en Høyreregjering hadde måtte gå.
Jeg synes regjeringen har taklet 22 og ettertiden veldig bra, faktisk.
Men at det før 22 juli muligens burde vært gjort bedre arbeid innenfor politiet og av "de som har ansvar for sikkerhet" er det vel ingen tvil om etter det som har kommet fram - i den grad det er mulig å forutse og planlegge for hendelser av denne typen. Men jeg er ikke så sikker på at det gjør så stor forskjell å hive ut de som (tilfeldigvis) hadde ansvaret da 22 juli i all sin uforutsigbarhet skjedde for å slippe nye koster til. Uansett hva de gjør blir det jo i etterpåklokskapens lys.
Jeg har aldri skjønt dette med å "gå" når man har gjort feil. Hva er det for noe, stikke av og overlate oppryddingen til andre? Gjerne med en diger fallskjerm også hvis man har driti seg ut i det private næringsliv. Det er jo bare en symbolsk sak å gå. "Jeg tar ansvar og forlater skuta". La dem rydde opp, med full meldeplikt ut i samfunnet.
Jeg tenker at det rapporten forteller ikke bare handler om den ekstreme situasjonen som oppstod, men om mangler og svikt i rutiner som også ville blitt synlige også ved et mindre omfang.
Utfallet kunne blitt det samme om alt hadde fungert også, men her er det for mye som ikke har fungert. Alt for mye.
Nei. Jeg er ikke noen stor tilhenger av at beklagelige forhold skal løses ved at noen må gå med unntak av når dette skyldes fullstendig inkompetanse eller tjenesteforsømmelse. Her er det en så spesiell og uventet hendelse at ingen andre regjeringer heller ville fått noen bedre rapport. Derimot forventer jeg at rapporten får konsekvenser i form av at det iverksettes tiltak på sikkerhetssiden med et litt annet tempo enn det som er beskrevet at har vært tidligere.
Jeg vil vel kanskje mene at det er snakk om tjenesteforsømmelse når så grove svikt skjer. Kanskje er det ikke regjeringen som skal gå, men på noen av punktene er det snakk om ansvar i form av politisk styring og penger og det kan man ikke komme unna.
Jeg tror mange tenker at det er synd på AP siden det var dem som ble rammet, men jeg er sikker på at hadde Høyre sittet ved makta når dette skjedde hadde de måtte gå på dagen etter en slik alvorlig rapport.
Jeg er usikker. Hadde de lagt seg mer langflate i uttalelsene sine i går, vist at de virkelig forsto alvoret, så kunne jeg kanskje hatt mer troverdighet, og hatt troen på at de vil rydde opp. Jeg synes ikke de opptrår ydmykt nok, og er usikker på om de faktisk kommer til å rydde opp eller innrømme noe som helst. Og da er det kanskje best at de går.
At de var gode medmennesker og samlende for folket umiddelbart etter angrepet forsvarer jo ikke at det ble gjort grove feil før og på 22.juli, noe som antageligvis førte til at gjerningsmannen klarte å drepe flere enn hvis alt hadde fungert bedre. Tenk at gjerningsmannen kjørte på en sterkt traffikert vei et godt stykke, kjørte til og med forbi og før politibiler, uten å bli stoppet, når de faktisk hadde registreringsnummeret til en mulig gjerningsmann (som viste seg å være rett person). Det er svært alvorlig synes jeg, og vitner om en svikt i systemet som noen må ta ansvar for.
Nei, regjeringen bør ikke gå av på grunn av 22. juli.
Jeg er naiv på en del ting, og synes det er befriende å bo i et land hvor dette tidligere har vært teoretiske trusler. Og jeg synes altfor mye oppstuss rundt sikkerheten ville lagt en demper på vår bevegelsesfrihet. I dag regjeringsbygget, så stortinget, slottet og hvor vil det ende? Gærninger vil alltid finnes, og vil klare å ødelegge utrolig mye uansett. Men dette er sikkert lett for meg å si som ikke er direkte involvert på noe vis.
Men jeg er helt enig i at det var et par ting som sviktet veldig i det som skjedde den dagen. Og jeg skjønner godt at det må være fryktelig vondt å være pårørende til (særlig) de siste som ble drept på Utøya når slikt avdekkes.
