Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Barnehagen hevder frukt gir hyperaktive barn

#1

Meissa sa for siden:

Ja, derfor har de altså kuttet ut frukten til ettermiddagsmåltidet og serverer nå heller grønnsaker. Det lyser av personalet på avdelingen at de finner dette svært problematisk og jeg ble henvist til styreren når jeg stilte spørsmål om den nye ordningen. De kunne imidlertid fortelle at ungene på småbarnsavdelingen rett og slett ikke spiser så mye gulrot, brokkoli og sukkererter. Jeg er bekymret for frøkna mi som er lita og nett og må klare seg fra lunsj klokken halv tolv til middag med bare noen biter grønnsaker i mellom. Middagen hos oss er sjelden på bordet før fem og det blir ganske mange timer for en toåring. Det hadde blitt mange timer for meg også når jeg tenker meg om. :(

Jeg kjenner at jeg er så lei av hele greia. Jeg brukte hele fjoråret på å krangle til meg havremelk, melkefritt pålegg og varmlunsj fordi frøkna ikke skal ha melk (protein). Jeg vet rett og slett ikke om jeg orker å krangle med dem i år igjen. Kan jeg nekte å betale kostpenger og bare sende med matpakke istedet? Det blir selvsagt mye styr og det blir annerledes for frøkna i forhold til de andre ungene.

Dette med frukten er bestemt på et styrermøte med alle styrerne i kommunen. Er de helt på bærtur? Finnes det noe som helst dokumentasjon på at unger blir hyperaktive av frukt?

Overreagerer jeg? Hva burde ungene ideelt sett få til ettermiddagsmåltidet? Hvordan er det i deres barnehager?


#2

Taien sa for siden:

Men får de ingenting annet enn noen biter grønnsaker?

I guttas barnehage får de knekkebrød eller fullkornsskorper, og deretter får de frukt.
Jeg har en sønn som hadde vært lykkelig over agurk, paprika, tomat osv mens han andre såvidt kan spise agurk og kokt gulrot. Det hadde ikke falt i god jord hos han.

Men igjen stusser jeg på at de ikke får NOE annet enn grønnsakene? Ikke skive? Ikke knekkebrød?


#3

Chablis sa for siden:

I poden bhg gikk fikk de en halv frukt hver og ett halvt knekkebrød hver til 14.30 måltidet.Poden var skrubbsultej selv om han ble hentet kl 15,syns synd i de barna som ble hentet 16.30 for jeg vet mange der også var veldig sultne. Om barnet ikke kune spise frukt(ikke tålte det de hadde) så fikk de fortsatt kun ett halvt knekkebrød.

Jeg må innrømme at jeg synes det er litt merkelig at barnehagen kutter frukt.


#4

Miromurr sa for siden:

Vi har vært vant til at det blir servert både grønnsaker og frukt til fruktmåltidet, og knekkebrød til de som ønsker noe mer.


#5

Apple sa for siden:

Jeg tror faktisk det er en myte at barn blir hypre av sukker i det hele tatt. (Med unntak) Jeg mener jeg så et innslag i Puls eller noe om det.

Jeg hadde blitt rimelig forbanna. Frukt er inkludert som et kostholdsråd.


#6

Fluke sa for siden:

Har de hatt et rent fruktmåltid før, og nå gått over til å la dette bli kun grønnsaker?

Vår barnehage har et brødmåltid i halv-tre-tiden, der ungene får en liten eplebit etter å ha spist skiven sin.


#7

Bille sa for siden:

Hos oss har de brødmåltid kl. 11 (evt. varmmat) og matpakken + frukt kl. 14. Bare frukt eller grønt på ettermiddagen er da altfor lite mat?


#8

Meissa sa for siden:

Ja, hittil har de bare fått frukt. Jeg har alltid tenkt at det er lite, men har ikke orket å krangle på det når det var så mye ekstra i fjor. Pedlederen sa igår at de hadde forsøkt med knekkebrød når de så at ungene ikke åt grønnsaker, men at de fleste små ikke spiste det heller.

Jeg tror ikke de er lystne på å ha tre brødmåltider om dagen. I fjor reagerte jeg på at ungene fikk riskjeks (sånne som er laget av puffet ris) når de var fri for frukt og da fikk jeg beskjed om at dette var bra fordi ungene holdt seg sultne til middag.


#9

Bille sa for siden:

Når er det 3. måltidet? Er det forkostservering? Uansett er det altfor lenge å gå uten skikkelig mat fra kl. 11.30 til kl. 17.


#10

Acsa sa for siden:

Jeg ville også etterlyst det faglige grunnlaget for dette. Jeg synes det høres svært tvilsomt ut. :skeptisk:


#11

Note sa for siden:

Pga sukkeret i frukten, eller? Jeg trodde sukkermyten var avlivet for lenge siden.


#12

Meissa sa for siden:

Det er det jeg har inntrykk av også og etter å ha googlet så ser det ut som at det stemmer. Sukker gir generelt sett ikke hyperaktive barn.


#13

Meissa sa for siden:

De spiser frokost mellom 08 og 09 og lunsj halv tolv. Fram til i forrige uke hadde de et fruktmåltid i 14-1430 tida.


#14

Mex sa for siden:

www.helsenett.no/index.php?option=com_content&view=article&id=16463

Dette er jo bare tull. Om barnehagen ikke kan stille med noe godt nok ettermiddagsmåltid, så får vel heller foreldrene sende med mat tenker jeg. Hos oss sender vi med frokost, det er brød eller varmmat til lunsj og frukt og brødskiver til ettermiddagsmat.


#15

Fluke sa for siden:

Så rart at de hadde bare frukt under fruktmåltidet. I de barnehagene vi har vært borti har fruktmåltidet også inneholdt brødskive/knekkebrød.


