Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Ta med vogn ... eller ikke?

#1

Kula sa for siden:

Vi drar til Mallorca neste lørdag, og jeg har skikkelig beslutningsvegring når det gjelder om vi skal ha med vogn til Jonas eller ikke.

Han er 4,5 år, og vi bruker ikke vogn lenger her hjemme. Han er flink til å gå, og sykler som en gud , men når det gjelder å ha med vogn på reisen....

Jeg ser fordelene ved IKKE å ta den med. Vi slipper å pese til insjekkingen på spesialbagasjen, slipper å pakke den inn, og opp igjen ved ankomst. Samtidig ser jeg også fordelen ved å ha den med. Jonas kan sitte i vognen når vi er på steder med mye folk. Han er en bestemt liten herre som helst vil gå sine egne veier, og blir lett borte. Det er også fint å kunne stable ting i vognen når vi skal på stranden. Forrige gang vi var på reise, var det ingen problem. Da var han 2,5, og trengte vogn, vi hadde en liten Pony vogn. Nå har vi en Brio Racer (tror jeg den heter).

Såhh...hva i himmelens navn gjør jeg. Det KOSTER jo ingenting å ta den med, bortsett fra litt ekstra pes, men er det verdt det???


#2

Michelle sa for siden:

Er han så gammel som 4,5 år så hadde jeg kuttet ut vognen.

Trodde ikke noen ville sitte i vogen såpass gammel. Vi hadde med vognen sommeren før minstejenta fyllte 3 og da brukte hun den kun en gang.
Når vi har vært i syden har vi passet på å klemme inn en siesta. Da har hun holdt ut ofte like lenge som oss.


#3

tiddelibom sa for siden:

Tror heller ikke jeg hadde giddet å ha med vogn. Ha heller med en sele :knegg:


#4

maribo sa for siden:

Jeg skal ha med meg mine to storjenter til Tyrkia snart, og har ikke engang tenkt tanken på å ha med vogn. 4,5-åringen min kan også være litt ivrig på å gå andre steder enn hun egentlig skal.
Vi hadde ikke med vogn på 3-ukersturen for to år siden heller, men da var både gubben og jeg med, da...


#5

Dixie Diner sa for siden:

Fordelen er jo at han kan sove i den slik at dere kan være litt lenger ute på kveldene. Vesla vi er 3,5 og vi skal ha med vogn. Bruker den aldri ellers, men vi kommer til å gå veldig mye, og små barneføtter blir kanskje litt fort slitne av å gå flere kilometer, dessuten skal vi bruke den til soving på kveldstid slik at vi slipper å være stuck på hotellrommet tidlig på kvelden. Nå er jo gutten din ett år eldre, men det kunne jo vært greit allikevel.
Kjøp en paraplytrille? Den er jo ikke god til soving, men grei til å holde kontroll på viltre barn i folkemengder. Da jeg var i Oslo i fjor fant jeg ut at det var en tabbe å ikke ta med vogna, så jeg stakk like godt inn på en butikk på Grønland og kjøpte en paraplytrille til en hundrings. Ikke noe stress å ha med på flyet heller, den veier nesten ingenting og kan slås helt flatt sammen. :)


#6

Benzo sa for siden:

Jeg hadde også droppet vogna. Hvis det skulle vise seg å bli et stort behov, er det sikkert en billig trille å få kjøpt.


#7

Michelle sa for siden:

Trille får en leid de fleste steder. Noen bilutleiefirma har også triller.


#8

Isa sa for siden:

Lurt!

Ellers hadde vi tatt med vår Easywalker til vår 4,5 åring, men det er fordi den blir så liten at vi kan ha den med i kofferten eller håndbagasjen. Og at han liker å sitte i den fortsatt.


#9

Guava sa for siden:

Jeg hadde ikke kommet på tanken en gang.

Da eldstemann var 3 år hadde vi med ei lita trille på ferie. Den ble ikke brukt og etter den tid har han ikke sittet i vogn.

Vi har faktisk samme problemstillingen i forhold til toåringen vår, men til ham kommer vi nok til å ta med vogn i sommer.


#10

Kula sa for siden:

Takk. Da tar vi ikke med vogn. Greit å få hjelp når man som sagt lider av akutt beslutningsvegring. :knegg:

Lurt å kjøpe, evt leie, trille om behovet melder seg.

Og når det gjelder sele: Tanken har slått meg MANGE ganger. Flexi bånd hadde vært kjekt. :D


#11

Michelle sa for siden:

Om gutten er en sånn som stikker av så husk å merke han med navn, adresse og mobilnummer. Sele/Bånd er slett ikke dumt.


