Satt akkurat å så på TV2 hjelper deg. Der var det en reportasje om en familie som har blitt belastet 60 000 kroner via gratis-spill som barna har spilt på iPad. Det er da altså snakk om at barna (så ut som ca 5/6 år og 7/8/9 år gamle) kunne AppleStore-passordet og på den måten har kjøpt "penger" og annet stasj til spillene mens de har spilt. Man er da i sjokk over at dette går an, og både moren, programlederne i TV2 hjelper deg og en representant fra Forbrukerrådet ytrer at dette er å lure folk. Denne saken endte med at Apple (som jo har et stort ansvar for alle apper som selges i AppStore) betaler tilbake alle pengene til familien etter at moren sendte dem en mail og fortalte at TV2 hjelper deg var satt på saken.
Men jeg kjenner at jeg synes dette er en veldig ensidig fremstilling av saken. Har ikke foreldrene noe ansvar i denne saken selv? :confused:
Jeg mener: Hvis jeg hadde en pode på 6 år som ville spille Smurfespillet eller Ice Age-hva-det-nå-het-det-spillet-som-han-sønnen-hadde-spilt, så kunne de få lov til det, men jeg hadde jo ALDRI i verden gitt poden passordet til AppStore...! Og spesielt ikke hvis det var en konto som var knyttet opp mot et kredittkort. En ting hadde jo vært om det var snakk om en konto som var knyttet opp mot en "gavekort"-konto som hadde en viss sum til rådighet, men dette??
Jeg må si at jeg ble litt provosert og ikke minst oppgitt over at vinklingen i denne saken var så ensartet rettet mot at "forbrukerne blir lurt", og ikke i det hele tatt (slik jeg oppfattet det) rettet mot "AppStore-vett" og helt vanlige "fjellvettregler" ift bruk av slike spill og AppStore-kontorer generelt.
Det er visst etter sigende noen apper som har in-app purchases hvor man ikke trenger passord. :viaviavia: Moralen er i hvert fall å skru av denne muligheten.
:gruble: Ja, det er jo tross alt litt mer forståelig å føle seg lurt da, men de sa helt klart i reportasjen at barna visste AppStore-passoret altså. :nemlig:
Jeg skjønner ikke hvorfor det å gi noen passordet til en konto som er knyttet direkte til et VISA-kort, ikke sidestilles med å gi noen koden til selve kortet.
Jeg opplevde det samme i dag, da 7-åringen gledesstrålende kom opp fra stua lykkelig over å ha kjøpt et spill- det kostet jo bare 56,-. Han hadde testet et passord jeg hadde sagt høyt til faren hans, den smartingen.
Min feil. :nemlig: (Men jeg trekker det fra sparegrisen!!)
Ajaj ... Ungene mine hadde ikke fått noe passord til sånt nei. Men nå kom jeg plutselig på at jeg aldri noensinne har brukt noe passord for å kjøpe apper i Playstore. Er det ikke passord-mulighet på android? :undrer: Jeg tenkte ikke over det i det hele tatt før nå.
Må si at jeg er ganske enig der altså. Mulig det ville dukke opp tilfeller jeg ville definere som "unntak", men kan ikke i farten komme på hva det skulle være.
Ja, det finnes jo måter å fikse dette på, heldigvis. Det er jo bare så synd at det finnes såpass mange (men heldigvis ikke et flertall totalt sett) foreldre som enten ikke er tekniske nok eller oppmerksomme nok til å tenke på slikt.
Oi! Ja, det er jo selvsagt også et problem. Små gryter har også ører, og alt det der. Man må sannelig passe seg, det er sikkert.
Det jeg også har tenkt på er: En ting er nå at man har kommet i skade å mer eller mindre frivillig la barnet få vite passordet til kontoen sin, men: Jeg vet nå i alle fall at det er slik at hver gang jeg gjør et kjøp på min konto, så får jeg etter en stund tilsendt en mail med "kvittering" for mitt kjøp. Om ikke annet bør jo disse foreldrene ha fått det, og da burde jo varsellampen å begynt å ringe leeeenge før de fikk en kontoutskrift med trekk for 60 000 kroner kom i posten. Mener nå jeg.
