Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Klær - kostnadsnivå og kvalitet

#1

Nooria sa for siden:

Etter å ha studert i mange år, har jeg vendt meg til å kjøpe rimelige klær. Det er flere grunner til at det passer meg bra... bl.a at jeg blir fort lei og får lyst til å skifte stil. Et eksempel på det, er at jeg i fjor sommer elsket sterke farger, mens jeg nå går for mere duse og gyldne farger.

Samtidig ser jeg at jeg har noen få plagg i garderoben som jeg har hatt i en hel del år, som ser helt nye og fine ut, og som jeg stadig bruker. Dette er plagg som kostet en del mer enn de fleste andre plaggene i min garderobe.

På den annen side, så har jeg mange bitre erfaringer med at jeg har revet i litt ekstra og kjøpt dyrere plagg, hvor kvaliteten har skuffet veldig.

Så lurer jeg på... dere som virkelig kjøper mye dyre merkeklær (type mange ganger prisene på HM... ja hvor man legger til nuller faktisk), erfarer dere at de dyre klærne virkelig er av en helt annen og bedre kvalitet enn det man kjøper på de rimelige kjedebutikkene?

Og en annen ting... legger dere merke til når dere møter mennesker... om de har billige eller dyre klær på seg? Ser dere det og tenker over det?

Ja dette lurte jeg på i kveld.


#2

Dixie Diner sa for siden:

Jeg kjøper nesten bare rimelige klær, handler mye på H&M. Jeg blir også fort lei og liker å skifte garderobe endel. Det jeg slutter helt å bruke gir jeg alltid til venner eller slekt, eller til Fretex, så ingenting blir jo kastet med mindre det er fullstendig ødelagt (sånn, da er jeg ikke et miljøsvin allikevel).

Jeg har klær i skapet som er blitt brukt ca. en halv fantasilliard ganger, tromlet hver gang, og de er like fine enda. Andre klær fra samme butikk blir revet opp i sømmer eller lignende etter kort tids bruk. Så det varierer. Jeg har dyre klær (som jeg har fått i gaver, feks) som er blitt fort ødelagt også, så det er ikke alltid prisen spiller så stor rolle.

Hva andre går i er meg revnende likegyldig. Jeg liker at folk er freshe og pent kledd, men prisen og merket på klærne kunne jeg ikke brydd meg mindre om, synes det er helt latterlig at noen bryr seg om sånt hos andre.


#3

Filifjonka sa for siden:

Jeg syns jo generelt det er en kvalitetsforskjell på veldig billige og dyrere klær - selv om jeg har sett eksempler på dyrt og dårlig / billig og bra.
Jeg syns det er irriterende med klær som er dårlig sydd og slaskete i stoffet, så jeg liker bedre å kjøpe litt bedre kvalitet, gjerne på salg. Jeg finner ikke mye som varer særlig lenge på H&M.

Jeg tenker aldri over om andre folk har på seg billige eller dyre klær, jeg legger jo mer merke til farger og stil uten at jeg sitter og analyserer hvor klærne kommer fra.


#4

Guava sa for siden:

Jeg har veldig få klær i kategorien "dyre". De klærne jeg har som koster en del mer enn HM-klær imponerer meg ikke i kvalitet. Jeg ser heller ikke de store forskjellene i søm o.l.. men det er fordi jeg ikke har peiling.
Jeg merker størst forskjell på sportsklær og ytterklær hvis jeg skal ha klær med spesielle egenskaper.

Jeg legger sjeldent merke til hva andre går kledd i. Jeg har faktisk opplevd at folk har blitt snurt over at jeg ikke har lagt merke til det fancy nye plagget de har på seg. Jeg er helt håpløs til å se sånt. Jeg er selv ganske stil-løs, men tenker at om folk bryr seg om det får det være deres problem.


