Ja, det var i grunnen hele spørsmålet.
Spiser du neper?
Bildet er av målselvneper, som er større, gulere og mer smaksrik enn den hvite nepa. Målselvnepa kalles "det nordnorske eplet" og regnes visstnok som et kulturminne ifølge forskning.no.
Egenlig alt for lite. Jeg har en oppskrift på lammefrikasee, helt enkel hvor man koker skiver av lammelår mør, og sausen lages av kraften med massevis av gulerøtter, neper og persille. Er der neper i handel tar jeg gjerne en bunt med meg i butikkene. Ellers er de også fin raspet i råkostsalat.
Det er jo en kortvarig sesongvare, og det er sesong nå. Spises som epler, bare å skrelle, dele og spise.
Jeg kjøpte nepe her om dagen og hadde med på jobb. En av kollegene - ung mann i starten av tyveårene - hadde aldri sett nepe før, og det ble jeg skikkelig forbauset over. For oss litt eldre (alt er relativt, men over førti ihvertfall :humre: ) er nepe en vanlig grønnsak, og det ble mange historier om nepeslang rundt lunsjbordet.
Så ble jeg nysgjerrig på om det er skilnad på by/land eller alder når det gjelder kjennskap til neper.
Jeg har vært glemsk og kjøpt den hvite nepa en gang eller to, men de er jo ikke noe gode å spise rå.
Så det er den gule målselvnepa som gjelder som snacks, fås i Spar-butikkene her i området ihvertfall. Pluss på torgsalg, selvsagt.
Jeg har hvite neper i grønnsakshagen. :jupp:
Har noen liggende klar til spising på kjøkkenbenken og. Det er veldig godt syns jeg. Men faktisk en av de å grønnsakene snuppa vår ikke liker.
Jeg er i Bergen (litt utenfor), og vet ikke helt om Målselsvnepen er å få tak i her. Det hender jo coop eller noen av kjendene får inn spesisaliteter nå og da.
Jeg heter Drømmedama og jeg er en nepe-ignorant. Jeg vet absolutt ingenting om neper. Selv om jeg er skikkelig gammel tror jeg aldri jeg har smakt det engang. Bør jeg kjøpe neper? Hvordan tilberedes neper? Er det egentlig særlig godt?
Jeg tror ikke neper lar seg lagre så godt som andre rotgrønnsaker. Det er nok jordskokk du tenker på, som holder seg god over vinteren og gir gode avlinger i de aller fleste jordtyper.
Jeg er over 40, og faren min dyrket neper hjemme da jeg var liten. Vi spiste dem i salater tror jeg. Veldig lenge siden jeg har smakt det nå. Bruker derimot uttrykket nepeskrell dersom noen irriterer meg kraftig. (Ja, ikke deg noen!)
Husker når jeg var lita, så var det en gammel mann med sånn tre trillebår som gikk rundt i gata vår og solgte grønnsaker. Da brukte vi å kjøpe neper av han. Spiste det da, men har ikke spist det siden :sparke:
Vi spiser neper ganske ofte i sesongen, både rå og i kokt tilstand. Knutekål er enda bedre og det spiser vi masse av. Vi spiser det alltid når vi er i Tyskland og kjøper også med oss en bærepose hjem. Vi har også knutekål i grønnsakshagen, men de er litt små enda og det er vel tvilsomt om de rekker å bli ferdige før frosten tar de.
Knutekål heter forøvrig Kohlrabi på tysk, men er absolutt ikke det samme som norsk kålrabi/kålrot. Det ligner mer på nepe enn kålrot.
Besteforeldrene mine dyrket forresten masse nepe før, men da mest til kufòr. Vi ungene hadde som jobb å hjelpe til med å raspe neper til kyrne. De hadde en egen kvern til dette, men den har nok ikke vært i bruk de siste 30 årene.
Jeg husker forresten moren min kokte nepesuppe når jeg var liten. Det var neper kokt i melk og så vidt jeg minnes ikke noe særlig annet enn det. Jeg synes det var skrekkelig.
Jeg vokste opp med at på lørdagene om høsten dro vi til byen og kjøpte gulrøtter og neper på torget, og knasket som gale de neste dagene. Nå er det kjempelenge siden sist jeg kjøpte neper, men jeg skal sannelig se om noen har til salgs neste gang jeg er i byen.
Ja, det gjør jeg (alle andre også om jeg kjøper det). Spiser rå som snacks i råkostsalat, eller kokt som tilbehør eller i grønnsakssuppe f.eks. Jeg er ikke 40 før om noen år, men jeg kommer fra bygda, kanskje det har betydning.
Jeg har da hørt om neper, og har sikkert fått det i mat som barn vil jeg tro. Jeg kjøper det ikke nå.
Jeg så filmen "Få meg på for faen" og der var det en som jobbet i "nepefabrikken", men jeg synes de nepene så ut som kålrabi. Det er ikke det samme, er det? Hvis det er det, spiser jeg det mye.
Jeg kjøpte av disse nepene i fjor, og det er uten tvil de beste jeg har spist.
Jeg bruker neper slik jeg bruker andre rotgrønnskaer, men liker de ikke så godt rå. Det aller beste er skiver av neper som er ovnsbakt i massevis av smør og noen gode krydder, f. eks anis og pepper i flere farger.
34 år, trønder og spiser neper. Spiser det som frukt egentlig. Lærte det av min nordnorske mormor som først dyrket, siden kjøpte neper, skrelte og serverte in naturalia. Nå hender det vi eksperimenterer med å ha det i matlaging, men jeg synes den smaker kjempegodt som snacks. :nam:
Har ikke spist det på mange år, men gjorde det ganske ofte da jeg var liten. Spiste dem rå da, som snacks. Synes å huske jeg likte det godt. Burde kanskje kjøpe noen nå, og prøve igjen? :nikker: