Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Koker jeg poteter feil!?

Hvordan koker du poteter?

  • Jeg koker dem selvsagt opp med vannet.
    170 stemmer
  • Jeg koker opp vannet og slenger dem oppi.
    11 stemmer
  • D'oh! Det kommer an på poteten!
    13 stemmer
  • Liker ikke potet.
    2 stemmer
#1

Tallulah sa for siden:

Jeg ar alltid kokt poteter ved å koke dem opp med vannet, men opptil flere ganger har Høvdingen prøvd seg med at de skal legges i kokende vann. Nå sist fikk han støtte fra både Hiawata, kompisen som var på besøk og potetposen! :snurt:

Så hvordan koker du poteter?


#2

tiddelibom sa for siden:

I den grad jeg koker poteter, lar jeg dem koke opp med vannet.


#3

Kirsebær sa for siden:

Har potetene i det kalde vannet og koker dem til de er ferdig. :enkelt:


#4

Pøblis sa for siden:

Sånn som deg. Legger poteter i kjelen, fyller på med vann, setter kjele til oppkok og koker til de er ferdige.


#5

Madicken sa for siden:

Jeg kjenner at jeg må ha noen argumenter for og mot før jeg kan ta endelig stilling. Jeg har imidlertid dårlig med argumenter selv når det kommer til potetkoking.


#6

Salt sa for siden:

:dulte:


#7

Maverick sa for siden:

Jeg har alltid gjort som deg, men fikk i forrige uke beskjed fra Mannen om at potetene skulle oppi når vannet koker, og så trekke. Hmpf.


#8

Toffskij sa for siden:

Koker opp med vannet. Det går helt fint.


#9

Maz sa for siden:

Hjemmenfra lærte jeg å koke med vannet, men i Sveits lærte jeg at det var FEIL. Der kokte man egg med vannet, og puttet poteter i kokende vann. Bakvendtland sa jeg og var overbevist om at Mor hadde rett. Men visstnok har hun ikke det.


#10

Madicken sa for siden:

Og selv fyller jeg kjelen med poteter og varmt vann fra springen, før jeg induksjonerer på fullt.


#11

Tallulah sa for siden:

Argumentet mitt: Det er sånn det gjøres og poteter har sikkert ikke godt av å bli sluppet oppi kokende vann. Dessuten kan det splæsje varmt vann.
Høvdingens argument: Google, kidsa og potetposen sier det skal i kokende vann.

Hrmpf.


#12

Maverick sa for siden:

På den lokale mandelpotetposen sto det også at potetene bare skulle trekke etter at vannet var kokt. :mumle:


#13

Pøblis sa for siden:

Skal jeg sjekke hustellæreboken fra 1935?


#14

Observatøren sa for siden:

Det kommer faktisk an på poteten.

Melne poteter legger jeg i kokende vann, mens kokefaste får bli med på hele løpet.


#15

Tallulah sa for siden:

Melne koker jeg opp, koker i 10 minutter, og deretter trekker i 10 minutter.


#16

Mrs. Longbottom sa for siden:

Kommer an på poteten. Vanlige poteter koker jeg opp med vannet, mandelpoteter dampkoker jeg og når jeg skal lage potetmos kjapt koker jeg opp vannet i vannkoker og har over oppkuttede poteter i gryta. Men egentlig koker jeg poteter utrolig sjelden, kanskje 1 gang i mnd eller enda sjeldnere.


#17

Anda sa for siden:

For en gangs skyld sørgelig i mindretall, ser jeg. Både mannen og jeg koker vannet først, og smeller dem oppi. Helt alene, er jeg altså ikke.

Hvorfor jeg gjør det slik? Antakelig fordi foreldrene mine gjorde det.


#18

Bloppy sa for siden:

Koker vann i vannkokeren, har i en kjele, full guffe og har i ferdig skrelte poteter når det forsskoker.


#19

maggypop sa for siden:

Hvis jeg husker det, koker jeg opp vannet først når jeg koker mandelpoteter. Typer som tåler litt mer legges i kaldt vann før kjelen settes på platen.


#20

Anda sa for siden:

I går, da jeg laget mos, så kokte jeg vannet, og heiv oppi skrelte potetbiter etterhvert som de ble skrelt og kuttet, og satset på at de minste bitene kom oppi til slutt.

Og så serverte jeg det til (Glitters) Parmesankylling, som både Knøtto og jeg digger, men som Andungen ikke kan fordra. Takk!



#22

Dixie Diner sa for siden:

Legger dem i kaldt vann. De blir alltid bra, så jeg ser ingen grunn til å høre på noe annet.


