Kanskje vi kan inspirere hverandre til nye ting i matpakkene?
Hos oss synes ungene at pålegget fort blir "ekkelt" i matboksen, så gode ideer til pålegg ønskes!
Her har lillebror: 2 skiver med smør og vossafår, et eple i biter og en liten dolminoyoghurt. Putter oppi et lite kjøleelement siden de ikke har kjøleskap.
Storebror: 1 skive prim og en med gullsalami. Et par eplebiter, en gulrot, et par sukkererter og 2 jordbær og litt blåbær! Putter oppi et lite kjøleelement.
Mini har bestilt rundstykke med Salami, moreller, en plomme og en drikkeyoughurt. Eldste er hjemme fortsatt, skolen begynner ikke før mandag. De får ingenting i flaskene, de fylles opp med vann på skolen/SFO.
Ungene mine har ikke matpakker lenger. Vel, Mikro har jo aldri hatt, hun begynte nettopp i bhg, men storebroren har hatt matpakke i to år. Nå hat de begynt i en barnehage med "fullpensjon".
Men JEG har matpakke. Og jeg er en anelse lite inspirert... Så jeg tar gjerne mot litt inspirasjon.
Jeg skal ha grovt pitabrød med salat og kokt skinke. Jeg varmer pitabrødet i brødristeren på jobb, deler det i to og fyller det med skinkesalaten. Godt! Og sunt!
(Jeg har et høstforsett om å ha med matpakke på jobb. Jeg har aldri spist så god lunsj som etter at jeg begynte med det. Jeg lager maten kvelden i forveien.)
Vi har plukket bringebær i dag, så det blir nok et par skiver med nyrørt bringebær. En yoghurt og eplebiter. Matpakken er til frokost og fruktmåltid i 14-tiden i bhg.
Jeg begynte i ny jobb før sommerferien, og får ikke lunsj om jeg ikke har med matpakke. Det er for langt fra jobb til butikken til å "bare stikke en tur" uten å ta bilen og da går jo halve lunsjen, og kantine er der ikke.
Men matpakken min i dag var to påsmurte brødskiver og mørpølse (altså spekemør, eller hva en nå enn kaller det rundtomkring i landet. Mør sier jeg. Strandamør.) Jeg er veldig godt fornøyd med å være tilbake på sunnmøre hvor noe slikt er gjennomførbart, jeg fikk jo ikke kjøpt det i Bergen annet enn vaccumpakket og ferdigoppskåret. Men jeg kan tenke meg litt mer fantasifulle matpakker etterhvert.
Jeg har bare ikke så god evne til å lage matpakke om kvelden. Og, vel, lite innehold i kjøleskapet som frister...
Her blir det nysteikte rundstykker med godt pålegg, yogurt og frukt.
Planen var å baka tacohorn, men me er framleis litt sjokkskada over at det har vært sommar i tre dagar her.
Tips: Kjøp frosne bær (eller plukk selv og frys) (bringebær, jordbær, blåbær, alt ettersom hva som er mest populært hos barnet), og legg de i frossen tilstand i en egen liten boks i matboksen om morgenen.
Når barnet skal spise, har de tint litt, og barna elsker å knaske på disse saftige, kalde bærene!
I dag fikk ungene med seg kokt pasta, kylling og litt paprika og moreller. Kjøpte noen kjekke salatbokser på Kiwi, tror de var fra Bendit, med to rom, en liten boks til dressing og gaffel som sitter fast i lokket.
I frokostmatpakka var det en liten boks havrefras og en skive med brunost. I lunsjmatpakka havnet det en skive med pesto, en babybell-ost og et havre-polarbrød uten pålegg. Alt etter 3-åringens ønske. De får frukt og melk i barnehagen.
Er bare jeg som har matpakke enda og i dag består den av 3 knekkebrød som skal få leverpostei på seg. Og salat med tomat, skinke, agurk, mais og et egg.
I dag hadde de følgende:
Størsten: 3 skiver (hjemmebakt grovbrød) med ost skinke og majones, 4 småtomater og et eple (dette er standard for han, sjelden han vil ha noe annet pålegg).
Minsten: 2 skiver med smør og skinke, og en yoghurt. Pluss banan til felles fruktkurv.
Vesla: 2 skiver, en med leverpostei og en med baconost, pluss eple til felles fruktkurv.
Barna bestemmer selv og det er sjelden store variasjoner. Velsa peker ut pålegg om hun sitter ved bordet når jeg smører.
I min matboks er der 2 brødskiver og en pakke knekkebrød (som står på kontoret), jeg har smør og brunost i kjøleskapet på jobb og i dag tok jeg med et eple i tillegg.
I dag ble det samme som i går. 2 skiver hjemmebakt grovbrød med prim, og en boks med melon ved siden av. Vann i flaska. Han er lite spenstig i matveien han pompen. Så det er enten prim eller skinkeost på matpakka. Han spiser leverpostei og gulost/brusost også, men vil ikke ha det i matboksen. Da smaker det visst ekkelt.
Frukt er vi ikke så gode på enda. Men vannmelon i biter og en liten gaffel var visst veldig greit. Så da får vi kjøre på det en stund.
Jeg har bakt "fiskeburgerbrød" i dag. Begge guttene elsker fiskeburgere med fiskekaker, så jeg har bakt små brød, 3/4 grove på brødskalaen. Det ble 35 stykk, så nå har vi for en stund i fryseren. Morgendagens matbokser:
Størstemann har kort dag i morgen så han skal ikke ha matpakke.
