Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kan de snart ikke skjønne at det er våpenlovgivningen som er problemet blant annet?

#1

Jessica sa for siden:

www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article1777311.ece

Jeg syns det er merkelig at det skal skje skytedrama på skytedrama i USA, men samtidig vil de ikke innse at våpenlovgivningen er mye av årsaken. Dersom ikke så mange har våpen så vil tilgangen være dårlig og man skyter ikke om seg i affekt........


#2

safran sa for siden:

Men når sånne gærninger går løs, så må du jo skjønne at man nettopp derfor må få lov til å forsvare seg selv. :gal: Med våpen, that is.


#3

bina sa for siden:

Det er jo kanskje ikke riktig tidspunkt å kritisere våpenlovgivningen i USA når vi har Kristian Valen på forsiden av VG i dag... med huset fullt av våpen, og tar ikke fem øre for å bruke dem i fylla, og på toppen mener at "man må jo få forsvare seg".

Vi har vel (så vidt jeg vet) en ganske annerledes våpenlovgivning i Norge enn i USA. Likevel er det ingenting som ville hindret en hvilken som helst "våpensamler", jeger eller heimevernssoldat i å plaffe løs på det han måtte ønske her heller.


#4

Jessica sa for siden:

Det er derfor det er riktig tidspunkt å diskutere det. Jeg refererer ikke til Valen.

Jo, lettere det er tilgang til våpen jo lettere er det for enkelte å skyte løs i affekt.

I min barndom var det to gutter, i min by, som lekte med våpen. Det de ikke visste var at våpenet var ladet. Den ene gutten døde. (hvis jeg husker rett). Det har skjedd flere ganger. Hva skal man med våpen om man ikke er aktiv i en skyteklubb eller jakter?

Det holder ikke å si at man må forsvare seg. Vold avler vold....


#5

Anuk sa for siden:

Etter det siste skytedramaet i USA, så hørte jeg motargumentet. Hvis alle hadde hatt våpen og kunne forsvare seg, så hadde ikke en slik tragedie skjedd. Da kunne studentene ha forsvart seg, og skutt ham før han rakk å skyte så mange.... :eek:

Med andre ord, jeg tror ikke det er en så rett fram og enkel konklusjon på dette problemet som det vi i vår naive Norske tro kanskje tror.


#6

safran sa for siden:

Så du mener det er naivt å tro at det ville virke preventivt å begrense våpentilgangen? Intrisangt.


#7

Anuk sa for siden:

Nei, nå missforstår du meg. Det jeg mener er at de i USA som er for en fri våpenlovgivning ser verden på en ganske annen måte. En måte som det er vanskelig for oss å sette oss inn i, fordi vi lever i Norge og tenker på en norsk måte (kanskje naiv?)

For meg virker det innlysende at "mindre våpen gir mindre drap", men de ser de tydligvis ikke slik.... snarere omvendt.


#8

safran sa for siden:

Jeg er ikke med på at det er naivt, det er snarere våpenforkjemperene i USA som har et forkrøplet og primitivt syn på dette.


#9

Anuk sa for siden:

Ja, forkrøplet og primitivt! Men det er nå vel ikke noe galt i å være litt enkel og naiv? "Ingen våpen - ingen drap" - enkel og grei filosofi!


#10

Jessica sa for siden:

Enig.


#11

Jessica sa for siden:

Hvor mange blir skutt i Norge hvert år? Hvor mange i USA? Utifra prosenter av befolkningen. Det gir vel et svar. Selvfølgelig kan en ikke se så enkelt på det. Det er også snakke om kultur og hva som aksepteres i det samfunnet man lever i osv.... men jeg syns nå at det er amerikanerne som er naive...


#12

safran sa for siden:

Hva i all verden er det som er naivt med det?


#13

bina sa for siden:

Men realiteten er at det finnes våpen, og det er alltid noen som har våpen. Om de ikke har skytevåpen kan de finne en kniv eller en øks. Våpen finnes, og drap forekommer. Det forekommer også at noen kveles, men vi forbyr ikke verken tau eller hender (:eek: ) av den grunn. Vil man drepe så får man det til, selv om man ikke har fri tilgang på skytevåpen.

Kriminelle miljøer vet nøyaktig hvor og hvordan de skal skaffe seg våpen, og det er ikke stort verre det, enn å skaffe seg andre ulovlige ting, som rusmidler.