#23

Che sa for siden:

Koker opp med vannet, men tror jeg har lært på heimkunnskapen i 6.klasse at man skal legge de i kokende vann - men når det funker - hvorfor forandre?


#24

Libra sa for siden:

I kaldt vann, koker opp. Mandelpotet trekker til de er ferdig, vanlig poteter koker til de er ferdig.


#25

isola sa for siden:

Jeg bruker sånn damprist, men potetene er i gryta fra jeg skrur på plata ja.


#26

Njulaif sa for siden:

Når det gjelder mandelpoteter gjør jeg slik jeg har lært det av svigermor. Jeg VELDIG mye mindre knuste mandelpoteter etter det. Koker opp potetene med vannet, slår av platen helt og lar kjelen stå på den varme platen til de er ferdige. Det er visst bra fordi potetene ikke "dunker borti" hverandre pga kokende vann-bevegelser, og dermed blir det ikke så mye knuste poteter oppi der.

Ellers så gjør jeg som de fleste her - koker potene opp sammen med vannet. Nemlig. Aldri hørt om noe annet.


#27

Obelix sa for siden:

Hvis jeg ikke husker helt feil så skal potetene puttes i kokende vann for at næringsstoffene skal holde seg i potetene og ikke havne ut i vannet. Tror jeg :har gått husmorskolen:

jeg legger de derimot i kaldt vann og lar de koke opp med vannet.


#28

Toffskij sa for siden:

Jeg legger dem i kaldt vann fordi jeg er lat og egentlig ikke er særlig glad i kokte poteter uansett. :sofistikert:


#29

Slettet bruker sa for siden:

Mandelpoteter kokes opp med vannet, og får trekke til de er ferdige. Andre poteter legges i kokende vann (men det er veldig sjelden jeg bruker andre poteter).


#30

Anda sa for siden:

Bama støtter forøvrig meg, men de forklarer jo ikke hvorfor, så jeg går ikke god for kilden: www.bama.no/eway/default.aspx?pid=241&trg=MainLeft_6138&Main_4489=6177:0:10,2675&MainLeft_6138=6181:1639884::0:6190:1:::0:0

Mens andre mener noe annet, og sier jatakk begge deler: www.matoppskrift.no/sider/artikkel200.asp

Jeg foretrekker forøvrig pasta, for om jeg skal ha poteter, må de enten befinne seg i most form, eller ha betydelige mengder saus, smør eller rømme på seg.


#31

Tallulah sa for siden:

Men dette er mine egne, selvdyrkede mandelpoteter. Muyo sofisticado. Eller noe.


#32

Left sa for siden:

Mandelpoteter skal ha særbehandling. De skal kokes opp med vannet, og når vannet koker, skal kjele trekkes til side, og de skal trekke i ca 15 min. :nam:
Ellers koker jeg dem opp med vannet.


#33

Høns sa for siden:

Selvfølgelig koker jeg dem opp med vannet! Det var det jeg lærte hjemme og på skolen.


#34

polarjenta sa for siden:

Jeg koker både poteter og egg opp med vannet.


#35

Appelsin sa for siden:

Jeg vasker dem og koker dem opp i kaldt vann. Ikke så mye vann, da, bare 3-4 cm. Egentlig kunne jeg brukt den pinnekjøtt-dingsen i bunnen av gryta når jeg koker poteter også.


#36

tjolahopp sa for siden:

Jeg legger dem i kaldt vann og koker i vei. De blir som oftest mislykket, men det er nok fordi jeg alltid synes de virker alt for harde når de skal være ferdige og koker dem litt til. :humre:

Jeg har også lest at de først skal i når vannet koker, men da brenner jeg meg så lett så det gidder jeg ikke.


#37

Avatar sa for siden:

Jeg koker dem (selvsagt!) opp med vannet.


#38

Snuppa sa for siden:

Jeg legger potetene i kaldt vann, koker opp, senker temperaturen slik at de trekker/putrer lett til de er ferdige.


#39

Pøblis sa for siden:

Husstelllæreboken fra 1935 hevder at man skal legge potetene i kokende, lettsaltet vann fra høsten og ut mars - og fra april og til høsten skal potetene kokes opp med det lettsaltede vannet.:smartass:

Henriette Schønberg Erken skriver at man enten kan legge godt vaskede poteter i kaldt vann som bringes til oppkok, eller legge godt vaskede poteter i kokende vann.
Ergo ser det ut som om det egentlig er hipp som happ, de lærde strides, borsett fra Schønberg Erken som tar en Ole Brum-tilnærming til hele potetkokeproblematikken.


