Jeg sitter og ser på nok et prospekt. Dette er et hus bygd i 1968. Jeg har ikke sett boligsalgsrapport ennå. Noe sier meg at jeg må være spesielt obs på drenering og tak, men er det noe annet jeg skal være spesielt obs på? Det er et nytt bad og et kjøkken som må renoveres før innflytting.
Jeg lurer også på om det er mulig å flytte røropplegg på et kjøkken eller om det er noe i nærheten av umulig? (tenker på å åpne opp).
Og hva er kravene for å tilfredsstille krav om varig opphold? Det står i endel prospekter at rom sånn og sånn ikke tilfredsstiller krav til rom for varig opphold - hva ligger i det?
Må man søke for å sette opp en lettvegg og lage et soverom?
Hvor mye penger har dere mulighet til å legge i oppussing og arbeid som trengs?
Tak og fukt må dere sjekke.
Isolasjon er ikke så bra som på nye hus.
Elektrisk anlegg bør sjekkes.
Som du vet skal vi inn i et hus fra 68 og ser at det koster å få det istand.
Et rom for varig opphold skal ha vinduer, godkjente rømningsveier, og et minstekrav til areal. Mellomstuer og kjellerstuer er typisk eksempler på rom som ikke nødvendigvis tilfredsstiller slike krav, og dermed ikke er egnet som soverom.
Hvis dere har tilgang til kjeller bør det være greit å flytte røropplegg, dette ville jeg ha fått med en fagmann til å sjekke.
I tillegg til de gode rådene over tenker jeg det er viktig å ikke undervurdere egne krav eller overvrdere egne evner... Hvis alle vinduer og dører må byttes, noe dere må regne med ganske snart, er det feks overkommelig eller veldig dyrt avhengig av hvor hendige dere er...
Basert på egne erfaringer med nytt hus i sommer;
Se etter hvor stoppekrana for vannet er, og sjekk at den er bare for dere. Det samme med sikringsskapet.
Trekk i doene, og sjekk at ikke flotøren(?) er gåen på en av doene, og den må byttes første uka i nytt hus.
Se etter vifter/avtrekk på bad. Det er vel ikke noe man må ha, men det er veldig bra på bad uten vindu.
Sjekk om ytterdøren er hel, uten sprekker. Og sjekk at den ikke gliper. Slik at dere ikke må bytte den før vinteren.
Angående ytterdører kan jeg også kommentere at de bør kunne lukkes og låses av skolebarn, ellers risikerer man å komme hjem til åpen dør. Ofte er sånne gamle dører og låser veldig trå. Barna kan tro de har lukket, eller gi opp. Dumt når de eldste skal gå hjem alene også.
Eventuelt må man bytte lås og / eller dør.
Jeg lå våken i natt og snoket på finn. Mest på hytter, men jeg kikket på utvalget i din region også. Så det var hus med fin beliggenhet, men der ingenting var gjort med rør, elektrisk, vinduer, dører, tak etcetera. Er det huset jeg tror det er kan det over tid bli like dyrt å fikse på som å rive og bygge nytt. Men det avhenger såklart av hvilken standard og komfort dere vil ha.
Balanse: Det er sånt jeg spekulerer på ja. Dette huset ser jo på papiret på ingen måte ille ut, men jeg har ikke peiling på sånt som elektrisk og rør. Det er noe man typisk må bytte ut på et hus på den alderen? I såfall er det jo endel jobb, for da må man jo ned med endel vegger etc.
Prospektet vil gi mer info. Hus fra 68 kan være i bra teknisk stand altså. Å bytte ytterdør eller do anser jeg som en bagatell. Å drenere, skifte varmekilde, bytte ut alt røropplegg og elektrisk anlegg er større ting.
Jeg har kjøpt meg hus fra 1959, så det behøver ikke å bli så dyrt, hvis ting er fikset underveis. Stort sett alt som er på lucifine sin liste er gjort/godkjent på mitt, ellers kunne jeg ikke som eneforsørger kjøpt det.
Men er man ikke hendt selv, så blir det jo dyrt nesten uansett hva man skal gjøre.
Ah. Så istapper fra taket/hva heter de rennene på bokmål - takrenne? , vil man ikke ha?
Ytterdør er bagateller. Interiørmessige greier er bagateller. Kjøper vi det huset der kommer vi til å rive peis først som sist slik at bytte av ildsted må vi ta med i beregningen. Det samme med fiks av kjøkken og selvfølgelig noe maling og sparkling og sannsynligvis bytte av parkett i stue.
Det jeg ikke vil gå inn på er et prosjekt som krever at vi drenerer eller bytter tak eller hiver ut alle vegger for å fikse røropplegg eller elektrisk. I såfall skal huset være priset ned, og min erfaring er at ikke alle ser sånt, derfor går ofte hus hvor det må gjøres veldig mye uforholdsmessig høyt i pris fordi 3-4 stk begynner å by mot hverandre fordi de tror de er i ferd med å gjøre et kupp.