Derfor ER det naivt å tro at "ingen våpen - ingen drap".


#14

Jessica sa for siden:

Så enkelt er det selvfølgelig ikke.

Vi hadde et forferdelig drap i mitt nærmiljø for noen får år siden. Det var en pappa som drepte sin ex-kone og deres to barn og seg selv. Pappaen hadde bakgrunn i heimevernet og hadde våpen hjemme. Ingen kan si hva som ville skjedd om han ikke hadde våpen, men det at han hadde et våpen tilgjengelig i den sinnstemningen han var i da ga et utfall som var forferdelig. Selvfølgelig kunne han brukt kniv, øks osv., men jeg tror det er lettere å stå på avstand og skyte enn å gå til angrep med kniv f.eks.. hvis det går an å si at noe sånt er lett...


#15

bina sa for siden:

Statistikken tyder ikke på at færre våpen gir færre drap. Er bare en ukes tid siden det ble offentliggjort en undersøkelse (riktignok fra USA) hvor man sammenlignet våpentetthet og drap pr. 1000 innbyggere i diverse land, blandt annet Norge, Sverige, Danmark og Finland - og flere andre Europeiske land. Det var ingen klar sammenheng mellom våpentetthet og hyppighet av drap.

Nå har jeg funnet saken:

www.abcnyheter.no/node/45692

Her er litt av essensen:


#16

TBM sa for siden:

Oj. Etter det første avsnittet ditt i dette innlegger, trodde jeg du skulle støtte HI...

Vi er ikke naive i Norge, som faktisk har skjønt at tilgangen på våpen og den forherligelsen det amerikanske samfunnet har for våpen, er med på å videreføre og øke voldsspiralen i USA.

Det som kanskje er naivt er å tro at amerikanerne skal "se lyset" - for dette er en så inngrodd del av deres samfunn - som våpenindustrien hele tiden jobber for å opprettholde - at jeg tror ikke de får snudd det.


#17

Jessica sa for siden:

Der er du inne på noe vesentlig. Kulturen som har vokst opp rundt våpenbruk og ikke minst "verdensbildet" de har i forhold til dette....


#18

Elin sa for siden:

Å forandre våpenlovgivningen er ikke gjort i en håndvending. Retten til å eie våpen er nemlig grunnlovsfestet. Hvor lett er det å forandre en grunnlov? Derfor er dette med våpen også mer en "kultur" enn det er f.eks. i Norge.


#19

Polyanna sa for siden:

Jeg tror våpenlovgivningen er et symptom på problemet, ikke problemet selv. En strengere lovgivning ville kanskje monnet, men ikke mye. Langt de fleste våpnene som brukes i de mange drapene i USA skjer med enten illegale våpen eller med våpen som også ville vært lovlige med en strengere lovgivning.

Problemet handler mer om en grunnleggende fryktkultur, en ekstrem "selvforsvars"kultur som har vært en del av USAs hjerte og sjel helt fra begynnelsen, elendig prykisk helsevern, voldsforherligende populærkultur, etcetc.


#20

Elin sa for siden:

Polyanna sier det så riktig her! :nikker:


#21

him sa for siden:

Jeg vet ikke ... Tror det er mange ting som fører til disse typer problemer i USA. Jeg personlig skulle ønske at våpenlovgivningen ble strengere.

Norge er et land med veldig høy våpentetthet så jeg er ikke helt enig med deg der. Det er ikke samme type våpen riktignok, men alikevel en høy våpentetthet. Heimevernet og folk som går på jakt er de gruppene som gjør at våpentettheten går opp. Det er få folk (sammenlignet med USA) som har håndvåpen.

Men jeg tror nok årsaken til skyteepisodene i USA er mer kompleks enn akkurat dette med tilgang til våpen. Det kan bla ha noe med hvem som har tilgang på våpen. Jeg tror at kravene i Norge er at må man være medlem av en skyteklubb i minst seks måneder for å eie et håndvåpen. For å eie en rifle må man ha jegerprøven eller du er med i en skyteklubb hvor de skyter med rifle. Hagle må registreres (men ellers ingen krav). Tror også at alle våpen krever vandelsattest, for håndvåpen er jeg 100% sikker på at man må ha det. Ikke sikker på hagle og rifle.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.