Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvilken søt gjærbakst synes du er aller, aller best?

#1

Left sa for siden:

Hvis du kan velge hva slags gjærbakst du kunne fått til kaffen i dag, hva ville du valgt?

Her i huset er det en slager med grove kanelsnurrer med brunt sukker om dagen, men kunne hatt lyst til å bake noe annet godt.

HVA skal jeg bake?


#2

Apple sa for siden:

Skoleboller/brød. :nam:


#3

Sissel sa for siden:

Solskinnsboller.


#4

nokon sa for siden:

Eg skulle seie kanelbolle, men det er du lei av.


#5

Røverdatter sa for siden:

Store skillingsboller med masse eggekrem i midten og melis.

Eller skolebrød med masse eggekrem og masse melis og kokos.

Nå fikk jeg vann i munnen og tenker at jeg skulle utført sånn tanketerapi. Feks. ved å slippe et strikk mot hånden i det jeg tenker på gjærbakst for at det skal bli negativt å tenke på det. :knegg:


#6

Myria sa for siden:

Kanelsnurrer eller kardemommesnurrer.


#7

gnuri sa for siden:

Oppskrift på de kanelbollene dine, sjugger ? :vilha:


#8

Filifjonka sa for siden:

Nybakte luftige hjemmelagde boller med rosiner, eller nybakte luftige hjemmelagde kanelsnurrer som er vridd sånn at de har mye karamellaktig kanel på alle kanter. Det aller viktigste med gjærbakst er at den er lett og myk og ikke tørr og tung.


#9

Niobe sa for siden:

Jeg er ikke så glad i søt gjærbakst, men ville valgt boller med sjokoladebiter. Bollene må være lette og luftige, og sjokoladebitene mørke.


#10

arrow sa for siden:

Ja, kanelsnurrer er populært her også. Den beste oppskriften har jeg etter en grandtante, og den er også veldig god med rosiner og sukat. Kunstferdig flette eller kringle med kanel, eplebåter, eventuelt rosiner og hakkede mandler på toppen er jo ekstra fint. Noen lager med mandelfyll omtrent som i fyrstekake.

Jeg gjør alltid trippel hev for søt gjærbakst og etter den rød gjæren kom bruker jeg den.


#11

Benzo sa for siden:

Kringle med masse vaniljekrem. :nam:


#12

Filifjonka sa for siden:

Sjokoladebiter i boller er en av de tingene jeg virkelig ikke forstår. :skeptisk:


#13

Left sa for siden:

:knegg:


#14

Left sa for siden:

Det forstår ikke jeg heller. Det eneste som er godt i boller er rosiner. End of story.


#15

Lhi-My sa for siden:

Her (ja, jeg er på jobb, men er totalt ukonsentrert i dag) har vi spist fersk hjemmebakt kringle med mandelfyll til fredagskaffe etter lunsj i dag. Det er ikke jeg som baker, så ikke spør om oppskrift.


#16

Susse sa for siden:

Borgermesterstang med nøtter, rosiner,sukat, kanel, sukker og smør.


#17

Harriet Vane sa for siden:

Kanelsnurrer.

Men de må se omtrent sånn ut:

Og så må de være med egg i deigen, fluffy og myke.

Ikke sånn:


#18

Left sa for siden:

Solskinnsboller tror jeg nesten må være det som frister mest nå, med masse eggekrem og rosiner :nam:

Bare veldig synd jeg ikke spiser sånt om dagen, men nå liker jeg å pine meg selv, så jeg baker dem åkke som.


#19

Filifjonka sa for siden:

Akkurat, Harriet. Det var det jeg prøvde å forklare uten bilder. :)


#20

Left sa for siden:

Jeg baker dem som de øverste der ja.


#21

Primrose sa for siden:

:dulte:

Også lurer jeg på hvordan dere snurrer de øverste HV linket til. :gruble:


#22

star sa for siden:

Ser ingen bilder. :nysgjerrig:

Kringle eller skolebrød.


#23

Filifjonka sa for siden:

Jeg kjevler og bretter inn mot midten, skjærer ganske tynne skiver (3 cm) og tvinner dem noen ganger rundt, slår dem sammen og til slutt stapper jeg endene inn så det blir en slags liten knute.