Ja, men det hender den kvitteringen er ganske sein, kan ta noen døgn faktisk. Fordi Apple sender ut samle-kvitteringer. Så man kan fint rekke å bruke 60.000 om man spiller veldig mye, tror jeg.
Sant nok. Spørs om ikke Apple burde vurdere å sende ut disse kvitteringene pittelitt kjappere i fremtiden, så kanskje de slipper å betale tilbake sånne kjempesumer som dette. :knegg:
Hos oss vet de passordet, men har fått beskjed om å kunne laste ned det som ikke koster noe. 14 og straks 11 åringen som vet passordet. De har fått hørt noen doser skrekkeksempler, og skjønner poenget. De har vel hatt passordet ett års tid, og det har ikke vært noe problem.
Og her har vi vel hele forskjellen. DERE har snakket med barna deres, og de vet hva de driver med. Disse andre barna på TV hadde ikke hatt en slik samtale med sine foreldre. Forskjellen mellom ansvarlige foreldre, og i beste fall ubetenktsomme foreldre. Det er jo også stor forskjell på modenheten til barn også, når det gjelder det meste, også slike ting som dette.
Vi har totalt 4 appleprodukter i huset som vi bruker apper på. Og vi har ikke opplevd dette. Rett og slett fordi jeg har forandret innstillingene slik at man må oppgi passord hver gang man skal kjøpe noe og passordet er ganske komplisert med både små og store bokstaver pluss tall. I tillegg kan man sperre for in-app kjøp via instillingene dersom man ønsker det.
Men jeg syns også at det er ganske galskap den trenden med at små drittspill som sannsynligvis har kostet småpenger å utvikle har in-app kjøp som koster flere hundre kroner. Jenta mi spilte et gratisspill som handlet om å kjøpe klær til en modell eller noe og hun kom for å spørre meg om hva som sto på skjermen. Og der sto det noe ala: "Are you sure you want to buy 20000 coins for 700 NOK?" Nå hadde hun aldri klart å gjøre dette siden hun ikke har passordet mitt, men det er jo uansett helt sprøtt at det skal gå an å bruke så mye ved bare noen få trykk. Det er jo mer enn hva de beste spillene til tv-konsoller koster og de har man jo mange timer spilling og glede ut av. Jeg tenker at dette er jo farlig for endel voksne med manglende impulskontroll også, ikke bare barn med tilgang til foreldrenes ituneskonto.
En i klassen til Knotten fikk lov av sin far å laste ned et gratis spill, mulig det var Istid. Far var sløv, og gav ungen passordet. 4000,- kr senere kom det telefon fra DnB, til mor. Hun var lite imponert over far og sønn.
Her i huset er alle muligheter til å innstallere og slette på iDingz underlagt restriksjoner. Det må dermed 2 passord til, hvorav Knotten kan ingen.
Ah... Enda et godt poeng. Burde kanskje banken til denne familien ha reagert på den raske pengebruken også? 60 000 kroner er jo faktisk j... mye penger.
Syns det er en uting at Apple i det hele tatt tillater in-app purchase i barnespill. Spesielt der in-app kjøp gjøres til en essensiell del for å få spillet til å være morsomt. Inntil de gjør noe med det, sletter jeg sporenstreks alle apps med denslags funksjonalitet - og noterer meg navnet på utvikler. Den utvikleren kjøper jeg ikke spill av igjen. HostKreaHostJosefine Stjernehotellethost
Jeg syns det er greit i de spillene der gratisversjonen fungerer som en demo og så kan man kjøpe resten av spillet dersom man liker det og vil spille videre. Eller bokappene der man kan kjøpe flere bøker etter hvert. Men ikke sånne der man stadig vekk blir bedt om å kjøpe noe eller man kjøper valuta som raskt blir oppbrukt.
Har forresten sett at det er mye reklame for apper på cartoon network ol. for tiden. Så jeg tror dette er et stort marked for barn. Så jeg er enig i at vi som foreldre må sette en standard for hva vi ønsker å betale for at ungene skal spille. Spesielt når det gjelder de appene som finnes på norsk. Utviklerene er jo veldig interessert i å tjene penger og da er de jo avhengige av at noen er villige til å betale.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.