#12

Kula sa for siden:

Vi har armbånd fra forrige tur. Med mobilnr. våre på. Han rekker ikke å stikke av, men det er bare utrolig slitsomt å passe på at han IKKE gjør det hele tiden. :nemlig:


#13

kisha sa for siden:

Det har jeg jammen lett etter.Hvor finnes det?


#14

~TM~ sa for siden:

Da vi var på ferie i vinter var poden 4,5. Vi hadde med vognen og angret ikke et sekund. Riktignok sluttet vi med vogn da ha han var mellom 2,5 og 3 år, men på reiser har vi alltid hatt det med. Nå i vinter ble han stuptrøtt på kvelden; han spiste ferdig og la seg i vognen for å hvile. Som oftest sovnet han også.


#15

LilleT sa for siden:

Det ville faktisk aldri ha falt meg inn å ta med vogn til min snart 4 1/2-åring. Det er jo så enormt lenge siden vi sluttet med vogna, så jeg klarer knapt nok forestille meg henne i vogn. :p

Men jeg skjønner fordelen med vogn for å føle at man har en viss kontroll.

God ferie! :)


#16

tiddelibom sa for siden:

Jeg har en til lillebror når han sitter i vogna. Mener at den hadde lange remmer også :knegg: (kjøpe på en vanlig babybutikk) En annen sak, er jo at en 4,5 åring neppe ville funnet seg i å gå i bånd.....


#17

kisha sa for siden:

Jeg vurderer å kjøpe en slik og heller så line til.
Vil en 4-åring sitte i vogn, da? I så fall er det jo en fordel å ha med seg, både for utfarter og sene restaurantbesøk.


#18

Ru sa for siden:

Poden er bare 2,5 år, men nekter stort sett å sitte i vogn. Vi har en Zapp da, så den er så enkel og grei å ha med seg at det blir til at vi drasser på den. Mesteparten av tiden er det dog forgjeves, han nekter å sitte i den.


#19

Kula sa for siden:

Ja HVOR var det jeg leste om ett sånt bånd man kan feste rundt håndleddene tro? Hmmm...den gamle "buddyline" vi brukte da vi dykket er litt lang, men hadde vært veldig kjekk.


#20

Dixie Diner sa for siden:

Ikke minst til sovebruk. Man kan farte ute på sene kvelder, slipper å skynde seg hjem for å legge barnet på hotellet og bli sittende der. Når vi reiser til Italia i sommer kommer vi til å ha med vognen ut på kvelden, slik at når hun blir trøtt og sovner så kan hun ligge i vognen.


#21

Guava sa for siden:

Har dere digre vogner eller små barn siden 4,5 åringer får god plass til å sove komfortabelt i ei vogn?


#22

bina sa for siden:

Jeg skjønner ikke problemstillingen. En unge som er flink til å gå trenger da ikke vogn?

Dessuten skulle jeg like å se den 4,5 åringen som vil legge seg til å sove i vogna mens mor og far spiser på restaurant. (Eller som får plass i vogna...)

At han vil gå sine egne veger løses jo ikke av en vogn. Men "merk" ungen. Skriv navn og telefonnummer på armen hans, så noen kan finne dere hvis han kommer bort i fra dere. Men i tillegg: innprent ungen på forhånd at han må IKKE løpe i fra dere, for da kan dere miste han i folkemengden. (Det pleier vi å gjøre når vi skal på Tusenfryd... og vi har til dags dato ikke mistet noen.)


#23

Dixie Diner sa for siden:

Nå er vesla mi 3,5 så det går fint an å sove i vognen nå, vet ikke hvordan det blir om et år, men det finnes da de som sover i vognen da og. En unge som er flink til å gå trenger ikke vogn til vanlig, men husk på at man ofte spaserer VELDIG mye på ferieturer, og små barneføtter blir fort leie av å bare gå og gå. De er jo aktive og spreke, men det blir fort kjedelig å gå veldig lenge, spesielt i varme. Da har jeg heller med vogn enn å gå rundt og bære på 17 kg.


#24

Dixie Diner sa for siden:

Det er forskjell på vogner, og det er jo ikke hele natta de skal sove der heller. Min jente sover veldig komfortabelt i feks. bilsetet også, så å sove i ei vogn, der man sitter men ryggen er nesten helt nedlagt, går helt fint og er nok ikke helt ukomfortabelt.