#24

Nina sa for siden:

Lurer veldig på hvordan man får en kanelbolle til å se sånn ut? Slå knute på deigen eller no sånt? :blond:


#25

nokon sa for siden:

Vurderer å spele ut ut "Hyyyl, di gravide kone må ka kanelbolle nå!"-kortet, til stakkaren som har heimekontor i dag. Eller bare pelle meg ut av denne tråden.


#26

Wix sa for siden:

Kanelboller. Og jeg tar gjerne de nederste der.


#27

Hot Lips sa for siden:

:sniker: (Jeg er egentlig ikke her, jeg hører til i en annen tråd... :sukk:)
En diger, lunken klippekrans blir aldri feil. :nam:


#28

Harriet Vane sa for siden:

Kjevle ut deigen, ha på smør, sukker og kanel, brett dobbelt, skjære strimler. Legg en strimmel mellom venstre tommel og venstrepekefinger og langfinger. Snurr deretter resten av strimmelen løst på kryss og tvers rundt fingrene. trekk fingrene ut og legg snurren på bakepapir.


#29

M&amp;M sa for siden:

Prøvd nugattisnurrer?
Samme gjærdeig som til kanelsnurrer, men smør på nugatti i stedet for smør, sukker og kanel...


#30

Charlie sa for siden:

Klippekrans. Krans med makronfyll. Eller med vaniljekrem. Gjerne boksen fra Tine. Prinsessekake er godt (snurrer med vaniljekren som settes i rund form med snittsiden ned og stekes så det blir en kake).


#31

Nina sa for siden:

Hihi, skjønte ikke så mye mer etter Harriets forklaring, men det må vel prøves, mistenker at det blir fine bidrag til en annen tråd med bilder her inne. Slår knute på fingre og tanker før deigen er påtenkt.


#32

Apple sa for siden:

Sjokolade i boller skjønner ikke jeg heller. Og jeg elsker sjokolade altså.
Og ikke skjønte jeg forklaringen på de kanlesnurrene heller. Jeg lager dem som nederst.


#33

Filifjonka sa for siden:

Gjett hva jeg baker nå.


#34

zinatara sa for siden:

Marsipansnurrer syns jeg er utrolig godt. Lages på samme måte som kanelsnurrer, men jeg blander ut råmarsipan med litt eggehvite og kanel som jeg smører på.

Men akkurat nå kunne jeg tenkt meg laup og te.


#35

star sa for siden:

Fysj, uretteferdig å komme med noe sånt nå. Gjett hva jeg har lyst på?
Tror jeg må sette mel på handlelista mi jeg altså. For gjett hva jeg kommer til å lage i helga. :sparke:


#36

Apple sa for siden:

Skoleboller? :hyper:


#37

Apple sa for siden:

Den var til Filifjonka.


#38

Pamina sa for siden:

Kringle med eplefyll og litt mandler, boller med rosin fra godt brød (får det aldri til like bra), julekake og vørterkake, aniskransene på FP og vaniljehorn.

:sparke: vanskelig å velge, lett å drømme seg bort.


#39

Left sa for siden:

Nå står første brettet i ovnen.
Jeg gjør det som Filifjonka.
Kjevle ut et rektangel, ha på smør, sukker og kanel. Brett i tre.
Skjær i 3 cm brede strimler, ta hver strimmel, tvin den lett, og knyt.
Voila. Perfekte kanelsnurrer.

Og er spent på første ladning, for raspet eple inni sammen med smør, sukker og kanel.


#40

Filifjonka sa for siden:

Jeg baker kanelsnurrer. :)


#41

Robyn sa for siden:

Jeg fikk servert kanelsnurrer som vist over her en gang og de smakte himmelsk og var så mye, mye bedre enn mine 'vanlige'.
Men jeg tror jeg trenger en videoforklaring for å forstå hvordan dere gjør det. :knegg:



#43

nolo sa for siden:

Jeg liker både snurrvarianten og skillingsbollevarianten som Harriet viser. :enkel:


#44

Apple sa for siden:

Helt greit det også. :jupp:


#45

Left sa for siden:

Og etterpå skal jeg lage solskinnsboller. Det er virkelig :nam:



#47

arrow sa for siden:

Jeg lager den nederste versjonen av bildene Harriet viste, ellers blir det mer floke enn surr?


