Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Navngir politimann - hva mener dere?

#1

bina sa for siden:

Jeg må innrømme at jeg i de fleste tilfeller mener at offentlighet er en bra ting. Men når det gjelder denne saken:

www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=184743

Så er jeg svært skeptisk. Saken gjelder en mann som døde etter et "omstridt" grep rundt halsen i forbindelse med et basketak på et sosialkontor.

Jeg skjønner at man skal jobbe mot politivold, men er det virkelig riktig å henge ut politimannen?

Jeg har vært inne på den omtalte bloggen og lest, og jeg får en følelse av at de som står bak egentlig er ute etter å "ta" politi og "offentlighet" koste hva det koste vil. Nesten sånn at det dødsfallet kom beleilig for dem, for da fikk de mer bensin å kaste på bålet.

Men hva mener dere andre? Er det riktig å navngi en politimann på denne måten? Kan man dekke seg bak "ytringsfrihet"? Eller er det ærekrenkelse?

Må jo legge til at politimannen i dag ble frikjent for drapstiltalen.


#2

ElinM sa for siden:

Nei, jeg syns ikke det er riktig. Hverken for han eller familien hans. Jeg tenker de lider nok av det som skjedde allerede.

Selvfølgelig skal ikke politiet overdrive maktbruken eller utøve vold. Hendelsen bør få konsekvenser internt og politiet må ta lærdom av det som skjedde. Jeg tror gjerne at det var litt tilfeldig hvem av politiet det var som gjorde hva, det kunne sikkert vært en av de andre. Han ble frikjent, og det må man bare akseptere selv om man kan mene noe annet. Politiet står dessuten i en særstilling. De har en utsatt jobb hvor de utsetter seg selv for fare, det må vil heller ikke glemme.


#3

Inagh sa for siden:

Jeg syns faktisk ikke at det under noen omstendigheter er ok å navngi personer som har begått, evt. er mistenkt for å ha begått, forbrytelser, overgrep etc.

Dette handler ikke i mine øyne så mye om å beskytte denne personen, men mest om å beskytte de som står vedkommende nær, det være seg foreldre, barn etc, som vil lide unødig av en offentliggjøring.

(Har vært i en liknende situasjon - det er ikke gøy å se en nær slektning bli offentlig uthengt på forsiden av de store avisene, i dagsrevyen osv.)


#4

him sa for siden:

Jeg synes dette er veldig vanskelig. Hvis jeg og du er mistenkt for en forbrytelse, vil vi bli etterforsket av politiet. Hvis en politmann begår en forbrytelse vil det blir etterforsket av en spesiell gruppering innad i politiet, stemmer ikke dette? Det det har vært mye klaget på er at denne spesielle grupperingen ikke bestandig er habil.

Jeg vet ikke ... Hvis man ikke er sikret en rettferdig behandlig av rettsystemet så tror jeg man kan gå til ekstreme tiltak. I denne spesifikke saken har jeg ingen formening, men generelt sett tror jeg at det burde være en annen prosedyre for å etterforske politifolk.


#5

Bequita sa for siden:

Jeg er glad for at ytringsfriheten seiret i dette tilfellet, det skulle bare mangle. Det er mye verre ting som blir sagt (enn sannheten) der ute. Slike saker må også få komme frem, og som vanlig har det jo vist seg at politiet selv er ute av stand til å drive ettersyn med seg selv. SEFO har såvidt jeg vet aldri funnet noen politifolk skyldige i noe som helst, og jeg har sett med egne øyne flere hårreisende tilfeller av politivold og/eller skader etter det. De få som tør å anmelde politivold blir bare anmeldt tilbake, og taper alltid i retten. Dette er et viktig samfunnsproblem som det er flott at Samvirkelaget tar opp.

Akkurat denne politimannen er faktisk spesielt beryktet, ingen vanlig konstabel mao. Dessuten må også de kunne tåle å få litt påstander imot seg som de ikke er enige i, akkurat som alle andre mennesker med en såpass stor rolle i samfunnet (som politikere, businessfolk etc).


#6

Nessie sa for siden:

Er litt enig med deg her.
Jeg synes også det er vanskelig. Selv om jeg er enig i at det å henge ut noen med offentlig navn som regel ikke er bra.


#7

Sitron sa for siden:

Jeg syns det er helt greit at mennesker advares mot voldelige tjenestemenn.


#8

him sa for siden:

Har ytringsfriheten seiret i dette tilfelle? Dette er vel ikke avgjort, eller? Det står i artikkelen av anmeldelsen oversendes til statsadvokaten onsdagen. Er denne bloggen Samvirkelaget sin? (For de ikke-lokalkjente: Samvirkelaget er et lokalt band, eller gruppe, som i en sang navngir politimannen det er snakk om her.)

Nei, jeg er ikke enig i at folk som har en mer kjent rolle i samfunnet skal måtte tåle mer enn vanlige folk. Hvis Hans Hansen ikke skal tåle det, skal ikke en eller annen kjendis måtte tåle det heller.


#9

Bequita sa for siden:

Jo jeg mener de må ha lov til å synge om dette i en sang uten at fyren er dømt først. Og politiet prøvde å stoppe sangen, men ble nektet det i retten. Det er det jeg mener med at ytringsfriheten har seiret. Jeg har ikke lest bloggen.