#25

Kula sa for siden:

Jonas sove i vogn? :knegg: Nei det var ikke det som var meningen. Han er ett B-menneske av rang. Da vi var på reise for to år siden var vi vel de siste som kom til bassengent. Sånn rundt 11.30. Jonas holder flott ut til 10-11 om kvelden. Meningen med å ha med vogn var og vite hvor vi hadde han, og som hjelp til såre føtter og slitne ben.

Og å innprente han at han IKKE skal stikke av, er som å skvette vann på gåsa. Det virker i nøyaktig 2 sek. så er det glemt.


#26

bina sa for siden:

Joda, men da får man kanskje tilrettelegge ferien slik at det passer også for aktive og slitne barn. Ta flere pauser når man er ute og går, for eksempel. Jeg tror ikke det er mange barn på 4,5 år som sover i vogn. Og skal de gjøre det bør de nok helst være vant til det. Jeg kan ikke forestille meg at noen av mine hadde vært i stand til å sovne i vogn på den alderen der. Men det ER stor forskjell på 3,5 og 4,5 år, både i gå-ferdigheter, utholdenhet, og størrelse. Til en på 3,5 ville jeg kanskje hatt med vogn, men ikke til en på 4,5.


#27

Guava sa for siden:

Har dere grenser for når dere ikke ville tatt med vogn til barn på ferie?

Jeg har vanskelig for å se for meg 4,5 åringer i vogn, også sovende på restauranter på kveldstid.

Ser dere for dere 5,5 årige skolebarn i vogn på ferier? Hva med eldre barn?


#28

Lykken sa for siden:

Det høres ut som dere kan få bruk for en trille der, så det kan dere jo kjøpe her eller der. Storebror her er flink til å gå og sykle, men blir fort sliten og lei noen ganger. Godt poeng med å sette ham i vogna når dere vil ha styring på ham i store folkemengder. Vår stakk av flere ganger på flyplassen ifjor, og kunne absolutt ikke skjønne at det var noe galt med det. Enda jeg til slutt var på hysteriets rand og gjorde stemningen laber for alle i reisefølget. Blant annet stakk han når jeg var inne på toalettet for å tisse og han insisterte på å vente ved vasken...


#29

bina sa for siden:

Sånn er mine barn også i ferier, ikke noe problem å holde seg våken til 24 på nyttårsaften og sånt.

Når det gjelder innprenting så har vi ikke gått av veien for å skremme litt. Ungene våre har skjønt det rimelig kjapt, og det har holdt med en påminnelse eller tre, så har de ikke forsøkt å stikke av. Men klart, ikke alle barn er like der.

Kanskje du kan kjøpe et bånd, og si at hvis han gjør forsøk på å stikke av, så må han gå i bånd? Kanskje det er en måte å få han til å holde seg i nærheten på?


#30

Dixie Diner sa for siden:

Ja det har du nok helt rett i. Vi tar sikkert ikke med vogn neste år. :)


#31

bina sa for siden:

Jeg for min del ville ikke forventet soving i vogn på restauranten om kvelden for et barn stort eldre enn 2 år. Men jeg kunne hatt med en vogn til et barn på 3 - 3,5 år, til å hvile beina i på tur. Men når barna passerer 3,5 år så syns jeg vogn blir merkelig, og syns at de får gå selv, og at man heller får ta pauser. Jeg ser av og til større barn i vogn, og lurer alltid på om det er noen "galt" med dem... om de er syke eller funksjonshemmede. Ut over det ser jeg ingen som helst logisk grunn til å ha 4,5 åringer eller større i vogn.


#32

Divine sa for siden:

Det kan jo være lettere sagt enn gjort. Hvis barnet ikke forstår meningen i det du sier, så kan man jo innprente til man blir blå uten at det hjelper det spøtt.


#33

bina sa for siden:

Hvis en på 4,5 ikke forstår at han ikke skal løpe fra foreldrene, så er det vel på tide å undersøke språkforståelsen hos ungen? At barnet glemmer og gjør likevel er en annen sak, men forståelsen til en på 4,5 burde det ikke være noe i veien med.


#34

Dixie Diner sa for siden:

Ungen min får gå selv, vi bruker aldri vogn hjemme. Vognen er bare med på ferier for sikkerhets skyld og til å sove i på kvelden. Dette må vel hver og en familie finne utav. Noen barn vil sove i vogn, andre ikke. Vesla mi sover greit der, heldigvis. Men neste år blir det sikkert mer problematisk, da finner vi andre alternativer.