#16

Bille sa for siden:

Det høres virkelig ut som altfor lite mat, uansett. Mine barn spiser 2 brødskiver + frukt kl. 14 i bhg. og sluker som regel middagen kl. 17. Og har gjort det lenge, så det er ikke noe de har begynt med nå når de er "store".


#17

kakklanes sa for siden:

Det er jo et argument de har, men hvor har de det argumentet fra!? Du kan jo spørre hvor de baserer seg de opplysningene fra da, og henvende de da til en heller annen artikkel el.l. så spørr om å få se det. Elsker å være kritisk på kildehenvisning! :) og har fått inn mange argumenter på grunn av dårlig bruk av kilder! :).. Syns det er synd at dette skal bli sånn.


#18

Meissa sa for siden:

Jeg har sent mail til styreren for å få litt mer informasjon og fikk svar tilbake om at frukten fikk blodsukkeret til å stige så fort og derfor ble ungene hyperaktive og bare mer sultne.


#19

Røverdatter sa for siden:

Her er også fruktmåltidet bestående av brød og frukt.

Og, ja styrerne er helt og fullstendig på bærtur når de innfører dette ut fra et argument om at frukt på generell basis gjør barna hyperaktive. Jeg blir sint helt hit av sånt tull.


#20

Taien sa for siden:

Unskyld meg, men det er det teiteste jeg har hørt! Så de mener det er bedre at ungene går sultne, så de er klar for middag?! Nå blir jeg arg, kjenner jeg.
Ang argumentet med knekkebrød: Har de prøvd?! Det blir brukt knekkebrød på småbarnsavd. i guttas barnehage (det vet jeg for de gikk der til i høst) og de som evnt ikke klarer å tygge knekkebrødene får skive. Men det er utrolig hva de klarer altså, jeg trodde ikke (i fjor) at gutta likte/klarte å spise knekkebrød. Jeg tok feil! En dag jeg kom for å hente satt de lykkelige og knasket knekkebrød så det spratt.

Jeg forstår vi har en flott barnehage ja! Der får de så mye knekkebrød/skorper/skiver de trenger til 14-måltidet, og deretter er det nesten ubegrenset tilgang på frukt. (De skjærer som regel opp en 3-4 epler, det samme med pærer, har druer, bær osv. Alt til samme måltid. Ungene ELSKER det. Og de er alikevel alltid klar for middag i fem-tiden.)


#21

Myria sa for siden:

Jeg synes det sukkerhysteriet begynner å gå for langt. En ting er nå å ha kakefrie barnehagebursdager, men å fjerne fruktmåltidet? Frukt er faktisk sunt. Frukt inneholder fiber som gjør at blodsukkeret ikke stiger så mye på tross av fruktsukkeret. Hadde man f.eks. drukket tilsvarende mengde fruktjuice ville blodsukkeret steget raskere, men i frukt er annerledes.

En annen ting er at det er altfor lenge å gå fra lunsj til middag uten annet enn et par sukkererter innabords. De trenger mer energi rett og slett.

I min sønns barnepark har de felles fruktmåltid. Alle har med en frukt hver som samles inn, skjæres opp og legges på fat. Det ser innbydende ut og ungene spiser masse (og jeg kan ikke si at noen av dem oppfører seg som om de er hyperaktive). De fleste får også yoghurt hver dag, og barnehagen tillater til og med kake på bursdagene. Jeg synes det er bare flott.


#22

venla sa for siden:

Frukt usunt også nå? :koko:
I barnehagen til jenta har de også et frukt/grønsaksmåltid i totida. Men da spiser de medbrakt matpakke eller yoghurt ved siden av.



#24

Note sa for siden:

Da hadde jeg kjørt på med henvisninger til den forskningen som er gjort på området, for det der er ærlig talt bare pølsevev.



#26

Pøblis sa for siden:

Jeg hadde banket forskning i bordet hvis jeg var mamma i den barnehagen. Makan!
:kjevle:


#27

kakklanes sa for siden:

Ja, blodsukkeret stiger fortere, men det er også en del fiber osv. i det som gjør at det i hvertfall ikke kan sammenlignes som godteri! Og hvis de samtidig også spiser fiber som er i knekkebrød/grovt brød samtidig så vil det også senker blodsukkeropptaket mer (nå snakker diabetessykepleieren i meg altså! )

Jeg syns ikke det er arguement god nok til å kutte frukta i barnehagen! Her har jeg nok kjempet mere med dem! Spurt henne om det er en faglig begrunnelse hun har fra fagkunnskaper eller om det er noe som noen har fotalt henne eller lignende!

Syns det er viktig at også på barnehager som gjør sånne avgjørelser kan argumentere dette basert på riktig fakta! :)

Kjenner jeg blir irritert på den styreren.....


#28

ingling sa for siden:

Be om forskningsbasert begrunnelse ja, det tror jeg ikke hun klarer å grave opp. Makan. Jeg kan se at bare frukt blir litt snaut, men å kutte den helt er jo koko. I forrige barnehagen til vesla fikk de brødskive eller knekkebrød + frukt eller varmmat til det måltidet, i den hun har begynt i nå ber de oss sende med ekstra mat så de har til ettermiddagsmåltidet, fordi de syntes det ble snaut med bare frukt fra 11 til middag. Men å la ungene gå med bare et par grønnsaksbiter eller en riskjeks innabords - da tipper jeg de får slitne og slappe unger på slutten av dagen, gitt.


#29

Nessie sa for siden:

Vi har med matpakke som skal duge til frokost og evt behov for ettermiddagsmat.

Fruktkutt pga sukker er tull.

Men kan du ikke sende med matpakke?


