Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Klatre på skulpturer?

Er det lov å klatre på skulpturer?

  • Ja, selvsagt!
    61 stemmer
  • Nei, selvsagt ikke!
    9 stemmer
  • Bare for barn.
    24 stemmer
  • Bare for voksne.
    2 stemmer
  • Dustepoll.
    2 stemmer
#1

Observatøren sa for siden:

Ja, er det lov til å klatre på skulpturer i det offentlige rom?


#2

Avatar sa for siden:

Bare for voksne. :nemlig:


#3

Teofelia sa for siden:

Det varierer. Noen skulpturer er åpenbart designet for å bli klatret på. Er de ikke det, synes jeg ikke det er greit.


#4

Tjorven sa for siden:

Nei. Det er ikke greit å klatre på alle skulpturer. Ungene mine hadde ikke fått lov til å gjøre som på bildene.

De får klatre på tigeren på jernbanetorget.


#5

him sa for siden:

For meg går skille på om de tåler og bli klatret på. Gjør de det er det OK for meg.

#6

Observatøren sa for siden:

Som dere ser av bildene får min lov - og jeg synes at det er greit. Det skjer aldri inne på gallerier eller museer, men skulpturer som står utendørs regner jeg med tåler dette, men mindre de er skiltet eller gjerdet inn. Jeg klarer ikke helt å se forskjellen på tigeren på Jernbanetorget og andre? Hva med løvene på Stortinget? Isbjørnen på Aker brygge?


#7

Puslingen sa for siden:

Mine unger får klatre på skulpturer av dyr, men ikkje av mennesker. I mine auge er skulpturar av mennesker satt opp for å hedra nokon, og då vert det feil å nytta dei til klatring.


#8

Toffskij sa for siden:

Det kommer an på skulpturen, men skillet er ikke så enkelt som menneske/ikke-menneske. Som Puslingen ville jeg ikke latt ungene klatre på en skulptur som åpenbart var til for å hedre noen, men de får klatre på skulpturene rundt Monolitten, f.eks. Og noen skulpturer ser sartere ut enn andre. Det er sjelden ungene og jeg er uenige i hvilke skulpturer som er OK klatreobjekter.


#9

Polyanna sa for siden:

Jeg syns rett og slett man bør skilte skultpurer som innbyr til klatring, men ikke tåler det, at de ikke skal klatres i.

Kjakan-statuen (den på det nederste bildet) får en passasjer på bagasjebrettet mange ganger hver bidige dag, og har fått det siden den kom opp, og det ser ut til at den er laget for å tåle det.


#10

Ru sa for siden:

Det Teo sa.
:nemlig:

I Bergen er f.eks. Sæverudmonumentet veldig fint å løpe gjennom. Om de ikke vil at folk skal løpe der, så får de sette opp et gjerde rundt eller noe.


#11

Neket sa for siden:

Ja. Med mindre det står skilt om noe annet.


#12

Libra sa for siden:

Samme her.


#13

Babe sa for siden:

Står det ikke skilt om annet, så innbys det til klatring. :nemlig:


#14

Syrin sa for siden:

I utgangspunktet ja til barneklatring på skulpturar. Men eg ser vel skulpturen litt an først. Faktisk tenker eg at ein del kunstnerar syns det er flott at barn klatrar på skulpturen - det er jo ein måte å oppleve kunstverket på det også. Og dei fleste kunstnerar er ganske lekne mennesker :)


#15

Dronningen sa for siden:

Kommer an på skulpturen, hvor den står, og omgivelsene ellers. Så ikke et entydig svar der.


#16

Blå sa for siden:

Jeg regner med at skulpturer som står ute i offentlig rom kan klatres på med mindre det er skiltet noe annet eller den veldig tydelig er gebrekkelig.

Jeg lar mine barn klatre på skulpturer.


#17

Polyanna sa for siden:

Jeg tenker at på begge de to i HI så må kunstneren ha tenkt at de kom til å bli brukt akkurat sånn?


#18

Tallulah sa for siden:

Jeg syns for det meste det er greit. For meg går ikke skillet ved menneske/gjenstand, men heller plassering og hensikt. Hiawata får ikke klatre på skulpturer på gravlunder, for eksempel.

