Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Gravide kvinner som dør

#1

MokkMokk sa for siden:

I lys av denne Overhalla-saken lurer jeg på følgende: Hva gjøres med babyen(e) i magen om mor dør? Tenker da særlig når det er snakk om babyer som nærmet seg termin, og under andre omstendigheter ville vært levedyktige utenfor magen. Lar de babyen bli værende i magen når mor gravlegges, eller tas de ut for en egen seremoni/ begravelse? Eller er det kanskje pårørende som bestemmer dette?

Noen som vet? :undrer:

(Håper ingen blir støtt av dette.. :sparke: )


#2

Sitron sa for siden:

Hvor langt var hun på vei da? Jeg vil innbille meg, uten at jeg vet noe om dette, at barna forblir i mors liv med mindre hun er veldig høygravid.


#3

Dixie Diner sa for siden:

Jeg lurer på hvor grensen går ved dobbeltdrap jeg, når det er snakk om gravide. Eller blir det aldri regnet som drap også på barnet selv om moren er nær eller har passert termin?


#4

Sitron sa for siden:

Hadde jeg vært etterlatt hadde en synlig/kjent graviditet skulle blitt tiltalt som dobbelt/trippeltdrap om det hadde vært opp til meg.


#5

Benzo sa for siden:

Tror ikke det blir regnet som drap på ufødte barn, men er ikke helt sikker.


#6

MokkMokk sa for siden:

Det var jo en annen sak nylig også, der en mann drepte sin høygravide kone(?). I det tilfellet hadde hun enten nådd termin eller rett før, og man var usikre på om mannen ville bli siktet for ett eller to drap. Men jeg har ikke fått med meg hva konklusjonen ble.


#7

Dixie Diner sa for siden:

Helt enig.


#8

Fersken sa for siden:

Akkurat i Overhalla-saken mener jeg at det ble sagt på nyheter at gjerningsmannen ikke kom til å bli siktet for drapet på fostrene, fordi etter Norsk Lov kan en gjerningsperson bare siktes for drap på fødte individ.


#9

Michelle sa for siden:

Barna er ikke regnet med utrolig nok når denne mannen skal dømmes. Han vil bli tiltalt for kun to drap. De små levde jo da de ble drept i mors liv og mannen burde straffes for det.
De forblir nok inne i sin mamma også når de gravlegges. De er jo ikke født.
På et vis er det riktig synes jeg at de får ligge tryggt inne sin mamma også i døden.

Saken er grusom. I dag ble mamman med sine to små gravlagt og i morgen denne skjønne jenta.


#10

Fersken sa for siden:

Helt enig


#11

Sitron sa for siden:

Men hvorfor kan man da forsikre det ufødte barnet? Et ufødt barn har jo rettigheter på veldig mange områder. Det er ikke riktig at et levedyktig foster ikke skal ha legale retter.

Om en kvinne dør og kan holdes i live, så gjør det jo det til barnet kan fødes. Selv om moren er hjernedød.


#12

Dixie Diner sa for siden:

Helt for jævlig. Heia norsk lov. :snill:


#13

Misteri sa for siden:

For å svare på det du spør om, ikke når det kun gjelder drap. En jeg vet om døde rett før hun fikk gutten sin, de valgte å ta babyen ut for så å legge den i armene på mammaen sin i kisten hennes.

Dette var en baby som hadde vært i mammas mage i 9 mnd. Hun var til og med på overtid.


#14

Albertine sa for siden:

Hun var i åttende måned. opplyser


#15

Sitron sa for siden:

Begriper ikke at han ikke tiltales for drap på de barna.



#17

Agent Scully sa for siden:

Av og til skulle jeg ønske jeg hadde studert juss ...

Etter hva jeg har kunnet trekke ut av nettet, "behøver" man ikke telle det som et eget drap, da norsk rettpraksis ikke har noen tradisjon for å legge sammen straff for ulike lovbrudd, det er den lengste straffen som gjelder. Dersom noen dreper en gravid kvinne fordi hun var gravid, vil dette bli ansett som et grovt, og dermed virke skjerpende på straffeutmåling.

Dersom moren overlever skal det etter hva jeg kan se alltid vurderes som "betydelig skade" på moren.

(Det overnevnte er basert på Jan Simonsens lovforslag om å betrakte drap på gravide som dobbeltdrap, et lovforslag som ble forkastet)


#18

Sitron sa for siden:

Selv om man ikke kan straffes mer enn 21(?) år, så er det likevel noe med å la disse barna som aldri fikk leve få den eneste oppreisningen de kan få; nemlig at deres morder blir dømt også for mord på DEM. Ufattelig viktig, slik jeg ser det.