#35

Kula sa for siden:

:nemlig: 17 kg. er TUNGT i varmen, og i lengden. Selv om jeg tar 30 i benkpress. :tøff:


#36

Divine sa for siden:

Nemlig. Jeg har en 4,5-åring med forsinket språkforståelse, så det er derfor jeg reagerer på utsagn som "det er bare å innprente". Det kan sikkert også være andre grunner til at noen 4,5-åringer ikke forstår et slikt utsagn. Jeg sier dette fordi uttalelsen din virket litt "ovenfra og ned", som om det bare var å gi klar beskjed, så var problemet løst. Men jeg skjønner jo at du snakker generelt.


#37

bina sa for siden:

Ja, jeg snakker selvsagt generelt. Og generelt kan man forvente at en på 4,5 forstår beskjeder av typen "ikke løp mellom bilene" eller "nå skal vi gå inn". De som har forsinket språkutvikling blir selvsagt noe annet. Men de fleste på den alderen vil helt greit forstå slike instrukser.


#38

Kula sa for siden:

Hva de forstår og hva de faktisk gjør er to forskjellige ting. Jonas har ett meget stort ordforåd, og meget god forståelse av hva som blir sagt. Men han er faktisk bare 4,5, og jeg forventer ikke at alt han får beskjed om blir HUSKET.


#39

bina sa for siden:

Jeg syns nå ikke at 4,5 er bare. Tvert i mot mener jeg at man KAN forvente at en på 4,5 husker beskjeder. For eksempel forventer jeg at en på den alderen skjønner (har lært) at man vasker hender etter toalettbesøk, og at man skal ha på sikkerhetsbelte i bil, og at man har på hjelm når man sykler, og at man ikke løper ut i veien, eller ut i folkemengder. For de fleste barn på den alderen går veldig mye på rutine. Jeg tror knapt jeg har sett en på den alderen sette seg på sykkelen uten å ha husket hjelmen først. Så de kan. Men enkelte ting må det terpes på. Og det å forsvinne i folkemengder må forklares ekstra, fordi barnet ikke skjønner konsekvensen uten å ha fått det inn med teskje.


#40

Angelique sa for siden:

Vi hadde med vognen, forøvrig Brio Race,til Kypros nå i april.
Angret ikke et sekund.
Brukte den når vi gikk turer , bla på kvelden og som bagasjevogn på strandturer.På kveldene hendte det at han sovnet, og det er deilig å ha vognen da
Kommer definitivt til å ha den med til sommeren til Tyrkia, da er han 4 år


#41

Kula sa for siden:

Pokker Angelique. Det innlegget ditt hjalp definitivt IKKE. :knegg:


#42

~TM~ sa for siden:

:nemlig:

Dette blir en avsporing fra vogn på ferie, men jeg kjenner at jeg reagerer en smule her.

Joda, barn på 4,5 år kan huske beskjeder, men de er bare barn. Barn blir distrahert og avledet og kan dermed glemme de mest elementære ting. Jeg synes det er å dra det alt for langt å si at man bør sjekke språkforståelsen til et barn fordi om det ikke følger beskjedene det får. Man kan rett og slett ikke stole 100 % på et barn.

Når det gjelder å terpe på ting så er det klart at det hjelper at barnet har fått høre en ting mange ganger, og fått forklart hvorfor det er viktig å gjøre det, men det å ha fått en forklaring og det å faktisk forstå hva forklaringen innebærer er to vidt forskjellige ting. Et barn kan f.eks. bli innprentet at det ikke må løpe ut i gaten fordi det kan bli påkjørt. Man kan også gjerne forklare at grunnen til at man ikke bør bli påkjørt er at man kan bli hardt skadet, eller kanskje død. Men... det hjelper så lite når barnet ikke fullt ut kan forstå hva det vil si å bli hardt skadet, kanskje for livet, eller hva døden streng tatt innebærer. For et barn på 4,5 er ikke kognitivt modent nok til å ha et reelt bilde av hva slike konsevenser innebærer, de forstår det rett og slett ikke - og dermed er det så lett å glemme seg bort. Kanskje skal det bare hente ballen som trillet ut i veien, eller klappe katten på den andre siden. Det er så fort gjort.