Er det Ibsen på det øverste bildet? Jeg er litt usikker på om han hadde fått lov til å klatre på den. Ikke fordi det er Ibsen, men på grunn av plassering. Jeg ser på den mest som en "inne-gjenstand", siden den står i døråpningen til Ibsenmuseet.


#19

Myria sa for siden:

I utgangspunktet ja, men det finnes selvsagt unntak.


#20

Nenne sa for siden:

Enig med Teo.


#21

Morella sa for siden:

Jeg mener at barn bør kunne få klatre på skulpturer om de innbyr til dette.
Sist sommer flokket det seg en haug med turister rundt lillesøster når hun testet en skulptur i Vigelandsparken. Jeg synes bildet er så festlig, det ser ut som jenta bak er sjalu på lillesøster. :humre:

borte


#22

Taien sa for siden:

Signerer på det varmeste.
Jeg har truffet en del kunstnere som har laget skulpturer til det offentlige rom, og de liker at skulpturene blir "aktivt brukt". Dvs at barn klatrer på dem, at voksne setter en hatt/skjerf el.l. på det osv.

Det var mye snakk når Broken Column ble satt opp i Stavanger. Skulpturene ble "pyntet" på av div mennesker og det ble mye snakk om at skulpturene ble ødelagt osv. Her gikk kunstneren ut og sa at skulpturene er en del av bybildet, og representerer bildet i Stavanger, slik at tagging/påkledning (en av skulpturene får alltid skjerf og lue hver høst :knegg: ) osv gjorde at skulpturene representerte det de var ment til.


#23

Ole Brumm sa for siden:

Ja til skulpturklatring (mest for barn), noen unntak finnes der.


#24

safran sa for siden:

Jeg har latt mine gjøre det der det er tydelig at skulpturen tåler det, f.eks i Vigelandsparken. Jeg har vært litt usikker på om det er greit, men har latt dem gjøre det.


#25

Susse sa for siden:

Mine unger får ikke lov.


#26

Ekorn sa for siden:

Ja, det syns jeg. Om kunsten vil tåle det vell og merke. Skulpturen er jo en del av bybildet, og barnas måte å bli kjent med og ha glede av den er å utforske ved å klatre på den.


#27

Tangina sa for siden:

Det kommer an på skulpturene. Statuen av Dronning Maud ved siden av slottet innbyr for eksempel ikke til klatring, men når skulpturene er plassert slik at de "ber om" å bli klatret på (og tåler det), bør det være greit. I Vigelandsparken kan de selvsagt klatres på (jeg gikk i barnehage i Frognerparken og har selv bedrevet mye skulpturklatring der).


#28

Milfrid sa for siden:

Det kommer helt an på. De får sitte på sauen som står i sentrum feks. Men jeg hadde ikke latt dem klatre på mennesker, altså trødd på hodet til en for å komme opp til en annen feks. Noen statuer innbyr til klatring, andre ikke. Plassering betyr også mye. Ergo klarer jeg verken svare ja eller nei.


#29

Polyanna sa for siden:

Hvorfor ikke?


#30

vixen sa for siden:

Kommer an på. Stort sett ja av typen som i vigelandsparken for eksempel.


#31

Maverick sa for siden:

Jeg er veldig klatrete anlagt selv, mine barn får lov til å klatre på statuer som tåler det. (Med et og annet unntak. Åpenbar respektløshet prøver jeg å unngå.)


#32

Tussa sa for siden:

Eg tenker at dette er to heilt ulike bilder. Det nederste; ja, sjølvsagt kan en sette seg bakpå og posere, medan eg hadde sagt nei til den øverste type klatring.


#33

Bloppy sa for siden:

Jeg tenker det samme. Også har han jo på seg hjelm. :jupp: :forkuserer på det viktige:

Alle statuer er ikke til å klatre på. Men de fleste ute i det offentlige rom? Ja, det mener jeg må være greit. Ellers burde de skiltes og gjerdes inn.


#34

Skilpadda sa for siden:

Jeg synes ja, innen rimelighetens grenser - skulpturen må selvsagt tåle det, og noen skulpturer bør vises en viss respekt, men generelt sett synes jeg det er lov til å klatre på skulpturer ute i offentligheten.


#35

nokon sa for siden:

Denne tråden får meg til å tenke på ein fem-åring som græbba tak i penisen på ei av statuene i Frognerparken og ropte "Sjå, mor! Denne har til og med håndtak!", før ho klatra opp.


