Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Garden Salad - Heston style

#1

Njulaif sa for siden:

Hei alle sammen

Jeg fikk litt lyst til å skryte litt av "hagesalaten" vi laget til en familiemiddag forrigehelg. :stolt: Det er altså en salat hvor "sengen" ser ut som jord og så har vi stukket forskjellige grønnsaker oppi slik at det ser ut som en kjøkkenhage. Ble ganske kult synes jeg. Oppskriften har vi hentet fra boka "Heston at home" (tror jeg det var).

Vi laget to former med salat, og da hadde vi litt rester igjen av grønnsakene. Disse laget vi en liten kurv til, som vi serverte ved siden av, slik at gjestene kunne forsyne seg med flere grønnsaker om de ville.

Nå håper jeg at jeg fikk til å legge ved bildet...?


#2

Turban Smukk sa for siden:

Så nydelig! Legg ut oppskriften da!


#3

D'Arcy sa for siden:

Så kult. Hva er "jorden" for noe egentlig? Noe spiselig, formoder jeg?


#4

Njulaif sa for siden:

Takk. Ja, alt er spiselig, kanskje bortsett fra det grønne på noen av grønnsakene. Jorden består av et lag med gribiche (en hjemmelaget majones med diverse smakstilsetning) og deretter et lag med med en blanding av tørket, finhakket oliven og tørket finhakket frokostblanding. Så har vi forvellet noen av grønnsakene (fersk rosenkål, blomkål, mini-asparges og brokkolli), mens gulrot og reddik er rå.

Skal se om jeg finner oppskriften, og posten den etterpå. :jupp:


#5

Hjertensfryd sa for siden:

Og der fann eg eg ein artig farsdagspresang til mannen. Takk for tips. Såg knallstillig ut.


#6

Njulaif sa for siden:

Her er oppskriften
6-8 personer

Ingredienser til "salaten":
200 g sorte oliven, avrent og skylt
25 g Grape Nuts (dette er en amerikansk/engelsk frokostblanding, skal lese på pakken hva som er i, så kanskje man kan finne noe som ligner i Norge)
8 babygulrøtter
8 rosenkål
8 babyasparges
8 babybrokkoli (vi bare laget små buketter av en vanlig brokkoli)
8 baby bok-choi
Vi hadde i tillegg til dette reddiker og blomkål (og fant ikke bok-choi, så vi droppet det)

Ingredienser til gribiche:
1 medium egg
130 g majones - se egen oppskrift
35 g cornichons, finhakket (små mini-sylteagurker)
30 g kapers, renset, klappet tørr med tørkepapir og finhakket
15 g hvitvinseddik
30 g fløte
salt og pepper
2 kvister estragon
10 g bladpersille
10 g gressløk

Ingredienser til majones:
3 store eggeguler
30 g Dijonsennep
350 g groundnut-olje (hva er det igjen da tro?), druekjerneolje eller bare helt vanlig solsikkeolje (det brukte vi og det fungerte helt utmerket)
35 g hvitvinseddik
1/2 ss salt
en liten knivsegg cayennepepper

Fremgangsmåte:
Det sorte jordlaget
Forvarm ovnen til 110 °C. Spre olivene på et brett med bakepapir og tørk dem i ovnen i 4 timer. Halvveis gjennom tørketiden tar du ut olivene og grovhakker dem før du tørker videre. Dette gjør at de tørker raskere. Ta ut olivene og la dem avkjøles litt før du finhakker dem med en kniv (ikke bruk en food processor da de da vil bli en pasta i stedet for finhakket "pulveraktig" konsistens som vi er på jakt etter).

Mens olivene avkjøler øker du temperaturen på ovnen til 180°C. Rist Grape Nut/frokostblandingen på en bakeplate i 10 minutter (vær obs, de skal bli brune, men ikke brent). Ta ut brettet og avkjøl før du knuser frokostblandingen i en morter til et grovt pulver, omtrent like grovt som olivene.

Bland olivene og frokostblandingen og sett til siden til du trenger det for montering. Du har nå ferdig "jordtoppingen". Dette kan oppbevares i en tett boks, og du kan gjerne forberede dette dagen før du skal bruke det.

Gribiche
Lag majones. I kokeboken står den avanserte og, i mine øyne, vanskelige måten å lage majones på. Jeg foretrekker denne metoden: Ha alle ingrediensene til majonesen i den høye målekoppen/begeret som følger med stavmikseren din. La eggeplommene synke helt ned til bunnen av koppen. Sett stavmikseren helt ned i koppen og start stavmikseren. Hold den helt i ro til du ser at det tykner og blir hvitt langs bunnen. Dra stavmikseren sakte oppover, og vips du har utført et majonesmirakel. Perfekt, luftig og god majones. :jupp: Noen ganger hender at ikke all oljen har blitt pisket inn i blandingen. Da tar jeg bare en gaffel/skje el.l. og rører litt kraftig med den, så er den biffen ordnet. Hell majonesen over i en arbeidsbolle, gjerne med lokk hvis du har.

Kok egget i 10 minutter, skrell det og skill eggehviten og eggeplommen. Finhakk eggehviten og ha det i majonesen. Gni eggeplommen gjennom en sil, slik at det blir helt finmalt. Ha også dette oppi majonesen sammen med finhakket cornichon, kapers og hvitvinseddik. Blandes sammen.

Pisk fløten lett til den får myke topper og fold/skjær dette inn i majonesblandingen. Smak til med salt og pepper. Sett på lokk eller dekk med GladPack og sett kjølig til du skal bruke det.

Forberede grønnsakene
Når du er klar til å servere forbereder du grønnsakene: blancherer de grønnsakene som trenger det og renser/skjærer til de grønnsakene som skal være rå. "Jordsengen" blir ganske grunn, så vi måtte kutte ganske mye av feks minigulrøttene (resten av gulrøttene kan du servere ved siden av), og kuttet også av en liten bit av reddikene nederst. Hakk og bland de ferske urtene i gribichen rett før "montering".

Montering
Bruk enten porsjonsskåler eller en stor serveringsskål slik vi gjorde. Ha gribichen nederst i skålen(e), strø deretter over oliven/frokostblandingen og plant grønnsakene oppi i pene rader til slutt. Server.

Smaken var overraskende god, og det var generell enighet rundt bordet om at rosenkålen faktisk var det beste. Smaken av rosenkål og gribichen med olivenblandingen var veldig vellykket. :jupp: På bildet har vi laget dobbel oppskrift.



#8

Njulaif sa for siden:

Ja, jeg synes det ble ganske kult. Litt mye jobb, eller mer litt mye tidsbruk, for å få det til, men absolutt verdt det til slutt synes jeg. Han Heston Blumenthal er ikke helt god, det skal han ha. :fnis: Men han kommer opp med noen utrolig kule ideer av og til, så vi har kost oss mye med boka, men bare prøvd to oppskrifter så langt. Og så har han et merkelig oppheng i å angi alle ingredienser i gram, også flytende greier, og også veldig eksakte temperaturer på alt. Så nå har vi kjøpt oss sånn laser-termometer. :jupp:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.