#5

MokkMokk sa for siden:

Jeg tror ikke jeg har et eneste dyrt plagg i skapet mitt, ihvertfall i forhold til hva jeg tenker på som dyrt. :niks: Ja, bortsett fra en selskapskjole da, som jeg kjøpte for et par tusenlapper til et bryllup vi var i sist sommer. Jeg kjøper klær fra kjedebutikkene, men handler stort sett i butikker som er er et lite hakk over HM prismessig (Vero Moda, BikBok, B*Young osv.). Men det bare fordi jeg sjelden finner noe jeg liker hos HM. Jeg har aldri hatt "dyr" smak og har heller aldri hatt behov for dyre merkeklær. :)


#6

Canisa sa for siden:

Nå kjøper jeg ikke klær i det høyeste sjiktet, men er glad i klær fra Noa Noa, Marlene Birger, Birger et Mikkelsen, Filippa K, Acne osv. Jeg synes f.eks. at kvaliteten på enkle bomullsplagg f.ek. singleter, topper med kort og lang arm er MYE bedre om man legger noen kroner mer i det. Samme med dongeribukser. Jeg har problemer med å finne en dongeribukse som passer figuren min på "kjedebutikkene", men legger jeg noen hundrelapper mer i det finner jeg bukser som sitter "som støpt".


#7

Dixie Diner sa for siden:

Dongeri ja. Det kan være et problem i de billigste butikkene. Jeg har stort sett alltid handlet i fedmeavdelingene i butikkene og måttet ta til takke med det jeg fant, men nå blir det jo annerledes ettersom jeg går ned i vekt, så jeg kommer nok kanskje til å bruke litt mer penger på enkelte klær med god passform etterhvert.


#8

Muad'Dib sa for siden:

Prisforskjellen viser seg efter min erfaring allermest ved fodtøy. Jeg elsker å gå på høye hæler, og da kjenner man enorm forskjell mellem de forskjellige prisklasser. Ville aldri kunne gå på billige høye hæler, men har skoen god læst og bra balanse, går det helt greit.

Med annet tøy har jeg ikke set like klar sammenheng mellom pris og kvalitet. Beste pris/kvalitet forhold har jeg fått ved å handle på sluttsalg hos Benetton.


#9

Nooria sa for siden:

Jeg skjønte ikke helt hva du mente her?


#10

Dixie Diner sa for siden:

Hun mente vel at hun fikk svært gode priser på klær med veldig god kvalitet på sluttsalg hos Benetton?


#11

Muad'Dib sa for siden:

Nemlig ! Det er bra kvalitet på Benetton-plagg, og kjøper man dem til 70% rabatt, er de også rasende billige ! Jeg har kjøpt masse klær hos Benetton på denne måten, og de har holdt farge og fason i mange sesonger.


#12

Sitron sa for siden:

Jeg kjøpte en gang en mammabukse til nærmere 1000 kr, som for meg er et dyrt plagg. Den ble misfarget etter en gangs vask, dvs at svartfargen ble blass. Jeg har kjøpt andre dyrere plagg og har ikke opplevd at kvaliteten er bedre på dem enn på andre, billigere plagg. Nå vil sikkert noen si at jeg ikke har kjøpt dyre nok plagg, men jeg er da ikke idiot heller.


#13

Filifjonka sa for siden:

Jeg husker jeg følte meg helt vill og gal for ti år siden da jeg kjøpte en Filippa K-jakke til 800, jeg syntes det var kjempedyrt den gangen Det er en enkel smal tykk strikket bomullsjakke med glidelås foran. Den har vært i bruk hele tiden og brukes fortsatt, for et par år siden var den blitt litt blass så da farget jeg den for å friske opp svartfargen litt. Fasongen er helt fin fortsatt.


#14

Bluen sa for siden:

Synes både Vero Moda og B Young er nesten vel så rimelige som HM, jeg. :jupp:

Det er mulig jeg har vært heldig eller ikke vet bedre, for jeg har aldri skjønt klaginga over hvor dårlig kvalitet det er på HM-klærne. Jeg har enkle, svarte topper med stretch i fra HM som har holdt seg pene, svarte og elastiske i minst fem år. Det samme gjelder treningsbukser og vanlige bukser. Enkelte plagg er helt sikkert av dårlig kvalitet, men HM har en stor bredde, og jeg synes det er ganske lett å se på et plagg om det vil bli fort nuppete og stygt eller ikke.