#30

Malama sa for siden:

Altså, denne er egentlig ganske enkel. Bare frukt gir for høy blodsukekrstigning? Gi dem brød eller knekkebrød også da. Så blir ungene mett også. Man kutter ikke frukten. Men man serverer noe mer sammen med den, så blir den enda sunnere, og dessuten mettende nok til at ungene ikke forkommer av sult innen middag, som i mange familier ikke serveres før rundt 17, som er veldig, veldig lenge etter 1130.

Vi har også et lite "fruktmåltid" i to-tiden på jobb faktisk. Jeg tar gjerne litt knekkebrød eller sånn sammen med. Ei lita skive. Ja, sånn at jeg holder helt til middag, som hos oss ofte ikke er på bordet før 1715-1730. (I dag er et unntak, jeg er hjemme med sykt barn, og mannen kommer uansett ikke hjem til middag, så jeg hentet Knerten mye tidligere enn vanlig, og middagen har vi allerede spist. Normalt sett er de ikke hentet enda på denne tiden.


#31

Katta sa for siden:

Man kan jo lure på hvor smarte disse rene fruktmåltidene er. Selv om det ikke er noe grunnlag for å bytte dem ut med kun grønnsaker, det er jo helt på bærtur. Alle som har hatt med diabetikere å gjøre vet at trikset for å bufre rask blodsukkerstigning ikke er å leve uten frukt, men måtehold kombinert med fiber og langsomme karbohydrater. (Ok, noen små diabetikere tåler ikke frukt, men der har vi unntakene). Vår barnehage har begynt å servere knekkebrød sammen med frukten nå etter ønske fra foreldrene. Det er en stor suksess. Ungene er jo sultne på ordentlig, det er lenge å gå fra kl 11-11.30 til kl 1630-17 uten mat. Og litt frukt i mellom der løser egentlig ikke det problemet. Frukt og knekkebrød er imidlertid den perfekte kombo.


#32

lucifine sa for siden:

  1. mi jente BLIR hyper av sukker (hvitt sukker) og det har ingenting med forholdene rundt sukkerspisingen. Ei muffins før leggetid kan tippe hele leggerutinen vår.

  2. Grønnsaker er generelt et bedre valg, ernæringsmessig enn frukt da de ikke inneholder fruktsukker. Men herremin å kutte frukten helt er å gå for langt. En ting er å supplere litt, kanskje venne barna til at "det er godt med grønnsaker også", men å kutte frukten helt er bare meningsløst. Og riskjeks er da ikke mat?! Kjenner meg litt provosert jeg.


#33

Pappalille sa for siden:

Dette stemmer bare ikke, beklager. All nyere forskning viser at sukkerhypre barn er et problem i foreldrenes hode.


#34

ingling sa for siden:

Jeg reagerer med høyt og så raskt fallende blodsukker på reine fruktmåltider, uten å ha diabetes, og det er det sikkert barn som også gjør, så det ideelle må vel være å kombinere ting her. Gjerne både frukt og grønnsaker, og noe fiber som knekkebrød e.l. Hvis jeg skulle gått fra 11 til 17 på bare frukt, hadde jeg ikke vært tilsnakkende. Og jeg er jo trossalt voksen og løper ikke omkring så mye som barnehagebarn.


#35

scilla sa for siden:

Dette er feil!
Det er mange grønnsaker som inneholder fruktose.


#36

Bokormen sa for siden:

Eh, ikke alltid. Jeg merker godt på kroppen da jeg inntar sukker og raske karber. At noen små barn også merker det godt tror jeg så gjerne. Jeg er glad de får tilbud om knekkebrød i barnehagen, et kvart eple hadde ikke vært en god løsning for hverken minsten eller meg om vi er sultne.


#37

Rug sa for siden:

Pappalille, du kan få se mine gutter etter en is. :humre:


#38

Brutus_ sa for siden:

Galskapen når nye høyder. Ikke mange årene siden det var maccaroni og ketchup som standard. Det er hyper som får rå i de ulike barnehagene etter den enkelte styrers forgodtbefinnende, som igjen styres av hva de leser seg opp på av mer eller mindre tabloide oppslag. Som det er en jungel av i dag. Det burde komme et eget tilsyn med barnehagene som følger opp kostholdet. Og frukt bør definitivt være en del av dette.


#39

lucifine sa for siden:

Det trodde jeg også men Snuppa her beviser det gang på gang.

Hun reagerer veldig på blodsukkersvingninger. Det har skjedd flere ganger at hun har fått noe hos naboen som vi ikke har visst om og så har vi merket på henne at hun er "veldig høyt oppe" i et øyeblikk og så sint, sur og helt umulig i neste. Jeg aner ikke hva du legger i begrepet hyper men for meg så er det en atferdsenring som er negativ og som ikke er typisk for mitt barn. Og det skjer hver gang hun får i seg sukkerholdig mat med lite annet itillegg.


#40

lucifine sa for siden:

Ja det er det sikkert, jeg formulerte meg nok litt for bastant der. Beklager. Men de som inneholder fruktose er det typisk rotgrønnsaker? Inneholder de mindre eller lik mengde fruktose som feks frukt?


#41

Fibi sa for siden:

Der jeg jobber serverer vi brød/knekkebrød i tillegg til frukten, og barna får spise så mange knekkebrød/brødskiver de vil. De skal jo trossalt bli mette! Lunch er klokken elleve, og fruktmåltid klokken to, så for de som blir hentet halv fem hadde et halvt knekkebrød og noen eplebiter blitt altfor lite å gå på.


#42

C.D sa for siden:

Dette her høres slett ikke bra ut.
Barn skal ikke gå så lenge uten mat.

