Jeg skal på såkalt sykkelfest på lørdag. Det betyr veldig kort forklart at man møter opp et sted (tror vi er totalt ca 70 stk) til velkomstdrink og får utdelt tre forskjellige adresser for forrett, middag og dessert. Felles fest i lokaler etterpå.
Veldig gøy. Men ifjor var det mennene som lagde maten, iår er det damene. Jeg har fått tildelt å lage hovedrett. Man er 6-7 stk på hver gruppe og man vet ikke hvem de andre er og man bytter også gruppe for hver rett.
Planen er å ovnsteke hel svinefilet og det skal gå bra å steke på ca 200 grader i ca 20 minutter hvis jeg bruner den først? Tilbehør er stekte amadinepoteter i båter med olje og krydder og cidersaus. Pluss har gulrøtter, rødløk og kanskje noe annen grønnsak i formen med fileten.
Problemet er at man skal møte opp kl 16, forrett kl 17 og jeg må gå litt tidligere fra forretten ca 1815 for å forberede middag. Regner med at folk kommer ca 1830 og får et glass med sprudlevann mens de venter. Kan jeg brune fileten før kl 16 og så steke den når jeg kommer hjem ca 1815? Eller bør jeg steke den kvelden før og heller servere kald til varm saus og poteter? Bør den være rosa inni, altså ca 58 grader eller er det tryggest med 70 grader?
Det står kort fortalt i hovedinnlegget, jeg er ikke arrangør, men det er nok mye logistikk bak det hele for dem, mange folk som melder seg på kanskje og avlyser, så gruppene blir ikke fordelt helt før ca to uker før. Da får de som skal lage mat også vite om de skal ha dessert, hovedrett eller forrett. Man er altså i forskjellige grupper til de ulike rettene på forskjellige adresser, men man kan jo selvfølgelig plutselig havne sammen noen fra forretten til desserten f.eks. Du får en lapp du fester på jakka som det står adressen du skal sykle til hver rett. Velkomstdrikk kl 16, alle sykler til forrett ca kl 17 eller før og hovedrett er 1830 og dessert 2030. Festen kl 22-23 ca. De som skal ha en rett må jo sykle avgårde litt før for å forberede til alle kommer (ihvertfall hovedretten). Dette er jo da selvfølgelig lokale folk (venners venner, mye foreldre fra nærskolen) og da er jo også adressene lokale i nærmiljøet. Man leier velhus, klubbhus e.l til fellesfesten etter maten er fortært. Alle tar med egen drikke til dette, snacks og velkomstdrink ordnes av arrangør. De som lager mat holder drikke til retten. Det ble også nachspiel ifjor. :humre: Det koster 100 kr pr stk.
For lett rosa kjøtt bør kjernetemp være 70 grader, gjennomstekt vel 75. Om du setter ovnen på ønsket kjernetemp vil du aldri få den overstekt.
Med så lav temp kan du fint ha grønnsakene i samtidig og evt regulere opp tempem litt mot slutten om kjøtt eller grønnsaker trenger litt varmeboost for å bli ferdig.
Husk å la kjøttet hvile min. 10 minutter før servering for å holde på saftigheten.
Lykke til. :)
Tusen tusen takk! Jeg lurer på om jeg skal prøve det. Går jo litt tidligere fra forretten og folk skal jo ta et glass med sprudlevann og skravle, så jeg kan godt steke litt etter at de har kommet.
Et alternativ er også å ferdigstemt den, vaakumpakke den og la den ligge i varmt vannbasert til servering. Jeg pleier å steke biff på den måten, bare motsatt rekkefølge. Varme opp til ønsket kjernetemperatur i vannbad og så steke kjapt på høy temperatur. Blir perfekt, og til og med medium rare biff blir varm i midten. :nemlig:
Jeg aner ikke om man får kjøpt det her i Norge, men i USA kjøpte jeg egne plastposer for formålet. Men det fungerer helt greit å ta en vanlig brødpose og suge luften ut av den og knytte igjen. Bare husk at vannet ikke må være varmere enn fargen du vil ha i midten tilsier. Skal den være rosa bør vannet ha ca 55-60 grader. Bruk steketermometer i vannet. Kjøttet blir vesentlig saftigere på denne måten enn når man helsteker det i panne eller ovn.
Jeg tror jeg har bestemt meg for å brune svinefileten før jeg drar ca kl 16 og putte den på langtidsteking på ca 60-70 grader og temperaturmåler mens jeg er borte. Når jeg da kommer hjem ca 1815 kan jeg se om jeg må skru opp til 200 grader for å få den ferdig. Båtpoteter og grønnsaker tenkte jeg kunne da steke litt under fileten i ovnen, evnt i ca 20 minutter øverst mens svinefileten hviler. Cidersausen er forhåndslagd og varmes opp.
Hva tror dere matkyndige om denne planen?
Det høres ut som en bra plan. Jeg ville ikke hatt båtpoteteter i samme form som grønnsaker og filèt. Poteter vil man gjerne ha litt crispy utenpå, og potet/grønnsaker avgir en del fuktighet slik at potetene lett kan bli litt soggy.
Du har rett, tror jeg tar en del grønnsaker oppi langpanna med filet og evnt en liten form ved siden av som steker ved siden av potetene. Tusen takk for all hjelp!
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.