At knappene løsner, opplever jeg like ofte på dyre klær. F.eks. prøvde jeg en 2000-kronerskjole fra Mette Møller her om dagen der samtlige knapper var løse allerede før kjolen var solgt. (Dette synes jeg er dyrt, da, men her er sikkert meningene delte. Det hang mange kjoler i samme butikk som kostet opp mot 4000 kroner, noe som er helt uaktuelt for meg.)

Jeg kjøper få dyre klær - det går mest i HM, Lindex, Neste Stopp, Vila, Vero Moda, Mango og slike ting. Iblant handler jeg noe i det jeg ser på som mellomsjiktet, dvs. Kookai, Oasis, Noa Noa og In Wear. Dermed har jeg ingenting virkelig dyrt å sammenlikne med, men jeg ser i alle fall ingen stor kvalitetsforskjell på klærne mine. Når det gjelder olabukser, kjøper jeg helst merker som Levis og Lee (men det skjer bare én gang hvert tredje år).

I skoveien er jeg litt mer nøye - der kan jeg godt legge i noen hundrelapper ekstra for å få sko som er gode å gå med.

Jeg legger godt merke til hva folk har på seg, men synes sjelden at dyre klær er mye penere enn rimelige. Blir det dyrt nok, har jeg nesten inntrykk av at det bikker over til å se billig ut. :fnise:


#15

Bluen sa for siden:

Nå kom jeg på at jeg kjøpte et enkelt, kort Filippa K-skjørt på salg for noen år siden, nedsatt fra latterlige 700 til 100 kroner. Den ene trykknappen ramlet ut etter noen få gangers bruk, og det lot seg ikke reparere.


#16

Nooria sa for siden:

Det er irriterende at man må drive å "sy klærne på nytt" etter at man har kjøpt dem :nemlig:.


#17

Trulte sa for siden:

Jeg legger virkelig merke til hvordan folk går kledd ja.
Dyrere tøy er som regel litt mer spesielle i stoff og snitt, selv om det er en basis ting. Sko og.
Jeg kan nyte synet av en flott kvinne som kan kle seg, og legge merke til likedan en som ikke kan det, eller er fordømrandes kjedelig ;)

Jeg skulle selv ønske at jeg ikke eide et koseplagg og var skikkelig fjong hele tiden. Det er bare det at jeg elsker å dasse rundt hjemme i hettegensere og jeans. Men på jobb, da pynter jeg meg hver eneste dag.

Jeg kjøper igrunnen ikke kvalitet til andre enn ungene i dresser og sko og luer og votter og ulltøy. Men går på hvordan det SER UT det jeg kjøper :) Ser det ut som noe billig sjask, kjøper jeg det heller ikke.


#18

Bluen sa for siden:

Nettopp. :nikker: Som sagt er det kjempestort spenn i kvaliteten på det de selger f.eks. på HM.


#19

Pastill sa for siden:

Jeg kjøper noe billig og noe dyrere. Jakker (feks skinn) og bukser som jeg syntes er vanskelig å finne, så kjøper jeg merker og modeller jeg vet jeg liker og blir fornøyd med.
Ellers så kan jeg si med sikkerhet at dyrt merke ikke alltid er synonymt med god kvalitet.
Har jobbet med salg av ymse klær i mange år og erfaringen tilsier at dyrt ikke atuomatisk er bra. Vet også at en del "merkeklær" blir produsert i store opplag og får et annet merke for så å bli solgt mye billigere. Så antall "items" og pris står ofte mer i stil til hverandre (dvs få plagg til salgs = økt pris) enn kvalitet og pris. Og mange merker selger på navnet.
Selvfølgelig er det noe forskjellig på en jakke til 300 og 3000, men det er fortsatt bare en jakke og begge er laget av stoff. Bomull av forskjellig kvalitet blir ikke ti ganger bedre fordi det koster ti ganger mer.

