Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Nepe - spiser du det?

#1

-ea- sa for siden:

Ja, det var i grunnen hele spørsmålet.
Spiser du neper?

Bildet er av målselvneper, som er større, gulere og mer smaksrik enn den hvite nepa. Målselvnepa kalles "det nordnorske eplet" og regnes visstnok som et kulturminne ifølge forskning.no.


#2

Tuppen sa for siden:

Ja, men ikke så ofte eller mye i slengen.



#4

arrow sa for siden:

Egenlig alt for lite. Jeg har en oppskrift på lammefrikasee, helt enkel hvor man koker skiver av lammelår mør, og sausen lages av kraften med massevis av gulerøtter, neper og persille. Er der neper i handel tar jeg gjerne en bunt med meg i butikkene. Ellers er de også fin raspet i råkostsalat.

Hva brukes den ellers til?



#6

-ea- sa for siden:

Det er jo en kortvarig sesongvare, og det er sesong nå. Spises som epler, bare å skrelle, dele og spise.

Jeg kjøpte nepe her om dagen og hadde med på jobb. En av kollegene - ung mann i starten av tyveårene - hadde aldri sett nepe før, og det ble jeg skikkelig forbauset over. For oss litt eldre (alt er relativt, men over førti ihvertfall :humre: ) er nepe en vanlig grønnsak, og det ble mange historier om nepeslang rundt lunsjbordet.

Så ble jeg nysgjerrig på om det er skilnad på by/land eller alder når det gjelder kjennskap til neper.


#7

løve70 sa for siden:

Ja, det hender. Jeg vet ihvertfall hva det er:)


#8

Tangerine sa for siden:

Jeg har faktisk spist det i dag. :) Husker jeg spiste mye av det da jeg var liten. Rett fra jorda hos bestemor og bestefar. Med litt jord på. :nam:


#9

Acsa sa for siden:

Ja, en sjelden gang. Men ikke rå, jeg koker og har den med i enellerannen form for stappe eller i en gryterett.


#10

noen sa for siden:

Jeg er vet rett og slett ikke om jeg har spist nepe noen gang. :gruble:


#11

-ea- sa for siden:

Jeg har vært glemsk og kjøpt den hvite nepa en gang eller to, men de er jo ikke noe gode å spise rå.
Så det er den gule målselvnepa som gjelder som snacks, fås i Spar-butikkene her i området ihvertfall. Pluss på torgsalg, selvsagt.


#12

Mjau sa for siden:

Jeg har hvite neper i grønnsakshagen. :jupp:
Har noen liggende klar til spising på kjøkkenbenken og. Det er veldig godt syns jeg. Men faktisk en av de å grønnsakene snuppa vår ikke liker.


#13

arrow sa for siden:

Jeg er i Bergen (litt utenfor), og vet ikke helt om Målselsvnepen er å få tak i her. Det hender jo coop eller noen av kjendene får inn spesisaliteter nå og da.


#14

polarjenta sa for siden:

Jeg liker neper, og når jeg bodde i Tromsø kjøpte jeg gjerne målselvnepene, veldig gode. Og knutekål, også veldig godt.


#15

Irma sa for siden:

Nei. Jeg har funnet det i svenske oppskrifter, f.eks a la fløtegratinerte poteter, og har hatt planer om å kjøpe det. Men har aldri kommet så langt.

Var det neper som funket som poteten i Norge, før poteten kom? Synes å huske at jeg har lest det en gang. :gruble:


#16

Drømmedama sa for siden:

Jeg heter Drømmedama og jeg er en nepe-ignorant. Jeg vet absolutt ingenting om neper. Selv om jeg er skikkelig gammel tror jeg aldri jeg har smakt det engang. Bør jeg kjøpe neper? Hvordan tilberedes neper? Er det egentlig særlig godt?


