Jeg lager flotte boller, men jeg lager brød som kun egner seg til krigsleker:o
De blir flate, steinharde og fryktelige. Mini hadde sin første skoledag i dag, og et kjapt overslag etter dagens økt, er at familien kommer til å spise seg gjennom omtrent ti brød i uka:eek:
Vi har til nå kjøpt brød, delt dem i butikken og hevet dem i fryseren. Tar opp et om kvelden, så har dagen etter vært reddet. Den bittelille økonomen i meg har nå innsett at jeg kanskje må prøve meg på egne brød, men finnes det noe slags "utradisjonelt" brød som jeg kan prøve meg på? Gjær og grovbakst etter vanlige oppskrifter/ferdigposer greier jeg altså ikke å få til...
Polarbrød 100 gram havregryn 300 gram sammalt hvetemel fint 600 gram hvetemel 50 gram sukker 1 pose tørrgjær 1/2 ts salt 2.5 dl. vann 3 dl. melk 2 ss knuste linfrø utrørt i 6 ss vann 1 dl rapsolje
Kjør havregrynene i foodprocessoren til de blir som grovt mel. Lag vanlig gjærdeig og elt den godt. Deigen skal være litt løs. Heves i ca. 45 minutter. Lag så boller av deigen, og stikk ut polarbrød med et glass el. Prikkes og etterheves. Ikke etterhev for lenge, husk at de skal være flate. Stekes på 225 grader i ca. 7-8 minutter, de skal bare såvidt ha begynt å få farge. Avkjøles på rist med et klede over for å bevare mykheten. Legg dem i plastposer straks de er avkjølt.
Har du gode former? Brødbaking løste seg mirakuløst for min del da jeg kjøpte meg nye brødformer. Jeg aner ikke hvorfor.
Det jeg gjør nå er omtrent sånn: Blander det som står på pakken at skal i, bruker tørrgjær, solsikkeolje, vann og pen pk mel. Elter brødene ca 10 min (bruker som regel sånn poseblanding fra butikken). Deler deigen i 2. Former sånn ca en pølse og putter i forma og glatter litt på toppen. Setter dem inni stekovnen som står på 50 grader. Lar dem stå inni der en times tid. Skrur så opp varmen til 200 grader og lar det stå i 45 minutter. Tar det ut av ovnen og avkjøler på rist.
Det er ikke ovnen din? Min ovn funker dårlig til baking på vanlig over/undervarme, mens varmluft går bra. Og formene kan vel også ha noe si, i forhold til hvordan de fordeler varmen?
Jeg får best til eltefrie brød. No knead-brødet er favoritten, men det baker jeg helst i helgene fordi jeg liker best den lyse varianten. Men det brødet går det ikke an å mislykkes med, altså. Spesielt rundstykkene er superenkle.
Ellers har man jo Mims hellebrød, de er supre.
Ny ovn står på ønskelista, ellers så tror jeg at jeg får prøve litt på no-knead brød (fant noen oppskrifter) og polarbrød. Om noen har flere oppskrifter tar jeg gjerne mot:vilha:
Jeg lager rundstykkeversjonen av No knead hver helg, kjempegode og kan tilsetter det du liker. Jeg pleier å lage focaccia-versjon, det er barna så glade i.