Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Trenger input til hjemmelaget barnemat!

#1

Rune Brown sa for siden:

Har noen noen gode oppskrifter til barnemat jeg kan lage til min snart 11 mnd gamle jente?
Har gått til innkjøp av en dyr og high tech kjøkkenmaskin, så mulighetene burde være mange!

Hun spiser det aller meste!

På forhånd takk!


#2

Niobe sa for siden:

Gi henne det dere spiser? Et barn på 11 måneder trenger ikke spesiallaget mat, bare dere er forsiktige med å salte. Mine spiste "vår" mat lenge før den alderen. Legg på til henne og la henne spise selv. Det fungerer som regel best.


#3

Rune Brown sa for siden:

Tenker først og fremst på middagen/kveldsmaten, så vi kan bytte ut grøten (som hun får mindre og mindre interesse for), men gode mellommåltider o.l. er heller ikke å forakte!


#4

Niobe sa for siden:

Smoothie pleier å være en hit. Mye banan gir mild smak.


#5

ingling sa for siden:

Skulle til å si det samme som Niobe. Da vår var 11 måneder hadde vi for lengst sluttet å lage egen mat til henne. Hun får det samme som oss. Vi salter ikke maten noe særlig da, og før hun ble ett år ikke overhodet. Ellers har hun fått det samme og spiser selv.


#6

Rune Brown sa for siden:

Hun har gjort det lenge, men det HENDER jo at vi har lyst på noe som ikke hun KAN spise, det er disse gangene det er greit å ha noe spennende å gi henne :)
Ville bare høre om noen hadde noen tips jeg ikke hadde tenkt på før :)


#7

Niobe sa for siden:

Som hva da? Hva kan hun ikke spise? I så tilfelle kan hun sikkert spise noe av det dere har, så det burde ikke være nødvendig å lage noe helt eget. I så tilfelle så kommer man som regel langt med wokede/dampede grønnsaker i grei spisestørrelse, og en fiskekake. F eks.


#8

Rune Brown sa for siden:

Hvis jeg skal gi et eksempel; sushi :D


#9

Niobe sa for siden:

Så lenge sushien er godt tilberedt, så kan hun vel spise sushi?


#10

Input sa for siden:

Ettåringer spiser vel ikke noe særlig moset mat mer? Min har aldri fått moset mat, så jeg bare spør.


#11

Niobe sa for siden:

Om de får, så vil jeg si det er på tide å slutte. Poden fikk omtrent ikke moset mat, og minsten fikk vel aldri. De har begge spist vanlig mat fra starten av, i tilpasset versjon.


#12

Niobe sa for siden:

Altså, for å summere opp: jeg mener at et barn på 11 måneder ikke har behov for "barnemat", så jeg har egentlig ingen andre tips enn å gi henne deres mat. Hun er mer enn stor nok til det.

Jeg hadde nok til og med svart det samme om hun var 6 måneder, men da må man jo ta litt større hensyn med tanke på tilberedning etc. Da minsten var 6 måneder så dampet jeg gjerne hans grønnsaker når jeg woket våre, f eks. Men han spiste det samme som oss, likevel.


#13

Rune Brown sa for siden:

Hun har siden hun var rundt halvåret, spist laks, poteter, gulrøtter, pasta, pølser, kalkun, kylling, grønnsaker, så det er ikke det det står på, hun er glad i mat og spiser det aller meste.
Har bare hele tiden blitt rådet av helsestasjonen til å gi middag (les: det vi spiser) og grøt til kvelds, fordi, og jeg siterer: "grøten holder bedre gjennom hele natten".


#14

Tjorven sa for siden:

Knerten spiste aldri babymat. Han ville ikke ha det. "Vår" mat gikk derimot helt fint. Vi lagde maten som vi pleide, men saltet våre porsjoner i etterkant.

Sushi har mine unger aldri likt, så de dagene får de fiskepinner (som de elsker og jeg hater).