Kostholdsanbefalingene fra helsedirektoratet er vel det barnehagen skal forholde seg til. Der står det ingenting om dette ang frukt, ergo de har ikke grunnlag for å ta det bort. Da bør de se på sine egne rutiner og forventninger om hvordan ettermiddagene blir. Jeg regner med de syns det er mye stress og urolige barn som ligger bak dette. Er da vel helt andre ting enn å la ungene ikke spise frukt som løser dette.

Jeg hadde så absolutt tatt kampen var jeg deg.


#43

Teflona sa for siden:

Kun frukt eller kun grønnsaker er jo galskap. Unger som vokser blir da ikke skikkelig mette av det, jeg hadde protestert heftig.


#44

Trixie sa for siden:

Men gjelder dette hele kommunen?
I så tilfelle tenker jeg at det er en sak for SU.
Slike store endringer bør taes opp med foreldrene.

Der jeg jobber, og har jobbet og der jeg har praksis så er det følgende som gjelder: brød eller knekkebrød (særlig brød hos de små). Etter 2 brødskiver så blir det spurt om det kanskje skal være plass til frukt og middag også. Deretter får de frukt. Ca 1/2 eple og noe annet, druer, pære, melon, banan osv.


#45

Kaprifol sa for siden:

Jeg syns det er merkelig å ikke ha brødskive eller knekkebrød som et tillegg til ettermiddagsmåltidet, det er jeg vant med etter åtte års fartstid som mamma til barnehagebarn.


#46

Karamell sa for siden:

På "min" såbarnsavdeling serverer vi så mye knekkebrød og brødskiver de vil ha (det varierer med 1/2-1 1/2 skive stort sett) og frukt. Det er ofte to sorter frukt og det blir en del biter på hver.


#47

Blåbær sa for siden:

Frukt og evnt gr.saker + to knekkebrød til 14.30-måltidet her. Funker veldig fint. Begrensingen til to knekkebrød var foreldrenes ønske (og dersom barna er veldig sulte får de mer, også forklarer vi foreldrene hvorfor).

Ellers enig med røkla. Kun frukt el. grønnsaker mellom 11.30 og henting er for lite mat rett og slett.


#48

Nessie sa for siden:

Min datter virker småfull etter sukkerinntak. :skeptisk:
Pjokken merker jeg det ikke på.


#49

Input sa for siden:

For min del hadde det vært helt uproblematisk om frukt ble byttet ut med grønnsaker, men det hadde vært veldig problematisk om ungen fikk kun frukt eller grønnsaker til det siste måltidet. Noen ganger har vi ikke middag før 18, og at han da ikke skulle få spise noe mer enn frukt mellom 11.30 og 18 hadde jeg blitt sur av.

Jeg skulle derimot ønske barnehagen vår tenkt litt mer den veien ang. frukt vs. grønnsaker, jeg har prøvd å foreslå paprika og agurk, men det er det visst ingen unger som spiser.


#50

Susse sa for siden:

Her må du gå på barnehagens FAU eller SU respresentanter. Det der henger virkelig ikke på greit, hverken faglig eller forsvarlig.
Hos oss serveres kun frukt kl 14, men rikelig, så ungene stort sett lar matboksen stå urørt. Der jeg jobber serverer vi alltid brødmat, om enn litt begrensede mengder, før frukt. Aldri hørt noe problematisk om dette.
I de store ungenes barnehage fikk de både frukt og grønnsaker sammen med matboksen på ettermiddagen.


#51

oslo78 sa for siden:

Hva med å foreslå knekkebrød og grønnsaker hvis de absolutt ikke vil ha frukt på menyen? Da kan alle spise knekkebrød og så lærer de kanskje å smake på grønnsakene etter hvert. Det er jo en flott situasjon for foreldrene hvis barnehagen kan hjelpe til litt med å få barna til å like rå grønnsaker.

Ellers synes jeg det er vissvass at frukt skal gi hypre barn - i hvert fall servert sammen med knekkebrød.


#52

celebelen sa for siden:

I barnehagen vår er det matpakke og medbrakt frukt til ettermiddagsmåltidet, det er jo en evighet fra lunsj til middag om man bare skal få et par biter frukt eller grønnsaker i mellom.

Forøvrig ville jeg heller hatt småhypre barn enn barn som er grinete og sutrete fordi de er sultne...:jupp:


#53

Isolde sa for siden:

Vi har frukt og grønnsaker. Grønnsaker serverer vi til lunsj måltidet også. Etter de har spist litt frukt får de så mye knekkebrød eller skiver de ønsker.


#54

Tjorven sa for siden:

Hos oss spises det matboks tatt med hjemmefra kl 15, så kan de ungene som snart skal spise middag (eller er generelt småspist) bare spise litt og de som skal være i barnehagen til den stenger spise mer. Det synes jeg egentlig er greit.

Jeg har nemlig hatt et barn som var ekstremt småspist, og hvis hun fikk mye mat i barnehagen kl 15 så spiste hun ingen middag. Og middagen var bedre for henne ernæringsmessig enn brødskive.

Forøvrig blir nevnte unge skikkelig hyper på frukt. Knerten vet vi ikke hvordan reagerer på frukt, for han nekter å spise det. :gal:


#55

gullet sa for siden:

Og der var forklaringene på plass!

I min barnehage serverer vi knekkebrød eller brød eller grøt, frukt og Grønnsaker til måltidet klokken 14-14.30. Noen spiser litt, noen spiser mye, ønsket er at de fleste spiser et halvt knekkebrød, da blir ettermiddagen hyggeligere for alle. Det er mange som ikke blir hentet før nesten kvart på fem, og jeg regner ikke med at maten står på bordet i det de går inn døren hjemme.


#56

millact sa for siden:

Min får knekkebrød i 15-tiden. Det hender de får eple og/eller agurk som pålegg da. Andre ganger får de yoghurt til det måltidet, tilsatt havregryn. De får ellers frukt etter middagen kl 12 (varm mat).


