Jeg må belage meg på at det blir flaske og ikke amming på tvinsa også, så jeg ønsker å være forberedt.
Sist brukte vi Dr Browns flasker fra fødselen av, og var godt fornøyd med det. Hadde ingen problemer med luft i magen, men en del gulp var det jo. Var veldig fornøyd med selve matingen, men syns vasking og sterilisering var litt styrete, for det er jo så mange deler. Brukte disse både for MM og MME. Da hun ble litt større (rundt året?) gikk vi over på Avent-flasker.
Det har vel kanskje skjedd en del på flaskefronten også? Dere som har drevet flaskemating fra fødsel av, hvilke flasker bruker dere og kan anbefale? Hva anbefales fra ekspertene?
De som er vide i halsen, Salt? (wideneck) Av en eller annen grunn har jeg fått for meg at de smale flaskene er bedre for nyfødte, men det er kanskje bare min fikse ide?
Poden fikk MAM-flaskene (prøvde Browns og ymse annet også), Pjokken fikk Avent helt fra fødselen av. Vi var veldig fornøyd med Avent, og synes det var deilig å slippe alle smådeler og montering og sånt, slik det var med MAM-flaskene (og Dr. Browns). Praktisk i forhold til microsterilisatoren også. Pjokken hadde kolikk, men vi merket ingen forskjell da vi prøvde andre flasker, det virket som om type MME hadde mer å si.
Jeg tror ikke at jeg har fått med meg at du er gravid? Uansett: Gratulerer så mye! :blomster:
Jeg har delammet siden lillebror var to uker. Bruker medela calma-flaskene, veldig fornøyd med dem. Tenker du å pumpe litt eller bare gi mme? Jeg har endelig funnet en pumpe jeg har litt suksess med, og det er medela sin, og det er greit å ha en pumpe som matcher.
Calma ha også stor tut, så den imiterer amming. Trenger ikke å bytte smokker etterhvert, samme størrelse hele veien.
Nå har det akkurat kommet nye aventflasker så de kan jeg ikke så mye om, men de ligner litt på mine favoritter som er Tommee tippee. Er ganske glad i Chicco flasken vi har også. MAM brukes til velling.
Denne fra Chicco som faktisk er lettere å få tak i i Norge enn den gamle typen vi kjøpte på mallorca ser jo ut som Tommee tippee og har den puppe lignende smokken. Tommee tippee var det eneste som ikke skikkelig forvirret minstemann de første ukene. Der kunne han gape godt over flasken akkurat som på puppen.
Ellers så liker jeg godt micro serillisator så jeg slipper å koke tom panne. Går og raskere fordi man bare kan fylle i, sette på og la den stå til man har tid til å ta den. Greit i en hektisk barseltid.
Samme her, brukte avent smokken som gølger med flasken frem til 4mnd og byttet så til mam sine 4mnd+ smokker. Når det er dags for velling lager jeg stort hull i avent smokkene og bruker de til det. Gjort det med alle tre :)
Det blir vanskligere og vanskligere å få tak i de gamle aventflaskene hvor mam smokkene passer på. Det som irriterer meg mest med den nyeste typen av de gamle var den ringen som skulle stå i mellom. Apoteket har solgt de som bare har 2 deler men på matbutikker har man de siste året fått de i mykt plast med ekstra ring i. Glemmer man ringen blir man full i melk.
De må ha endret på noe, var ikke sånn ring på flaskene de to eldste brukte. De er jo seff kastet nå for de var jo ikke BPA frie:(
Jeg kjøpte ikke mindre enn ti (!!) råååsa avent flasker på lokale kiwi butikken for 52kr for to pakk, uka etter stod det masse av den nye varianten der. Litt nysgjerrig på de, men det holder med ti flasker altså:knegg:
De har endret ja. Men den gamle modellen finnes(eller fantes siden denne flasken er byttet ut siste månedene) på apotekene. Så jeg har bare flasker uten ringt og alle er kjøpt i år. Men fikk med sånn med ring til pumpen. Den ble fint sendt med når jeg solgte pumpen.
Dette med typen tut er vel mindre interessant dersom man kun skal gi flaske? MAM-tutene har jo gjerne vært frontet med det at den ligner mest på en pupp, og dermed ikke skaper like mye forvirring hos babyen. Jeg tipper at en nyfødt vil drikke av de fleste typer flasker, så lenge babyen ikke har vent seg til amming først?