#15

Niobe sa for siden:

Ja, men selv om grøten holder bedre gjennom natta, så har dere gjerne ikke tenkt å gi henne babygrøt resten av livet? Kok havregrøt om kvelden? Begynn å gi henne brødskiver? Halv porsjon grøt og skive? Jeg tror ikke egentlig jeg forstår hva det er du er ute etter. Hun spiser jo vanlig mat, så hvorfor lage noe annet da?


#16

era sa for siden:

La ungen spise det samme som dere og bruk fansy maskinen til å lage frozen margaritas:D


#17

Rune Brown sa for siden:

Ok.
Jeg er ute etter tips til andre ting å gi henne innimellom, som andres barn har likt, og som jeg ikke har tenkt på før.

Brødskiver har hun spist lenge.


#18

Rune Brown sa for siden:

Haha ja:digger:


#19

Niobe sa for siden:

Og vi sier: Gi henne vanlig mat. :vetikke:


#20

Input sa for siden:

Jeg tror ikke nødvendigvis grøt metter mer enn brød, så om hun ikke vil ha grøt, er det vel på tide å bytte den ut med brød og proteinrikt pålegg, kanskje? Evt. havregrøt av vanlige havregryn.

Du kan mose litt banan og avokado sammen og servere på brød. Avokado er rikt på magnesium som virker muskelavslappende.


#21

Rune Brown sa for siden:

Ok. Takk for DET åpenbare tipset...


#22

ingling sa for siden:

Grøt er veldig oppskrytt. :nemlig: Her var babygrøt uinteressant fra hun var seks-sju måneder, siden det har hun knapt spist grøt overhodet, med unntak av havregrøt i barnehagen og en sjelden gang hjemme. Brødskive er utmerket kvelds, spiser hun det? Yoghurt med havregryn og litt frukt har også vært poppis her, hun er jo gammel nok til yoghurt også. Jeg ville i hvert fall ikke begynt å lage most mat når hun spiser så mye forskjellig allerede, det blir jo et tilbakesteg?


#23

Niobe sa for siden:

Ja, det er faktisk det åpenbare svaret på det du spør etter.


#24

Rune Brown sa for siden:

Hørtes godt ut! Skal prøves!


#25

Rune Brown sa for siden:

Havregrøt vil hun ikke ha, har prøvd maaange ganger:confused: Da foretrekker hun faktisk 12-måneders grøten.
Og ja, hun spiser grøt...
Yoghurt skal jeg kjøre på med!


#26

Malama sa for siden:

Når vi kuttet kveldsgrøten ble det mye joghurt med havregryn og banan eller rosiner. Og noen ganger annen frukt i, tørker blåbær har også vært en hit.


#27

Skilpadda sa for siden:

Poden fikk gjerne brødskiver med makrell i tomat til middag når vi hadde planer om veldig voksen (eller kanskje bare litt ekstra sen) middag. Mulig han var litt eldre, jeg husker i alle fall at han pleide å spise av makrellen med skje, og så få "påfyll" som han spiste, og så spise brødskivene til slutt.


#28

Rune Brown sa for siden:

Yoghurt med havregryn er notert! Takk :)


#29

gajamor sa for siden:

Unger liker ofte smakskombinasjoner som høres grusomme ut for voksne. Grøt blandet med leverpostei var visstnok veldig godt i den alderen (jeg fikk brekninger bare av lukta, men det sklei ned). Litjtausa spiste det meste, inkludert havregrøt, bare det var blandet med pæremos.

Du skal heller ikke ikke se bort fra at ungen liker blodpudding, lever, lungemos osv. Dampet brokkoli er fortsatt noe av det beste mine unger får servert.


#30

Katta sa for siden:

Prøvd å blande havregrøten med smoothie? Ikke spør, men det er visst godt.