#48

Filifjonka sa for siden:

Skal se om jeg får tatt bilder av snurreprosessen etterpå.


#49

Primrose sa for siden:

Jeg klarer ikke å slutte å tenke på kanelboller nå. Tror jammen jeg må bake i helga, både sånn at jeg får testet den fancy tvinnevarianten og for å teste nugatti på deler av deigen. :vilha:


#50

Nenne sa for siden:

Kanelsnurrer er aller best!


#51

Nenne sa for siden:

Jeg baker som de nederste og de blir så gode at. :nikker:

#52

Njulaif sa for siden:

:jupp: Og helst med både vaniljekrem, rosiner og melisglasur. :likermyestasjigjærbakstenmin:
OG ikke minst: Lager stort sett alltid melisglasuren med ferskpresset sitron- eller appelsinsaft i stedet for vann. Mye bedre. :nemlig:


#53

Syrinx sa for siden:

Kanelknuter.


#54

Left sa for siden:

Jeg tror nok ikke det altså :trist: De øverste smaker myyyyyye bedre.
Neida, det har ikke så mye å si.

Sånn ble de, og gode var de.


#55

arrow sa for siden:

Veldig fine, er oppskiften hemmelig?


#56

Left sa for siden:

Ja, den er dypt hemmelig. Men jeg kan dele den hemmeligheten med deg om du lover å ikke si det til noen? Jeg vet ikke om noen liker kanelsnurrer en gang, men ingen andre må få vite det i hvert fall.

125 gram smør eller 1 dl olje - bruk gjerne rapsolje.
5 dl melk
50 g gjær
1 dl sukker
1 ts Kardemomme
4 dl Hvetemel
5 dl Sammalt hvete fin
4 dl Havremel
Jeg hadde ikke havremel nå, men brukte havregryn som jeg knuste med stavmixer. Det funker fint.
I tillegg så hadde jeg i litt Kruskakli for å få opp fiberinnholdet litt.

Fyll
Smør (Jeg brukte Vita Hjertego)
Sukker (Jeg bruker brunt sukker)
Kanel

Bland det tørre, og ha i væsken. Elt i kjøkkenmaskin 5 min. Deigen skal være slik at den såvidt slipper bollen.
Hev i minst 1 time.
Del deigen i to, og trill en pølse, som du så kjevler ut til et rektangel.
Smør på smøret, strø på sukker og kanel, og brett tre ganger.
Skjær strimler, som tvinnes lett, før de knytes. Sett på bakepapirkledd plate.
Etterhev minst 30 min.

Stek på 220 grader i ca. 10 min. Følg med, for alle ovner er forskjellige.


#57

Trulte sa for siden:

Boller med MASSE Tine vaniljekrem oppi.


#58

arrow sa for siden:

Første opskrift på boller med grov mel jeg har sett suggerplum, det ville vært interessant å prøve den. Min oppskrift er gammel, ikke super gammel, men adoptert i 50 årene en gang antar jeg. Den er helt vanlig, med hvitt mel, melk og smør, men jeg må hjem og slå den opp for å huske dl, gram og slikt.


#59

elli sa for siden:

Se om dette hjelper deg på vei

trinesmatblogg.no/2011/03/12/sjokolade-og-kanelsnurrer-2/


#60

millact sa for siden:

Kringle synes jeg er deilig.


#61

Guttemammis sa for siden:

Vet ikke hva de kalles, me de lages sånn:
Lag en god bolledeig, trill ut en bolle som du kjevler folholdsvis flat.
Legg en dert(spiseskje) vaniljekrem i midten og fold deigen rundt
vaniljekremen, forsegl(klem sammen) bollen under og dypp den i smeltet
smør(ekte meierismør) og deretter i en blanding av kanel og sukker.
Bollen legges i muffinsform og på muffinsbrett.
Dette er snadder!


