Vi har fått hytte,og jeg har lyst på en bålplass. Også leser jeg om sånne bålpanner. Hva er fordelen og ulempene med disse framfor en bålplass? Eller bør man sette opp en utepeis? Hva avgir mest varme, hvilke er best å grille pølser og marshmallows på, og hva er lettest å holde styr på?
Vi har bålpanne og er fornøyde. Brukes til grilling og gir god varme. Vår har grillrist og gnistfangebur. Siste er lurt. Setter den der vi vil ha den, litt etter som hvor solen skinner og hvilken vei det blåser. Tømmer den for aske og oppbevarer vår i garasjen, men den kunne sikkert stått ute hele tiden.
Vi har bålpanne fra Espegard på hytta, og elsker det. Den kan flyttes rundt, den kan brukes med grillrist og kull som en helt vanlig grill, eller brukes med ved og grille pølser på spidd. Den varmer godt, og det er utrolig hyggelig å sitte rundt bålpanne på vinteren når snøen laver ned med godt drikke og hyggelig selskap.
Vi har støpt fundamentet til en utepeis på hytta, men jeg tror ikke det kommer til å bli noe peis der. Vi trenger det i grunn ikke når vi har bålpanne.
Vi har en sånn utepeis, og hver gang jeg bruker den, lurer jeg på hvorfor jeg ikke bare lager mat i stekeovnen. Den er rett og slett ikke god nok til matlaging, og ikke gøy nok til pølsegrilling.
Ok, så bålpanner er gøyere? Jeg skal ikke gjøre store kulinariske sprell (selv om jeg har funnet mye kul bålmat på pinterest), men pølser, s'mores, pinnebrød, mais og sånn vil jeg kunne grille.
Bålpanner er dyrt, og jeg har sett enkelte av disse ruster over tid.
En billigere variant er å bruke betongrør. Jeg faktisk det kan være vel så fint.
Man kan også da ha en rist over så man kan bruke den som grill.
Vi har bålpanne fra Espegård og bruker den relativt mye både sommer og vinter. Den er lett å flytte rundt i hagen, men den er ikke akkurat egnet for turbruk (til det har vi en mindre sak). Vi bruker vår både til bålkos og matlaging. Vi lager pannekaker på helle, steker vafler i et gammeldags vaffeljern, griller/lager all slags bålmat og vi har også popcorngryte som ungene popper popcorn i. Vi samles ofte med venner rundt bålpanna. Det er noe helt eget med å sitte rundt åpen ild og bålpanne er i så måte både trygt, renslig og lettvint.
Dersom jeg hadde hatt hytte ville jeg hatt bålplass. Men vi bor i et tun med flere barnefamilier og vurderer å kjøpe bålpanne til fellesskapet. Det passer ikke så godt med bålplass i den mikroskopiske fellesplena. Fordelen er jo at den kan tas med rundt, men på hytta kan man jo innrette seg litt rundt et leirbål på tunet.
De selger bålpanner på felleskjøpet også. Vi ønsker oss en å ha på hytta. Søstersen bruker sin mye. Det finnes kokekar som kan brukes på den sånn at man faktisk kan lage ordentlig mat. Det er varme, den kan flyttes rundt, og det er koselig med svartkjelen hengende ned over glørne.
De fra Espegård er dyre ja, men de er stødige og solide.Jeg har sett på noen rimelige bålpanner og de var lette og vinglete. Vår har stått ute på hytta i 3 år og det er absolutt ingen antydning til rust på den.
Jeg stemmer for bålpanne, det har vi på hytta og det fungerer supert. Vi kjøpte en billig en på Biltema tror jeg det var? Den har holdt i tre år og ser fortsatt helt fin ut.
Vi har den samme som Nooria. Hetten over er gnistfanger. Veldig nyttig når du fyrer med ved. Også har vi grillrist som er like stor som pannen. Når vi griller brukes ikke hetten. Den kan åpnes, så ene halvdelen er over den andre, hvis man vil det.
Vi har noe sånt, men vi bruker det mest til å koke suppe. Dersom du ønsker både å ha bål og å koke suppe, kan du kombinere den med et bålfat som du legger under.
Vi trenger også noe på hytta. :nikker:
Lurer på om vi skal teste den Sokk har. :gruble: Men vi har jo gassgrill.
Jeg skal iallefall kjøpe meg et kjelesett, som vi kan ta med på tur. Og da synes jeg det er koseligst å tenne bål - for så å lage mat. Heller en stormkjøkken. :nikker:
Vurderer noe sånt:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.