#19

Albertine sa for siden:

Jeg leste et sted at sjelen tar bolig i det ufødte barn etter 120 dager. Om det var etter Bibelen eller Koranen husker jeg ikke, men det hadde jo vært en grei rettesnor for lovgivningen også...?


#20

Inagh sa for siden:

Så trist, men likevel så vakkert gjort.

Jeg skulle virkelig ønske det gikk an å dømme noen for mord på ufødt barn også - disse to barna som ble drept i mors mage var da minst like mye verdt som hun som var utenfor magen. :nemlig:


#21

Milfrid sa for siden:

Stemmer, men det ble sagt at det ville ha skjerpende virkning at hun var høygravid. Men at straffemessig ville det uansett ikke ha ført til høyere straff, for maksstraff her i landet er jo 21 år, enten en begår 1, 3 eller 10 drap :(

Men som sagt, det blir nok med i regnestykket når straffen skal settes, selv om han ikke tiltales på drap på de to små i magen.

Forøvrig en grusom sak, jeg gråt som bare det da jeg leste referatet fra begravelsen :( Og hun stakkars lille jenta... For å ikke å snakke om foreldrene som er igjen. Tenk å gi liv til et barn, samme dag som et annet barn så brutalt blir tatt fra deg. Det er utenfor min fatteevne hvordan man lever videre etter noe sånn :( .


#22

Nabbe sa for siden:

Det er i Koranen. Muligens det stammer fra Bibelen, det vet jeg jo ikke, Koranen baserer jo mye på Bibelen, men det er i alle fall korrekt islamsk sett, at barnet får sjel på den 120. dagen.


#23

Cascaye sa for siden:

Jeg regner nesten med at det teller i skjerpende retning at det ene drapet ble utført på en høygravid dame.


#24

Solice sa for siden:

Han tok 4 liv, og burde dømmes for det! :nemlig:


#25

amo sa for siden:

Jeg gråt jeg også.:(


#26

Mams sa for siden:

Det kan jo tenkes at han ikke dømmes for drap siden han drepte moren (selv om det selvsagt førte til at brna også døde)
Men om hn hadde knivstukket henen i magen slik at barna døde da mener jeg at han i allefall bær dømmes for drap på barna også


#27

Dixie Diner sa for siden:

Jeg skjønner hva du mener, men nå døde jo barna uansett og da blir det jo egentlig overlagt drap på moren og syvåringen, og uaktsomt drap på barna.


#28

MokkMokk sa for siden:

Nå ble det mye drap og sånt her.
:venter ennå på svarene på det opprinnelige spørsmålet: :humre:


#29

Sitron sa for siden:

Det er da gitt et svar på det. Jeg kan ikke se at en naturlig død og et drap skal være ulike her.


#30

MokkMokk sa for siden:

Joda, jeg ser det, og det er helt i orden med avsporinger. Men jeg spurte ikke etter hvorvidt drapsmannen skal dømmes for drap på et ufødt barn - det jeg lurte på er om det finnes retningslinjer for hvordan det ufødte barnet behandles etter mors død. I drapssaker blir vel gjerne offeret obdusert (og også om dødsfallet er uventet), og da tar man sannsynligvis ut barnet/ fosteret i den forbindelse? Legges det da tilbake i livmora, eller vil det bli gravlagt for seg?


#31

Sitron sa for siden:

Og det er gitt et svar hvor det er sagt at et barn ble gravlagt med sin mor, som døde. Jeg vil da anta at det er vanlig å ikke legge et foster tilbake i livmoren, jeg vil faktisk påstå at så store foster ikke kan legges tilbake etter en obduksjon.


#32

MokkMokk sa for siden:

Det var ett svar, der hun skriver at "de valgte..". Jeg tolket det dithen at de pårørende valgte det, mulig det er feil - at det var fagfolk som tok beslutningen ut fra medisinske årsaker. Men det kan jo godt være det er de etterlatte som hovedsaklig bestemmer dette, at det ikke finnes noen spesifikke retningslinjer. Det var forsåvidt bare det jeg var ute etter å vite om noen visste. :)


#33

Sitron sa for siden:

Jeg tror neppe det er retningslinjer her, men om man tenker teknisk, så er det lettest og penest å la barna forbli ute om de først er tatt ut.


#34

MokkMokk sa for siden:

Sannsynligvis ikke, nei. Men jeg ønsker å tro at barnet ihvertfall blir gravlagt i samme kiste som mammaen sin, kanskje også liggende i armene hennes, så sant det er mulig. :bløt: :flau:


#35

Misteri sa for siden:

Jeg er også bløt der. En liten baby hører hjemme i armene til mammaen sin. Den historien jeg referer til, var en mamma som døde av akutt forgiftning i blodet. Syns det var veldig "fint" de tok ut babyen, så pappaen fikk hilse på sin sønn.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.