Det er nytt for meg at kjøttdeig er "problemvare". Jeg har alltid trodd at kjøttdeig er noe det spises mye av, for mye i følge de som mener vi må spise magert for spise sunt. Selv er jeg veldig glad i kjøttdeig, vi spiser det en eller flere ganger i uka. Jeg velger kjøttdeig kvernet i vår nærbutikk, den er uten tilsetninger. I mitt eget hode er det sunn mat, kjøtt med naturlig innhold av fett og kanskje kjøtt som ellers ville vært for seigt eller upresentabelt til å selge som fine hele stykker. Jeg er dessuten ikke glad i kjøtt med synlige fettrender, sener, hinner, men jeg synes fordelt fett gir en bedre smak i kjøttet og foretrekker faktisk kjøttdeig fremfor indrefilet og lignende.
Hvilke holderpunkter finnes for å si at kjøttdeig er godt eller dårlig som næringsmiddel?
Hvorfor er skummet melk en problemvare? Jeg foretrekker skummet melk :jupp:
Kjøttdeig har vel litt frynsete rykte både pga høy fettprosent og pga det kan være litt ymse kjøttkvalitet i den? Karbonadedeig anbefales jo feks foran kjøttdeig pga lavere fettprosent.
Vi bruker sjelden den vanlige kjøttdeigen. Som regel velger vi kjøttdeig av kylling eller svin, eller karbonadedeig. Vi begrenser bruken av kjøttdeig, maks en gang i uka. Det er jo ikke anbefalt å spise farseprodukter, kun rent kjøtt.
Det tror jeg nok du har rett i, ja. Jeg velger kjøttdeigen fra kjøttavdelingen i nærbutikken, som sagt. Jeg har snakket med dem om hva den inneholder, og det var ingenting der som skremte meg. Avskjær fra kjøttstykker som skulle se finere ut, i all hovedsak.
For oss som foretrekker mat som heller mot moderat- eller lavkarbo er ikke nødvendigvis lav fettprosent et mål, men jeg tror som du sier at mye av den negative holdningen (jeg tror) folk har til kjøttdeig handler om dette. Det er godt mulig jeg tar feil.
Jeg har ikke lest den opprinnelige diskusjonen, men jeg har fått med meg at Tine ønsker seg melk med mer fett for å dekke behovet til smørproduksjon. Så såvidt jeg skjønner, må problemet være at det drikkes for lite fettfattig (altså skummet) melk. Så drikk i vei, du. :D
Det Floksa mener, er kanskje at det selges for lite av "restene" etter indrefilet og fløte - altså av kjøttdeig og skummet melk.
Vi spiser lite farsemat, men jeg bruker karbonadedeig til tacos/wraps. Blir likevel ikke mer enn 4-5 ganger i året. Foretrekker reint kjøtt med minst mulig fett, men kan gjerne kompensere med vegetabilsk fett som olivenolje, sesamolje, gresskarolje m.m. alt etter hva jeg lager. Det vis spiser mest av er kyllingfilet, svinefilet og noe oksemørbrad. I tillegg til fisk.
Åh, ta den et annet sted da. Og så vidt jeg husker hadde vi en ganske nylig, skal sjekke. Vil gjerne at denne tråden skal handle om (storfe-)kjøttdeig, jeg.
Men sånn ellers kommer det jo helt an på hva slags kjøtt som er brukt. Er det mest rester av brusk og fett er det selvfølgelig mindre sunt enn hvis det har mye rent kjøtt.
Vi spiser kjøttdeig ukentlig, så vi bidrar til å holde forbruket oppe da. Bortsett fra at vi i 95% av tilfellene bruker svinekjøttdeig, forresten.
Men vi kjøper alle sorter melk da. Ungene gir jeg H-melk (undervektige småtroll som trenger det fettet tenker jeg), selv drikker jeg lett eller ekstra lett (for d-vitaminene dersom jeg velger den grønne) og mannen drikker skummet, men det er bare til pannekaker og potetball, så det kjøper vi ikke akkurat hver måned.
Det er vel forsåvidt strenge krav til hva man kan kalle kjøttdeig med tanke på innhold, så jeg er ikke veldig skeptisk og eneste grunnen til at jeg velger bort kjøttdeig for tiden er fettinnholdet. Familiedeiger og andre typer blandingsprodukter er jeg langt mer skeptisk til. Det er ikke samme krav til innhold i de.