#62

Left sa for siden:

Åh det hørtes godt ut ja - det skal jammen testes!


#63

Matilda sa for siden:

Kanelsnurrer, kringle og skolebrød. Horn med ost og skinke er ikke søtt, men veldig, veldig godt. Vi lager nesten bare snurrer og horn. I dag måtte jeg lage snurrer... Og jeg lager dem på den "riktige" måten, som en tvunnet knute. :nam:


#64

Retz sa for siden:

Statoil sine boller med sjokobiter.


#65

MissS sa for siden:

Kanel i svingane og kråkeboller! :nam:


#66

Candy Darling sa for siden:

Pain au chocolate. Men det er jo ikke gjærbakst. But still. :knegg:


#67

Njulaif sa for siden:

Ohhh...! Nå kom jeg på en annen favoritt: Sørlandsboller! Vet ikke om dette er en "nasjonal" greie, men på Samsons bakeri i Oslo har de i alle fall disse bollene og de er helt kongegode: Store hveteboller med MASSE vaniljekrem inni og deretter dyppet i smeltet sjokolade, slik at det er et ganske tykt lokk av sjokolade på utsiden (bortsett fra under). :hjerter:


#68

GinaK sa for siden:

Oi. Det hørtes digg ut.


#69

mkj sa for siden:

I Trøndelag finnes det noe lignende; krembolle kalles det der.


#70

Pepper Lemon sa for siden:

Neineinei, omvendt! Og så må man legge smør på deigen som er skåret opp med ostehøvel. Masse smør. Og gjerne steke bollene i muffinsformer.

Bake! Nåh!


#71

mkj sa for siden:

Jeg er enig med HV. De knutene er best!


#72

Njulaif sa for siden:

De er bare helt sykt gode, og jeg må alltid passe meg for ikke å havne i en "dilla"-periode, for busstoppet mitt er rett ved siden av et Samsonutsalg på vei hjem fra jobbb hver dag, og jeg har INGEN viljestyrke når jeg først har dilla på noe. I fjor en gang spiste jeg en sånn bolle hver eneste dag i 1,5 uke... :eek::rolleyes:


#73

Niobe sa for siden:

Har Kringle sagt det selv, eller er det bare noe du antar? :skeptisk:


#74

Njulaif sa for siden:

:grineler:


#75

arrow sa for siden:

Nå har sikkert mange sin egen favoritt når det gjelder deigen. Hva synes dere om denne? Den rekker for et brett boller, for to brett dobler jeg den. Suggerplum sin med havremel virket interessant, er d

1/2 kg hvetemel
2.5 dl melk
75 gr smør
1dl sukker
2 ts. kardemomme
en klype salt
en pakker rød gjær


#76

Left sa for siden:

Det er de, og når de tas opp fra fryseren og lunkes litt, så er de veldig gode. Dessuten kan man ha l i t t bedre samvittighet hvis man spiser to :p


#77

Divine sa for siden:

Rosinboller.

Vel, det er ikke bare det beste av søt gjærbakst. Det er det beste av ALT! :elsker:


#78

smbr sa for siden:

Jeg er ikke så glad i gjærbakst med rosiner eller vaniljekrem. :sær:

Skillingsboller er best. Ekte, bergenske med snurrer. Jeg har aldri smakt de knutene.

Ellers er jeg glad i bakst med mandelmasse i, men det går vel mer under typen tebrød og ikke gjærbakst?

En gang fikk jeg forresten servert fastelavensboller med marsipan(!) inni selve bollen. Det smakte fantastisk der og da, men jeg har aldri smakt det igjen siden.


#79

Left sa for siden:

Det er faktisk noe av det beste jeg vet også.
De man får på Espa f.eks. Det er ikke tull at de har verdens beste rosinboller. Eller - jeg har ikke smakt alle rosinbollene i verden, men jeg tror ikke det går an å få dem godere.


#80

Niobe sa for siden:

Å, fastelavnsboller må helst ha en tynn, tynn skive av marsipan under kremen. :nam: Er det lenge til fastelavn? :hyper:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.