Jeg er hage-dummie, og lider av perfeksjonisme,
ergo føler jeg for å klippe og røske og rive bort alt som visner utenfor nå.
Er det noe jeg bør la være?
Stauder kan klippes helt ned til jorden?
Rosebusker får jeg ikke beskjære før til våren?
Prydbusker får jeg heller ikke beskjære før til våren?
(de gamle huseierne har latt det gro og visne litt vilt de siste årene tror jeg)
Jeg har kjøpt løker som jeg tenkte å plante i helga, men kom etterpå innkjøpet på at det sannsynligvis er gamle løker i jorda fra før, ettersom vi flyttet inn i sommer. :o
Jeg er også hagedummy, men uten et gram av perfeksjonisme egentlig. Så jeg har ikke tenkt så mye på å plippe og rake og styre... (men det rykker av og til i den delen av meg osm tenker "gresset må klippes før vinteren kommer..." Men da mener min indre stemme at min mann skal gjøre det, altså...)
Men jeg har en følelse av at jeg BURDE gjøre noe, for å få en trivelig start på våren...
Jeg er her jeg også. Begynner allerede nå å glede meg til ungene flytter hjemmefra. Da har jeg hatt min siste hagedag. = flytter i leilighet. Nevnte leilighet må gjerne ha en stor terrasse altså. Plass til å sitte, grille, sole seg osv. Men det gresset, alt løvet, busker osv - nei takk!
Altså, vi kjølpte huset, med hage, bevisst, i sommer. Så nei, jeg driver ikke og gleder meg til å flytte ut altså. JEg kan vel heller si at jeg gleder meg til jeg forhåpentligvis blir god på dette hagegreiene en gang. Jeg har lyst å være flink tildet, jeg bare kan ikke. Og vet ikke hvor jeg skal begynne. Og om høsten er det vått og kaldt ute. La meg kose meg med frø inne før vinteren har sluppet taket. Det er kos. Men om høsten, vått og kaldt? Not my cup of tea.
Jeg henger meg på for tips. Her vet jeg at det ikke er noe løk i bedet på forsiden, så der skal det komme noen, ellers har jeg egentlig ikke tenkt at vi må gjøre så mye? :blånn: Vi har ikke så stor hage da, og gresset ser helt ok langt ut.
Gresset skal ikke klippes - det har godt av å ha litt lengde når vinteren kommer. Stauder trenger ikke å klippes ned - de blir dekorative når frosten kommer, og blir til jord i løpet av vinteren. Restene kan ryddes vekk til våren. Skjøre vekster kan dekkes til. Har man mye løv på plenen kan man rake det vekk og legge det over i bedene som beskyttelse og etterhvert gjødsel. Dersom det bare er et tynt lag med blader kan man også la det ligge, så gjødsler det gresset. Har man flyttet inn i nytt hus i løpet av sesongen ville jeg ventet med løk til neste år.
Det eneste vi har gjort som vinterforberedelser er å sette utemøbler under tak og dekke med presenning. Jeg har ryddet i grønnsaksbedene og skal snart plante persille og hvitløk. De årene hekken har vokst seg veldig høy har vi klippet den for å forhindre at den knekker under eventuelle store snømengder. Frukttrær kan få gnagerskader under snøen, så epletreet får en fin plastbeskyttelse på nederste del av stammen. Ja, også setter jeg utepottene med overvintrende potter inn i henholdsvis garasje eller isolert utebod, skrur av og tømmer utekranene og tar inn hageutstyr. Og sørger for jevn tilgang på mat til fuglene. Selvfølgelig.
Noe av det viktigste er å få inn leker og sånt før det snør ned. Hagemøbler i tre bør helst settes under tak så det blir mindre vedlikehold på de neste vår. Raking hvis man har mange store blader. Ellers gjør jeg minst mulig på høsten, kanskje derfor jeg må gjøre så mye på våren?
Gresset vårt må klippes, men det er muligens i seneste laget å gjøre det, så vi må klippe det litt langt så det ikke er for kort for vinteren, men vårt er for langt, rett og slett, det er det.