#36

Wix sa for siden:

Haha bai. Mine får lov, stort sett da. Er de inngjerdede, eller utilgjengelige på andre måter, så får de ikke lov. Feks får de ikke lov på denne i Bergen:


#37

Taien sa for siden:

Nei NÅ syns jeg du er smålig Wix!! Jeg syns faktisk du skal hjelpe ungene opp og la dem balansere på toppen! :nemlig:


#38

nokon sa for siden:

Er ikkje den statuen fin, wix, ein typisk "viss du kjem deg opp til nederste greina, får du lov"-sak?


#39

~TM~ sa for siden:

Det Toffen sa!


#40

Chanett sa for siden:

Jeg har, i min enfoldighet, aldri tenkt at det ikke er lov. Gravskulpturer er selvsagt unntatt, men det sier seg selv. Man går ikke på graver heller, har jeg blitt oppdratt til.


#41

emm sa for siden:

Kommer an på hvorfor skulpturen står der. "Til minne om ofrene på Utøya" feks, den ville de ikke fått klatre på. Ei heller tråkke gjennom bed for å nå en skulptur, at den opplagt er satt slik til at den ikke skal klatres på.


#42

Carrera sa for siden:

Jeg svarte "ja, selvsagt", men med noen forbehold. Plassering og type statue spiller en stor rolle her. Men alle av de på bildene her er greit i min verden.


#43

Pia sa for siden:

Jeg leser klage på skulderputer. :knegg:


#44

MammaHeksa sa for siden:

Noen kunstverk i det offentlige rom er laget for å lekes med - skulle gjerne hatt flere! :jupp:


#45

Polyanna sa for siden:

Fra politiet i dag:

Burde ikke skulpturer tåle litt klatring, eller burde vi foreldre passe bedre på?


#46

Tallulah sa for siden:

Polyanna, problemet her er er vel ikke at statuen ikke tåler det, men at den hadde blitt herpet på forhånd og dermed løsnet?

Edit: nå leste jeg oppfølgingssaken. Men jeg tror alliekvel at det må ha vært en svakhet her, kanskje som følge av hærverket den har blitt utsatt for i det siste (fjerning av hjulet).


#47

FruLarsen sa for siden:

Jeg tenker at man klatrer på diverse klatrestativ og klatrevegger på lekeplasser, også lærer man ungene sine at man oppfører seg som folk og ikke klatrer på statuer, uansett om det er av et dyr eller menneske.
But that's just me..


#48

mina sa for siden:

Jeg ser det litt an. Noen skulpturer er skrøpelige eller på andre vis uegnet til å klatre på, mens andre innbyr til klatring.


#49

Polyanna sa for siden:

Jeg syns vi får et veldig trist samfunn der det bare er lov å klatre på spesielt tilpassede lekeplasser. Unger vil og skal balansere, klatre, klyve, hoppe, ramle ned, leke ikke-tråkke-på-strekene og generelt utfordre seg selv, balansen sin og tidvis sine foreldres tålmodighet omtrent 24/7. Så får vi foreldre luke ut steder og anledninger der det er åpenbart upassende/farlig/skadelig å gjøre det, men det får da være unntakene.


#50

Maverick sa for siden:

Jah! :hjerter:


#51

ingling sa for siden:

Vel talt!


#52

Malama sa for siden:

Helt med Ployanna her ja.


#53

FruLarsen sa for siden:

Helt opp til deg å gjøre det på den måten, ikke sånn jeg har oppdratt datteren min, men hver sin måte å gjøre ting på! :)

Jeg er nok litt mer alt til sin tid, og at barn ikke nødvendigvis MÅ balansere, klatre, klyve, hoppe, ramle ned, leke ikke-tråkke-på-strekene og generelt utfordre seg selv, balansen sin og tidvis sine foreldres tålmodighet hvor det enn måtte være og i full offentlighet..


#54

Mjau sa for siden:

Mange skulpturer er jo laget med tanke på at barn skal kunne utforske og klatre på dem.
Jeg tror at de fleste oppegående voksne klarer å se forskjellen på disse og på skulpturer man bør la være å klatre på av respekt for tema, utseende, skrøpelighet osv.