Ellers skjønner jeg behovet ditt for å ha enkle retter til barnet av og til når man som voksne ønsker voksenmiddag. Barnet ditt er såpass stort nå at det ikke er moset mat du er ute etter egentlig, men de liker jo ofte ting som minner om lapskaus. Gulrot og noen andre grønnsaker i biter sammen med potet og for eksempel karbonade og brun saus. Eller tilsvarende blanding med hvit saus og noen fiskebiter. Makaroni med kjøtt- og tomatsaus.


#31

Apple sa for siden:

Jeg synes ikke det er så veldig rart å spørre etter tips til variasjon som små barn liker.

Har ikke flust med tips her, men vi pleide å gi cultura og havregryn. Min, som er noe eldre enn din, elsker også ostesmørbrød (helst fra Micro, da brødet bøir mykt.)

Ellers kan man kanskje ha noen kalde karbonader eller fiskekaker i kjøleskapet, som et alternativ til brødskive og grøt.

Eller fylte horn, lett å spise.


#32

Frøy sa for siden:

Det rare er at kjøkkenmaskinen er nevt her som om det er ett ønske om å lage moset mat.


#33

Harriet Vane sa for siden:

Våre barn har bare fått det vi spiser, uten salt.

Vi har most med gaffel i starten eller med stavmikser med litt ekstra væske, Poteter blir lin hvis de moses med mikser. Vi har latt dem spise myke biter og raspete grønnsaker ganske tidlig. En hel bit med kokt brokkkoli eller gulrot er ingen fare for en unge på ti mnd.

Vi lager all mat selv fra bunnen, så vi har hatt god kontroll over ingrediensene.

Gøy med kjøkkenmaskin, du kan bruke den til å lage stiansens fiskekaker. de er dødsgode. Du finner dem her inne.


#34

Appelsin sa for siden:

Raspeballer!

Det er kanskje ikke så enkelt, men jeg har glemt å lage det til mine egne barn, så de liker det ikke. :eek: Og det er jo det beste jeg vet.


#35

Harriet Vane sa for siden:

Her er det havregrøt med youghurt,rosiner og et par ss frosne bær som er poppiskveldsmaten.


#36

Pepper Lemon sa for siden:

Det gåkke an! :what:


#37

Nextlife sa for siden:

Yoghurt med noe mettende i, f.eks havrgryn, biter av knekkebrød, kavring eller brødskive og med litt smakstilsetting, banan, bær eller litt kanel (aner ikke om det er gangbart til barn enda, forresten).


#38

Input sa for siden:

Det smakte min første gangen da han var 8 mnd. (jada, jeg vet det er salt), og har smakt flere ganger etterpå, men ikke pokker om han spiser det. :sur:


#39

Apple sa for siden:

Du bidrar ihvertfall i tråden, input. Og mer kan jo ikke HI be om.
(Måtte bare)


#40

Harriet Vane sa for siden:

Jeg tenkte også på at her må input trå til og bidra alt hun kan.


#41

Mex sa for siden:

:fnis:
Om vi voksne skal ha noe til middag som ungene ikke spiser, så pleier jeg å lage noe enkelt til dem som fiskekaker eller karbonader.
Storebror liker ikke så stor variasjon, men lillebror spiser gjerne omeletter, pytt i panne og wraps som variasjon på kveldsmat. I tillegg til havregrøt og yoghurt som allerede er nevnt.


#42

Input sa for siden:

Bare så synd jeg drev med sånn BLW-tøys og derfor har null peiling på hjemmelaget barnemat. Hjemmelaget mat derimot skulle jeg alltid klart å bidra litt med. :knegg:


#43

Appelsin sa for siden:

Av en eller annen grunn fikk jeg utrolig lyst på kålrabistappe av denne tråden.
Det kan du lage også. :nam:


#44

apan sa for siden:

Jeg ser ikke helt kjøkkenmaskinens rolle, men jeg skjønner behovet for å finne noe raskt og enkelt til de små de gangene det trengs.
Her er egg en gjenganger, hardkokt eller stekt som speilegg (tar hull på plommen og snur) eller en enkel omelett (gjerne bare et speilegg jeg drysser ost over også).


