Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Haster: ripsgelé

#1

Alias sa for siden:

Nå har jeg akkurat fått ripsgelé over på fem glass, og så står de på benken, smaksprøven kjennes superb ut..men hvordan skal jeg gjøre det med glassene fram til de blir kjølige? Kan jeg skru på lokket nå? Vil jo at ripsen skal være "ren" så jeg kan jo nesten ikke la glassene stå åpne over natta?


#2

Charlie sa for siden:

Kan bare legge det løst oppå. Fikk du geleen stiv uten hjelpemidler såherårs? ( her er ripsen altfor moden, men det er jo klimatiske forskjeller i vårt herlige land :jupp: )

Hjemmelagd ripsgele er lovely, yummy. :vilha:


#3

Alias sa for siden:

Jeg lot det avkjøle litt før jeg skrudde på lokket og snudde opp ned, for å være sikker på at det blir helt tett. I følge mannen har svigermor gjort "noe sånt som det". Hun er mammaen til en ganske pålitelig fyr, og så har hun lagd ripsgelé i ganske mange år nå. Han ante ikke om hun avkjølte det først, men jeg satser på at det går fint. :) Jeg bor langt nord for polarsirkelen, og her er det bare den fremste bæra som begynner å bli rød, så det gikk som på skinner. Den smaker nydelig, og jeg gleeeeder meg til viltmiddag med geleen som ekstra høydare. Eventuelt bare på ei skive.

Kan forøvrig dele noen erfaringer:

  1. Du trenger ikke renske bort rubbel og bit. Stilken kan fint ligge igjen. (Lærdom fra i forfjor).
  2. Når ripsen koker i kasserollen, gjerne tilsatt vann: ikke tenk at det må jo være lurt å mose bærene for å få ut mest mulig saft. Det blir grumsete og umulig å få klart igjen ved hjelp av normalt kjøkkenutstyr. Det kommer til å irritere deg en smule.
  3. Pass på at du har masse ledig benkeplass rundt deg. Dobbelt så mye som du tror du kommer til å få behov for. Og litt til. Det samme kan vise seg å gjelde kasseroller, litermål og røreredskap.
  4. Still fram glass med riktig side opp før du nærmer deg med den glovarme kasserollen. Kanskje du mangler benkeplass til å sette kasserollen fra deg, og mangler vett til å sette den tilbake på plata mens du snur glassene.
  5. Vær helt sikker på at lokk og glass hører sammen før du skal skru fast. Ellers kan du risikere å miste det ene glasset over benkeplata. Har du allerede sløst bort halve ripsmengden som i punkt 2, blir det ekstra frustrerende.
  6. Jo større beholder du heller restene i, jo fortere kan du forsikre deg om at resultatet ble bra. Og forsikre deg på nytt igjen. Og enda litt til.

Ripsgelé er godt! :riktig:


#4

celebelen sa for siden:

Jeg skrur på lokkene med en gang når jeg lager gelé/syltetøy. Det er vel avkjølingsprosessen som gjør at det blir vakum og helt tett?


#5

Alias sa for siden:

Det samme tenkte jeg? :)


#6

LilleRosin sa for siden:

Lokk på med en gang. Skru tett til.


#7

Alias sa for siden:

Er det mulig å endre tittel på tråden? Jeg har maaange spørsmål om ripsbær(busker)... :p


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.