Man kan dessuten klage på billige ting som går fort i stykker. Det skal holde en stund selv om det er billig. :nemlig:


#20

Filifjonka sa for siden:

Det er jeg helt enig i. Husker noen ribbestrikkete bomullsgensere jeg kjøpte til ungene der, de gikk i arv fra eldstemann til nummer to til nummer tre, og holdt seg utrolig bra i årevis. Så har jeg også hatt endel ting derfra som har gått istykker ved første vask, luer som har mistet totalt fasongen og strømpebukser som har blitt hullete første dagen.


#21

Pastill sa for siden:

Jeg ville klaget framfor å sy. Da må de skjerpe kvaliteten hvis mange nok gjør det. :nemlig:


#22

Benzo sa for siden:

Den dyreste buksa jeg har kjøpt kostet 2000 kr, etter en vask var fargen falmet. En av de billigste jeg har kjøpt kostet rundt 150 på Cubus, en turkis capri. Det er 6-8 år siden, brukt mye hver sommer, og holder seg like fint både i stretch og farge.


#23

GinaK sa for siden:

Jeg har en selskapskjole jeg kjøpte på salg hos en jålete butikk i området i febr 2002 for vi skulle i bryllup og den var nedsatt til 1500,- Kjøpte samtidig en drakt med jakke,skjørt og bukse til 7000,- Aner ikke hva jeg tenkte på for det var kun to måneder siden jeg hadde født. Jeg må ha vært helt bortreist i ammetåka. Den passer heldigvis fin-fint enda og jeg bruker den til hver 17mai, og evt. konfirmasjon og finere selskap. Blåser om andre har sett den før men nå kan jeg jo veksle litt med skjørt/bukse. Mitt dyeste kjøp!!

Jeg synes H&M kvaliteten er helt grei. Kjøper noe helt greie plagg som jeg synes holder fint.
Ellers handler jeg mest hos Bennetton, Peder Risøe og noe Lene V. Av og til på Vero Moda. Liker spesiellt olabuksene der. Da føler jeg meg litt hipp.. tror merket er ONLY.


#24

Nessie sa for siden:

Men jeg har liksom inntrykk av at de som kjøper dyre klær, gjør det hvert år? Altså, de kjøper ikke nødvendigvis klær så mye sjeldnere, selv om kvaliteten er bedre og de kanskje varer lengre? :vetikke:

Jeg er litt sånn som blir lei også, og ikke minst: skifter smak! (blir jo påvirket av trendene ja :sparke: )

Så her går det i HM, B Young, Neste stopp, Lindex og Cubus mye.


#25

Guava sa for siden:

Jeg har samme inntrykk. Jeg tror det er de færreste bruker tunikaene sine i 10 år selv om de har en kvalitet som tilsier det og har betalt prisen av 10 lindextunikaer.

Jeg diskuterte vesker en gang med noen. Det ble argumentert med kvalitet. Kvaliteten (slitestyrken, ikke kvalitet på design) var så viktig. Derfor var det bare Luis Vuitton (skrives det sånn?) som holdt. Det at man kan få håndsydde kvalitetsvesker laget på husflidsmesser for 1/4 av prisen var visst ikke godt nok.. Velger man dyrt design bør man jo tørre å si at man velger noe på grunn av designet og ikke bare snakker om slitestyrke og kvalitet. De færreste bruker veskene livet ut selv om de har en pris og kvalitet som tilsier at de kan det.


#26

meisje sa for siden:

Jeg og Nooria har jo diskutert dette med kleskjøp før. Hun handler klær mye oftere enn meg. Jeg kjøper ikke superdyre klær, heller i mellomskiktet og ofte på salg. Jeg syns at klær fra benetton f.eks holder seg pene dvs ser nye ut etter 2 års bruk av Storebror mens H&M klærne har det gått hull i for lenge siden. Jeg liker også Espirit godt, og de har veldig gode salg på de klærne i Rotterdam og i Delft, så jeg handler når jeg er der. Denne uken slo jeg til og kjøpte meg en Maggie Wonka kåpe pluss bukse, tviler på at jeg hadde tatt meg råd til full pris, selv om begge satt som støpt på meg og det lyser kvalitet lang vei. Men jeg handler også på H&M, vinterkåpen min er fra H&M feks, men jeg ser an kvaliteten før jeg handler i de typiske kjedebutikkene. Cubus feks handler jeg aldri i da jeg syns de bare har slaske plagg, noe som bekreftes av de plaggene vi har fått i gave som kjøpt der.