Eg har ikkje lese nok av og om rapporten tilå gjere meg opp ei meining. Men eg stusser veldig over den tabloide framstillinga av at det ikkje ville vore nokon terroraksjon, om bare Grubbegata hadde vore stengt. Han hadde ein agenda, og ville nok funne eit mål, kanskje Marienlyst, kanskje Aftenposten. Eg trur ikkje 22.juli ville vore unngått bare Grubbegata hadde blitt stengt tidlegare. Dagen ville bare sett annleis ut.
Eg reagerer også på politiet si håndtering av det heile. Dei har vore i forsvarsposisjon heile tida, med tanke på korfor dei ikkje kom fram før. Forklaringane deira har blitt endra undervegs og det er moment som kjem fram nå, som står i motsetning til det dei har sagt tidlegare. Eg synest ikkje kritikken dei har fått tidlegare er blitt håndtert på ein god måte.
Jeg syns det er to spørsmål som er viktige. Det ene er spørsmålet om hvilket samfunn vi ønsker oss - det setter en del av premissene for hvilken sikkerhet vi skal ha rundt regjering, storting, domstol og kongehus, og sikkerhetsnivået generelt i samfunnet selvsagt.
Det andre som jeg syns er vesentlig er at man ikke får tunellsyn av dette. ABB ville ramme AP - hvis regjeringskvartalet hadde vært stengt hadde det jo fortsatt vært rikelig med bygg han fortsatt kunne sprenge. LO-bygget og Statsministerboligen f.eks.
Jeg tror nok ikke at stenging av en gate hadde hindret terroraksjonen, den hadde bare sett annerledes ut. Men det som burde fungert er kommunikasjon, oppdaterte kart, båter som fungerer, helikopter i luften etc.
Nei, jeg tror nok at mange vil kreve at Ap går av. Problemet her, er at jeg ikke tror det egentlig hadde spilt noen stor rolle hvilken regjering som hadde sittet. Feilene her har eksistert lenge.
Får vi det noe bedre og tryggere at noen andre må rydde opp? Eller er det kanskje greit at de rydder opp i rotet og det rimelig kjapt?
Jeg aner faktisk ikke selv. Jeg syns det er vanskelig.
Det er det jeg er usikker på. Det er mye å rydde opp i her og det er mye følelser.
Noen ganger bør de ansvarlige for rotet rydde mens det andre ganger kanskje er bedre at andre slipper til. Hva som er riktig her vet jeg ikke.
Jeg er faktisk litt sjokkert over at folk brøler etter hoder. Jeg tror nemlig ikke at 22. juli skjedde fordi regjeringen og politiet var inkompetente - jeg tror ikke det hadde hatt noen som helst betydning hvem som var i politisk posisjon.
Men jeg får helt vondt inni meg av å lese "Xxx kunne vært i live..." og "Bomben kunne vært unngått...". For meg blir det helt håpløst at pressen skriver slik i etterpåklokskapens lys. Det hjelper vel ingen å tenke hvordan ting ville vært hvis bare alt hadde vært annerledes?
Jeg fikk med meg endel av intervjuene og fremleggingen av rapporten i går. Vi diskuterte det litt her hjemme, og jeg tenker nå høyt.
Hva oppnår man ved at regjeringen går?
Man skal finne syndebukker, man skal finne hvem som gjorde noe galt og de skal stå til rette. Alt gikk galt den 22. juli, fordi en person har pønsket på dette i flere år klarte og gjennomføre det ingen hadde forutsett. Det er mennesker som stod bak redningsaksjonen, mennesker som aldri har vært i lignende situasjoner. Man kan tenke seg de verste senarioer, men kan man helgardere seg mot alt som kan gå galt til enhver tid?
Jeg er kritisk til PST og hva de ikke har gjort. De har fått advarsler fra flere hold om ABB i lang tid før 22. juli, b.la. fra tollvesnet om mistenkelige forhold, men PST hadde ikke engang en mappe med navnet hans i sine arkiver.
Det er mange hvorfor fra 22. juli. Min umiddelbare tanke er at denne tragiske skaden er skjedd, hva kan vi lære og hvor kan vi bli bedre? Ikke hvem skal stå til ansvar og gå fra sin post. Jeg tror ikke beredskapen i Norge hadde vært annerledes med andre partier i ledelsen den 22. juli 2011.
Dette er jeg helt enig i.
Jeg tror at hovedproblemene er at politietaten vår er utdatert på et vis, og det har ikke blitt prioritert nok å få ting opp på dagens standarder.
