Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Nyttårsforsett: Grave laks selv

#1

Toffskij sa for siden:

Jeg har tenkt å oppfylle et av matnyttårsforsettene mine, og grave et stykke salmalaks. (Jeg er litt urban og pysete av meg, jeg skal sikkert prøve meg på en hel lakseside også en gang. :knegg:) Jeg finner masse oppskrifter rundt omkring, og jevnt over er de like – like deler salt og sukker, pepper, dill og annet krydder, eventuelt alkohol, legg i en pose i kjøleskapet og snu daglig, la ligge i alt fra ett til fire døgn.

Jeg regner med at dette skal gå fint, men hører gjerne tips og råd fra erfarne gravere.


#2

Pamina sa for siden:

Det er smart å grave to laks/ørret-sider og legge dem mot hverandre i et stort kar, med noe tungt som presser dem ned i laken. Det blir ofte bedre med ørret, og du kan virkelig ikke bruke for mye dill, bruk mye mer enn i oppskriftene. Konjakk fungerer godt som alkohol - helt utmerket faktisk. Fisken bør ikke være veldig fet, men må ha litt marmorering.

Vi graver til jul (min mor) og det blir virkelig nydelig.


#3

Tangina sa for siden:

Vi har bare gravet kjøtt, og det er veldig enkelt og blir veldig godt. Det er sikkert ikke noe vanskeligere med fisk.


#4

Toffskij sa for siden:

Hjemmegravd laks er noe av det beste jeg vet, så jeg håper det blir bra. :nam:


#5

Karamell sa for siden:

Jeg har et med min far å gjørevdet mange ganger. Virker ikke avansert nei.


#6

Tallulah sa for siden:

Interessant. Kan kan grave uten dill? Jeg liker ikke dill.


#7

Carpe Diem sa for siden:

Skikkelig gravet laks er godt! :nam:

Husk å fryse fisken for å drepe parasitter. :jupp:


#8

Toffskij sa for siden:

Jeg har smakt nydelig gravlaks gravd uten dill, det burde være uproblematisk. Og nei, jeg har salmalaks, jeg fryser selvsagt ikke den.


#9

Nextlife sa for siden:

Jeg ble desverre fiskeallergiker på mine gamle dager, men i den tiden jeg jobbet med mat profesjonelt bedrev jeg graving. Det beste brennevinet å grave i var cognac, og dillen ble tidlig byttet ut med andre urter, f.eks bladpersille og estragon. Den estragongravede var fantastisk å servere en kald bearnaise til, og persillevarianten fant fint selskap med en pepperottkem med persille og pepper.
Jeg støtter forslaget over her med å grave under press med en godt fettmarmorert fisk. Om det er ørret eller laks er ikke så nøye, bare fettet ligger synlig.


#10

Carpe Diem sa for siden:

Beklager, leste for fort. Den trenger du selvsagt ikke fryse :)


#11

Observatøren sa for siden:

:nam:

Jeg har forsøkt med calvados, det ble utrolig bra, om jeg skal si det selv. Og ikke la deg friste til å prøvesmake litt underveis, det beste er om den får ligge i fred lenge nok. (Enda så vanskelig det er.)

En god sennepssaus til gjør susen (synes jeg).


#12

Isprinsessen sa for siden:

Jeg har gravet laks mange ganger, bruker som regel filet av smålaks. Jeg har aldri hatt alkohol i balndingen, men salt, sukker, hvitt pepper og masse dill. Kutter du ut dill og pepper blir det 'spekkalaks'.


#13

Kirsebær sa for siden:

Jeg har gravet laks flere ganger, og har enda ikke opplevd at det ikke ble bra.
Skriver under på rådet om å legge fisken i press i laken.


#14

Toffskij sa for siden:

Jeg synes egentlig gravlaksen er så god i seg selv at jeg ikke er sikker på om jeg vil ha sennepssaus (mest fordi den fort kverker alle forsøk på vin til), men jeg tar gjerne imot oppskrifter på vinvennlig sennepssaus.


#15

Kirsebær sa for siden:

Sennepssaus tar smaken fra det meste, syns jeg. :nemlig:


#16

daffy sa for siden:

Dette fikk jeg lyst å prøve. Salmalaksen ligger vel på rundt 700 gram for den største typen. Hva blir mengdeangivelse på salt, sukker og brennevin på et slikt laksestykke mon tro?


#17

Toffskij sa for siden:

Øppdeit: Jeg gikk i gang i går kveld.

700 g salmalaks (belly loin)
35 g salt
20 g sukker
et par klyper sennepsfrø
en klype lettknust hvit pepper
to dillplanter

Oppskriften er teipet sammen av diverse oppskrifter jeg fant rundt omkring på nett. Jeg liker best når gravlaksen ikke er veldig søt, så jeg gikk for en variant der det er noe mindre sukker enn salt, og så prøver jeg uten alkohol nå første gang.

