Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva er en "åndshistorisk tilnærming"?

#1

Sansa sa for siden:

En forklaring ønskes...


#2

Claire sa for siden:

Hvis du kan si noe mer om hvilken sammenheng det handler om, så kanskje. :)


#3

~TM~ sa for siden:

Åndsvitenskapelig tenkemåte sett i f.eks. pedagogisk sammenheng preges av et syn på utvikling og læring som noe relativt ensrettet og indrestyrt. Den faller inn under den pedagogiske tradisjonen som gjerne kalles vekstpedgagogikk og eksempler på teoretikere er Fröbel og Rosseau.

Er det noe slikt du tenker på?


#4

Sansa sa for siden:

Det jeg tenker på er en tilnærming innen litteraturteorien, men det skulle vel ikke ha noe å si.

Her er setningen:
[font=Arial][/font]
For Bachtin var målet at give en bestemmelse af begrebets - karnevalets - ideale indhold på den ene side og den historisk fremstilling på den anden side, således som det ligger i den åndshistoriske tilgang.


#5

Sansa sa for siden:

At historien/konteksten ikke blir tillagt så mye vekt, kanskje?


#6

Claire sa for siden:

Jeg tror åndshistorie her kan sammenlignes med idehistorie - altså en måte å tilnærme seg historien (eller litteraturen/åndslivet, i dette tilfellet) på som legger vekt på menneskenes tenkning og ideer, og disses innflytelse på historien og alle aspekter ved samfunnet: kultur, politikk, litteratur osv.

En åndshistorisk tilnærming til litteraturen vil kanskje da være å sette den aktuelle litteraturen i sammenheng med de gjeldende/rådende ideene fra den aktuelle perioden.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.