Og jeg mener at dersom Røkke og Hauge må tåle det, så får politiet tåle det.


#10

dutte sa for siden:

Er ikke totalfan av politimenn, vet av erfaring at de er kun mennesker- som deg og meg. De gjør feilvurderinger, OG- de gjør mye bra. Du må kjenne på mage følelsen hva du vil gjøre.


#11

him sa for siden:

OK. Jeg trodde det var to forskjellige saker.

Vel, jeg mener at Røkke og Hauge heller ikke skal blir utsatt for den type ting.

#12

bina sa for siden:

Jeg mener at til en viss grad må kjendiser tåle mer offentlighet rundt ting enn andre, nettopp fordi de lever av å være kjente fjes. Men jeg syns da ikke at en polititjenestemann kvalifiserer til tittelen "kjendis". Han er en helt vanlig politimann, som gjorde jobben sin slik han mente den skulle gjøres, og som ble gransket for det etterpå. Jeg syns ikke han fortjener å bli hengt ut med navns nevnelse og med anklager om drap.


#13

Sitron sa for siden:

Så lenge mannen mistet livet i hans grep, er det vel drap om salen henlegges eller ikke. Samfunnet bør beskyttes mot mordere i alle former. Også de som beskyttes av loven.


#14

him sa for siden:

Hvis de som er kjendiser åpner for det er jeg enig. Jeg synes ikke man kan være pornostjerne og så klage over at det blir trykket uanstendige bilder i ukebladene av en selv. Men jeg synes godt at man kan klage over det hvis man er i medias søkelys som politiker. Så jeg er enig i at man må tåle mer offentlighet rundt ens privat person, hvis dette har en tilknytning til ens offentlige person.


#15

bina sa for siden:

Det jeg mener med kjendiser er jo de som lever av offentlighetens lys. Herunder også kongelige, og enkelte politikere. Jeg mener ikke at de skal tåle "alt", men at de må kunne tåle litt "mer" enn hva du og jeg må. For eksempel mener jeg at hvis kronprinsen mister førerkortet for fyllekjøring, så er det ikke galt av pressen å skrive om det. Men hvis jeg mister førerkortet vil det være helt unødvendig å navngi meg i lokalpressen.

Ellers er jeg i stor grad enig med deg.


#16

bina sa for siden:

Nja. Det er ikke lenge siden en 2-åring ble klemt ihjel av en stor tilhenger i en garasje. Syns du at barnets far og onkel bør navngis og henges ut i pressen med bilde? De har jo faktisk drept ungen...

Når det gjelder politiet så hender det at de kommer i basketak, og det er en del av jobben deres. Kanskje har jeg sett litt for mange basketak - for mitt inntrykk er at hvis du blir tilsnakket av politiet har du i grunnen ganske stort valg selv. Er du vill og voldelig sosialklient og går løs på alt og alle så får du en langt røffere behandling enn om du blir stoppet for promillekontroll i vegkanten.

Når en person går løs på politiet, etter først å ha gått løs på ansatte på sosialkontoret, og det trengs 4 politimenn for å legge han i bakken, da mener jeg at mannens dødsfall var for et uhell å regne. Politiet har en jobb å gjøre, og de kan ikke bare trekke seg unna og la mannen gå amok mot de ansatte på sosialkontoret. De MÅ gripe inn, og de må få han roet, og i en del tilfeller betyr det å legge han i bakken.

Derfor er jeg ikke enig i at dette er drap.


#17

*HH* sa for siden:

Jeg kan vel si meg enig med deg bina :nemlig:

Og saken du referer til øverst er bare fryktelig tragisk. Håper inderlig ikke det skjer. De har allerede fått en forferdelig straff de må leve med resten av livet.

Er vi fra samme sted tro?


#18

bina sa for siden:

Aner ikke? :nysgjerrig:

Jeg syns også den saken var fryktelig tragisk. Og selvsagt er det uaktsomt å la 2-åringen rusle rundt i garasjen mens man flytter på tunge tilhengere. Men å kalle dem for "drapsmenn" eller "barnemordere" er bare så utenkelig. Jeg håper inderlig at de slipper å bli hengt ut. Det er galt nok som det er, og ingenting som gjøres vil bringe 2-åringen tilbake.


#19

Mams sa for siden:

Hadde politimannen var et "vanlig menneske som hadde drept et meneske ved et uhell på samme måte hadde jo navn blitt offentliggjort uten at personen var blitt dømt.
For det er jo ikke slik at navnet på folk kun blir offentliggjort om de blir funnet skyldig.


#20

him sa for siden:

Nei, det er ikke vanlig at media navngir folk som er mistenkt for drap før de er dømt. Det har dessverre vært en del unntak. I enkelte tilfeller skyldes unntakene at de som er mistenkt er på frifot og politiet mener det er i allmennhetens interesse å vite hvem det er (men det er en litt annen sak).



#22

Bequita sa for siden:

Ja, godt sagt. Men alt slikt blir jo henlagt... Det ville overraske meg veldig om ikke denne også går den veien.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.