Skal man bare gi flaske bruker man jo det ungen liker. Men jeg liker veldig godt de breie smokkene og bruker nesten bare tommee tippee flaskene nå. De er veldig lett å rengjøre og man kan faktisk vende hele smokken inn ut om man ikke har tilgjengelig flaskebørste. Opplever kolikkfunksjonen som ganske grei og, men har aldri brukte Dr.Brown. Og så består bare flasken av 3 deler. Flaske, ring og smokk. Det gjør alle flaskene våre.
Jeg har ammet selv så det var ikke så mye tema for akkurat meg, men som to leger jeg møtte sa; vi kan ikke akkurat si at det ikke skal gjøres, men ingen tenker på hvor mye babyene får i seg når de begynner å putte hendene i munnen selv.
Man bør jo sterilisere til 6 måneder i alle fall ja, det er melkebakterier det er snakk om. Storebror fikk en del utpump på flaske, og jeg kokte ekstremt mye flasker selv om det var veldig små mengder i forhold til dem som fullflaskes. Jeg ville absolutt hatt en sterilisator så man slipper alt det kokende vannet i kombinasjon med ett barn fra før og tvillingbabyer.
Det var vel ikke akkurat gulvstøv jeg tenkte på heller. Men ja, de gangene jeg pumpet og noen ga ham flaske så var den sterilisert. Poenget mitt var at man kanskje ikke på liv og død må gjøre det hver gang. Men dette har jeg ikke lest på, bare hørt hva to leger, som jeg ikke kjenner så godt, sa.
Nå er lillebror 9mnd her og de siste 2mnd har vi bare vasket på 70 grader i oppvaskmaskinen. Før det var det først oppvaskmaskin og så sterillisering i micro.
Kjøpte noen geniale poser fra Medela på Ebay som tar 2 flasker og kan brettes sammen og tar ingen plass når man er på reise. Kan brukes 2 ganger hver. De ble brukt på alle turer vi har vert på.
Mam flaskene er jo grei på den måten at de kan sterilliseres i seg selv. Man åpner den i bunn og putter tutten inni. Står bruksanvisning på pakningen for selvsterilisering. Hadde ofte en sånn flaske med meg om det var sjanse for at vi måtte kansje muligens ha en flaske til mens vi var ute på tur hos venner og familie.
Vi brukte avvent sine flasker, godt fornøyd - iallfall med de med få deler. Anbefaler mikrosterilisator også, tror neppe vi kunne klart oss uten - det føles iallfall sånn; men nå gikk det ca 16 flasker i døgnet i starten da...
Vi brukte avventflasker og var veldig fornøyde med de. De ferdigblandede pakkene med MME var også fine å ha med på tur. Og mikrosterilisator er et must!
Flaskeposten er på FB nå, der kan du får mange tips.
Vi brukte Browns-flasker på begge. Hadde 8 stykker, var nok flasker i starten hvor de drakk ofte og etter hvert slapp vi unna med vasking annenhver dag. Eneste negative med Browns er alle delene, men man venner seg til det. Anbefaler også mikrosterilisator.
Vi har brukt både Dr. Brown og Avent, og var fornøyde med begge. Fordelen med Avent er at det er færre deler å vaske. Jeg hadde uansett valgt en wideneck variant. Enklere å vaske samt å dosere MME uten søl. :jupp:
MAM-flaskene er ikke slik at de må demonteres lenger (tror jeg). Den evige fordelen med dem er at de finnes i de aller fleste butikker. (og de er estetisk sett litt freshe)
Seint inne her, men du har jo fått masse gode tips. Vi brukte Medela så lenge vi prøvde å amme, hadde også Medelapumpe, så flaskene passet på den. Brukte Avent i tillegg fra ganske tidlig, det var aldri noe problem egentlig. Vi har også brukt Hipp MME hele veien, og de pulverboksene er geniale for å måle opp på forhånd, særlig i starten hvor det er mat kjempeofte - og med to blir det jo enda mer. Alt som kan stå klart er genialt. Kaldt, kokt vann i kjøleskapet, varmt vann på termos (holder noen timer i hvert fall), oppmålt pulver... Det gjør alt greiere. Vi brukte elektrisk sterilisator, det er nok blant de beste kjøpene vi gjorde, for den tok mye mer enn mikrodingsen vi hadde først. Begynte vel å vaske dem i maskinen da hun var 7-8 måneder eller noe, på 70.