Jeg tror heller ikke det hjelper å kaste regjeringen her. Det er et år til valget, så får folket bestemme hvem de mener kan lede veien videre da. Fram til da tenker jeg at dagens regjering må vise hva de har tenkt å gjøre for å rydde opp i systemsvikten og ledelseskulturen som gjennomsyrer systemet. For det er der det er viktig å handle tenker jeg.
Eg skjønner at folk tenker slik. Politiet stod på land og knota med desse båtane, medan halvparten av ungdommane blei drepne. Politiet sa på telefon til ein av dei drepne at det var helikopter på veg, noko som ikkje var sant. Og når det kjem fram at bilnummeret til bilen til ABB, låg på ein post-it-lapp på sentralbordettil politiet, medan han kunne køyre til Utøya i ro og fred... Eg skjønner godt at folk tenker slik.
Ting blir ikkje annleis, men det er ganske skremmande å sjå kor lite som fungerte.
Det mest alvorlige ved rapporten slik jeg ser det er at politiet ikke har evnet å nyttegjøre seg teknologrevolusjonen slik de andre etatene har. De arbeider etter foreldede metoder. Bare det at de ikke hadde kart i bilene, men leitet rundt på feil sted med en eneste håndholdt GPS. Det er jo helt tragisk. Til sammenligning har ambulansene og faktisk også en stor andel av brannbilene i Norge hatt store anskaffelser av digitale kartterminaler og innkjøp av teknologi for å få åstedsdata ut i bilene sine de siste årene. Noe som har hatt stor positiv effekt på responstiden. Politiet har ikke i samme grad fornyet seg. 22. juli viste tydelig hvor amputert politiet jobber og hvor stort behov de egentlig har for å ta i bruk ny teknologi samt å fornye arbeidsmetoder, sambandsrutiner og ikke minst utveksling av data mellom distriktene.
Leif A Lier sier noe i media i dag om hva politiet har satt opp av behov og at det ikke har blitt bevilget penger nok til å få oppgradert systemene.
Det har jo også blitt kritisert at helikoptertjenesten ble bedt om å spare flere millioner.
Fellesferie har også blitt nevnt. Man kan ikke ha en beredskap som regner med at ting ikke skjer i fellesferien.
Jepp, bomben hadde gått av uansett, et eller annet sted, og sannsynligvis med flere drepte. At det 'bare' døde 8 med den enorme eksplosjonen var jo nesten ikke til å tro.
Jeg er mest enig med dem som mener at dette bør få konsekvenser i form av at ting må skje i stedet for at folk må gå.
MEN - Stoltenbergs statsrådhoder ruller stadig vekk for mer eller mindre småting, så hvis det er grove ting han har lukket øynene for, så er det absolutt betimelig å stille spørsmålet om hans avgang om ikke annet.
Jeg så deler av pressekonferansen der rapporten ble presentert i går, og det var jo ikke en eneste fra media som evnet å stille et kritisk spørsmål, det var kun jakten på den mest tabloide overskriften.
Hoder bør rulle, men jensemann sitt er ikke øverst på min liste.
det var dette med etterpåklokskapen, da. Jfr. aftenposten-lederen over her fra 2007.
Hvis noen hadde kommet på en hvilkens som helst dato før 22.07.2011 og hevdet at en mann med noget spesielle ideer om sine egne rettigheter og plikter ville sprenge regjeringskvartalet for så å dra på Utøya og slakte ned barn og unge, ville ingen ha trodd på det.
Jeg synes vi bør bruke både hendelsen og rapporten til å lære. Jeg tenker at de fleste involverte i denne saken gjorde det beste de kunne utfra de forutseningene de hadde, men at det at dette i etterpåklokskapens avslørende lys, kanskje har vist seg å være utilstrekkelig.
Det var et interessant utklipp fra Aftenposten - vet vi sikkert at det er ekte? (For hvis det er ekte så skal jeg bruke det, men jeg vil helst unngå å tabbe meg ut.)
Jeg synes media blander alt til en suppe, noe som er uheldig.
En ting er hva man burde ha sett for seg av scenarier og hva disse scenariene skulle hatt som beredskap. Det andre er det man faktisk hadde og trodde man hadde, men som ikke fungerte. Sistnevnte er det jeg synes er mest alvorlig her.
Er det snakk om å bygge opp en stor beredskap for alle scenarier er det snakk om en stor politisk sak hvor alle partier må ta ansvar. Tida vil vise hva som trengs der og der må det læres etter dette. Neste gang kan noe skje på helt annen måte.
