Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva mener du med at du har prinsipper?

#1

him sa for siden:

Ja, fin overskrift?

Grunnen til jeg spør er at jeg har inntrykk av at jeg bruker dette ordet anderledes enn veldig mange andre.

Jeg bruker ordet prinsippielt, når jeg beskriver en idealtistand. Feks så er jeg selvfølgelig prinsippielt for at alle barn skal få tilpasset skolegang, jeg er dog ikke overbevist om at det er praktisk mulig per i dag.

Men når jeg bruker ordet om meg selv og mine prinsipper, så betyr det at dette er noe jeg lever etter. Hvis jeg har som prinsipp at man skal prioritere skole fremfor ferie, så hadde jeg ikke dratt på ferie i skolehalvåret i det hele tatt. (Jeg kunne ha dratt av andre grunner, og fremdeles hadd prinsippene mine i behold). Det er vel overflødig å legge til at med en såpass striks bruk av ordet er det ikke mange prinsipper jeg har. :humre:

Hvordan bruker du ordene?


#2

Left sa for siden:

Jeg bruker det som deg.


#3

annemede sa for siden:

Jeg prøver å leve som jeg lærer, med å ikke bruke svart arbeidskraft for eksempel.


#4

Lisa sa for siden:

Jeg bruker også ordene som deg, him. To flotte eksempler også, skole og svart arbeidskraft.


#5

Skilpadda sa for siden:

Jeg tror jeg er enig med deg, him. :nikker: Hvis jeg syntes det var greit å av og til prioritere ferie fremfor skole, så ville jeg ikke sagt at jeg hadde et prinsipp om å prioritere skole fremfor ferie. Da ville jeg heller sagt at jeg stort sett ville prioritere skole.


#6

Kirsebær sa for siden:

Jeg vet ikke om jeg skjønner den andre måten å bruke ordet på?


#7

celebelen sa for siden:

Jeg bruker dem nok som deg, him.


#8

noen sa for siden:

Jeg er prinsippfast i min prinsippløshet. Virkelig.


#9

Skilpadda sa for siden:

Hvis man sier "Prinsipielt er jeg jo mot skattesnyteri, men hvis sjansen byr seg, hender det jo at jeg gjør det," for eksempel.


#10

Nenne sa for siden:

Jeg bruker det som deg, him.

Kan du ikke gi et eksempel på annerledesbruk? Det du har reagert på mener jeg.


#11

him sa for siden:

Hmm ... Det jeg mente var at jeg brukte ordet forskjellig ettersom det er et adjektiv eller substantiv, men jeg har inntrykk av at enkelte bruker ordet på samme måte uavhengig av om det er et adjektiv eller substantiv.

I eksemplet mitt over bruker jeg jo ordet forskjellig i de forskjellige settingene.


#12

him sa for siden:

Eksempel på anderledesbruk vil være: "Jeg har som prinsipp at skolen kommer først, men i fjor sommer tok vi ut x to uker fordi det passet best å ha ferie da". I mitt hode er jo dette en motsetning, men hvis man bruker det at man har prinsipper som noe som beskriver en idealverden, eller en idealistisk målsetning så passer jo dette.

#13

Imma sa for siden:

Prinsipper er noe man burde ha mindre av. Prinsipper står i veien for nye muligheter og løsninger, og å la prisipper avgjøre ens valg virker ulogisk, stivbeint og rigid, selvfølgelig basert på hva konteksten er i den situasjonen der man påberoper seg noe utfra prinsipp.

Jeg ser på et prinsipp på samme måte som HI. Som en slags regel man setter for seg selv.


#14

Drømmedama sa for siden:

Jeg tror jeg bruker det som him. Jeg har noen leveregler, noen prinsipper jeg ikke rokker ved. For eksempel så må alle barn som sitter på med meg være forsvarlig sikret, jeg kjøper aldri VG, Dagbladet eller Se&Hør, og jeg avviser alltid telefonselgere på en høflig og ordentlig måte.
Jeg er også prinsipiell motstander av barnearbeid i tekstilbransjen, uten at det er et prinsipp for meg at jeg alltid forsikrer meg om at alt tøyet jeg kjøper ikke er laget av barn.


#15

Kirsebær sa for siden:

Da tror jeg endel bruker ordet prinsipp isteden for ordet teori.
"I teorien setter jeg skolen foran alt, men i fjor dro vi på ferie midt i eksamenstiden"


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.