#57

Dixie Diner sa for siden:

Jepp! Der jeg har jobbet og der ungene mine har gått/går i barnehagen har de også alltid servert brød eller knekkebrød sammen med frukten. Dette er det sykeste jeg har hørt, og jeg hadde laget et rabalder uten like. BARE frukt til måltider og så kutter de den? Jeg har ikke ord ... Hva sier de andre foreldrene? Herrefred, det er jo vanlig i så og si ALLE barnehager at det serveres frukt + brød/knekkebrød?!



#59

Meissa sa for siden:

Nå har jeg mailet litt med styreren og hun skriver at det ikke er snakk om å kutte frukten, men at den skal gis sammen med frokost og lunsj, altså til måltidene. Hun mener at de fleste barna ikke trenger mer enn grønnsaker på ettermiddagen for hvis de får mer enn dette så mister de matlysten til middag. Hun er allikevel åpen for at noen av de minste barna kan få spise knekkebrød dersom de ikke vil spise grønnsaker.

Det er visstnok ingen av de andre foreldrene som har reagert, men jeg fikk jo vite det helt tilfeldig. Barnehagen har ikke informert foreldrene på foreldremøte eller på felles skriv så jeg vet ikke egentlig hvor mange som vet det. Noen tidligere i tråden nevnte at jeg kunne ta det opp i SU. Det hadde sikkert vært lurt, men det er jeg som er SU-representant på avdelingen der frøkna går, men jeg aner ikke hvordan jeg kan gå fram foruten om å vente til det innkalles til møte og når det skal skje vet jeg ikke. I fjor var det ingen møter i det hele tatt. Jeg har ikke epostadressen til de andre foreldrene heller.

Jeg har begynt å sende med matpakke til ettermiddagen med litt brød og frukt/bær. Så er det løst for vår del, men det kjennes ikke bra ut. De på avdelingen gjør så godt i kan, men matpakken er en konstant påminner om at jeg egentlig ikke er fornøyd.


#60

Bille sa for siden:

Veldig rart at det ikke er "ordentlig" mat til ettermiddagsmåltidet. Begge mine spiser da to brødskiver hver pluss frukt og spiser veldig godt til middag likevel. Det blir tross alt nesten 3 timer etter. Måltid i bhg kl. 14, middag kl. 17.


#61

Arona sa for siden:

I vår barnehage får de frukt og knekkebrød.


#62

millact sa for siden:

Kan dere sende ut en mail til alle foreldre om det via Fau? Bare opplyse om nye "regler". Mange av de minste barna er jo sikkert ikke i stand til å fortelle det til foreldrene sine.


#63

zinatara sa for siden:

Når min minste gikk på småbarnsavdeling åpnet de faktisk for å gi mat også litt senere enn kl. 14.00. Rett og slett fordi mange rapporterte om barn som var sultne når de kom hjem og slet med å vente til middag.

Mine er gjerne sånn at de har lyst på frukt når de kommer hjem. Og det er helt greit med en liten frukt dersom vi lager en middag som tar litt tid. Men ikke like greit når det er en rask middag og de vil spise bananer 5-10 minutter før maten står på bordet. Da syns jeg det er bedre at de har spist for 1-2 timer siden i barnehagen og faktisk holder ut til maten er servert.


#64

IzziCreo sa for siden:

Høre jo helt utrolig ut at de mener at barna klarer seg meg kun grønnsaker mellom 11:30 og 17 :sjokk: Og ofte så kan jo formiddagsmåltidet være noe tidligere enn 11.30 også...

I vår bhg var det mat kl 11 og 14 (matboks) samt oppskåret frukt på ettermiddagen. Var da ikke noe problem med at barna ikke var sultne til middag?! Nå er ikke vi de som har middagen på bordet kl 16 heller altså, men det er det vel ikke så mange som har. Da får evt de ta opp det spesielt med bhg. De fleste spiser jo ikke middag før senere vil jeg påstå. Absolutt altfor lenge uten mat.


#65

polarjenta sa for siden:

Vi spiser lunsj sånn ca kl 11, og frukt sånn rundt mellom 13.30 og 14. Ungene får da spise resten av matpakken sin, og de som ikke har matpakke får tilbud om et knekkebrød eller brødskive. Men det jeg ser er at endel av ungene omtrent ikke spiser til dette måltidet, og jeg syns det er et problem, men vi kan jo ikke tvinge dem til å spise.


#66

Input sa for siden:

Sønnen min spiser ca 1 skive + litt frukt til måltidet klokken 15, og er likevel såååå suhuuulten at aaaaalt er kriiiiiise innen middag klokken 17.


#67

Guttemammis sa for siden:

Hos oss spiser vi kl 11.00 og kl 14.30.
De har matpakker på ettermiddagen og så spises det frukt eller grønnsaker etter det.


#68

Blomst sa for siden:

Hos oss er det frukt på ettermiddagen, men tror de smører skiver hvis noen er sultne.
Lykketrollet har alltid med seg en litt god frokost (skal de spise frokost i bhg må den medbringes) og da spiser han restene av den til frukten.

At barn blir hyperaktive av sukker er bare sludder og vås iflg en dokumentar jeg så for noen år siden, da var en gjeng med barn i "bursdag" og noen fikk sukker andre fikk ikke, foreldrene ble bedt om å si om deres barn hadde fått sukker eller ei, de fleste som sa ja tok feil, de ble bare oppgiret av leken.
Men det er en bra unnskyldning da, om man har et barn som er litt hyperaktivt til tider :D


#69

Acino sa for siden:

Å plutselig bare tilby grønnsaker som ett måltid uten å informere foreldrene om det, det høres virkelig ikke bra ut. Plutselig kjennes det helt greit ut at vi må ha med niste til ettermiddagsmåltidet; har med niste og så får de frukt etterpå. De har kjøleskap i garderoben så nisteboksene får stå kaldt til det er tid for å spise den, veldig greit. Har med frokost også. Lunsj får de, varm lunsj hver dag.