Når det er snakk om systemer og rutiner som skulle være der, men som ikke fungerte er det snakk om større ansvar for sittende myndighet. Kutter man 5 millioner for helikoptertjeneste kan de gi konsekvenser. Kutter man bemanningen inn til beinet i fellesferien er det også alvorlig.
Kåre Willoch sa forresten til Morgenbladet på fredag (om rapporten som skulle komme: "Etterpåklokskapen er bedre enn ingen klokskap". Eg synest dette var ganske godt sagt, og eg tenker at det viktigaste er faktisk framover. Korleis kan noko slikt forhindrast frå å skje igjen? Utan å stille spørsmål ved kva politiet og regjeringa kunne gjort annleis, vil ein heller ikkje kunne ta lærdom som kan anvendast seinare. Men det kan jo hende kritikken vil føre til at vi unngår at politiet legg ut i ein rød gummibåt, neste gong ein kritisk situasjon oppstår.
Vi er et land som er preget av naivitet på mange områder og vi er til tider litt stolte av det også. Vi ler litt av amerikanerne som setter igang gigantiske sikkerhetstiltak som på oss virker overdrevne og småkomiske. Det er ingen tvil om at mye i det offentlige rom hos oss er lite beskyttet, det er ikke mange år siden Jens tok banen til jobb heller, før han fikk krav om å flytte inn i den mer beskyttede statsministerboligen. Det går fremover med sikkerheten sånn sett, men det går ikke så fort. Det var også planer om å sikre regjeringskvartalet, men som på mange andre områder gikk dette heller ikke fort nok. Det er mange katastrofer vi ikke er rustet til å møte i dette landet, jeg tør for eksempel ikke tenke på hva slags rapporter som hadde fulgt etter svineinfluensaepidemien hvis prognosene om antallet intensivsyke faktisk hadde slått til, vi hadde ikke hatt kapasitet til å takle en brøkdel av det og mange ville ha omkommet. "Heldigvis" var det den motsatte situasjonen som oppsto der slik at man i stedet kunne kritisere vaksinearbeidet.
Det var mye som ikke fungerte 22. juli. Det er grusomt å lese hvor hjelpeløst forsvaret vårt var, hvor utrolig uforberedt politiet var på en større trussel. Og hvor langt inne det satt å få iverksatt de rutinene som faktisk er vedtatt. I en situasjon som lenge var oppfattet som et terrorangrep på Norge ble ikke nøkkelpersoner varslet og grenser ikke stengt, militæret ble ikke koblet inn og politiet var hjelpeløst få og med håpløst dårlig utstyr. Jeg er usikker på om man bør ha tillit til toppene i politietaten etter dette, men jeg tror ikke nødvendigvis ting blir bedre med å bytte ut den som har gjort en tabbe med en ny friskus som ikke har lært av egne feil. I tillegg er det slik i offentlig virksomhet at man er prisgitt de som bevilger penger, og politietaten har vel mer enn en gang sagt fra om at det er et uforsvarlig underskudd der. Jeg tror aldri jeg kommer til å skjønne logikken med at å ta ansvar er synonymt med å gå av når noe skjer.
Samme avis som det er linket til i HI skrev dette for noen få år siden:
Det har skjedd mye siden da. Både her og der. Jeg tror ikke det hjelper stort om regjeringen går av, men de bør jaggu få fortgang i de endringene som må til.
Jeg så en minidebatt med Stoltenberg og Jensen, hvor sistnevnte er veldig på hvilket ansvar regjeringen har i dette. Vel, det er jeg jo enig i - det var mye som gikk galt som ikke burde gått galt.
MEN!
Det er da for pokkern et og annet høyrevridd parti her som bør ta mengder med ansvar for at dette skjedde i det hele tatt, med sin fiendtlige ideologi og muslimfryktende uttalelser.
Å klandre politiske partier for enkeltpersoners frivillige handlinger, blir bare fullstendig avsporing av debatten rundt hva som sviktet. Det er jo heldigvis eller dessverre ikke sånn at ved å fjerne politiske partier, så forsvinne meningene eller ideologien. Dette er tåkelegging av det som egentlig diskuteres, og nok en politisk debatt på FP hvor sjansen benyttes til å legge skylden på FrP. Jeg tipper at muslimfrykten består uavhengig av FrP, for å si det sånn :Wild guess:
Og hvordan argumenterer Jensen i forhold til resten? Å etterlyse litt ydmykhet fra landets øverste leder var det flere som gjorde, og ellers så synes jeg opposisjonen har vært nokså samstemte i både kritikk og kommentar.