#17

arrow sa for siden:

Jeg tror ikke neper lar seg lagre så godt som andre rotgrønnsaker. Det er nok jordskokk du tenker på, som holder seg god over vinteren og gir gode avlinger i de aller fleste jordtyper.


#18

Synnemor sa for siden:

Samme her, vet jammen ikke om jeg har smakt nepe. Men så er jeg ikke 40 år heller, bare nesten!


#19

Filifjonka sa for siden:

Jeg er over 40, og faren min dyrket neper hjemme da jeg var liten. Vi spiste dem i salater tror jeg. Veldig lenge siden jeg har smakt det nå. Bruker derimot uttrykket nepeskrell dersom noen irriterer meg kraftig. (Ja, ikke deg noen!)



#21

Siwa sa for siden:

Husker når jeg var lita, så var det en gammel mann med sånn tre trillebår som gikk rundt i gata vår og solgte grønnsaker. Da brukte vi å kjøpe neper av han. Spiste det da, men har ikke spist det siden :sparke:


#22

Mirasol sa for siden:

Snart 40, har aldri spist neper! Aner ikke hvordan de smaker eller tilberedes heller.


#23

Lhi-My sa for siden:

Vi spiser neper ganske ofte i sesongen, både rå og i kokt tilstand. Knutekål er enda bedre og det spiser vi masse av. Vi spiser det alltid når vi er i Tyskland og kjøper også med oss en bærepose hjem. Vi har også knutekål i grønnsakshagen, men de er litt små enda og det er vel tvilsomt om de rekker å bli ferdige før frosten tar de.

Knutekål heter forøvrig Kohlrabi på tysk, men er absolutt ikke det samme som norsk kålrabi/kålrot. Det ligner mer på nepe enn kålrot.

Besteforeldrene mine dyrket forresten masse nepe før, men da mest til kufòr. Vi ungene hadde som jobb å hjelpe til med å raspe neper til kyrne. De hadde en egen kvern til dette, men den har nok ikke vært i bruk de siste 30 årene.


#24

Sissel sa for siden:

Hender jeg kjøper det ja. Har minner fra barndommen om neper, det er nok derfor. Ungene og mannen liker det ikke.


#25

Lhi-My sa for siden:

Jeg husker forresten moren min kokte nepesuppe når jeg var liten. Det var neper kokt i melk og så vidt jeg minnes ikke noe særlig annet enn det. Jeg synes det var skrekkelig.




#28

Robyn sa for siden:

Nei, det gjør jeg ikke. Rett og slett fordi jeg aldri har spist det og dermed ikke vet verken hvordan det smaker eller hvordan jeg skal bruke det.


#29

Smoothie sa for siden:

:jupp:

Nepe er kjempegodt!


#30

Stompa sa for siden:

Jeg vokste opp med at på lørdagene om høsten dro vi til byen og kjøpte gulrøtter og neper på torget, og knasket som gale de neste dagene. Nå er det kjempelenge siden sist jeg kjøpte neper, men jeg skal sannelig se om noen har til salgs neste gang jeg er i byen.


#31

Perhonen sa for siden:

Hadde helt glemt den grønnsaken, men spiste den som unge. Det er jo godt. :jupp:


#32

Miromurr sa for siden:

Ja, nam! :nam:

Midt i tredveåra og oppvokst i by.

Tuller du, de hvite er jo kjempegode rå! Nesten like gode som knutekål. :nam: :sulten:


#33

krystallklart sa for siden:

Spiser hvertfall de vanlige hvite, hadde nok spist dem på bildet og, men har aldri sett slike IRL.


#34

Benzo sa for siden:

Jepp, neper er digg. Bruker det gjerne i stedet for potet og i rotmos.


#35

Lyppa sa for siden:

Jeg elsker neper! Spiser dem rå, skrellet, skylt og delt opp:).


#36

Flubby sa for siden:

Åh, barndomsminner da vi gikk på nepeslang hos naboen :hjerter: Målselvneper, åff kårs. Eneste nepa som faktisk virker.


