Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Vin til matlaging

#1

Niobe sa for siden:

Ingen av oss drikker alkohol, og følgelig har vi ingen peiling på vin. Men rett som det er kommer jeg jo over matoppskrifter med vin som ingrediens, og da hadde det jo vært greit å ha noe i hus. Kan noen gi meg navn på et par hvite og røde viner som fungerer greit til matlaging?

Og hvordan fungerer det med oppbevaring? Skal vin i kjøleskap? Hvor lenge kan man ha en åpnet vinflaske stående? Man bruker jo som regel bare litt?


#2

Toffskij sa for siden:

Jeg synes det beste er å bruke en slant av vinen jeg skal drikke til, men det hjelper jo ikke deg. :knegg: Ikke bruk vond vin i maten, og i hvert fall ikke gammel, oksydert vin. Det går an å fryse ned vin i isbitposer og bruke dem når det passer, det er kanskje en løsning for deg?


#3

Niobe sa for siden:

Frysing hørtes jo ikke dumt ut.

Men hvordan i alle dager vet jeg hva som er vond vin? Jeg synes jo all vin smaker relativt vondt. :knegg:


#4

Pøblis sa for siden:

Gå til ditt nærmeste pol og fortell en av de som joibber der akkurat det du sier her. De vil helt sikkert hjelpe deg med å finne vin som passer.
Jeg har kolkkertro til de ansatte på vinmonopolet, jeg får alltid strålende hjelp når jeg oppsøker mitt lokale pol. :nemlig:


#5

Filifjonka sa for siden:

Jeg pleier også bare å bruke litt av den som skal drikkes til maten. Men hvis jeg for eksempel har en åpnet flaske som ikke vi får drukket opp innn rimelig tid, så fryser jeg den i små plastposer og kan bruke i mat uten å åpne en flaske. Til ditt bruk ville jeg kjøpt en rimelig og grei rødvin og en tørr hvitvin og frosset ned på den måten. Spør på polet ja. :)


#6

Toffskij sa for siden:

Ja, akkurat nå mente jeg vel helst «ødelagt». To gode og rimelige er f.eks. Ch. Bonnet (115,-, hvit) og Carussin Asinoi Barbera d’Asti (119,90, rød).


#7

Toffskij sa for siden:

Maten blir bedre hvis vinen er bedre. Jeg synes det er tøysete å ofre smaken for å knipe inn et par tiere på en flaske du kan bruke til 5–10 middager, altså.


#8

Hjertensfryd sa for siden:

Me har som regel ein dunk liggande med kvar type. No sist kjøpte til og med mannen ein alkoholfri rødvin til matlaging.


#9

millact sa for siden:

Synes de er flinke på polet på Kvadrat.


#10

millact sa for siden:

Hva slags mat bruker dere forresten vin i?


#11

Koko sa for siden:

Jeg har ofte ei flaske ekstra tørr Noilly Prat stående og den funker fint i matlaging. Skrukork og veldig lang holdbarhet.


#12

Niobe sa for siden:

Oppskriften som trigget dette innlegget var en fiskesuppe. Som det skulle hvitvin i.

Jeg får få noen til å kjøre meg en tur til vinmonopolet (de kommer til å bli bekymret :knegg: Ikke ueffent tidspunkt å begynne å drikke på.) Eller sende noen ut etter de vinene Toffskij nevner.


#13

Hyacinth sa for siden:

Du kommer innom meg på vei hjem fra polet. Jeg smaker gjerne for deg! :raus:


#14

millact sa for siden:

Jeg og! Vi kan smake sammen! Jeg kan til og med hente deg, Niobe.;)


#15

Guava sa for siden:

Hva slags fiskesuppe? Ønsker du at vinen skal tilføre sødme?

Jeg liker godt søt vin i tomatfiskesupper, men foretrekker å brukere tørrere viner i hvite fiskesupper. W


#16

Niobe sa for siden:

:rofl: Jeg må jo ha vin igjen til matlagingen! Men jeg kan jo kjøpe en flaske ekstra, til dere. ;)


#17

Niobe sa for siden:

:gal: Det ante meg at dette ville bli for avansert til å være gøy. Det var en lys fiskesuppe, hvertfall. Mener det stod den var "hot".



#19

Hyacinth sa for siden:

Rødvin endrer smaken fullstendig i tomstbaserte retter. Det går fra godt til fantastisk. Prøv rødvin i pastasausen. Du kommer ikke til å bli lei deg.


#20

millact sa for siden:

Det skal jeg, takk! Kjenner jeg har lyst på noe pastagreier allerede nå, med god rødhvin til. Det får bli til helgen, kanskje.


#21

Niobe sa for siden:

Ja, jeg har blitt veldig glad i fiskesuppe, og barna liker det kjempegodt. I dag laget jeg en egenkomponert, og den ble god. Men jeg savner litt "snert", og det hadde jo vært greit å finne ut om vin gir den effekten!


#22

Hyacinth sa for siden:

Noe som er dritgodt er dette:

Stek store stykker av benfri okse av et eller annet slag (bruk gjerne rimelig kjøtt). Ha i løk, gulrøtter, selleri og hvitløk. Stek. Hell over et par dl rødvin. Kok litt inn. Ha i boksetomater. Av krydder bruker du rosmarin og timian, ikke vær gjerrig. Salt, pepper, sukker. Kok under lokk i et par-tre timer. Kjøttet tas ut og Moses til fillebiter med gaffel. Ha tilbake i gryta.

Server med pasta og en bråte parmesan.


#23

Niobe sa for siden:

Å, nå ble jeg sulten!


#24

Hyacinth sa for siden:

Hvitvinseddik i lyse supper (feks blomkålsuppe) gir ofte det lille ekstra. Suppa endres helt i smak.



#26

millact sa for siden:

Jeg også!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.