Nei, jeg synes ikke regjeringen eller Stoltenberg skal gå av, så terroren faktisk vinner.
Hvem kunne forestilt seg at et slikt massivt terrorangrep skulle komme? Noen av de partiene som kritiserer mest, ser på innvandrere som den største trusselen også, deres sikkerhetstiltak for å beskytte folket hadde ikke vært til mye nytte 22.juli det heller.
Jeg er ikke enig med Ap i alt jeg heller, men Stoltenberg viste at han var en verdig leder etter angrepet. Han har hatt mye på sine skuldre underveis, og jeg synes det er sterkt av ham å enda holde ut, tross all kritikk han har fått det siste året fra så mange hold.
Ho argumenterer ikkje annleis enn resten, men ho sitt i større grad i glasshus, i og med at ho nekta å godta den delen av kritikken som ho absolutt burde ta inn over seg.
Og for å svare på det andre innlegget med det same, muslimfrykta består nok uavhengig av FrP. Men dei har i veldig stor grad bidratt til å legitimerere hatske holdninger. Og det bør også dei ta ansvar for.
Jeg er helt uenig. Det blir helt tøysete at Siw Jensen skal sitte etter kommisjonens knusende rapport, og ta på seg hovedskylden for idiologien bak 22.juli. Det er mange som sitter i glasshus, men jeg synes faktisk ikke politikere som aldri har vært i posisjon til å gjøre samfunnsmessige endringer på riksplan (som alle de andre politiske partiene har) egentlig skal pekes ut som syndebukk. Hun har ikke slått politisk mynt på fremleggingen av rapporten overhodet, og jeg tror det er andre ting enn FrP som bør være i fokus i tiden fremover.
Jeg synes det å snakke om at ansvaret er hos ABB og sånt er å blande kortene. Det rapporten handler om er hva som sviktet av det man kunne ha forventninger til at hadde fungert. Det er ikke snakk om å være forberedt på gedigne katastrofer. Det kan man aldri være. Det handler om at tingene som burde ha virket ikke virket når de trengtes som mest. Jadda regjeringen er flink og det er sympatiske mennesker. Det kan også godt hende at de bør ta jobben med å ordne opp, men de bør passes godt på i prosessen. Jeg synes ikke det er bra at strakstiltakene som skulle igangsettes ikke er bedre fulgt opp enn de er.
De burde ha fulgt opp løftene etter 22 juli mye bedre. Nå har de ett år fram til valgkampen og tempoet på tiltak bør de helst sette opp hvis de skal slippe for mye pes der.
Jeg var og hørte på et veldig bra innlegg fra justisminister Faremo på Arendalsuka i dag, og hun tok veldig selvkritikk, både for politiaksjonen og faktisk også evalueringen, hvor hun rett ut sa at de hadde sviktet. Og hvor hun redegjorde for hvilke tiltak de allerede har satt i verk og hva fokuset blir framover, men presiserte at dette ikke var noe man kan fikse med en knips.
Per Sandberg (FrP) var også der, og han var faktisk ikke så kritisk som jeg hadde trodd han skulle være. Han sa rett ut at også han og andre stortingspolitikere også har hatt et ansvar her, og tidligere regjeringer.
Jeg tror alle kan være enige i at det er en dugnadsjobb som må gjøres her, hvor alle politikere og hele statsapparatet må trå til. Og til å lede denne jobben er jeg ikke i tvil om at en AP-dominert regjering har det som skal til. Det er tross alt de som var målet for terrorhandlingen, og det kan vel ikke være tvil om at de også er motivert til å sørge for at dette aldri skal skje igjen.
Eg meiner ikkje at det er FrP sin feil at ABB gjorde det han gjorde, altså. Men eg synest AP og dei andre politiske motstandarane var svært rause mot FrP for eit sidan. Det blei slått ned på fokuset på at gjerningsmannen hadde vore aktiv i FpU og det blei lagt stor vekt på at dette er tragisk for alle. Eg synest Jensen kunne vist noko av den same rausheita tilbake.
Jeg kjenner jeg er så lei av tabloide løsninger på alt! Så når VG går ut å krever at statsministeren må gå av, så blir jeg vrang og uenig. Må de komme med "løsningen" med en gang, fikst ferdig tygd for oss?
