Store skillingsboller med masse eggekrem i midten og melis.
Eller skolebrød med masse eggekrem og masse melis og kokos.
Nå fikk jeg vann i munnen og tenker at jeg skulle utført sånn tanketerapi. Feks. ved å slippe et strikk mot hånden i det jeg tenker på gjærbakst for at det skal bli negativt å tenke på det. :knegg:
Nybakte luftige hjemmelagde boller med rosiner, eller nybakte luftige hjemmelagde kanelsnurrer som er vridd sånn at de har mye karamellaktig kanel på alle kanter. Det aller viktigste med gjærbakst er at den er lett og myk og ikke tørr og tung.
Ja, kanelsnurrer er populært her også. Den beste oppskriften har jeg etter en grandtante, og den er også veldig god med rosiner og sukat. Kunstferdig flette eller kringle med kanel, eplebåter, eventuelt rosiner og hakkede mandler på toppen er jo ekstra fint. Noen lager med mandelfyll omtrent som i fyrstekake.
Jeg gjør alltid trippel hev for søt gjærbakst og etter den rød gjæren kom bruker jeg den.
Her (ja, jeg er på jobb, men er totalt ukonsentrert i dag) har vi spist fersk hjemmebakt kringle med mandelfyll til fredagskaffe etter lunsj i dag. Det er ikke jeg som baker, så ikke spør om oppskrift.
Jeg kjevler og bretter inn mot midten, skjærer ganske tynne skiver (3 cm) og tvinner dem noen ganger rundt, slår dem sammen og til slutt stapper jeg endene inn så det blir en slags liten knute.
Vurderer å spele ut ut "Hyyyl, di gravide kone må ka kanelbolle nå!"-kortet, til stakkaren som har heimekontor i dag. Eller bare pelle meg ut av denne tråden.
Kjevle ut deigen, ha på smør, sukker og kanel, brett dobbelt, skjære strimler. Legg en strimmel mellom venstre tommel og venstrepekefinger og langfinger. Snurr deretter resten av strimmelen løst på kryss og tvers rundt fingrene. trekk fingrene ut og legg snurren på bakepapir.
Klippekrans. Krans med makronfyll. Eller med vaniljekrem. Gjerne boksen fra Tine. Prinsessekake er godt (snurrer med vaniljekren som settes i rund form med snittsiden ned og stekes så det blir en kake).
Hihi, skjønte ikke så mye mer etter Harriets forklaring, men det må vel prøves, mistenker at det blir fine bidrag til en annen tråd med bilder her inne. Slår knute på fingre og tanker før deigen er påtenkt.
Sjokolade i boller skjønner ikke jeg heller. Og jeg elsker sjokolade altså.
Og ikke skjønte jeg forklaringen på de kanlesnurrene heller. Jeg lager dem som nederst.
Marsipansnurrer syns jeg er utrolig godt. Lages på samme måte som kanelsnurrer, men jeg blander ut råmarsipan med litt eggehvite og kanel som jeg smører på.
Fysj, uretteferdig å komme med noe sånt nå. Gjett hva jeg har lyst på?
Tror jeg må sette mel på handlelista mi jeg altså. For gjett hva jeg kommer til å lage i helga. :sparke:
Kringle med eplefyll og litt mandler, boller med rosin fra godt brød (får det aldri til like bra), julekake og vørterkake, aniskransene på FP og vaniljehorn.
:sparke: vanskelig å velge, lett å drømme seg bort.
Nå står første brettet i ovnen.
Jeg gjør det som Filifjonka.
Kjevle ut et rektangel, ha på smør, sukker og kanel. Brett i tre.
Skjær i 3 cm brede strimler, ta hver strimmel, tvin den lett, og knyt.
Voila. Perfekte kanelsnurrer.
Og er spent på første ladning, for raspet eple inni sammen med smør, sukker og kanel.
Jeg fikk servert kanelsnurrer som vist over her en gang og de smakte himmelsk og var så mye, mye bedre enn mine 'vanlige'.
Men jeg tror jeg trenger en videoforklaring for å forstå hvordan dere gjør det. :knegg:
Jeg klarer ikke å slutte å tenke på kanelboller nå. Tror jammen jeg må bake i helga, både sånn at jeg får testet den fancy tvinnevarianten og for å teste nugatti på deler av deigen. :vilha:
:jupp: Og helst med både vaniljekrem, rosiner og melisglasur. :likermyestasjigjærbakstenmin:
OG ikke minst: Lager stort sett alltid melisglasuren med ferskpresset sitron- eller appelsinsaft i stedet for vann. Mye bedre. :nemlig:
Ja, den er dypt hemmelig. Men jeg kan dele den hemmeligheten med deg om du lover å ikke si det til noen? Jeg vet ikke om noen liker kanelsnurrer en gang, men ingen andre må få vite det i hvert fall.
