Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Statsbudsjettet for 2013 ble lagt frem i dag, og jeg er som smått i gang med å lese meg opp på hva det betyr i praksis. Noen som har noen ting de har lagt merke til/brenner for/syns mangler?
For min egen del så merket jeg meg at barnetrygden er uendret denne gangen også, noe som i praksis betyr at den går litt ned. Beløpet har (etter det jeg kan finne) vært uendret siden 1996, er tanken at den skal ned til et visst nivå eller fjernes på sikt, tro?
Men skal ikke skatteklasse 2 helt bort da? Jeg leste det som om ordningen skal fjernes og at man istedet får en ordning med at enslige forsørgere med utvidet barnetrygd får et særfradrag? Og at andre ikke får noe som helst. Er det jeg som misforstår?
Barntrygd på stedet hvil sender jo ut signaler, men det er vel kanskje fordi det er en relativt dyr ordning nå som vi er en del av Europa? :vetikke:
Dette vil påvirke min økonomi når jeg flytter sammen med kjæresten (vi kikker på hus) På en måte synes jeg det er kjedelig å ikke fortsatt kunne ha skatteklasse 2, på den andre siden så er det vel egentlig en ganske naturlig endring som er naturlig og fornuftig (samkjøring mellom utvidet barnetrygd og skatteklasse 2)
Det var vel en gang slik at Kristin egentlig lovet at slike gebyrer skulle reduseres til reelle kostnader og ikke være en inntektskilde. Husker ikke om det var før valget eller om det var i Soria Moria, men nå kan hun jo alltids si at det ikke er hennes ansvar lengre.
I dag burde det hete "Skatt for kjøp av egen bolig". Og jo mer prisene stiger, dess mer tjener staten på dette. For mange er det jo en god slump av egenkapitalen som forsvinner i denne greia - 75 000 kr for kjøp av bolig til 3 mill. i skatt er drøyt. Og håndteringen av dette er jo egentlig ikke noe dyrere for staten om en bolig koster 1,5 mill. eller om den koster 5,5 mill.
Det finnes ikke penger til å bygge ut medisin og helsefagbygget ved UiT, men det fantes penger til et nytt teknologibygg ved samme universitet til tross for at det er ettertrykkelig uttalt fra universitetets side at et nytt MH2 står øverst på prioriteringslista.
Jeg er skuffet over at det ikke er satt av penger til nytt veksthus på Tøyen, eller generell oppgradering der. Museene der er i en ekstremt dårlig forfatning, vedlikeholdsetterslepet er så stort at det snart er verneverdig. :gal: Det er utrolig pinlig hvor dårlige og utdaterte utstillingene er, og overhodet ikke i samsvar med forskningen som pågår innenfor feltet. Det er laget som en samling som forskere skal kunne titte på, ikke for publikum og i liten grad for barn, tenk på alt av interaktive aktiviteter man finner på andre natural science museer rundt i verden! Læring skjer ikke bare i klasserommet, og man snakker jo ellers om tiltak for å øke søkingen til realfag!
Jeg mener at før det sprøytes enda flere millioner inn i Operaen bør det gjennomgås hva de mengder av millioner de har fått før har blitt brukt til. Når Operaen har så ekstremt høye besøkstall som de har, og allikevel leverer så remjende dårlige resultater, bør opptil mange varselklokker ringe. Høyt.
At Operaen som er Norges fremste kulturinstitusjon og et av våre fremste turistmål får offentlig støtte har jeg så klart pr. definisjon ingenting imot. Kunst er viktig!
Operaen er per i dag Oslos best besøkte kulturinstitusjon og turistattraksjon. Det gir enorme utgifter. Fordi man i Norge mener at kunst skal være for alle så er billettene subsidiert. Skulle publikum betalt det det faktisk koster å gå i operaen hadde det blitt en elitesport.
Jeg har ikke god nok kjennskap til operaens budsjetter til å uttale meg om de sløser eller ikke, eller om de ikke oppfyller kravene som følger med støtte, men jeg er helt for at de får en stor andel av kulturbudsjettet.
Men er de nasjonale? Går de ikke på kommunebudsjettet? Eller via universitetet?
Nå kom Tally meg i forkjøpet, så jeg kan bare legge til at de fleste operaforestillingene går for fulle hus, og en rekke forestillinger blir utsolgt samme dag som de legges ut. I Norge koster de dyreste operabillettene normalt 700–1000 kroner. Det er under det halve av hva du betaler for tilsvarende billetter i London.
Ja, jeg vil gjerne presisere igjen at jeg er 100 % for at Operaen får offentlig støtte. Jeg skulle dog ønske at det var satt større føringer for bruk av midlene, og mer kontroll med hvordan de blir brukt.
Akkurat det der er jo litt vanskelig, fordi staten skal ikke styre kunsten. I tillegg krever kulturproduksjon ganske åpne rammer. Det kan selvsagt gi rom for misbruk, men jeg er usikker på hvordan det kunne vært anderledes uten å hemme for mye.
Drøyt 50 millioner til Norsk helsenetts meldingsutbredelse er et godt steg mot å bli kvitt faxen. :hurra:
Beste var hjembygda mi som ikke har noe kaianlegg som fikk 150 mill til å bygge nytt. Alle lurte på hvor? Joda, NATO vil igjen ta i bruk en fjellhall og trenger muligheter til å nå den fra sjøsiden. :humre:
Ja og tja. Nå snakker jeg på generelt grunnlag altså, jeg har ikke satt meg veldig nøye inn i operaen. Men jeg har jobbet i statstøttede kulturorganisasjoner som har fått ganske sterke føringer på hva pengene skal gå til. Ikke kunstnerisk, men f.eks at så og så mye skal gå til produksjon, og ofte svært lite til administrasjon. Uten tanke på at det ikke blir noen produksjon uten administrasjon.