Jeg tenker det er mye som har gått galt, mye fordi vi alle er naiv i forhold til terrorfaren og det kan virke som om det er en del rutiner som ikke fungerer en del steder. Mye tror jeg også handler om at man har vært litt for ivrig med sparekniven (feks i politiet)
Det er viktig at man tar tak i og ser på helheten, helst som et samarbeid fra alle parti så ikke hele greia koker bort i valgkamp. Å bare fjerne Jens - så er ansvar tatt og ting løst blir helt merkelig for meg.
Akkurat dette sa jeg til mannen min i går kveld, husker jeg. At omfanget av terroraksjonen sikkert ikke hadde vært mindre om den gata var stengt. Det betyr selvfølgelig ikke at diskusjonen rundt Grubbegata er et sidespor. Det er jo ingen tvil om i dag at det beste hadde vært om den var stengt.
Jeg synes ikke at regjeringen skal gå, slik situasjonen står nå. Og jeg er ikke sikker på om en høyreregjering hadde gått heller slik en del antyder, dersom de hadde hatt makta. En mindretallsregjering ville muligens stått svakere, uansett politisk farge. Jeg har et inntrykk av at folk flest tror at situasjonen hadde vært akkurat den samme, nærmest uansett regjering. Vi har rett og slett vært så "heldige" at redsel for større terrorangrep har vært ganske fraværende, og sikkerhetsfokuset deretter.
En ting som fascinerer meg i diskusjoner som løper nå, er at en del ser ut til å basere kravet om at regjeringen skal gå på et generelt ønske om en annen regjering. Folk klarer ikke å skille snørr og bart i denne saken. Faremo bør gå etter 22. juli-kommisjonens rapport fordi hun er "stygg i trynet" og den slags, og Jens bør definitivt gå - på grunn av nisselua tredd nedover ørene og pottitland og molbopolitikk. Den type argumentasjon er vanskelig å bli klok på.
Jeg tror at folk har behov for at ledelse i politiet tar ansvar ved å forlate stillingene sine. Forskjellen på regjeringen og politiet (som begge har fått tildelt ansvar her), er at politiet i motsetning til regjeringen har gransket og hvitvasket seg selv. Dette har blitt ganske tydelig de siste dagene, med direkte faktafeil og særs lite sympatisk måte å diskutere på. Jeg så politidirektør Mæland svare en bistandsadvokat til etterlatte med et bryskt "Nå blir jeg irritert på deg!" i nyhetene når han ble presset, og det må han få lov til å være - men det tok seg ikke pent ut. I tillegg stusser jeg over at man i politiet ikke tar innover seg at internrapporten de la fram framsto feilaktig og ble lagt fram arrogant og hvitvaskete, men stadig viser til at de to rapportene framstår nesten like. Jeg synes at de burde vise større respekt for de berørte og etterlatte, deres reaksjoner på internrapporten kom jo ikke ut av intet?
Politiet som altså har granskningskompetanse i forhold til voldsomme og kompliserte kriminalsaker, klarer altså å granske seg selv dårlig og feilaktig. Det er lite tillitvekkende. Politiet har også så vidt jeg har skjønt fått tildelt større summer som har blitt stående ubrukt, og kommisjonen påpeker også at det ikke nødvendigvis er pengenød som er politiets hovedproblem. Jeg er nok også preget av å opplevd situasjoner i jobbsammenheng som har vært svært truende og alvorlige, hvor man fra den store politistasjonen et steinkast unna får vite at den ene patruljen dessverre er i huttiheita, og dermed ikke kan bistå. Ingen på kontoret kan heller lette på rumpa. Slike situasjoner (og flere andre) har gjort at min barnlige tro på at politiet kommer ilende i full fart når det står en innbruddstyv med våpen i stua på nattetid har forsvunnet. Jeg har større tro på at Securitas hjelper meg raskt i en slik situasjon, og slik bør det jo ikke være.
Dette ble mye negativt om politiet. Jeg har tro på at de gjør veldig mye bra også, altså. Men jeg har ikke stor tillit til politiet, og jeg har tenkt mye på øya full av barn som ble massakrert kontinuerlig - hvor politiet sto hjelpesløst og drev med observering eller hva det nå var. Hva skal vi med politi og militære hvis de ikke kan risikere eget liv for å stoppe en massakre på barn? Båter i fleng rundt området, helikopter fra NRK ( :gal: ) hengende over øya?
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.