125 gram smør eller 1 dl olje - bruk gjerne rapsolje.
5 dl melk
50 g gjær
1 dl sukker
1 ts Kardemomme
4 dl Hvetemel
5 dl Sammalt hvete fin
4 dl Havremel
Jeg hadde ikke havremel nå, men brukte havregryn som jeg knuste med stavmixer. Det funker fint.
I tillegg så hadde jeg i litt Kruskakli for å få opp fiberinnholdet litt.
Fyll
Smør (Jeg brukte Vita Hjertego)
Sukker (Jeg bruker brunt sukker)
Kanel
Bland det tørre, og ha i væsken. Elt i kjøkkenmaskin 5 min. Deigen skal være slik at den såvidt slipper bollen.
Hev i minst 1 time.
Del deigen i to, og trill en pølse, som du så kjevler ut til et rektangel.
Smør på smøret, strø på sukker og kanel, og brett tre ganger.
Skjær strimler, som tvinnes lett, før de knytes. Sett på bakepapirkledd plate.
Etterhev minst 30 min.
Stek på 220 grader i ca. 10 min. Følg med, for alle ovner er forskjellige.
Første opskrift på boller med grov mel jeg har sett suggerplum, det ville vært interessant å prøve den. Min oppskrift er gammel, ikke super gammel, men adoptert i 50 årene en gang antar jeg. Den er helt vanlig, med hvitt mel, melk og smør, men jeg må hjem og slå den opp for å huske dl, gram og slikt.
Vet ikke hva de kalles, me de lages sånn:
Lag en god bolledeig, trill ut en bolle som du kjevler folholdsvis flat.
Legg en dert(spiseskje) vaniljekrem i midten og fold deigen rundt
vaniljekremen, forsegl(klem sammen) bollen under og dypp den i smeltet
smør(ekte meierismør) og deretter i en blanding av kanel og sukker.
Bollen legges i muffinsform og på muffinsbrett.
Dette er snadder!
Kanelsnurrer, kringle og skolebrød. Horn med ost og skinke er ikke søtt, men veldig, veldig godt. Vi lager nesten bare snurrer og horn. I dag måtte jeg lage snurrer... Og jeg lager dem på den "riktige" måten, som en tvunnet knute. :nam:
Ohhh...! Nå kom jeg på en annen favoritt: Sørlandsboller! Vet ikke om dette er en "nasjonal" greie, men på Samsons bakeri i Oslo har de i alle fall disse bollene og de er helt kongegode: Store hveteboller med MASSE vaniljekrem inni og deretter dyppet i smeltet sjokolade, slik at det er et ganske tykt lokk av sjokolade på utsiden (bortsett fra under). :hjerter:
De er bare helt sykt gode, og jeg må alltid passe meg for ikke å havne i en "dilla"-periode, for busstoppet mitt er rett ved siden av et Samsonutsalg på vei hjem fra jobbb hver dag, og jeg har INGEN viljestyrke når jeg først har dilla på noe. I fjor en gang spiste jeg en sånn bolle hver eneste dag i 1,5 uke... :eek::rolleyes:
Nå har sikkert mange sin egen favoritt når det gjelder deigen. Hva synes dere om denne? Den rekker for et brett boller, for to brett dobler jeg den. Suggerplum sin med havremel virket interessant, er d
1/2 kg hvetemel
2.5 dl melk
75 gr smør
1dl sukker
2 ts. kardemomme
en klype salt
en pakker rød gjær
Jeg er ikke så glad i gjærbakst med rosiner eller vaniljekrem. :sær:
Skillingsboller er best. Ekte, bergenske med snurrer. Jeg har aldri smakt de knutene.
Ellers er jeg glad i bakst med mandelmasse i, men det går vel mer under typen tebrød og ikke gjærbakst?
En gang fikk jeg forresten servert fastelavensboller med marsipan(!) inni selve bollen. Det smakte fantastisk der og da, men jeg har aldri smakt det igjen siden.
Det er faktisk noe av det beste jeg vet også.
De man får på Espa f.eks. Det er ikke tull at de har verdens beste rosinboller. Eller - jeg har ikke smakt alle rosinbollene i verden, men jeg tror ikke det går an å få dem godere.