#40

Turban Smukk sa for siden:

Jeg legger dem i kaldt vann og lar dem koke opp med vannet.


#41

Bille sa for siden:

Alltid tatt det i kokende vann, det er det jeg har "lært". Og for en gangs skyld er jeg i massivt mindretall her, ser jeg!


#42

Tallulah sa for siden:

Gotta love Henriette! Jeg skal se hva min "haandbok for fruentimmere" fra 1700-tallet sier.


#43

torsk sa for siden:

Det er minst smertefullt for poteten om den kastes rett i kokende vann, da lammes den med en gang.


#44

Beathe sa for siden:

Når du koker egg opp med vannet, hvordan vet du da når de er ferdige? -Når de er bløtkokt, smilende eller hardkokte?


#45

torsk sa for siden:

Eller vent, er det bedre for poteten at vannet varmes sakte opp rundt den, slik at den ikke merker at den blir kokt? Kanskje den svimer av underveis? Nå ble jeg i tvil.


#46

Appelsin sa for siden:

Det beste er nok å synge en sang for de vannløselige vitaminene først, for da hender det at de blir værende. :nemlig:


#47

Tallulah sa for siden:

Jeg tar tiden fra de begynner å koke.

Det er min teori. :nemlig:


#48

Inagh sa for siden:

Jeg kan antakelig telle på en hånd hvor mange ganger i året det blir kokt potet her i huset, men når det skjer, blir de vasket, putta i kaldt, lettsaltet vann og så kokt opp sammen med vannet.


#49

Pøblis sa for siden:

Jeg tror også at å ta livet av potetene litt sånn veldig gradvis umerkelig er mest humant. Killing me softly, liksom. :nemlig:


#50

Einhyrningur sa for siden:

Kokes opp med vannet. Enkelt og greit. Det er tross alt bare potet, jeg tviler på at de smaker annerledes om de legges i etter at vannen er kokt opp.


#51

Bokormen sa for siden:

Vi bruker dampkjele. :D


#52

Acsa sa for siden:

Jeg damper dem. Med damprist i bunnen av vanlig kjele.


#53

Zulu sa for siden:

Da jeg tok heimkunnskap på lærerskolen, lærte jeg at poteter skulle legges i kokende vann for å bevare mest mulig av næringsstoffene. Det var ok at de lå i kaldt vann og i kokende vann, men i temperaturer rundt 60 grader er det visst størst næringsstofflekkasje ut i vannet. Derfor legger jeg poteter i kokende vann. Jeg har ikke sjekket andre kilder, og går på ingen måte god for teorien, men når det ikke kan skade, og det er like enkelt som å koke opp med vannet, så gjør jeg det på den måten. :)


#54

Katta sa for siden:

Jeg har vokst opp med dampkoking av poteter. Det fungerer. Nå koker jeg dem opp med vannet. Mandelpoteter tas av idet det koker og får trekke, andre poteter småkoker litt hos meg. Jeg må ha et argument for at de ikke kan koke opp med vannet for at jeg skal gidde å slippe dem i kokende vann.


#55

Snuppa sa for siden:

Jeg legger de i kaldt vann, koker de opp og starter klokken når vannet koker. Da lar jeg de koke i 7 min for hardkokte egg. 5 min gir smilende egg.


#56

energibombe sa for siden:

Jeg lærte å koke dem opp med vannet. Og hvis jeg skrella potetene ble de lagt oppi etterhvert som jeg skrella. Har aldri tenkt på å sjekke ut hvordan poteter skal kokes før jeg så denne tråden.


#57

oslo78 sa for siden:

Jeg koker både egg og poteter med vannet!


#58

slaraffen sa for siden:

Koker opp sammen med vannet. Selvsagt. Man sparer strøm der man kan:nemlig:


#59

Tallulah sa for siden:

Fruentimmere i 1795 kokte ikke poteter, tydeligvis. De bare farget silke grønt, oppbevarte morellene i brønnen fram til jul og fjernet blodflekker fra teppet.


#60

Pøblis sa for siden:

Fantastisk! :haha:


#61

Tallulah sa for siden:

Når jeg tenker etter så var jo poteter relativt nytt i Norge på den tiden. De er ikke beskrevet i den kongelige, danske kokeboken fra 1781 heller.



#63

Tallulah sa for siden:

Jo! Der fant jeg i den kongelige danske! I kapitlet "Have-rætter: Jord-Æbler eller Potatos".