Slik gikk det til: Jeg delte fileten i to, tørket den med tørkepapir, la den ene delen på en seng av dill med den flateste siden opp og gned flatsiden inn med krydderblandingen. Jeg gjorde det samme med den andre delen, la de krydrede flatene mot hverandre med en haug dill i midten, la dill på toppen også, pakket inn i folie, la pakken under press i en form i kjøleskapet – og nå venter jeg!


#18

Madicken sa for siden:

Graving er for pingler - raking er for tøffinger. :nemlig:

Men når det er sagt, opplever jeg nesten alltid at hjemmegravet fisk blir for lite salt dersom jeg følger oppskriftene slavisk, men dette er sikkert en smakssak. Og så kan man bruke veldig mye annet godt enn dill som krydder, men også dette er jo en smakssak.


#19

Toffskij sa for siden:

Jeg tenkte jeg skulle gå for ganske klassisk denne gangen. Tror du det er lite salt, Madicken?


#20

Madicken sa for siden:

Hvilket betyr at innlegget mitt kom håpløst sent, og at jeg burde lest hele tråden.


#21

Madicken sa for siden:

Ikke aldeles uoppdatert likevel, jo. Men ja, jeg ville brukt mer salt, spesielt siden du foretrekker det salte fremfor det søte.


#22

Toffskij sa for siden:

Hvor mye da? :noterer:


#23

Madicken sa for siden:

Ut fra oppskriften din; kanskje totalt 50 gram? Men siden dette er en oppskrift som i utgangspunktet er mer salt enn søt, og jeg ikke vet hvor glad du er i salt, synes jeg det er vanskelig å vite hva som blir bra for deg. Du får heller ha litt ekstra salt eller sukker i eggerøren når den tid kommer om noe skulle gå galt. :p


#24

Toffskij sa for siden:

Øppdeit: Gravlaksen ble kjempegod! Men jeg syntes faktisk den ble bittelitt overkant salt, så neste gang reduserer jeg kanskje med fem gram. Ellers anser jeg den som en braksuksess. Godt med sennepsfrø!


#25

Karamell sa for siden:

Herlig!

Jeg har aldri sett belly loin som Salmalaks?


#26

Eia sa for siden:

Kult ! :hyper:

Kan jeg spørre hvordan holdbarheten er med denne gravingen? :nysgjerrigper med hel laks i kjøleskapet:


#27

Toffskij sa for siden:

Aner ikke, vi spiste opp vår på to dager. :knegg: En ukes tid, kanskje?


#28

Eia sa for siden:

Og hvorfor er tidspunktene for de tre siste innleggene så rare?


#29

Eia sa for siden:

:knegg:


#30

Eia sa for siden:

Herregud, datoen. Se på datoen, dumme Eia.



#32

daffy sa for siden:

Dette skal jeg prøve nå! Tusen takk for oppskrift! :)
Noen spørsmål:

  • Får den ligger lenge nok hvis jeg lager den i kveld og vi skal spise på søndag?
  • Hva er ideell liggetid?
  • Hvorfor la du den i press?
  • skal det ikke være brennevin i Toffskij?

#33

Pingis sa for siden:

Jeg har inntrykk av at det helst skal være champagne i Toffskij. :jupp:


#34

Toffskij sa for siden:

  • Får den ligger lenge nok hvis jeg lager den i kveld og vi skal spise på søndag?
    Jada.

  • Hva er ideell liggetid?
    Jeg har jo bare gjort det én gang, men tre døgn holdt helt fint. Det er mulig den var enda hakket bedre en dag eller to seinere.

  • Hvorfor la du den i press?
    Fordi de sa det! :knegg: Det er vel for at krydderblandingen skal få maksimal impact, men jeg har hørt historier om folk som ikke gidder legge fisken i press, og det går visst også finfint.

  • skal det ikke være brennevin i Toffskij?
    Man kan ha det, men det er gullegodt uten også.


#35

Cuyahoga sa for siden:

Jeg er jo så lettpåvirkelig at det er en skam, så nå skal jeg grave laks. :knegg:

Om jeg lander på å prøve med alkohol, hvor mye alkohol snakker vi om? (Dette er sannsynligvis den eneste måte vi får forbrukt konjakken vi har stående i skapet. :humre: )


#36

Toffskij sa for siden:

Jeg har aldri prøvd å grave med alkohol, men det ser ut som om folk opererer med en spiseskje eller to.


#37

Bomull sa for siden:

Ohlala. Jeg vil grave. Jeg skal grave. Det er jo så GODT!!!


#38

Cuyahoga sa for siden:

Og når dette skal serveres på lørdag, så starter jeg i morgen? :blånn:


#39

Toffskij sa for siden:

Eller onsdag. Det holder fint med tre dager.


#40

Cuyahoga sa for siden:

Jeg er på gravlakskjøret. :nemlig:

Snudde du den hver dag? I såfall, snudde du bare hele foliepakken eller pakket du ut og styrte? Jeg blir litt forvirret av å lese på internettet. :snufs:


#41

Toffskij sa for siden:

Jeg tror jeg bare snudde den én gang, og jeg pakket på ingen måte opp.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.