Lillebror har en halvskive med salat og påleggslaks og en halv med leverpostei + 10 bringebær og en klase med druer i en fruktboks.
Jeg har tatt utgangspunkt i oppskrift/fremgangsmåte fra trinesmatblogg.no, men altså modifisert den for å gjøre dem grove/mindre søte. I følge brødskala-kalkulatoren, så er de grove (3/4 på sirkelen).
Ca 500 gram siktet hvetemel
Ca 250 gram sammalt hvete, fin
Ca 200 gram sammalt rug, fin
Ca 50 gram hvetekli/kruskakli
50 gram tørrgjær
1 ts salt
2 ss sukker
100 gram romtemperert smør, i terninger
5 dl melk
2 dl vann
Ha alt utenom smøret i kjøkkenmaskin, og elte godt sammen. Skru ned hastigheten og elt inn én og én smørterning. Tilsett gjerne litt ekstra mel, til deigen ser smidig ut og slipper bollen fint. Dekk med plast og hev til dobbel størrelse.
Del deigen i passe store emner. Jeg fikk 36 små hamburgerbrød av denne deigen. Trill boller og klem dem flate på bakebrett. Etterhev i 30-45 min. Pensle med vann og strø på sesamfrø. Klem dem flate igjen om de har hevet for mye. De hever mye i ovnen også. Jeg liker dem flate, for da passer de bedre i matboksen. :knegg:
Stekes på 225 grader, i ca 10 minutt. Jeg er dårlig på steketider, jeg tar dem når de ser greie ut.
Snupp fikk en periode "spennende" matpakke med div i, men hun syntes det ble så ekkelt for ingen andre hadde det og alle ville smake. Hun klarte ikke å si nei, så hun ville bare ha brød med pålegg.
Tok det opp med læreren ang å "mase" om å få smake, men hun ville ikke ha likevel.
Trist egentlig.
Minste har kun matpakke til frokosten og nå spiser han frokost hjemme foreløpig.
Eldste får med seg 3 brødskiver med syltetøy, og moreller og ferske aprikoser, og noen cherrytomater.
Tuppa har en skive med honning og en med servelat. En liten daninoyoughurt og noen pistasjnøtter.
De to andre har det samme bare at spiren har skinkeost og tassen kryddersalami. Alle har appelsinbåter til frukt.
Jeg har forresten planer om å fryse ned smoothie i egnede flasker og sende med på skolen (hun har ikke skolemelk). Da er den passe opptint og iskald når hun skal drikke den, evt. kan hun spise den med skje, som is. Vi lager alltid en helsikes haug med smoothie til frokost, så det er alltid 2-3 digre glass igjen når vi har drukket ferdig, så da kan jeg bruke restene og fryse ned. Masse finfin næring i det, jeg hiver jo oppi frossen brokkoli og spinat og alt mulig (smaker ingenting, bare banan og bær og annet søtt og godt).
En skive med leverpostei + 1/3 banan til frokost. 1 med leverpostei og 1 med ost til lunsj, en liten boks med bringebær og blåbær og noen agurkstaver. De har et varmt måltid i dag, men det er foreløpig litt varierende hvor mye hun spiser av det (mye nytt for henne tror jeg), og de bytter visst på om det er til lunsj eller ettermiddagsmat, så jeg sender med litt mye for sikkerhets skyld. Hun spiser sjelden mer enn 1 skive per måltid, men bær går glatt ned. :)
Jeg synes det er kjempevanskelig med pålegg til så små som vesla, hva gir andre ettåringene sine? Det går i Philadelphia og leverpostei nesten hele tiden, men hun virker jo forsåvidt fornøyd, så kanskje det ikke er så nøye. :humre:
Første skoledag i dag. Vesla hadde lyst på noe godt og fikk pizzarester fra i går kveld, cherrytomater og en nektarin. Hun er ikke så glad i brød, så hun blir veldig glad når vi har noen alternativer til det.
I dag var det "spis matpakken hjemme"-dag da snuppa ikke ville spise i bhg (jeg er jo hjemme likevel så da spiste hun falukurv og agurk spyd, havrefras og vannmelon sammen med litt biola.
I morra skal hun ha fylt pasta (ferdigkjøpt) sammen med cottage cheese, paprika og mais i et beger, vannmelon og en liten ost (de trekantete jeg ikke husker navnet på).
I dag hadde storebror med seg 2 brødskiver med salami, en fiskekake og en youghurt.
Lillebror hadde det samme, men hadde peanøttsmør på sine brødskiver.
Hvor mye de spiste av dette aner jeg ikke, de er hos onkel og tante.
Hun får nok to skiver brød, en med kyllingpålegg og en med leverpostei (endelig fikk jeg kjøpt den hun synes er så god). Så blir det litt snackpaprika, en neve mandler, noen druer og kanskje gulerotstaver eller agurkbiter. Vann som drikke.
I dag: Fiskeburger, agurk i staver, blåbær, en brødskive med skinkeost og en tacolefse.
I morgen: speltrundstykke, banan,noen usalta nøtter og brødskive.
I morgen blir det skive med leverpostei til frokost igjen, pluss en liten boks blåbær. I lunsjboksen er det et pitabrød med kremost, litt agurk og tomat og en liten boks Havrefras som hun liker å knaske på.
Veldig enkelt i dag: Skive med leverpostei + en liten boks med noen kiwiskiver til frokost, en skive med hvitost og en med kaviar + noen tomatbiter til lunsj/ettermiddagsmat (de får varm mat enten til lunsj eller ettermiddags på fredager).