Jeg skal servere gravlaks til forrett og reinsdyr til hovedrett, tenkte jeg. Og faren for at jeg serverer ost etter der igjen, er jo alltid overhengende. Men hva blir en fin sesongpreget dessert til slutt? (Jeg er ikke overvettes glad i epler, men kan tolerere dem om de kamufleres godt. :knegg:)
Jeg synes tilslørte bondepiker er veldig godt og ser fancy ut i høye glass. Eplene kamufleres ikke veldig da, men med vaniljesaus, krem og brødsmuler stekt i sukker og kanel får de i alle fall godt tilbehør.
Tilslørte bondepiker er skikkelig fælt for oss epleskeptikere. :skremt:
Noe med blåbær er en bra idé, ja. Jeg leker litt med ideen om å kopiere en dessert jeg spiste på Food Story for ikke så lenge siden, det var gulrotkake servert med bær, sitronkaramellsaus og veldig frisk surmelksbasert is. Kanskje det, kanskje.
Jeg har laget multekrem med multesyltetøy og det ble forbausende bra. Eller så kan du lage multeiskaken min da, der går det også fint med syltetøy. :nikker:
Tarte tatin ser jo litt ut som om det kan ende i et helvete av brennende karamell. Men hei, enkelt er kjedelig! The Smitten Kitchen forklarer veldig nøye.
Jaaa, prøv tarte tatin! Og vi vil ha bildedokumentasjon! :hyper:
Ellers lagde jeg en superenkel høstdessert i dag: Epler i båter, vendt i sitronsaft og så stekt møre i panna med sukker kanel og litt smør. Sammen med en kule god vaniljeis ble det faktisk kjempegodt. Og jeg er i utgangspunktet heller ikke så begeistret for epledesserter.
Jeg tåler ikke epler, men fikk engang plommekake (med plommer fra hagen) laget på eplekakeoppskrift. Det var skikkelig godt. Husker ikke om det var is eller krem til, eller naturell.
Del plommer, fersken, aprikoser, nektariner og fikner i fire og spre utover en ildfast form. I vår lokale grønnsakbutikk har de forskjellige typer plommer, det blir ekstra godt. Ha i skall og saft av 1-2 appelsiner, 4-5 kardemommekapsler, et par nellikspiker, en kanelstang og et par ss brunt sukker. Et lite glass passende likør, cognac el er også deilig. Bakes i ovnen til frukten er mør og svømmer i deilig saft. Serveres med is.
Men altså. Bær er jo godt. Sjokolade er godt. Krem eller is er godt og konjakk er godt.
Det må da gå an å karamelltryllesvosje noen bær og strø revet mørk sjokolade som er svart og nesten bitter oppå, også pønte og stæsje med krem eller en skikkelig uanstendig vaniljeis - og tre dråper konjakk der du la sjokoladen?
Jamen det kan vi ordne! Du smelter sukker og heller ut et par tynne stråler som du lar stivne i stilige fasonger. Så tar du brenneren og svir disse litt ytterst, så de får sånne korn som glitrer veldig pent. Dette stappet du bortpå desserten på toppen igjen.
Kom igjen nå - du er litt fristet til å lage en SF-surprise? Etter oppskrift slengt sammen i en fei? :hyper:
Maaemo har p.t. en aldeles fantastisk multedessert på menyen. :nam: Stort sett bare multer og rømme - en slags tykk "snerk" av rømme som lokk over nydelige søte multer, og så underfrosset fløte eller rømme strødd over ved servering. Du kan jo ringe dem og be om oppskriften? :humre:
Sherrypudding er selvfølgelig veldig godt, men nå var jeg så godt i gang med Ting Jeg Aldri Har Lagd Før. Tarte Tatin med Vin Santo til leder så langt.
En veldig søt og fyldig gewürztraminer fra Alsace. (Gewürztraminer V.T. Ostertag 2009, sier menyen.) Og tilbehøret til multene var, ifølge den detaljerte menyen, "karamellisert fløte". Jeg tror jeg likte denne enda bedre enn smørisen. (Moren min foretrakk is med vaffelsmak(!) med skum av nyhøstet honning til.)
Leser høstdress, og tenkte at nå har det vippet over. Ut med Bodenkjolene og inn med en skikkelig reimadress for kalde høstdager. :knegg:
Høst for meg kan være smak av kanel, ingefær, bær, gresskar...
En enkel og god dessert er tranebær med smuldre(eple)pai til. Ikke så fancy kanskje, men skikkelig "comfort food". Istedet for eple kan man bruke nesten hva slags frukt som helst i smuldrepaien. :nam: Tranebærene må være skikkelig spenstige, andre bær kan også vurderes, men de må være friske og ikke slappe.
Eller noe litt lett, og så kan du heller servere sjokolade til kaffen. F.eks lagdelt sjampanje- og portvinsgelé med solbærcoulis. Det fikk jeg en variant av denne uka (blant petit four'ene på Londons beste afternoon tea... :plystre: ), og det var uventet godt!
Gresskarcookies er godt. Gresskaris er ganske godt. Ikke gresskarpai. Etter å ha tilbrakt en hel høst i gresskarpaiens hjemland uttaler jeg meg med enorm autoritet. :knegg:
Forstår at du ikke liker varm frukt men enkel og fantastisk godt er honningbanan med vanilleis.
Det er banan, delt på langs, foriktik stekt i smør og en teskje honning på hver. Serveres umiddelbart med Is og evtl vispet krem. nam
Men liker du fersk ananas, da? Ananas egner seg også veldig godt til å steke i smør og honning (eller lønnesirup). Litt frisk rosmarin er faktisk også veldig godt sammen med dette. Og så går det helt sikkert an å flambere!
Jeg har forresten en juledessert. Vaniljeis som får bli halvmyk , blandet med mincemeat (sånn, som er i mincepies, bare husk at den må være vegetarisk) og så får isen fryse stiv igjen. Kjempegodt.
Det kan man! Når vi hadde det, serverte vi lakrisis til blåbærpannacottaen, og det servert med lemon curd og syltede blåbær, var en fantastisk god dessert. :jupp:
Du har visst rett, jeg fant bare beskrivelser av folks mer eller mindre vellykkede forsøk på å lage denne, men ikke den faktiske oppskriften. Jeg tror kanskje jeg skal stå over likevel. Men det hørtes godt ut! Og gøy!