Det er verre med idiotiske voksne som tagger ned kunst i offentlig rom, eller sager av deler av diverse statuer. :nemlig:


#55

Chablis sa for siden:

Nemlig. :ja:


#56

Lille meg sa for siden:

Men slikt er jo håpløst å kontrollere. Hvordan i alle dager skal jeg klare å kontrollere nøyaktig når min datter kan få lov til å gi etter for sitt behov for klatring, hopping, ikke-tråkke-på-streken og løping? Det blir jo bare tull. "NÅ kan du hoppe og klatre, men ikke om fem minutter."? Nei, det går ikke.

Jeg syns det er fantastisk at hun har så mye energi og ønsker å bruke den energien på å klatre, hoppe og rett og slett leke underveis dit vi uansett skal gå. For en fin måte å utnytte "dautid" på. :hjerter:

Hun slutter nok med slikt lenge før hun når tenårene. :mumle:


#57

DollyDuck sa for siden:

Enig!


#58

Polyanna sa for siden:

Jepp, jeg oppdrar åpenbart mine til hensynsløse tølpere, mens dine blir dannede små medborgere. :nemlig:

Seriøst: jeg tar selvsagt ikke til orde for noe "he-he, barn er barn, det er jo bare koselig om de løper opp og ned midtgangen i kirken i cherrox under begravelsen"-oppdragelse. Men jeg får helt hetta av den franske "barna spaserer pent og sitter pent og står pent og når de skal leke så gjøres det på lukkede, sterile og 100% EU-godkjente lekeplasser, mens foreldrene titter på"-modellen. Jeg syns det er tragisk at det er et gigantisk marked for hoppeloppeland, klatreparker undzuweiter, der barna altså skal få utfordre seg fysisk på en nøye tilmålt tid. Når de fysisk sett faktisk trenger å gjøre det veldig mage timer hver eneste dag, der anledningene byr seg: fortauskanter, steiner, streker å hoppe mellom, klatretrær, trapper å hoppe jamsides hopp i...

Jeg syns det er fantastisk fascinerende hvordan barns lek nesten alltid er konstruktiv og trener dem på noe de trenger: putting og sortering, rolleleker, og altså leker som hver dag hjelper dem å bygge muskler, balanse, fleksibilitet og kondisjon for å vokse seg sterke. Og det er altså ikke nok med "designated play time". De trenger dette hele tiden.

Det krever selvsagt ikke at de skal kunne klatre på statuer, heldigvis bor vi i et land rikt på trær og steiner og kanter og murer og lange strekk der det er helt trygt å beinfly om kapp, men jeg reagerer veldig på at de skal leke på lekeplasser og klatre i klatrevegger og that's it.


#59

astrid_d sa for siden:

Jeg ser ikke bildene.
Noen skulpturer har mine barn fått klatre på, feks tigeren på jernbanetorget i Oslo og ulven i Kristiansand Dyrepark. Vi ser an skulpturene.


#60

Candy Darling sa for siden:

Jeg er enig med deg, Poly, men klatrepark er aldeles fantastisk. :hjerter: Vi snakker ganske ekstreme utfordringer i 10-15 m høye trær, skli lange strekk i zip-line - ting som det absolutt ikke går an å gjøre uten sikring.

Men det kommer så klart i tillegg til daglig lek, ikke i stedet for.


#61

FruLarsen sa for siden:

Nå har jeg bare et barn, og ja, hun er en dannet verdensborger, en reflektert ung dame på snart tolv år som ikke har fått gjøre akkurat som hun vil når hun vil det. Det betyr selvfølgelig ikke at hun kun har lekt på lekeplasser og klatret i klatrevegger. Men jeg irriterer meg ofte over andres barn, og har passet på at mitt barn ikke skal irritere og være til minst sjenanse for andre mennesker som ikke syns hun er den absolutt med bedårende skapning her på jord...

Jeg syns det er helt greit at du har din måte å være mor på, og at jeg har min måte! Jeg er på ingen måte en pedagogisk mønster-mor, men jeg har en datter som ser opp til meg, forteller meg hemmeligheter og som en sjelden gang slamrer med dører og "hater meg".. Det blir nok ikke mindre av det siste i årene som kommer, men jeg er forberedt på at hun fortsatt ikke kan få gjøre akkurat hva hun vil akkurat når det faller henne inn.
En ting foreldre må være flinke til er å si nei, og mene det!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.