Hvis dere planlegger å bytte ildsted må dere også sjekke om dere må ha nytt stålrør i pipe for å få det godkjent.
Ny drenering er noe man også må tenke på med nyere hus enn 68. Det kommer veldig an på grunnen huset står på. Et hus fra 68 kan være knusktørt med gammel drenering og et hus fra 90 kan være fuktskadet.
Ja jeg så ikke på det med dører som en krise altså, må bare nevnes. Og som Fnatten er inne på kan det tekniske være ok. Det er derfor jeg maser om hva slags standard man ønsker seg. I min region er det nærmest utenkelig å bo i hus uten glatte gipsvegger, induksjonsovn, varme i gulvene osv osv. Jeg synes ikke det er livsnødvendig, selv om de to siste definitivt er deilig. Har de allerede skiftet til varmepumpe er jo det bra, er taket godt vedlikeholdt holder det sikkert ti år til minst, skal dere ikke ha inn gulvvarme, induksjonsovn og andre strømslukere er kanskje det elektriske ok også? Jeg er eier av hus fra samme periode, der har det vært gjort tre oppgraderinger av det elektriske, tak er byttet og alle vinduer unntatt to er byttet. Dreneringen har holdt stand og det er null problem med fukt og mugg, sånn for å dele noe positivt.
Er elektrisk anlegg skjult eller åpent? Et elektrisk anlegg som ligger åpent eller bare skjult i lister er lettere og billigere å bytte ut enn om det ligger bak veggplater.
X har drenert, bytta rør utenfra og inn og fått nytt sikringsskap. Røra ble bytta siden han likevel måtte drenere, men det viste seg å være veldig lurt. Huset hans er like gammelt som det du ser på. Taket var tatt allerede.
Balanse.. I ditt område er jo også boliger i større grad av nyere dato siden området har eksplodert de siste 30 år.
I Kattas område skjedde vel mye av byggingen rundt 60-70- tall og større boliger nyere enn dette er det ikke mange av. Da må man vel ut av byen.
Det kommer jo helt an på hvor mye dere er klare for å gjøre? Isåfall er det viktigste hva som MÅ ordnes asap og hva som kan vente.
Vi har et hus fra 72 der vi har byttet varmekilde og jobber med å bestemme oss for skifte av kledning, etterisolering og vinduer. Drenere må vi gjøre senere, badet er gammelt og i det hele tatt. Så lenge det ikke er akutte ting med huset, er det jo ikke noe problem å gjøre ting etterhvert så lenge man har litt penger igjen og ikke går helt på dunken ved kjøpet.
For oss var det eneste mulighet for å kjøpe hus i området å velge den standarden der, og vi så på mye som var i mye dårligere stand. Vi kjøpte 10 liter maling og malte over det verste, lever godt med det.
Det er lettere å kommentere hvis du tipser om hvilket hus det gjelder. Hvis du sender link på prikk eller PM, kan jeg godt kikke på det og si hva jeg synes du bør være ekstra obs på. :)
Ja, det er veldig andre forhold her enn der Katta er.
Det er dessuten lettere å være fornøyd når naboene har det ganske likt...
Katta, hvis dere ender opp her, uansett skal bytte ildsted, og det viser seg at pipa trenger oppgraderinger så ville jeg sjekket kostnad ved flytting av ildsted. Slike som står i enden av rom og mot yttervegg kan gi en del mindre varmeeffekt og kos. Skal pipa ikke byttes kan det kanskje være verdt å vurdere om en type isolering er nyttig.
Det var det jeg trodde. Umiddelbart synes jeg det ser ut som et hus der man kan ta mye etterhvert, og leve med mye også med mindre man er opptatt av at alt må være hvitt og nytt.
Nå er boligmarkedet i området her veldig uforutsigbart for tiden så vi er avventende og kritiske til alt som skal selges. Vi var på visning på ett hus som gikk en mill over takst her for leden dag. Det var lavt priset, men dog. Og så er det enkelte hus som ligger lenge og går til under prisantydning. Jeg er ikke helt sikker på hvilken kategori dette faller i, men vi kan ikke la oss rive med av budrunder tror jeg. Det er åpenbart et vanskelig område å sette prisantydninger i.
Området har mye eldre bebyggelse. Akkurat der jeg bor nå er det noe nyere bebyggelse, men hoveddelen av husene er bygget fra 1950 og 25 år utover. Veldig variabelt hvor mye ting er renovert. Og så er det slik at nyere hus ofte medfører dårligere tomt i denne byen. :gruble:
Det var det ja. Ser enda finere ut der nå i dag enn da jeg kikket i natt. Ville du byttet parkett i stua? Hvorfor det egentlig? Beliggenhet og tomt var upåklagelig.
Blir spennende å høre hva som står i fullt prospekt!
