Jeg ar alltid kokt poteter ved å koke dem opp med vannet, men opptil flere ganger har Høvdingen prøvd seg med at de skal legges i kokende vann. Nå sist fikk han støtte fra både Hiawata, kompisen som var på besøk og potetposen! :snurt:
Jeg kjenner at jeg må ha noen argumenter for og mot før jeg kan ta endelig stilling. Jeg har imidlertid dårlig med argumenter selv når det kommer til potetkoking.
Hjemmenfra lærte jeg å koke med vannet, men i Sveits lærte jeg at det var FEIL. Der kokte man egg med vannet, og puttet poteter i kokende vann. Bakvendtland sa jeg og var overbevist om at Mor hadde rett. Men visstnok har hun ikke det.
Argumentet mitt: Det er sånn det gjøres og poteter har sikkert ikke godt av å bli sluppet oppi kokende vann. Dessuten kan det splæsje varmt vann.
Høvdingens argument: Google, kidsa og potetposen sier det skal i kokende vann.
Kommer an på poteten. Vanlige poteter koker jeg opp med vannet, mandelpoteter dampkoker jeg og når jeg skal lage potetmos kjapt koker jeg opp vannet i vannkoker og har over oppkuttede poteter i gryta. Men egentlig koker jeg poteter utrolig sjelden, kanskje 1 gang i mnd eller enda sjeldnere.
I går, da jeg laget mos, så kokte jeg vannet, og heiv oppi skrelte potetbiter etterhvert som de ble skrelt og kuttet, og satset på at de minste bitene kom oppi til slutt.
Og så serverte jeg det til (Glitters) Parmesankylling, som både Knøtto og jeg digger, men som Andungen ikke kan fordra. Takk!
Når det gjelder mandelpoteter gjør jeg slik jeg har lært det av svigermor. Jeg VELDIG mye mindre knuste mandelpoteter etter det. Koker opp potetene med vannet, slår av platen helt og lar kjelen stå på den varme platen til de er ferdige. Det er visst bra fordi potetene ikke "dunker borti" hverandre pga kokende vann-bevegelser, og dermed blir det ikke så mye knuste poteter oppi der.
Ellers så gjør jeg som de fleste her - koker potene opp sammen med vannet. Nemlig. Aldri hørt om noe annet.
Hvis jeg ikke husker helt feil så skal potetene puttes i kokende vann for at næringsstoffene skal holde seg i potetene og ikke havne ut i vannet. Tror jeg :har gått husmorskolen:
jeg legger de derimot i kaldt vann og lar de koke opp med vannet.
Mandelpoteter kokes opp med vannet, og får trekke til de er ferdige. Andre poteter legges i kokende vann (men det er veldig sjelden jeg bruker andre poteter).
Jeg foretrekker forøvrig pasta, for om jeg skal ha poteter, må de enten befinne seg i most form, eller ha betydelige mengder saus, smør eller rømme på seg.
Mandelpoteter skal ha særbehandling. De skal kokes opp med vannet, og når vannet koker, skal kjele trekkes til side, og de skal trekke i ca 15 min. :nam:
Ellers koker jeg dem opp med vannet.
Jeg vasker dem og koker dem opp i kaldt vann. Ikke så mye vann, da, bare 3-4 cm. Egentlig kunne jeg brukt den pinnekjøtt-dingsen i bunnen av gryta når jeg koker poteter også.
Jeg legger dem i kaldt vann og koker i vei. De blir som oftest mislykket, men det er nok fordi jeg alltid synes de virker alt for harde når de skal være ferdige og koker dem litt til. :humre:
Jeg har også lest at de først skal i når vannet koker, men da brenner jeg meg så lett så det gidder jeg ikke.
Husstelllæreboken fra 1935 hevder at man skal legge potetene i kokende, lettsaltet vann fra høsten og ut mars - og fra april og til høsten skal potetene kokes opp med det lettsaltede vannet.:smartass:
Henriette Schønberg Erken skriver at man enten kan legge godt vaskede poteter i kaldt vann som bringes til oppkok, eller legge godt vaskede poteter i kokende vann.
Ergo ser det ut som om det egentlig er hipp som happ, de lærde strides, borsett fra Schønberg Erken som tar en Ole Brum-tilnærming til hele potetkokeproblematikken.
Eller vent, er det bedre for poteten at vannet varmes sakte opp rundt den, slik at den ikke merker at den blir kokt? Kanskje den svimer av underveis? Nå ble jeg i tvil.
Jeg kan antakelig telle på en hånd hvor mange ganger i året det blir kokt potet her i huset, men når det skjer, blir de vasket, putta i kaldt, lettsaltet vann og så kokt opp sammen med vannet.
Da jeg tok heimkunnskap på lærerskolen, lærte jeg at poteter skulle legges i kokende vann for å bevare mest mulig av næringsstoffene. Det var ok at de lå i kaldt vann og i kokende vann, men i temperaturer rundt 60 grader er det visst størst næringsstofflekkasje ut i vannet. Derfor legger jeg poteter i kokende vann. Jeg har ikke sjekket andre kilder, og går på ingen måte god for teorien, men når det ikke kan skade, og det er like enkelt som å koke opp med vannet, så gjør jeg det på den måten. :)
Jeg har vokst opp med dampkoking av poteter. Det fungerer. Nå koker jeg dem opp med vannet. Mandelpoteter tas av idet det koker og får trekke, andre poteter småkoker litt hos meg. Jeg må ha et argument for at de ikke kan koke opp med vannet for at jeg skal gidde å slippe dem i kokende vann.
Jeg lærte å koke dem opp med vannet. Og hvis jeg skrella potetene ble de lagt oppi etterhvert som jeg skrella. Har aldri tenkt på å sjekke ut hvordan poteter skal kokes før jeg så denne tråden.