Vi spiser sjelden kjøttdeig, og jeg kjøper karbonadedeig de gangene det er aktuelt. Men det har ikke så mye med kjøttdeigen å gjøre, men at jeg prøver å lage stadig mer fiske/vegetarmiddager. Vi spiser i grunn veldig lite storfekjøtt også.
Vi spiser kjøttdeigbasert mat mellom 4 og 5 dager i uka tenker jeg.
Mye fordi vi tar hele dyr (men partert og delt opp i steker/fileter og kjøddeig)
i retur fra slakteriet og må derfor spise opp alt sammen før vi bestiller nytt.
At kjøttdeig skal være usundt synes jeg er rart.
Det skal være ganske strenge regler for hva som skal oppi. Og det er kun tilsatt salt og vann.
Kjøttdeig av kylling er ikke MUK. Kjøttdeig av kylling er kvernet kylling, høne, og muligens kalkunkjøtt. MUK er en helt finmalt, ganske flytende masse som brukes i industriproduksjon av mat, i pølser, ferdigkjøttkaker og slik. Forøvrig er MUK absolutt mat, det er kjøttrester som maskinelt fjernet fra skrottene etter at fileter og slik er skåret fra. Om man syns det er ekkelt er jo en annen sak, det skal man få lov til.
Det er riktig. Melka inneholder ca 4% fett. Så av 10 liter melk får du 4dl fløte.
Og av 4 dl fløte får du ca 200g smør.
For bare få år siden hadde vi et massivt smør/melkefett overskudd. Det snakkes om dette i filmen tråden her er en spinoff fra. Det har vi ikke lenger. Derimot har vi er stort overskudd av skummetmelkspulver.
Det er vel ikke regler for hvilket kjøtt som skal være oppi. Det kan være både svin, storfe, kylling etc? Og det er vel en forskjell her? (Dette er ikke påstander kamuflert som spørsmål, men ting jeg faktisk lurer på. Bare så det er sagt)
Det vil jo framgå av pakka?
Kjøddeig av storfe vil ikke kunne inneholde hest og kjøddeig av svin (det hørtes magert ut :knegg:) kan ikke inneholde storfe.
Farseprodukter er vel blandingsprodukter mellom dyrearter?
Fakta om produktet.
Kjøttdeig og karbonadedeig er utvilsom de mest anvendelige kjøttråvarene som finnes. De har et utrolig stort bruksområde i alt fra klassiske norske kjøttkaker til de mer eksotiske retter, og egner seg til å lage god mat raskt. Har du kjøttdeig eller karbonadedeig i kjøleskapet er middagen reddet.
Kjøttdeig er laget av malt storfekjøtt som delvis er skåret fritt for sener og fett. Kjøttdeig inneholder maks 14% fett og den er tilsatt 1% salt og inntil 5% is eller isvann.
Karbonadedeig er "luksusutgaven" av kjøttdeig. Den er laget av grovmalt storfekjøtt som er skåret fritt for sener og fett og den inneholder maks 6% fett. Dette betyr igjen at karbonadedeig inneholder mer kjøtt og blir igjen mer rik på de viktige næringsstoffene som finnes i kjøtt.
Medisterdeig er "juleutgaven" av kjøttdeig. Den er laget av svinekjøtt blandet med flesk og storfekjøtt. Medisterdeig kan inneholde inntil 25 % fett.
Farser
En farse er ferdig spedd deig hvor salt, krydder, stivelse og væske er rørt inn.
Kjøttfarse lages av storfekjøtt, men kan være tilsatt svinekjøtt og fett av storfe eller svin. Farse er spedd kjøttdeig tilsatt salt, krydder, stivelse og melk eller vann. Farsen kan brukes til f.eks kjøttkaker, kjøttpudding og kjøttboller.
Medisterfarse lages av svinekjøtt tilsatt storfekjøtt og fett av storfe eller svin. Medisterfarse kan inneholde inntil 25% fett.
Bruksområde.
Fra kjøttakaker til taco. Brukes i veldig mye. Medisterfarse brukes til medisterkaker, kjøttpudding og kålruletter. Medisterdeig brukes til medisterkaker og medisterpølser.
Vi bruker også en del kjøttdeig, og litt karbonadedeig innimellom, men det er en ting jeg lurer på. Jeg ser at det også selges kvernet oksekjøtt (eller storfekjøtt, husker ikke helt hva som står på pakkene). Hva er forskjellen på det og kjøttdeig? Jeg greier ikke å se noen vesentlige forskjeller i innholdsfortegnelsene.
