Når vi skal planlegge nytt kjøkken må jeg også planlegge strømkursene.
Er det vanlig å ha en 20A sikring til induksjonstoppen alene?
Hvor mange kurser har dere i tillegg til kjøkkenet?
Sikringsskapet mitt har en "ledig kurs", altså ingen sikring på en ledig plass. Jeg har allerede en 20A kurs og en 16A kurs kun til kjøkkenet, i tillegg er en kurs splittet på kjøkken og stue. Må selvsagt forhøre meg med elektriker, men er det noen som vil synse om antall kurser man bør beregne til kjøkken og samtidig si litt om hvilke hvitevarer og apparater dere har med i beregningen?
Du må vel egentlig etter boka ha en 25A kurs på induksjonstoppen, men dette visste ikke jeg slik at jeg har en 20A kurs der. Og det går fint med min topp i hvertfall. Det gikk også fint den gangen den delte kurs med komfyren.
Vi diskuterte med elektrikeren, og det var ganske nyttig faktisk, sånn i forhold til hva vi satte sammen på de ulike kursene hos oss. Han kunne for eksempel fortelle at den ene posisjonen jeg vurderte på mikrobølgeovnen ville medføre behov for en ekstra kurs hvis jeg ville bruke den og platetoppen samtidig. Da ga plasseringa seg selv for å si det sånn. Jeg har 2x 16 og 1x 20 på kjøkkenet, det holder fint. Da går oppvaskmaskina og mikroen på samme kurs (de kan gå sammen, det er en 1000w mikro), belysning og kaffemaskin går sammen med kjøleskap og induksjonstoppen alene på 20A kursen.
Jeg har en Simens komfyr med induksjonstopp som står på 20A kurs. På papiret ikke å anbefale, men har enda ikke opplevd at automatsikringen slår ut til tross for bruk av full boost-funksjon på to plater samtidig med stekeovn på full guff. :datapunkt:
Nesten samme her. Har innbyggingskomfyr og induksjonstopp på samme 20A kurs. Har aldri opplevd at sikring har gått. Og det er vel ytterst sjelden man har behov for full effekt på alle plater + stekeovn samtidig...
Jeg kom opp i samme problem. Nå har jeg en 20A til induksjonstoppen, en 25A til komfyren (dobbel, to stekeovner i en fra IKEA - helt genial), en 16A til lys og kontakter over kjøkkenbenken, med brødrister, smørbrødgrill, vannkoker, kaffemaskin og avtrekksvifte, og en 16A til mikrobølgeovnen og noen flere stikkontakter.
Det er ikke noe problem å kjøre det meste samtidig, har ikke opplevd at strømmen har gått på noen av kursene.
Jeg bør med andre ord planlegge:
25A: Induksjonstopp + avtrekksvifte? Det må da gå veldig fint.
20A: Stekeovn + mikro tipper jeg det blir, de skal nok stå over hverandre i høyskap.
16A: Lys + Oppvaskmaskin + kontaktpunkter til kaffetrakter, vannkoker, brødrister ++
16A: Flere kontaktpunkter + kjøleskap
Jeg må tenke på hvor mange kontaktpunkter som trengs også.
Panelovn? Den har jeg glemt å tenke på i farta. Usikker på om det er plass til den på en vegg.
Kjøleskap
Avtrekksvifte
Oppvaskmaskin
Kaffetrakter
Vannkoker
Radio
Brødrister: Planlegge dette inne i sjalusiskap.
Stavmikser: Trenger mulighet nær platetopp
Kjøkkenmaskin: Trenger to punkter, ett på hver sin benkeflate.
Ladepunkt for telefoner
Kan ikke ha småutstyr på mer enn 16A kurs, mener jeg å huske. Det er for å være sikker på at sikringen går før det begynner å smelte ledninger osv ved feil.
Jeg kan ikke bidra i forhold til sikringer men vil minne om at det er krav om å installere komfyrvakt ved rehabilitering av kjøkken når man gjør endringer i det elektriske anlegget. Vi fikk satt inn dette da vi pusset opp i fjor.
Min bror, elektrikeren, la opp ekstra kurs til platetopp, komfyr, oppvaskmaskin, kjøleskapet, ventilator og småelektrisk. :gruble:
En til hver ting, sånn omtrentlig.
Jeg fikk lagt inn 25A til induksjonstoppen min da jeg bygde om kjøkkenet. Tror ikke det er noe mer på den kursen. Måtte gjøre om i sikringsskapet da, men egentlig greit å få byttet de gamle skrusikringene til nytt og moderne.