Vi kommer nok til å ha Avent-flaskene i bakhånd denne gangen også, men blir det delvis amming er det sikkert smart å teste Medela Calma også, ser jeg.
Vi har begynt å prøve forsiktig med calma-flaska til medela, etter tips frå ei venninne som kombinerer bryst og amming. Foreløpig ser det ikkje ut til at ungen blir forvirra av dette, i alle fall, så vi kjem til å kjøpe fleire slike smokkar.
Eg kjøpte på boots-apotek. Flaske med smokk kostar 170,- men smokken passa til andre flasker og bare smokk kosta 130. Eg tenkte eg skulle sjå om eg fann litt rimelegare utsalstader, før eg kjøper fleire på apoteket.
Palmen, etter info jeg har fått i dag, vil jeg gå så langt som å avbefale Calma-flaskene, dessverre.
Vi har brukt flaskene siden juni, og har hatt 10 flasker i rotasjon (jepp, solid investering!). Imidlertid ser jeg nå at en av skivene i smokken begynner å bli veldig slitt, og jeg skulle derfor bytte dem ut. Det viser seg imidlertid at denne ikke selges løst, og man må derfor kjøpe hele smokken på nytt, til 129,- pr stk.
Kjenner at jeg er skuffet etter dialogen med Medela. Min forståelse av smokk er tydeligvis ikke den samme som deres - hver smokk (Og da menes hele) har en levetid på 1-3 måneder... Jeg trodde dette var snakk om silikondelen av smokken.
Oj, ja det var nyttig info Saint. Er ikke 1-3 mnd levetid veldig kort? I hvertfall mtp at man har mange flasker i rotasjon?
Svigerinnen min er i uk i dag og kjøper med sterilisator og avent flasker til meg. Jeg foretrekker benksterilisator over den i mikro for vi har ikke mikro på kjøkkenet. Da er vi såvidt i gang med mate-delen av utstyrskjøp!
Oi, det var kort levetid ja, Saint. Avent sine holder ganske mye lenger, husker ikke helt hvor ofte vi byttet i starten, men der får en i det minste kjøpt smokkene "løst". Flaskene har vi hatt hele veien, nesten ingen av dem vi har måttet bytte. Bra at du får handlet inn via UK, Palmen, det er vel en del billigere også. Og benksterilisator er gull, jeg likte det mye bedre enn mikrovarianten.
Pjokken har fått flaske dann og vann i drøyt tre år (på "fulltid" det første året), og flaskene (Avent) er fortsatt helt fine. Har aldri opplevd at noe har blitt ødelagt.
Vi bruker MAM sine flasker og sutter, og jeg er veldig fornøyd. Har 8 stykker, for det passer omtrentlig med døgnbehovet. Alle delene vaskes i oppvaskmaskinen, og så koker jeg alt sammen i pinnekjøttkjelen hver kveld. Ikke spesielt arbeidskrevende i det hele tatt. MAM-flaskene bestod tidligere av flere deler, men nå er det ikke slik lengre. Det er kun flaske, sutt, og den ringen man fester sutten i og skrur på flaska.
Det er derfor jeg går for Avent fra starten nå, Marit K, fordi det er få deler. Jeg likte veldig godt dr brown flaskene, men 5 deler pr flaske pr baby blir rett og slett for mye styr.
Jepp ingling, vi hadde den samme strilisatoren sist også, men i gammel modell, og den var gull!
Dette er ikke helt stuerent tips men jeg kommer med det likevel:
Lag opp flasker for ett par måltider-inntil ett døgn av gangen og ha klart i kjøleskapet. Offentlig anbefales det å lage ny flaske hver gang men gjort hygienisk osv så skal dette fungere helt fint. Det gjøres slik på mange barne/barselavdelinger også. Vi gjorde det slik: Brukte Hipp og fulgte oppskriften. Nysteriliserte flakser og kokt vann. Blanda til. Hurtigavkjølte i vasken med iskaldt vann og så putta vi de rett i kjøleskapet. Varmet opp før hver måltid. Det var veldig behagelig, så behagelig det kan bli når en er alene med to babyer som er nå-dør-jeg-på-meg-sultne. :humre:
Siterer dette i sin helhet. Og det gikk MINST 16 flasker i døgnet.