#70

mammamia sa for siden:

Jeg synes dette øres veldig rart ut. Blir de gira av frukten fordi de blir så glade fordi det er så godt. Må man alltid se på det som et problem at barn blir oppglødde? En annen ting er at serverer de ikke frukt følger de ikke de nasjonale retningslinjer for mat og måltider i barnehagen. Det kan du jo argumentere for!


#71

Meissa sa for siden:

Styreren sier at det er helsesøster som har uttalt dette med hyperaktivitet og blodsukkerstigning, de skal visst også hatt kontakt med ernæringsfysiolog, men alt er annenhåndsinformasjon. Da jeg spurte om begrunnelser og kilder, skrev hun at hun ikke hadde noen, men at hun stolte på hva de sa. Man blir mer sulten av frukt.

Jeg sendte henne noen linker om sukkermyten og hun skulle ta det videre til innsatsgruppen.

-Også skulle hun ta det til etterretning at jeg velger å sende med matpakke. Hva nå enn det betyr. :vetikke:


#72

Meissa sa for siden:

Hun svarte at det er forskjellig for ungene. Noen kan ikke spise i denne tiden for da spiser de ikke til middag. Denne begrunnelsen fikk jeg i fjor også da jeg reagerte på at ungene fikk riskjeks de gangene de var fri for frukt. Riskjeks er mest luft, men det var visst bare bra for da ble ungene sultne til middag.


#73

Malama sa for siden:

Mine unger får middag tidligst klokken 17. Somregel er den en kombinert middag og kveldsmat, hvor de muligens får en liten joghurt ved leggetid om vi enten drøyer legging lenge eller kom oss tidlgiere hjem.'

Det hadde vært absurd om de bare fikk litt grønnsaker mellom lunsj og middag. De er nå uansett "griner og hyler for alt mulig rart"-sulten når de kommer hjem. (Hvilket er veldig festlig for mor, kan man si... gleder meg til mannen kommer hjem så vi i det minste er to om ettermiddagene)


#74

safran sa for siden:

Bare frukt eller bare grønnsaker er ikke et fullverdig måltid. Det bør være noe annet i tillegg, både for å hindre uønsket blodsukkerstigning og for å gi metthetsfølelse.



#76

Lissann sa for siden:

Selvfølgelig må barna få frukt. Jeg nekter å tro at de blir hyperaktive av det. Barna blir vel heller naturlig aktive slik barn gjør når de har det bra. Det må jo være en helt annen grunn for å ikke gi de frukt. Kansje styrer er trøtt og lei etter en lang arbeidsdag og foretrekker rolige barn?


#77

Vianne Rocher sa for siden:

Pussig avgjørelse fra barnehagen tenker jeg også. Har de gitt noen faglig begrunnelse for dette?

Så må jeg bare si at å bare få servert frukt eller grønnsaker mellom lunsj og henting i 16-17-tiden er alt for lite mat for barn. Rett og slett. Det blir veldig mange timer med lite inntak av energi.
Ernæringsanbefalingene er jo også at barn får skikkelige måltider hver 3-4 time. Hvis man f.eks. bare spiser frukt mellom 11 og 16 blir ikke disse anbefalingene fulgt. Det hadde jeg ville tatt opp.
Jeg jobber jo i barnehagen jeg også har sønnen min i og vi serverer fulle måltider både til lunsj og 14-måltid(de som spiser frokost i barnehagen har med matpakke). Til 14-måltidet får de også frukt. Jeg tror vi hadde hatt en barnegruppe av veldig sure og slitne unger om de ikke hadde fått spise seg mette klokken 14 også. Og rester fra matpakke kan ikke sammenlignes med å få ferskt brød med friskt pålegg altså. De fleste barna spiser like godt til ettermiddagsmaten som til lunsjen hos oss.

Noen få barn blir jo hentet tidlig. Der har noen foreldre inngått avtale med oss om at barnet deres f.eks. kun får en halv skive/en liten porsjon havregrøt samt ett par biter frukt på ettermiddagen. Dette for å ikke ødelegge apetitten til middag.

Det handler om å være litt fleksibel og se løsninger, tenker jeg. Vi som jobber i barnehage jobber faktisk i et slags serviceyrke, det synes jeg lederen i din barnehage bør tenke over. At 3 barn skal hjem å spise middag klokken 15 er ikke et godt nok argument for de 12 andre som ikke får middag før i 17-17.30-tiden.
Man bør prøve å tilrettelegge slik at alle blir fornøyde, ikke bare en liten gruppe. Og de bør iallefall tilstrebe å følge kostholdsrådene.


#78

Høyt&amp;Lavt sa for siden:

Jeg har ikke rukket å lese hele tråden, men slenger meg inn likevel ( i fare for å repetere..)

Frukt er ikke nok "mat " som et eget måltid!!
Frukt (og da spesielt eple) er appetittvekkende: det får blodsukkeret til å dale veldig raskt 10-20 minutter etter inntak og SKAPER sult!! Og hvis man da ikke blir servert mat så får de fleste reaksjoner på det.

Jeg var på kurs en gang med kostholds/ernæringsfysiolog, og hun mente omtrent det var barnemishandling å gi frukt uten å tilby noe annet kort tid etter.
Helst skal frukt spises 10-20 minutter FØR vanlig mat; det er best for kroppen. (sa hun)
Og hun trakk spesielt frem dette med at mange barnehager brukte(/bruker?) frukten som et lokkemiddel for å få barna til å spise opp vanlig mat. Skikkelig gammeldags og avleggs, og totalt ubrukelig i kostholdsretning...

