Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Grønnkåldyrking for dummies

#1

Dixie Diner sa for siden:

Jeg bruker mye grønnkål men finner ikke økologisk (dessuten koster det vel skjorta), så jeg vil gjerne prøve å dyrke det selv. Men må det stå utendørs? Jeg har forstått det sånn at sesongen egentlig er senhøst/vinter, men tåler de å stå ute i iskaldt rufsevær da? Jeg har absolutt ingen peiling og blir glad for alle teskjeer med info jeg kan få. :)


#2

Mrs. Longbottom sa for siden:

grønnkål er lett å dyrke. Vi planter på våren, og høster fra midtsommer og hele høsten. Det er fortsatt mengder grønnkål i pallekarmene våre, de får bare stå der. Men jeg tror ikke jeg hadde prøvd å så de , for å si det sånn.


#3

Dixie Diner sa for siden:

Nei, der ser du jo hvor lite peiling jeg har. :knegg:
Når må de sås? Jeg kjøper jo grønnkål på Meny, så det får jeg jo gjøre frem til jeg får sådd mitt eget og får det økologisk.


#4

Tallulah sa for siden:

Du må så om våren, men de høstes om høsten, og tåler fint å stå ute til jul, minst. Du kan sikkert dyrke det inne i vinduskarmen gjennom hele året også, men da bør du ha vekstlys slik at de får en lengre lysperiode enn det som er naturlig dagslys om vinteren.

Jeg har ofte høstet grønnkål på seinhøsten, frosset det i poser og deretter knust det. Da er det veldig fint å bruke i gryteretter og supper, nærmest som krydder. Og ikke tar det særlig oppbevaringsplass i fryseren heller.


#5

Dixie Diner sa for siden:

Flott, tusen takk! De kan jo bli enorme, så det er sikkert litt pes å ha det i vinduskarmen. Etter jul bør jeg altså ikke ha dem ute nei. Da er alternativet å bare høste alt og fryse ned? Og så dyrke nytt på våren igjen?


#6

Tallulah sa for siden:

Du kan la det stå ute lenger også, det er jo ikke særlig med frost på din kant av landet. Men det kan hende de ikke greier å holde på næringen lenger og visner/råtner.

Om du har det inne kan du høste tidligere, før de blir metern høye.

Men ja, det beste er å så ute på våren, også spise på det fra tidlig høst og frem til jul, det som evt. står igjen da kan du høste og fryse ned. Etter frosten må du høste hele planter da, ikke bare ett og ett blad.


#7

Dixie Diner sa for siden:

Tusen takk for nyttig info (og link). Spennende!


#8

banana sa for siden:

Vi hadde suksess med grønnkål i boligfeltet oppe på haugen vest for dere, helt på toppen. Hvis noe tok rotta på plantene var det vinden. Men det er jo mer le borte hos dere, da. Klimaet er jo fint for sånne høstplanter på den kanten av landet.


#9

Dixie Diner sa for siden:

Godt å høre. Jeg skal nok få til dette her, kommer jo til å spare mye penger (og sprøytestoffer) på det. Elsker grønnkål, hadde massevis oppi smoothien i morges, og i kveld skal jeg og mannfolket kose oss med grønnkålchips. :nam:


#10

Tangina sa for siden:

Grønnkål blir bedre av å stå ute når det er frost. :jupp: Du kan høste grønnkål selv når det ligger snø.


#11

Lhi-My sa for siden:

Vi dyrker grønnkål og det er sånn cirka det enkleste i verden å dyrke. Vi sår direkte på vokseplassen så fort det er frostfritt og noenlunde ok jordtemperatur. I vårt strøk betyr det i slutten av mai, men det kan jo tenkes at du kan så enda tidligere. Vi lar de stå ute til de har fått frost på seg. De blir absolutt best når de fryser på rot ute. Vi har pleid å høste de når den første snøen kommer (hvis det har vært frost først). Den kan fint stå ute lenger enn det, men det er så utrivelig å grave rundt i mye snø for å finne den. Derfor høster vi, vasker og fryser ned i porsjonsposer. Jeg tenker at dersom du har gjennomgående frost på vinterstid, så kan den gjerne stå ute det meste av vinteren. Hvis du har milde perioder der den tiner igjen, så ville jeg tatt den inn etter første frost og fått den i fryseren.

Grønnkål er suverent godt og jeg synes det er veldig rart at denne grønnsaken ikke er mer brukt i Norge. Den egner seg jo perfekt for dyrking her. Vi lager en tysk rett som er supergod. Grønnkål kokes sammen med gode kraftige pølser (tysk kochwurst) og kjøtt (røkt skinke f.eks) til grønnkålen er myk og kjøtt/pølser er klare. Dette serveres sammen med stekte poteter med løk og bacon og en sterk og god sennep. Skikkelig god nordtysk bondekost!


#12

banana sa for siden:

Til uthevet tekst: Hvis ikke kålmark eller hva f*** det er kommer og spiser helt planta opp - utenom stilkene. :sukk:


#13

Mrs. Longbottom sa for siden:

Jupp, vi hadde noen få planter i balkongkasser, og de ble fullstendig oppspist


#14

Dixie Diner sa for siden:

Hey, ikke sånt i min tråd! :snurt: :knegg:
Jeg er veldig glad i grønnkål ja, og enig med deg i at det er rart den ikke brukes mer. Nå synes jeg dog den blir mer og mer populær, Meny har begynt å selge den hele året og sier etterspørselen er økende. Jeg tenkte å lage denne til uka.

Og grønnkål (eller spinat/brokkoli for den saks skyld) er en ypperlig ting å hive i smoothies. Merker overhodet ikke smaken, og man får i seg masse, masse næring.


#15

Nip sa for siden:

Åh, det må jeg prøve til neste år også :) Grønnkålchips er godt!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.