Jeg mener vi hadde 20 flasker stående i det ene kjøkkenskapet. Og det var sjelden at det var mer enn en eller to stående i skapet. Resten var i mikrosterilisatoren og i grytekok. :knegg: De spiste grassat mye de første mnd. Hver tredje time var gjennomsnittet, men det kunne OFTE gå bare en til to timer også.
Vi gjorde det samme. Og det var de på sykehuset som gav meg tipset. Som hun ene barnepleieren (som forresten var tvillingmamma selv) sa "Med to skrubbsultne småtroll så er det veldig greit å kunne grabbe en flaske uten å måtte koke opp vann osv..."
Hvordan varmet dere opp da, Taien og Acino? Sist fulgte jeg boken til punkt ogbprikke, men dere har et viktig poeng ift å være alene med to sultne babyer. Må vurdere en pragmatisk linje da. ....
Løsningen på varmtvann Dette er en genial greie, vi har lagt inn en sånn på det nye kjøkkenet vårt, og har alltid 2 liter kokt vann i en egen kran, det er bare å tappe i vei.
Jeg kjenner at jeg blir småhissig av å lese om sykehusansatte som råder folk til å blande MME på måter som er frarådet av WHO. Min yngstemann var av de som helt nyfødt på sykehus fikk ferdigblandet MME merket med tre dagers holdbarhet, og det synes jeg er helt uakseptabelt. Folk må gjøre som de vil selvfølgelig, men jeg synes ikke det er greit at sykehus praktiserer mating av nyfødte på denne måten.
Har man nykokt vann i termos jevnt, kaldt vann i kjøleskap (eller kjølebag når man er på tur) + ferdigdispensere med MME, så tar det ikke mange sekundene å blande til en flaske MME. Man lærer seg bare blandingsforholdene det er behov for, og da er det aldri behov for å kjøle ned eller varme opp ytterligere - noe som kan være ganske tidsbesparende.
Jeg er enig med Irma i at sykehusene virkelig gjør en for dårlig jobb i å følge retningslinjene på MME de oppbevarer og på informasjonsfronten generelt. Alt jeg har lært om MME og flaskemating har jeg lært her, på Flaskeposten og i den fantastiske flaskematingsboken. Helsevesenet kan skremmende lite...
Jeg skulle gjerne hatt en sånn kran som Pamina viser, den ser helt genial ut! Men altså, koke vann og fylle på termos og ha kokt kaldt vann i kjøleskap og ferdigutmålt pulver funker kjempefint og går veldig raskt. Jeg ville nok prøvd det helt i starten i hvert fall, selv om jeg absolutt ser argumentasjonen for å blande ferdig når en skal mette to sultne på løpende bånd.
Som sagt så fulgte jeg alle anbefalinger sist, og vannkoker/kaldt kokt vann i kjøleskapet og pulverdispenser funker det, men det er volumet jeg må se på. Clas Ohlson har en vannkoker som varmer til 40 grader, den er også et alternativ. Da kan jeg koke opp vann, avkjøle det og varme til 40 grader før blanding.
Den vannkokeren høres smart ut! Skal vurdere en sånn dersom vi havner på flasker igjen, gitt. Skjønner godt at en må vurdere volum og sånt med to barn altså, jeg mente ikke noe annet. :)
Jeg har en tvillingmamma i barselgruppen, og hun har gått over til romtemperert melk. Bruker mye ferdigblandet på kartong når hun er ute.
Vi har en Phillips (tror jeg) vannkoker som koker opp til 40grader. Veldig kjekt og greit. Lurer på om IzziCreo her inne har erfaring med flaskevarmer?
Mulig jeg misforstår det du skriver her, men så vidt jeg husker så er hele poenget med de nyeste retningslinjene at pulveret skal blandes i vann som er over 70 grader, for å ta liv av et-eller-annet som jeg ikke husker navnet på?
Vi har gjort det slik:
Kokt vann i tåteflaska
Bland i pulver og rist
Hell i kaldt vann
Vi har hatt en fast oppskrift på ulike mengder testet ut med å blande kaldt og kokt vann på forhånd.