Jeg tenker at hvis barna i barnehagen oppleves som hyore, er det ikke frukten som er skylden, men kanskje at de reagerer på at de får lavt blodsukker?? Altså for lite mat i kroppen...

Jeg hadde IKKE godtatt dette sånn uten videre. :niks:


#79

Sokk sa for siden:

Er det virkelig nødvendig at de spiser så voldsomt mye til middag, da? :gruble: Jeg synes det høres helt uforsvarlig ut å "sulte" små barn for å ikke ødelegge middagsappetitten. :nemlig: Heller små og relativt hyppige måltider, er ikke det egentlig opplest og vedtatt? For friske barn jevner det seg som regel ut med matinntaket hvis man ser det over litt tid.


#80

Nenne sa for siden:

Hvorfor er det så skrekkelig viktig at de er sultne til middag da? Hvis de har spist noe som er sunt og som de liker klokka halv tre og spiser litt mindre til middag, så må da et jevnt blodsukker være mye viktigere enn en diger porsjon middag. Merkelig logikk. :skuffet:


#81

Ole Brumm sa for siden:

Det er positivt at de vil gi barna grønnsaker, men ikke på bekostning av frukten og annen mat.

Til fruktmåltidet i barnehagen mine går i, spiser de av matpakken i tillegg til frukt, de skal jo ikke gå sulten resten av dagen...


#82

Røverdatter sa for siden:

Helt enig. Middagslaging med oversultne barn rundt bena er dessuten pyton, så jeg foretrekker at de spiser mindre og lar meg lage middag i fred.

Tulleargumenter som trolig er kunstig konstruert fordi barnehagen ikke gidder å servere mat eller fordi de har fått ressurskutt fra kommunen eller noe.


#83

Dixie Diner sa for siden:

Enig med de over, dessuten er det vel for &%&/( ikke barnehagens problem om ungene er sultne til middag eller ikke? De skal sørge for at ungenes behov blir ivaretatt i barnehagen. Sulting av barn er jo langt over grensa.


#84

celebelen sa for siden:

Hos oss var det foreldre på siste foreldremøte som ville at barna deres ikke skulle få brødskiver fra matpakka til ettermiddagsmaten fordi det ga liten apetitt til middag. De mente tydeligvis at barnehagen skulle sørge for at barna bare fikk frukt og evt. yoghurt. Så det kan ha kommet fra foreldrene og ikke fra barnehagen.


#85

Røverdatter sa for siden:

Det står i HI at det har blitt bestemt å kutte frukt etter et styrermøte med alle styrerne i kommunen.

Men, ja, jeg har også være borte i foreldre som har sagt det samme som du nevner.


#86

Dixie Diner sa for siden:

Kunne ikke falt meg inn å kreve at barnet mitt kun skulle ha frukt til måltidet fordi han ikke skulle orke mindre til middag. Tenk om han er sulten til fruktmåltidet og må sitte og se på at de andre spiser skiver eller knekkebrød, og ikke får selv? :leppe:


#87

Chablis sa for siden:

Det er da virkelig ikke bare de som henter tidlig som ber om det.


#88

Meissa sa for siden:

Jeg har aldri tenkt på dette med at frukt får blodsukkeret til å stige veldig fort. Jeg jobber i barnehage selv og har gitt barna frukt. På min avdeling spiser vi lunsj klokken ett og da har barna fått frukt i halv tre tida. Det er endel fiber i frukt også. og det skal vel bidra til at ikke blodsukkeret stiger veldig fort.

Jeg tror jo uansett ikke løsningen er å bytte ut et fruktmåltid med et grønnsaksmåltid. Styreren forsikret for eksempel meg med at mi frøken gjerne spiser tomater, men jeg synes ikke at noen tomater hverken gir nok energi eller nok næring til en aktiv toåring fra kl 1130 til kl 17 selv om det muligens ikke får blodsukkeret til å stige like fort som eple. Det er mer energi i frukt enn i grønnsaker og barna spiser gjerne mer frukt. Frøkna har blitt servert agurk og gulrot til ettermiddagsmåltidet. Agurk for seg selv vil jeg nesten ikke betegne som "mat". Det er jo bare vann og hvor mye gulrot klarer en toåring å få i seg?

De burde rett og slett få mer mat og styreren har nå sagt at de minste kan få knekkebrød om de absolutt trenger det (om de ikke vil spise grønnsaker), men jeg skjønner ikke argumentet med at de ikke kan få knekkebrød og frukt til ettermiddagsmåltidet når det er helt greit med frukt til frokost og lunsj? :confused: Det virker bare så lite gjennomtenkt.

Her kommer det fra en samarbeidsinnstans mellom de kommunale barnehagene. Jeg er dog usikker på om det var meningen at det skulle implementeres uten at personalet i barnehagen fikk være med å diskutere og lage løsninger som er tilpasset barnas behov på den enkelte avdelingen.


#89

Høyt&amp;Lavt sa for siden:

Frukt får blodsukkeret til å stige fort, før det daler enda raskere enn det stiger. Det har noe med fruktsyre (pektin?) å gjøre.


#90

Hjertensfryd sa for siden:

Eg har holdt meg litt unna denne diskusjonen, men eg må berre skrive litt her no.

Helsedirektoratet har utforma 10 enkle "regler"for barnehagar. Bra mat i barnehagen. Enkle og greie plakater. Nr 2 på den lista er: Bruk grønnsaker og frukt til hvert måltid. Skjær opp i biter, da spiser barna mer. Og nr 7. Det bør gå maksimalt 3 timer mellom hvert måltid. Voksne og barn bør spise sammen.