Og prisforskjellen på Maggie Wonka kåpen og H&M kåpen er faktisk ikke mer enn 300 kr i dette tilfellet. Det viktigste for meg er at plagget er lettstelt og ikke blir sjaskete raskt, er klassiskt i snittet sånn at jeg kan bruke det lenge, ikke prisen som sådan. Og ja de fleste dyrere klær er av bedre kvalitet enn de aller biligste, men ikke alltid. Når jeg var gravid sist kjøpte jeg en omslagsgenser hos NiMåner i Sandvika som var skuffende i kvalitet pris forholdet, mens de andre 10-15 plaggene jeg kjøpte fortsatt ser ut som nye.

Jeg er enig i at spesielt T-shorter ol kan det lønne seg å kjøpe litt bedre kvalitet på, da holder de seg fine i vask etter vask.


#27

Nooria sa for siden:

Hvilket minner meg om at vi egentlig hadde en avtale på Sandvika Storsenter som vi aldri har fått gjort noe med :humre:... og nå har jeg begynt å jobbe :o .


#28

meisje sa for siden:

Det går mot slutten for meg også, jeg begynner på mandag igjen. Men vi kan vel møtes engang etter arbeidstid, de har jo åpent til 20 ?


#29

Nooria sa for siden:

God idè!


#30

him sa for siden:

Den erfaringen jeg har er at det varierer. Dyre klær er ingen garanti for god kvalitet, men billige klær har ikke nødvendigvis dårlig kvalitet. Jeg har inntrykk av at de enkelte merkene (HM har feks mange forskjellige merker) er ganske like mhp kvalitet, så jeg prøver å "lære" meg noen merker som er bra.


#31

Muad'Dib sa for siden:

Kan med beklagelse meddele, at de grisedyre Marc Jacobs sandaler som jeg kjøpte på net-a-porter (og fikk levert hjem etter masse trøbbel med DHL) allerede mistet den ene gummibeskyttelse under høyre hæl ved 1. bruk, hvilket gjentok seg etter profesjonell reparasjon. Gummidimsen under venstre hæl har også løsnet seg. :nemlig:

Så da ble det reklamasjon !


#32

Elin sa for siden:

...og jeg har forbannet meg på at jeg aldri, aldri mer skal lures til å kjøpe bomullstøy fra Filippa K, for det er faktisk elendig kvalitet i forhold til pris synes jeg. Jeg har forholdsvis mye Filippa K klær, og det er ikke det grann bedre enn HM som jeg også har masse av.


#33

Elin sa for siden:

Jepp, enig! Benetton er bra! Likeledes Esprit og Mexx som er gode merker med mye fint. Dessverre selger de altfor lite og har altfor lite utvalg i Norge. Jeg har egentlig på følelsen at slilke "mellomskiktet"-merker som Benetton, Mexx og Esprit ikke selger så bra i Norge fordi folk velger enten grisedyrt eller grisebillig. Derfor shopper jeg stort sett klær i Nederland, sånn bortsett fra HM som jeg handler i Norge/Sverige.


#34

Angelique sa for siden:

Åjjda, det var kjedelig
Har ikke opplevd at noen av mine MJ sko/støvler har vært i nærheten av svakheter på noen måte.
Etter alt trøbbelet du hadde med DHL var det surt Muad'Dib


#35

Nooria sa for siden:

Men Angelique... :blafre: jeg vil gjerne høre dine erfaringer... :blafre: for det er vel neppe noen har inne som har så mye erfaring og peiling som deg.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.