#37

Katta sa for siden:

Jupp, men jeg kommer ikke så ofte på å kjøpe det. Spiste det mye som barn.


#38

MammaHeksa sa for siden:

Da er vi to! :o
Med reddiker er digg!


#39

Left sa for siden:

Veldig gjerne.


#40

Dronningen sa for siden:

Jeg liker det og spiser det om vi har det, men kjøper det svært sjelden.


#41

Ole Brumm sa for siden:

Ja, det gjør jeg (alle andre også om jeg kjøper det). Spiser rå som snacks i råkostsalat, eller kokt som tilbehør eller i grønnsakssuppe f.eks. Jeg er ikke 40 før om noen år, men jeg kommer fra bygda, kanskje det har betydning.


#42

Palmen sa for siden:

Snart 40 og fra bygda og jeg spiser neper. I sommer har jeg spust rå neper og gulrot og nepe som ble smørdampet. Vi bruker hvite neper.


#43

Alias sa for siden:

Signerer denne. Er nepe et bygdefenomen altså?


#44

Pegasus sa for siden:

Samme her. Jeg skreller dem og spiser dem rå.


#45

tjolahopp sa for siden:

Jeg har da hørt om neper, og har sikkert fått det i mat som barn vil jeg tro. Jeg kjøper det ikke nå.

Jeg så filmen "Få meg på for faen" og der var det en som jobbet i "nepefabrikken", men jeg synes de nepene så ut som kålrabi. Det er ikke det samme, er det? Hvis det er det, spiser jeg det mye.


#46

Alias sa for siden:

Kålrabi og nepe er ikke det samme nei. :)


#47

Engasjert sa for siden:

Oppvokst i Målselv, og spiste det nok mer som barn enn nå. Men tar med meg en bunt når det passer sånn :jupp:


#48

Unicorn sa for siden:

Aldri smakt. :niks:


#49

Mex sa for siden:

Hmm.. tror faktisk jeg aldri har smakt nepe. Er nepe det samme som nype?


#50

veobra sa for siden:

Aldri smakt. :byjente:

Jeg trodde neper var litt sterke, omtrent som sellerirot.


#51

Mirasol sa for siden:

Så det på Rema i dag, men kjøpte det ikke, for jeg har fortsatt ingen forslag til hva jeg skal bruke det til...


#52

Hulda sa for siden:

Nepe er godt, så -ja.


#53

emin sa for siden:

Ja, og det er kjempegodt! :jupp: Skjærer opp i skiver slik som kålrot, skjærer vekk skallet og spiser de rå. :nam:


#54

Nextlife sa for siden:

Jeg kjøpte av disse nepene i fjor, og det er uten tvil de beste jeg har spist.
Jeg bruker neper slik jeg bruker andre rotgrønnskaer, men liker de ikke så godt rå. Det aller beste er skiver av neper som er ovnsbakt i massevis av smør og noen gode krydder, f. eks anis og pepper i flere farger.


#55

tink sa for siden:

34 år, trønder og spiser neper. Spiser det som frukt egentlig. Lærte det av min nordnorske mormor som først dyrket, siden kjøpte neper, skrelte og serverte in naturalia. Nå hender det vi eksperimenterer med å ha det i matlaging, men jeg synes den smaker kjempegodt som snacks. :nam:


#56

noen sa for siden:

Siden ingen har svart det innlysende, får noen trå til:

Nepe? Neppe.

:deer:


#57

Njulaif sa for siden:

Har ikke spist det på mange år, men gjorde det ganske ofte da jeg var liten. Spiste dem rå da, som snacks. Synes å huske jeg likte det godt. Burde kanskje kjøpe noen nå, og prøve igjen? :nikker:


#58

Maverick sa for siden:

Jeg elsker noen. :hjerter:


#59

Njulaif sa for siden:

:knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.