Det står bare at man skal skrelle dem, koke dem opp med litt vann og salt til de blir møre (det skjer visstnok i en hast), helle dem i et grunt fat med litt smør og søt fløte, støtt tvebak (? Gotisken min er litt rusten, kjenner jeg), litt salt og muskatblomme. Så skal man "lade dem hermed stuve op, saa ere de gode og som de skal være".

Trendsettere i Danmark, vøtt.


#64

Ole Brumm sa for siden:

Jeg koker de opp med vannet, skal prøve å teste ut å ha de i kokende vann neste gang for å sjekke om jeg merker forskjell...


#65

tjolahopp sa for siden:

Så spennende bok du har! Den hørtes gøy ut å lese i, bortsett fra den gotiske skriften da. Er ikke tvebakker kavring på dansk? Hørtes litt spesielt ut med fløte og kavring på, med mindre jord-æblene skulle støtes litt de også.
Mon tro når de gikk over til å kalle dem kartofler. :gruble:


#66

Tallulah sa for siden:

Takk, den er kjempespennende!

Ja, det tenkte jeg på også. De serverte potetene tydeligvis som en slags stuing. Hvis de ble rørt litt rundt i fløten og smøret blir det kanskje som en litt grov mos. Kavring hørtes logisk ut!

Neste kapittel heter "Jordtyfler eller tertyfler" og deler visstnok mindre og hardere enn jord-æblerne. Når jeg googlet tertyfler er det i en meny beskrevet som 1700-talls poteter.


#67

tjolahopp sa for siden:

Så kult! Tertyflene er kanskje det som i dag blir solgt som party-poteter og vi betaler i dyre dommer for. :humre:

Hva slags bok er det? En kirkebok med oppskrifter?


#68

Input sa for siden:

Poteter med skall kokes opp med vannet, poteter uten skall puttes i kokende vann.


#69

Tallulah sa for siden:

Det kan tenkes! :humre:,

Det er en kongelig dansk kokebok fra 1781 (førsteopplaget er fra 1766), også har jeg en "Underviisning for unge fruentimmere" fra 1795.


#70

Tallulah sa for siden:

Jeg googlet litt til, og en dansk side påstår at jord-æblerne eller potatosene beskrevet i denne boken egentlig er jordskokk, og tertyfler er poteter. Jeg syns egentlig det høres omvendt ut.


#71

Malama sa for siden:

Jeg koker ikke poteter, selvsagt. De dampes naturligvis.
Og vannet koker opp sånn underveis, dvs jeg begynner å koke vann, og begynner å skrelle poteter, og så havner de altså oppi der etterhvert, og tilslutt koker vannet. Fine greier. (dog, jeg har fått induksjonsovn siden sist jeg kokte poteter, og da er det jo fort gjort å koke opp vann, så da vil vel de aller fleste potetene tilsettes etter at vannet er kokt opp.)


#72

tjolahopp sa for siden:

Åja. Litt lenger opp sto det kirkebok, og det hørtes underlig ut. Men det var kanskje ipadsk e.l. for kokebok. :knegg:

Så herlig med sånne gamle skatter. Min mor har beholdt sin Schönberg-Erken selv, men har prakket på meg en heimkunnskapsbok fra 1968. Ikke samme style over den. :skuffet: Og nå måtte jeg sjekke hva den anbefaler ved koking av potet, og der står det for både skrelte og uskrelte poteter at de skal legges i kokende vann. Dobbelt-:skuffet:


#73

Tallulah sa for siden:

Haha, det var ipadsk, ja. Jeg samler på skikk og bruk-bøker, og "kvinnefaglige" bøker om hvordan drive en god husholdning og sånn.


#74

tjolahopp sa for siden:

Ja, man finner litt av hvert på bruktbutikker og antikvariater. Men nå må jeg ikke få idéer til mer å samle på! Jeg samler på "dameblader" fra 30- og 40-tallet. Mine favoritter er Hus og Have og Vi selv og våre hjem. :giggle:


#75

Mirmell sa for siden:

Koker dem opp med vannet.


#76

Tallulah sa for siden:

Åh, jeg har også en komplett sesong av Alt for Damene fra 1961, innbundet. I de kunne man vinne et kaffeslabberas for fire venninner med en halv kilo kaffe, kake, lys, servietter, kuvertaskebeger og 20 sigaretter!


#77

Floksa sa for siden:

Jeg koker mandelpoteter nesten hver dag. De legges i varmt vann fra springen (hvorfor bruker dere vannkoker???) også kokes vannet med potetene opp. Koker mandelpotetene til de er ferdige. Så åfr de trekke litt før vannet helles av.