Tja, på Hipp-pakken står det faktisk 40-50 grader tror jeg, Irma, jeg er usikkerpå om ikke retningslinjene er litt endret? Vi blander varmt og kaldt til ca. 50 grader, tar pulver i, rister og blander så kaldt vann til riktig temp (har til en hver tid hatt oversikt over hvor mye av hva). Det skal være helt greit, altså. I starten blandet vi dog ut i kokende sånn som du skisserer.
Ja, både NAN og Hipp har så vidt jeg vet hatt den oppskriften hele veien ingling, selv etter at WHO kom med sine anbefalinger. Jeg opplevde det som ganske frustrerende og ikke kunne konferere med verken helsestasjon, produsent eller annet personell da vi skulle avgjøre hvordan vi skulle gjøre det. Det å snakke med produsenten er ikke lov. :gal:
Her er de rådene vi forholdt oss til, og der står følgende:
Ja, det er helt håpløst... Det har vært en del diskusjoner rundt det på Flaskeposten sin FB-side vet jeg, husker ikke helt hva konklusjonene ble. Vi fulgte WHO sine retningslinjer i starten vi også, men nå har vi blandet pulveret i 50-60 grader en stund. Jeg vet da søren hva som er nødvendig og ikke, men har forstått det som om faren ved å blande ved lavere enn 70 ikke er så stor i Norge som i land med mindre reint drikkevann. :vetikke:
Jeg har forstått det slik at det er en bakterie som kan dukke opp i MME som knekkes ved 70 grader, at det ikke er vannet i seg selv som er årsaken til rådet. Mulig jeg har misforstått.
Slik har jeg også forstått det, at det er ev. bakterier i MMEen som dør om vannet holder minst 70 grader. Vi har derfor alltid blandet pulveret ut i vann over 70 grader og hatt i kokt, kaldt vann til passelig temperatur. Jeg hadde aldri blanda nok MME til et døgn, for så å oppbevare det i kjøleksap.
Hos WHO så står jo det med 70 grader. Men står og at man kan blande som på pakken om man drikker innen 2 timer, mens om man skal oppbevare det i kjøleskapet i 24 timer så må det blandes på 70 grader.
Jeg skal innrømme at vi blander sånn det står på pakken og drikker med en gang. Oppbevarer aldri ferdigblandet MME. Blander kaldt og varmt etter oppskrift vi har funnet på selv og har pulver på beholder vi tømmer oppi og så rister. Bruker termos til varmt vannet og har kaldt vann på flaskene.
Har vi lest samme brosjyre? Mulig jeg har oversett noe.
Det står av det jeg kan se spesifisert flere steder at pulveret skal blandes med vann som holder minimum 70 graders temperatur, og det anbefales fersk blanding til hvert måltid - ikke oppbevaring. Men det vises til hvordan man bør gjøre det dersom man velger å ikke følge deres retningslinjer, for å senke risikoen for bakterieutviklen. Hvis man velger og ikke følge deres råd, bør man kaste melka etter 24 timer. Og man bør bør kaste melk som er varmet opp etter to timer. Skal man være reise bort mer enn to timer, anbefales det at man blander maten fersk (fordi kjøleelementet ikke holder kaldt nok), og med kokt vann som ikke har lavere temperatur enn 70 grader.
Vi blanda med 70grader(mulige bakterier i mme-pulveret som drepes ved 70 grader, potensielt veldig farlig og i aller verste fall dødelige for små babyer). Avkjølte hurtig i iskaldt vann. Oppbevarte i kjøleskap men aldri mer enn maks ett døgn. Varma opp i mikro eller ved å sette flaskene i litermål med varmt vann.
På tur hadde vi to små termoser fra clas olson; en rød til varmt vann og en grønn til kaldt vann. Kokt begge deler. Hadde pulveret klart på flaskene. Helte først i varmt vann, rista ut og spedde med kaldt vann til passe mengd. Blandingsforholdet for passe temperatur lærte vi oss etterhvert, skal mye mindre varmt vann i enn man tror.
Veldig bra at det gis veiledning, men jeg stusser litt på at motsigelsene i at den veilederen fra WHO i 2007 anbefales som "malen", samtidig som man sier at man må følge pakningsvedlegget nøye. For på MME-pakkene står det noe helt annet enn i veilederen fra WHO.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.