Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Jerngrytehjelp!

#1

Effie sa for siden:

Eg har fått kloa i ei fiiiiiin gamal jerngryte, som var litt rusta og skitten. Har vaska, gnukka, olja og styrt på, og no ser den riktig fin ut, men!

Når eg tørker den innvendig med tørkepapir, så vert papiret svart. Er dette vanleg jerngryteoppførsel, eller må eg vaske meir?


#2

Leandra sa for siden:

Min jerngryte er også sånn. Tror det er vanlig:nikker:



#4

Effie sa for siden:

Tusen takk! Har og ei jernpanne som skal få same overhalinga. :hjerter:


#5

Malama sa for siden:

Vanlig.

Det er derfor man bruker papir, ikke kjøkkenhåndkle på den.


#6

arrow sa for siden:

Om grytene er blitt rusten og eventuelt har fått tykke forkullede lag her og der må de gjennom en liten behandling. Det verste er å få dem ren, men all rust må bort og man må ned må rent metall. De blir ikke blank men forblir grålig og mørk, men altså rust må bort. Vanligvis gjørskrubb med stålull og messingbørste jobben.

Så vasker man dem ren så godt man kan med såpe og vann, skyller godt og tørker dem på en kokende plate. Det skal ryke av pannen og den skal være skikkelig varm så alt vann fra den ru og porøse overflaten fordamper.

Så smører man gryte og eventuelt lokk inn med matolje både inni og utenpå og steker dem i ovnen på ca 200 grader en time eller halvannen. Man tar så ut gryten, kjøler den ned slik at man kan håndtere den og gjentar behandingen. Det er en ganske stor jobb, men om man behandler gryten godt i etterkant trenger man ikke gjenta den på 10 år om i det hele tatt. Det belegget man har etter to slike behandliger vil vare lenge, beskytte most rust og mat vil ikke henge fast.

Lager man ofte spagettisauser og gryter med tomat vil man sansynligvis måtte gjenta behandlingen noe oftere. Det virker som tomat tærer litt på belegget. Det er ofte litt opp på sidene i gryten rusten kommer, der dannes ikke et slikt belegg naturlig som det gjerne gjør i bunnen. Før sa man at linolje gav det mest holdbare belegget men jeg har også brukt vanlig solsikkeolje med nesten samme resultat.


#7

Effie sa for siden:

Eg kan jo skrive kva eg gjorde me mi gryte og. :)

Først prøvde eg denne metoden. Smør og litt mjøl, skrape ut. Fikk vekk masse masse drit, men det sat framleis att ein del rust, så eg brukte varmt vatn og skrubb.
Deretter hadde eg eit ca 1 cm tjukt lag med heilt vanlig salt i gryta og sette den på plata på sterk varme. Det rauk ein god del, og enorme mengder med skitt festa seg til saltet. Skrapte rundt nedi der og fekk laust alt som sat fast, før eg skylte godt i varmt vatn. Lot den tørke før eg smurte den inn med matolje, og lot den stå ei stund i varm omn. Vart smurt nokre gongar før den såg heilt fin og ny ut, og no er den riktig så lekker blitt.

Må berre få ånden over meg til å gjere det same med panna.


#8

arrow sa for siden:

Ja, sikkert god metode. Jeg har ikke turd å bruke salt direkte i grytene slik, siden det kan gi tæringer og slikt i bunnen. Riktignok er det jo bare en gang eller tre på 50 år man må til med slik behandling. Mel- og smørbehandlingen er litt som å lage brun saus etter gamlemetoden, og den skal jeg jammen prøve ;- )


#9

Interference sa for siden:

Jeg manner meg opp til å ta min gryte etter at mannfolket lot den lufttørke (!!!). Den ser ikke ut.
Kommer til å ta såpevann og skrubb først og så salt, for så å olje den igjen. Salting er helt kurant, det anbefales av mange og brukes ofte på store støpejernspanner på feks storkjøkken.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.