Grunnen til at poteter egentlig skal oppi kokende vann har vel med konserveringen av vitaminer?
vi koker alltid med skallet på, og da har det vel mindre å si?


#78

Njulaif sa for siden:

:knegg:


#79

Tallulah sa for siden:

Fordi jeg ikke vil ha vann som har stått i vanntanken. Sikkert irrasjonelt. Ikke til poeter da, siden jeg koker dem opp med vannet, men til pasta eller pølser f.eks.


#80

Røverdatter sa for siden:

Jeg koker dem opp med vannet. Mest fordi det går raskest. Aller helst ovnssteker jeg dem på sterk varme med varmluft. :nam:


#81

Mirasol sa for siden:

Jeg har hørt at det ikke er bra med varmt vann fra springen til matlaging pga noe metaller el.l. i rørene eller tanken, men har ikke peiling egentlig. Og jukser vel egentlig litt av og til.


#82

lucifine sa for siden:

Gjør det enkelt og har dem oppi kaldt vann.. Noen ganger også med skrellet på. Er litt viktig med vitaminene så jeg skal tenke over det dere skriver om å ha dem oppi kokende vann. Det jeg ikke skjønner er: dersom de kokes i 10 min og trekkes i 10 min blir de virkelig ferdigkokt da? Mao trenger poteter IKKE koke i 20 min? :blond:

Og hva skjer med vitaminene dersom man koker potetene i mikroen? Det tar bare noen få minutter det. :blond:


#83

Joika sa for siden:

Koker opp vannet først.


#84

Toffskij sa for siden:

Jeg elsker både dyre/rotfruktsvern- og kulturhistorieperspektivene i denne tråden! :hjerter:


#85

Teofelia sa for siden:

Jeg koker poteter ved å hive dem oppi en gryte med vann, sette plata på fullt, forlate komfyren og surfe på nett til potetene er kokt helt ihjel og er svidde på undersiden.

Teomannen sier at jeg er en elendig kokk og ikke får lov til å holde på på kjøkkenet uten tilsyn. :nemlig:


#86

Dronningen sa for siden:

Lar dem koke opp med vannet. Når det bobler slås plata ned på 1,5, og de står og putrer under lokk i ca. 35 minutter. Kommer litt an på type potet og størrelse.

Egg kokes på samme måte. 6 min for mine egg (litt bløtkokte), og 7-8 minutter for resten av familien sine.

Jeg setter alltid klokken på når det bobler.


#87

Gwen sa for siden:

Jeg savner et "jeg er ikke kresen og gjør begge deler"-alternativ. :nemlig:


#88

Siritk sa for siden:

Hva skjedde med damprista? Vi har to. :sparke: Ellers oppi kokende vann.


#89

Liljekonvall sa for siden:

Vi bruker ikke potet så veldig ofte, men når vi gjør det, skreller jeg potetene og legger dem i en kjele med vann før det hele kokes.

Er vel sånn mamma gjorde det, og dermed har jeg fortsatt på samme viset.


#90

C.D sa for siden:

Jeg også :jupp:


#91

Blomst sa for siden:

Lar de koke opp med kaldt vann.


#92

Pasta sa for siden:

På damprist med skallet på.
Kaldt vann opp til risten, kok opp, slå ned varmen og vent til de er ferdig.


#93

lucifine sa for siden:

Det er mye pga varmtvannstanken har jeg hørt.


#94

tjolahopp sa for siden:

Fantastisk! 20 sigaretter, det hadde slått an i dag. :knegg:


#95

Tallulah sa for siden:

Ikke sant? :knegg: Jeg var i bryllup i Spania på begynnelsen av 2000-tallet, og da fikk alle damene fem sigaretter med brudeparets initialer, og mennene en sigar.



#97

Floksa sa for siden:

Joda, fra den tiden man brukte kobberrør. Men det vannet er uansett borte når det varme vannet fra berederen kommer.

Vi har plastrør og maks (pluss litt) tempratur på berederen så jeg bruker varmt vann i matlaging uten å mukke.


#98

Gri sa for siden:

Set vatnet til koking medan eg vasker/skreller poteter, og hiv dei oppi etter kvart som dei er klare, og det er i god tid før vatnet koker.


#99

polarjenta sa for siden:

Jeg koker bare hardkokte egg, jeg lar de koke 8-10 minutter etter at vannet har begynt å koke. Pappa koker de sånn ca 6-7 minutter, og da er de smilende.


#100

løve70 sa for siden:

Jeg pleier å koke dem opp med vannet. Har jeg dårlig tid, settes vannet på kok mens jeg skreller dem. Egg kokes i eggekoker :nemlig:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.