Så er det pottene på trappa som må inn i garasjen eller boden eller noe. Jeg hadde store planer om et løkbed eller to, men det har ikke blitt enda i alle fall. Ingen fare for at her er noe jeg ikke vet om, vi kjøpte huset i april, og jeg vet utmerket godt at her er noen gule liljer, noe grønne vekster jeg vil ha vek fra bedet (de krever intet stell da, det skal de ha, men de er jo rett og slett kjedelige og stygge likevel) og et par klatreplanter min svigermor ved første besøk sa var klematis, ved andre sa hun noe annet.
Ja, også samplantingen av en rododendron, og noen andre grønne busker som sikkert sto passe tett dengang de var små og nyplantet.
(Pluss 8 ripsbusker da)
Løk, nei. Stauder, sommerblomster, denslags? Nei, forrige eier gadd ikke engang legge bunn i blomsterkassa som sto nesten ferdig og plante noe rimlige sommerblomster til visning. Blomster var ikke deres greie, det som står ute har nok vært der fra forrige eier før dem igjen.
Og jeg ønsker meg snøklokker, påskelinjer, pinselinjer, tulipan... ja, jeg ksal plante LØK i massevis, men området jeg hadde tenkt å rydde til det er ikke blitt ryddet (og ikke vet jeg om det blir det heller, eller om det er mulig. Der sto en tuja som ble knukket av en storm i fjor vinter, så nå stpr der bare 20 cm med stamme, også er det et ugress-rot deluxe der hvor det ikke finnes gress fordi det var under et tre.
Ville du ventet med løk til neste år selv om det er jord der jeg vet at det ikke er plantet noe? Og så vil jeg gjerne ha tips om planting av hvitløk. :D
Nei løk kan du plante så lenge jorda lar seg grave i - og enda lenger om du har et spett. Hvitløk setter du i jorda nå, del den opp i fedd og så i rekke, så kan den høstes på sensommeren neste år.
Jeg burde vel høste jordskokk også snart. :gruble:
Jeg tror Mei må bli min hageguru. :nemlig: Da skal jeg plante tulipanløk foran huset i hvert fall, og se om jeg får til å plante hvitløk også et eller annet sted. Jordskokk, nam!
Jeg skal rydde opp litt, sette 13 kilo løk og det er det.
Løkmessig tenker jeg "more is more", skal det så skal det være. Masse!
Hvitløken min skal få stå til neste år, timian, rosmarin og lavendel, likeså. Ellers skal jeg rydde vekk kvist, kvast og blader, slik at ikke sneglefaen får noe sted å bo.
Lurt å ta opp løvet som faller nå. Til våren er det brunt og klissete og lite morsomt å rake opp. Tips for å fjerne løv er å kjøre over med gressklipperen med oppsamler. Mulig det går greit å la det ligge maltraktert på plenen også.
Jeg kunne godt hatt Mei som hageguru, men mistenker at geografien taler litt imot.
Det høres jo nydelig ut å la staudene bli vakre av frosten, hadde det bare ikke vært for at frosten er et temmelig abstrakt begrep i Bergen. :knegg:
Jeg har klippet og fjernet temmelig mye nå, men det skyldes at jeg ikke har hatt mulighet til å prioritere hagen etter at vi flyttet inn i juli, så det var veldig mye visnet overalt. Vanligvis vil det sikkert være litt mindre å fjerne.
Jeg har snakket med moren min som har veldig fin hage og hun klipper staudene om høsten. Jeg har klippet mine ned nå, og det tar jeg sjansen på siden jeg ikke likte staudene så godt. :sparke:
Men rosene vil jeg gjerne gjøre riktig, for det er en haug av dem rundt hele huset og de er litt viltvoksende oppå vintergrønne busker og sånt, så det er veldig pent.
Jeg har klippet eføy og fjernet det døde på klatrehortensiaene. Det er sikkert feil det også. :flau:
Et par "prydbusker" har jeg så godt som fjernet helt fordi de var gamle og trasige, og blir det ikke liv i dem, får jeg spa dem bort med rota og plante nytt til våren.
Jeg har nok latt ryddedillaen ta over for gode råd, men får håpe det beste og ser situasjonen an til våren igjen.
:knegg:
I alle fall liker jeg veldig godt å dille i hagen og er utrolig fornøyd med at vi har en. :hjerter:
Kan jeg godt, Harriet.
Det må bli helg eller dagtid, for på kvelden er det ikke mye tess i tullebabyen (som for øvrig er 8 måneder og overalt :knegg: )(han elsker hagen, da)