Dersom det er slik at ungane ikkje får servert noko meir mat etter halv 12, så er det direkte uforsvarlig. Dersom du ikkje får ei utrulig god begrunnelse for dette frå barnehage styrar, ville eg tatt det eit hakk høgare opp.

Du kan jo og høyre med dei andre ansatte der om kor ofte dei et. Har dei sitt siste måltid kl halv 12 og ingenting meir før dei kjem heim og spiser middag ? Eg trur ikkje dei vaksne går frå halv 12 til halv 6-6 utan nok mat. ( eg tenkjer no på ein arbeidsdag frå 9-17, dersom barnehagen stenger kl 17. )


#91

Meissa sa for siden:

Pektin er visst kostfiber og er bra for metthetsfølelsen og fordøyelsen. Kanskje det heter noe annet?

Jeg har googlet litt og finner ingenting om at frukt skaper sult. Jeg finner dog en del artikler om at frukt er bra om man skal gå ned i vekt fordi fiberet gir metthetsfølelse og det inneholder vitaminer.

Opplysningskontoret for frukt og grønt har også en kampanje for å øke inntaket av frukt og grønt i barnehagene. På deres nettside er det en del artikler om frukt, blant annet der en ernæringsfysiolog sier at selv om frukt inneholder fruktsukker er det en berikelse i ethvert sunt kosthold.

Er det ikke også slik at de fleste barn nå får gratis skolefrukt? På eldstefrøknas skole får de i alle fall det. Etter lunsj, ikke før.


#92

Dixie Diner sa for siden:

Kommer helt an på frukten og mengden, ifølge min ernæringsfysiolog-venninne. Spiser man 5 bananer eller like mange mango feks, eller drikker en stor smoothie med mye banan og annen frukt (og ikke noe annet), blir man mett og holder seg mett og stabil. Spiser man et eple eller en pære, blir det jo en litt annen effekt. Jeg blir også sulten av et eple, men spiser jeg mange bananer eller en diger fruktsalat er det jo noe helt annet. Nå er jo kanskje ikke 5 bananer så veldig aktuelt i et barnehage-fruktmåltid, det var mer et svar på "det er barnemishandling å gi bare frukt som et måltid" (herlighet).


#93

Sokk sa for siden:

Dette merker jeg at jeg - som ansatt - hadde kommet til å ignorere glatt. Ikke snakk om at jeg hadde hatt samvittighet til å praktisere dette, verken overfor meg selv eller barna. Vi opererer ganske fritt på min arbeidsplass, og vurderer fortløpende behovet for mat hvis barna er sultne utenom hovedmåltidene. Særlig når det gjelder de aller minste barna.

Ettermiddagsmåltidet er senere hos oss enn mange andre steder, ser jeg, 14.30 eller 14.45, og består av påsmurte brødskiver eller knekkebrød, og frukt/grønnsaker. Noen spiser litt, noen spiser mer. Har aldri hørt foreldre ønske at barna spiser mindre enn de gjør heller. :niks:

Har disse folka som bestemmer vært "i felten" og virkelig opplevd disse ungene med lavt blodsukker? :gruble:


#94

Meissa sa for siden:

Jeg har fått epost fra pedlederen i kveld og de skal innføre knekkebrødmåltid på ettermiddagene nå. :jippi:

Frukt skal de fortsatt få til frokost og lunsj, men det får være greit nok. Nå er jeg bare glad. Jeg er nemlig ganske konfliktsky og synes ikke det gøy å være "slitsom mor" i barnehagen.


#95

Meissa sa for siden:

De skulle vært her hjemme hos meg og sett min hylende toåring klore seg fast i låret mitt når jeg lager middag når vi kommer hjem fra barnehagen når hun ikke har spist på fem timer. :knegg:


#96

Nenne sa for siden:

Så fint at det ordnet seg. :)


#97

Høyt&amp;Lavt sa for siden:

Så bra at det ordnet seg ja. Skjønner godt at det er kjipt å føle seg som slitsom mor som gnager på alt.

Hvis detikke var pektin det het, så husker jeg ikke nøyaktig hva det het, men poenget til hun kostholdsdama på kurset var at frukt (spesielt eple) ga sulteffekt.

Og ja, etter hva jeg lærte på det kurset mener jeg det er barnemishandling å servere bare frukt på så mange timer , uten å tilby noe annet.
Det er selvsagt individuelt hvordan man reagerer , hvor mye eller lite frukt man trenger å spise for å bli stabilt mett/stupsulten, men anbefalingen hennes var å i det minste tilby mat hvis/når sultbehovet meldte seg.

Under kapittelet "småspiste barn" var nettopp oppskjærte eplebåter (rensket for stilk og uhumskheter) et av de bedre triksene de hadde for å få småspiste barn til å spise: la barnet spise uebgrenset av eplebåter 10-20 minutter før det planlagte måltidet, for å få sulteffekten og lære kroppen måltidsrytme.


#98

kakklanes sa for siden:

I barnehagen der minsten min går, så er det noen foreldre som har klaget på at de har fått for mye mat på ettermiddagen, for da er det ikke sultne nok til middag.... Jeg syns det er helt greit at ungene ikke er supersultne ved middag, men at de heller har et stabilt blodsukker gjennom hele dagen. De dagene ungen har spist ekstra godt på barnehagen så har han mindre lyst på middag, men kveldsmat går det godt ned igjen! Men det beste er vel at jeg har fornøyde og rolige unger som ikke står rundt beina mine og vrir seg på gulvet av sult....


#99

Bille sa for siden:

Det var veldig bra Meissa. At små barn skal gå uten annen mat enn grønnsaker fra kl. 11.30 til (i mange tilfeller) kl. 17 hørtes helt hinsides ut.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.