Jeg bare ser for meg at det gulvet er dårlig, hvis det viser seg å være helt greit trenger jeg ikke bytte det. Bare klok av skade her - det er veldig mye enklere å bytte parkett før man drar møbler inn i stua. :knegg:
Hvis parketten er fra byggeår, er min gjetting at det er like bra å slipe og lakke den. Vi brukte Bulls til en slik jobb da vi flyttet inn i den gamle leiligheten vår, og gulvet, som var utrolig stygt da vi flyttet inn, fremsto som nytt etterpå. Er det en nyere parkett, av tynneste sort, er det nok bare å hive den ut. Men 60 år er ikke gammelt for en tykk og god parkett, altså.
Ja er den fin eller slipbar gjør vi selvfølgelig det. :) Hvis det ser ut som noe vi skal kjøpe.
En ting jeg er litt skeptisk til er at det ikke er noe vaskerom. Det må jeg ha, jeg må se om det er noe det er mulig å få til. Det er utleie der nå, vi kommer neppe til å leie ut.
Jo, hvis det er nok el-kurser og røropplegg vil jeg regne med det kan det. Jeg vil egentlig tro at det badet opprinnelig var vaskerom før det ble laget bad der med tanke på utleie.
Jeg bor i et renovert hus fra 1969, standard Block Watne, 160 kvadrat. Da vi renoverte byttet vi sikringsskap og gikk fra vanlig tofase til trefase strøm. Jeg kan ikke detaljene, men det er gjort for å få inn nok strøm til et moderne innredet hus med to bad m/varmekabler, gang og to rom i sokkel m/varmekabler, vaskerom, sentralstøvsuger og etterhvert renovert kjøkken. Forklaringen er altså at man bruker mer strøm i dag enn i 1969.
Huset mitt har følgende problemområder:
Taktekkingen og gjennomføring for pipe og avtrekk (beslagene rundt, sjekk for lekkasje på loftet).
Utlufting av kaldtloft. Hvis den er for dårlig begynner det å vokse mugg på innsiden av taktroa, og også på alt du skal lagre der.
Isolasjon mellom kaldtloft og rommene under. På eldre hus er denne bare 10 cm, dette kan lett oppgraderes (rull'n ut Glava f.eks.)
Pipe. Den utvendige delen er en ting, men innvendig kan det være sprekker. Feier skal sjekke pipa etter at dere har fjernet gammelt ildsted for å se at pipa er bra nok på innsiden, kan være dere må bekoste et nytt rør på innsiden, ganske vanlig.
Vannrør og avløpsrør i huset. I mitt hus kunne en del skiftes veldig greit, og nytt røropplegg til badet oppe er lagt i taket i vaskerom. Funker kjempebra.
Sikringsskap og elektrisk anlegg.
Lufteventiler og mulighet for avtrekk fra kjøkken, bad, vaskerom? Vi har satt inn ekstra avtrekk med vifte på loftet, har koblet til vifte på det nye badet. Dette fjerner effektivt fukt når vi dusjer. Anbefaler også avtrekk i rom der dere skal tørke klær, henge opp fuktig treningstøy etc.
Yttervegger har gjerne lite isolasjon. Hvis kledningen likevel må skiftes kan dere lekte ut og isolere ekstra på utsiden før dere legger ny kledning.
Drenering og taknedløp. Taknedløp må være ført bort fra huset. Drenering har begrenset levetid, gjerne 20 år. På steder med leirgrunn ofte bare 10 år før dreneringsrørene er tette av leire og ikke virker som de skal lengre. Hos meg er dreneringen opprinnelig, men den funker, jeg følger med i vaskerommet som ligger under terreng midt på baksiden av huset.
Til sist mitt viktigste punkt: Krypkjeller? Mange hus fra 60-80-tall har dette. Veldig viktig å sjekke for soppangrep og fukt. Jeg misliker instenst krypkjeller, og ville aldri kjøpt et hus med dette selv.
Kaprifol, takk for nyttig innspill. Det er ikke krypkjeller, men resten må jeg se på ja. Full skifting av el-anlegg er ikke gratis i hvertfall, heller ikke taktekking og slik moro.
Jeg ville forsøkt å se på hvor mye ekstra strøm dere tenker å dra ut av eksisterende anlegg. Varmekabler, vaskemaskin, tørketrommel, separat koketopp og komfyr, mange kontaktpunkter i stue og kjøkken sett i forhold til "gamledager", vifter - alt trekker jo strøm. Kan også være at du kan få svar her inne hvis du spør hvor mye mer dere kan belaste og du vet hvilke kurser og hvor mange det er.
Jeg ser for meg at kjøkkenet kan ha nok strøm til vaskerom og oppvaskmaskin. Røropplegg tror jeg heller ikke et stort problem når det er snakk om et kjøkken. Det trengs vann og avløp og det finnes alltids på et kjøkken. Det kan være litt fikling selvsagt, men hovedtingene skal normalt ligge til rette.
Jeg tror jeg vet hvilket hus du mener, hvis dere flytter for å få større plass, blir dette nok større plass, sånn på sikt? (Jeg vet det ikke var det du spurte om. :knegg: )
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.