Jeg bruker karbonadedeig, og jeg vet jo at det i grunnen ikke er like sunt som rent kjøtt, men taco er så fryktelig godt. Det gjelder i grunnen en del av det som er usunt, at det er usunt også.
Det var vel en noe forhastet konklusjon? Dette er journalister som har forhørt seg om lavkarboforskning. Hvis jeg skal full-fart-google emnet om dette vil jeg anta at denne linken er mer pålitelig. Jeg er nokså sikker på at jeg har hørt endel om at de som forsker på ernæring har gått litt bort fra påstanden om at animalsk fett i seg selv er usunt. Helt uten å trekke lavkarbo inn i bildet.
Det er ikke all karbonadedeig som er tilsatt salt og vann. Man kan velge varianter uten, i allefall i en nogenlunde velassortert butikk. I prinsippet er karbonadedeig rent kjøtt som er malt.
Det er fett i alt storfekjøtt. Fettet er i kjøttet, og på filetar og slikt. Kylling og svin er meir adskilte områder med fett og kjøtt, kor fettet kan renskast bort, så der er reint kjøtt "reinare", men det meste du får av reint kjøtt er sprøyta med salt og vatn.
Du har rett i at det er lavkarboforskninga som er tema her, ja.
Kva som er sunt, avheng jo av kva slags helsemessige og ernæringsmessige behov ein har, uansett. Det er mange faktorar som speler inn - behov for protein og jern, versus fett, for eksempel. Kva skal vege tyngst?
Eg spis kjøttdeig og rødt kjøtt, men i mykje mindre mengder enn eg gjorde før, og hovudgrunnen til det er at det er lite bærekraftig.
Karbonadedeig har under 6% fett. Så må du jo vurdere mengde rømme og ost... :knegg: Kalorimessig er det nok tortillalefser eller tacoskjell som trekk mest opp, i eit tacomåltid, ikkje karbonadedeigen.
For all del, det er heilt i orden. :knegg: Tenkte bare å nevne at det er ikkje karbonadedeigen ein treng vere mest bekymra for i eit slikt måltid. Eg blei sjølv overraska første gong eg oppdaga næringsinnholdet i tortillalefser.
Nå ble jeg svett her et øyeblikk. Heldigvis stemte ikke dette.
Nei, det gjør det ikke, slik jeg har oppfattet det. Når man snakker om kjøttdeig og sunnhet, så bryr jeg meg fint lite om fettinnholdet. Det jeg derimot ikke liker, er mistanke om risiko for kreft i tykktarmen ved inntak av rødt kjøtt. I følge de offentlige retningslinjene så anbefales man maksimum en halv kilo rødt kjøtt per uke. Det skal sies at jeg ikke helt har troen på de offentlige anbefalingene på andre områder, så jeg stoler ikke blindt på dette heller. Men jeg har det i bakhodet.
Jeg tror i hvert fall Prior har gått ut og sagt de ikke bruker MUK i noen av sine produkter?
Jeg har malt kjøtt selv når mørbrad, rundbiff eller lignende har vært på tilbud. Sener og skumle ting ble skjært bort og det er lite fett på disse stykkene. Det har vært en helt annen kvaltet på den hjemmelagede kjøttdeigen enn det man kjøper på butikken. Det samme har vært tilfelle når andre i familien har gjort det, og de velger å ha litt mer fett i kjøttdeigen og ikke skjære bort alt. Det nærmeste jeg har komt denne kvaliteten har vært de butikken som maler kjøttet selv.
Kjøttdeig i seg selv skal jo ikke være et mindreverdig produkt, men kan jo fort bli det om produsentene nekter å innse at om de ikke kan skjære bort og kaste det som hverken smaker godt eller folk har godt av er det noen som ender opp med å spise det. Systemet er slik at at noen matvarer nærmest er avfallsprodukter uten at forbrukeren nødvendigvis er klar over det. Jeg sluttet å kjøpe kjøttdeig for noen år siden etter at Forbrukerinspektørene viste hvor dårlig kvalitet enkelte produsenter holdt. Noen pakker inneholdt 30% fett, og enda verre var det med ferdigprodukter som middagspølse, og frosne eller vakumpakkede karbonader. Jeg tror faktisk næringen ble tvunget til å stramme seg opp, uten at jeg tror det er noe garanti.
For tiden er jeg inne i en vegetarperiode og det eneste som frister utenom er lammekjøttet.