Fruentimmere i 1795 kokte ikke poteter, tydeligvis. De bare farget silke grønt, oppbevarte morellene i brønnen fram til jul og fjernet blodflekker fra teppet.
Jo! Der fant jeg i den kongelige danske! I kapitlet "Have-rætter: Jord-Æbler eller Potatos".
Det står bare at man skal skrelle dem, koke dem opp med litt vann og salt til de blir møre (det skjer visstnok i en hast), helle dem i et grunt fat med litt smør og søt fløte, støtt tvebak (? Gotisken min er litt rusten, kjenner jeg), litt salt og muskatblomme. Så skal man "lade dem hermed stuve op, saa ere de gode og som de skal være".
Så spennende bok du har! Den hørtes gøy ut å lese i, bortsett fra den gotiske skriften da. Er ikke tvebakker kavring på dansk? Hørtes litt spesielt ut med fløte og kavring på, med mindre jord-æblene skulle støtes litt de også.
Mon tro når de gikk over til å kalle dem kartofler. :gruble:
Ja, det tenkte jeg på også. De serverte potetene tydeligvis som en slags stuing. Hvis de ble rørt litt rundt i fløten og smøret blir det kanskje som en litt grov mos. Kavring hørtes logisk ut!
Neste kapittel heter "Jordtyfler eller tertyfler" og deler visstnok mindre og hardere enn jord-æblerne. Når jeg googlet tertyfler er det i en meny beskrevet som 1700-talls poteter.
Jeg googlet litt til, og en dansk side påstår at jord-æblerne eller potatosene beskrevet i denne boken egentlig er jordskokk, og tertyfler er poteter. Jeg syns egentlig det høres omvendt ut.
Jeg koker ikke poteter, selvsagt. De dampes naturligvis.
Og vannet koker opp sånn underveis, dvs jeg begynner å koke vann, og begynner å skrelle poteter, og så havner de altså oppi der etterhvert, og tilslutt koker vannet. Fine greier. (dog, jeg har fått induksjonsovn siden sist jeg kokte poteter, og da er det jo fort gjort å koke opp vann, så da vil vel de aller fleste potetene tilsettes etter at vannet er kokt opp.)
Åja. Litt lenger opp sto det kirkebok, og det hørtes underlig ut. Men det var kanskje ipadsk e.l. for kokebok. :knegg:
Så herlig med sånne gamle skatter. Min mor har beholdt sin Schönberg-Erken selv, men har prakket på meg en heimkunnskapsbok fra 1968. Ikke samme style over den. :skuffet: Og nå måtte jeg sjekke hva den anbefaler ved koking av potet, og der står det for både skrelte og uskrelte poteter at de skal legges i kokende vann. Dobbelt-:skuffet:
Ja, man finner litt av hvert på bruktbutikker og antikvariater. Men nå må jeg ikke få idéer til mer å samle på! Jeg samler på "dameblader" fra 30- og 40-tallet. Mine favoritter er Hus og Have og Vi selv og våre hjem. :giggle:
Åh, jeg har også en komplett sesong av Alt for Damene fra 1961, innbundet. I de kunne man vinne et kaffeslabberas for fire venninner med en halv kilo kaffe, kake, lys, servietter, kuvertaskebeger og 20 sigaretter!
Jeg koker mandelpoteter nesten hver dag. De legges i varmt vann fra springen (hvorfor bruker dere vannkoker???) også kokes vannet med potetene opp. Koker mandelpotetene til de er ferdige. Så åfr de trekke litt før vannet helles av.
Grunnen til at poteter egentlig skal oppi kokende vann har vel med konserveringen av vitaminer?
vi koker alltid med skallet på, og da har det vel mindre å si?
Fordi jeg ikke vil ha vann som har stått i vanntanken. Sikkert irrasjonelt. Ikke til poeter da, siden jeg koker dem opp med vannet, men til pasta eller pølser f.eks.
Jeg har hørt at det ikke er bra med varmt vann fra springen til matlaging pga noe metaller el.l. i rørene eller tanken, men har ikke peiling egentlig. Og jukser vel egentlig litt av og til.
Gjør det enkelt og har dem oppi kaldt vann.. Noen ganger også med skrellet på. Er litt viktig med vitaminene så jeg skal tenke over det dere skriver om å ha dem oppi kokende vann. Det jeg ikke skjønner er: dersom de kokes i 10 min og trekkes i 10 min blir de virkelig ferdigkokt da? Mao trenger poteter IKKE koke i 20 min? :blond:
Og hva skjer med vitaminene dersom man koker potetene i mikroen? Det tar bare noen få minutter det. :blond:
Jeg koker poteter ved å hive dem oppi en gryte med vann, sette plata på fullt, forlate komfyren og surfe på nett til potetene er kokt helt ihjel og er svidde på undersiden.
Teomannen sier at jeg er en elendig kokk og ikke får lov til å holde på på kjøkkenet uten tilsyn. :nemlig:
Lar dem koke opp med vannet. Når det bobler slås plata ned på 1,5, og de står og putrer under lokk i ca. 35 minutter. Kommer litt an på type potet og størrelse.
Egg kokes på samme måte. 6 min for mine egg (litt bløtkokte), og 7-8 minutter for resten av familien sine.
Ikke sant? :knegg: Jeg var i bryllup i Spania på begynnelsen av 2000-tallet, og da fikk alle damene fem sigaretter med brudeparets initialer, og mennene en sigar.
Jeg koker bare hardkokte egg, jeg lar de koke 8-10 minutter etter at vannet har begynt å koke. Pappa koker de sånn ca 6-7 minutter, og da er de smilende.