#45

Katta sa for siden:

Bruker dere kjøkkenmaskin til kålrabistappe? Jeg stapper den med potetstapperen og ungene er misfornøyd med at den ikke blir finkornet nok.


#46

Apple sa for siden:

Jeg stapper. Blir den ikke limete hvis ikke?


#47

Appelsin sa for siden:

Nei, jeg bruker stappedings.


#48

Nextlife sa for siden:

Ikke kålrabistappe, den har såpass lite stivelse at det er null problem å bruke stavmikser.


#49

Harriet Vane sa for siden:

Stavmikser på alt, men ikke potet.


#50

Apple sa for siden:

Åja. Sånn var det.


#51

Mjau sa for siden:

Hvis de voksne i familien elsker spicy mat ser jeg behovet for å ha en plan på hva barnet skal få i stedet. Snuppa her spiste ikke alltid det samme som oss i den alderen der altså.

Vi hadde mye fisk til henne. Sleng ferdig kokte fiskestykker av laks feks, i fryseren og ta opp når dere trenger. Kok opp brokkoli, gulrøtter og potet i terninger, uten salt. Blir raskere mørt i terninger. Og mos lett sammen til slutt, gjerne med litt smeltet smør evt hvit saus.

Å gnage på en maiskolbe kan være spennende middag. :jupp: så kan man ha litt kjøttboller ved siden av feks.

Og så syns jeg det er litt teit å nærmest halshugge noen som bare ønsker noen enkle råd. :nemlig:


#52

Malama sa for siden:

Knerten har vørt uregelmessig utsatt for potetball/raspeball siden han var ganske liten. Nja, sikkert over året da, salt var jeg litt streng på, Men han spiser det fortsatt i meeeeeeeget minimal grad. (Han koser seg med tilbehøret da, det skal han ha, kålrot, pølse og kjøtt, og spiser vi hos mine foreldre er der gjerne ei potet eller to å oppdrive også.) Mikro har heller ikke falt for akkurat den.

Men når vi har mat ungene ikke spiser, så har vi somregel NOE de spiser. Ok, ungene får ikke servert spicy taco når de er et år. Men de digger å få tomat, agurk, paprika, salat, ost, lefse (og litt senere biter av de harde greiene) og litt kjøttdeig som er tatt av før det ble krydret. Den dag i dag vil ikke min fireåring ha den sterke kjøttdeigen (vi har droppet posene og lager krydderet selv, og derved har det visst blitt gradivs sterkere og sterkere, oppdaget jeg en dag vi manglet noe og laget med en pose, som var smakløs...) så vi lager en lett-krydret variant til ungene.

Ja, de spiser ikke potetball, men de spiser tilbehøret. De er ikke så nater på pinnekjøtt heller, så vi er obs på nissepølser f.eks.

Særlig når førstemann var så liten som HI sin, hendte det at vi voksne ville ha mat som uansett bare ikke egnet seg for ham. Da spiste vi gjerne etter at han var lagt, og da var det jo nødvendig å gi ham noe annet da. Men jeg husker ikke så mye babymiddag altså. Han droppet glassene når de begynte å få klumper av særlig grad, da gikk han over til å spise usaltede utgaver av vår mat (og for all del ikke noe som minnet om lapskaus nei, ikke saus med klumper i. Biter av mat han kunne plukke i)

Jeg tror vi noen ganger ga ham pasta med noe til, sånn når vi skulle spise sent. Men stort sett tilpasset vi oss heller ham. Tiden går jo fort, og vips spiser de det meste.




#55

Rune Brown sa for siden:

Hehe jeg også! Lenge siden vi har laget, kanskje det blir kålrabistappe idag, ut og kjøpe!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.