#43

Tøtto sa for siden:

Jeg synes at hvis du føler at du har behov for vogn så tar du med deg en vogn. Jeg vil heller angre på det jeg hadde med meg enn det jeg burde tatt med. Selv ville jeg nok ikke tatt med vogn til mitt barn om hun var så stor, men jeg ville heller ikke sett rart på noen som hadde vogn til et barn i den alderen om det var i syden.
Jeg synes det er veldig rart av Bina at hun kan si helt bestemt hva 4,5 åringer bør forstå. Alle barn er ulike og det er langt i fra alle som forstår konsekvensen av å løpe fra foreldrene i utlandet.


#44

Ole Brumm sa for siden:

Jeg hadde ikke tatt med vogn, vurderer å ikke ta med vognen til snart tre åringen når vi skal på ferie i sommer.


#45

Filifjonka sa for siden:

Jeg brukte trille noen få ganger i fjor sommer da minsten var 4,5. Jeg syns ikke det er absurd med så store barn i trille. Hvis jeg skulle gå langt/fort eller ha med mye varer var det veldig greit å ha den. Gutten min på 5 hadde helt sikkert gjerne slappet av i trilla fremdeles, om han hadde fått sjansen. Men nå syns jeg han er for stor, og har gitt bort trilla. Han er jo flink til å gå, men jeg savner å kunne bruke bilen mindre og gå skikkelig lange raske turer iblant, som jeg kunne i vognperioden. Det er tross alt noe annet å gå med en fire-femåring. Og jeg har en rygg som gjør at bæring ikke er et alternativ hvis han blir sliten eller lei. Da må vi rett og slett stå der til han vil gå.

Tror det er veldig mange livssituasjoner, forskjellige barn og forskjellige behov som spiller inn her.


#46

Angelique sa for siden:

Unnskyld Kula :blunke: , det er veldig kjekt med vogn.

Vi tenkte akkurat slik før turen nå i april, skal vi virkelig orke å drasse med vogn, så gjorde vi det, og flere ganger sa vi til hverandre at vi var såå glade for at vi alikevel tok den med


#47

Angelique sa for siden:

Oliver sov glatt på restaurant i vogn på kveldstid han
Nå var han riktignok bare 3,5 år og han er heller ingen stor gutt (lang) for alderen.
Men etter en hel lang dag med bading og bare leke ute, er han trøtt i 19-20 tiden
Da var det kjekt med vogn


#48

Dixie Diner sa for siden:

Akkurat det jeg også tenker. Her hjemme kan hun godt holde ut til 22 om kvelden om hun får lov, men når vi er ute på reise er det så mange inntrykk og så mye akvititet at hun som regel slukner kl 18. Da er det veldig greit å ha ei vogn hun kan sovne i, så slipper vi å dra hjem til hotellet så ekstremt tidlig på kveldene.


#49

Helle sa for siden:

Jeg hadde tatt den med :jupp:


#50

Karamell sa for siden:

Nei, hadde aldri tatt med vogn til min 4,5 åring! Tok ikke med da han var 3 heller!


#51

Frost sa for siden:

Vi hadde med Zappen i fjor da minsten var 3,5. Den var svært mye brukt. Skjønner ikke hvordan vi skulle klart oss uten. Det hadde blitt mye bæring om vi ikke hadde tatt den med. Han er litt sta og kan fort finne på å stikke avgårde. Han er også av den bedagelige sorten, vil gjerne bæres eller sitte i handlevogna. Han er heller ikke så stor av vekst så Zappen blir med til Kreta om 2 uker.


#52

Pelen sa for siden:

Vi har en snart 4,5-åring og vi tar foreløpig alltid med reisetrille når vi reiser (sist for 2 uker siden).


#53

Elisabet sa for siden:

Jeg har hatt med vogn til ungene bestandig på reise, og nå er største 4 1/2. Nå sitter hun ytterst sjelden i vogn nå, men hun er veldig glad i å gjøre det noen ganger. Og de små (selv om de ikke er så små lenger) kan bli veldig slitne i varmen. Jeg skal reise med hun på 4 1/2 i august, og da har jeg vurdert å ikke ha med vogn, men det kommer helt ann på hvor vi bestiller tur. Beliggenhet for hotellet, hvor sentralt det er i forhold til strand o.l. og tilgang til offentlig transport vil avgjøre hva jeg bestemmer meg for. :)


#54

Guttemammis sa for siden:

Vår største er 4år og vi skal ha med vogn, av erfaring vet jeg at det
er godt å få slappe av i vogna når det blir langt å gå og veldig varmt!
Om kvelden blir de slitne og trøtte, da er det godt å hvile bena og sitte
trygt i vognen å følge med på livet :nemlig: .........


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.