Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva er en "innvandrer" for dere?

#1

Olympia sa for siden:

Jeg får alltid inntrykk av at de fleste kaller kun mennesker med annen hudfarge eller helt forskjellig kulturbakgrunn for innvandrere, mens alle "hvitinger" fra Australia over Alaska blir kalt for Australiere, Amerikanere, osv. Men ikke innvandrere. Jeg har bodd i Norge i seks år og har ennå til gode å bli kalt for innvandrer, selv om jeg er mye mindre integrert i det norske samfunn enn noen av venninnene mine som er født og oppvokst i Norge, dog med pakistansk eller afrikansk bakgrunn.

Kaller dere alle som kommer til Norge for innvandrere, eller skiller dere mellom ulike folkegrupper?


#2

Azi sa for siden:

Jeg kaller alle innvandere i Norge for innvandre. Men du har mye rett i det du sier!


#3

Jessica sa for siden:

For meg er alle innvandrere de som ikke er født i landet, uansett om de er svenske eller pakistanske.

Ikke-etniske nordmenn er jo noe man kan si, men jeg syns det også kan virke rasistisk ut. Samtidig så er det konteksten det blir sagt i som er avgjørende for om det er rasistisk eller ikke.

Et annet spørsmål er: Når blir en ikke-etnisk nordmann norsk? Når den går på ski og drar på hyttetur og drikker øl :rolleyes: Men det er jo egentlig en annen diskusjon


#4

Dixie Diner sa for siden:

Jeg må innrømme at når jeg tenker på innvandrere tenker jeg automatisk på land der man har en litt mørkere hudfarge. Det blir helt feil, det vet jeg.


#5

IOA sa for siden:

Innvandrere er for meg alle som kommer til Norge, uansett hudfarge og bakgrunn. Derfor syns jeg det er veldig vanskelig å si noe generelt om disse, og jeg irriterer meg over at det står "med innvandrerbakgrunn" i avisa. Alle vet jo at de ikke mener feks en svenske da.


#6

Pelen sa for siden:

Jeg tror at mange tenker som Iset til tross for at de pent skriver det motsatte.

Jeg er svensk, men det er aldri noen som har kallt meg for innvandrer mer enn på spøk.


#7

tiddelibom sa for siden:

Det er nok lettest å tenke "innvandrer" om dem som skiller seg ut utseendemessig, ja. Uansett om de er 2. eller 3. generasjon... For meg ligger det nok under endel kulturelle faktorer som gjør at jeg ofte tenker slik.

Strengt tatt er det vel alle som kommer fra et annet land til Norge. Men dere svensker, Pelen, dere "synes" jo ikke.


#8

Azi sa for siden:

Mener du at du ser på folk som er født/bodd og oppvokst her som innvandre selvom det er 2 eller 3 genrasjons?

Hva er det som gjør dem innvandre, utenom utseende så klart?


#9

tiddelibom sa for siden:

Jeg var trolig upresis og uttrykte meg klønete. Beklager. Nei, jeg gjør ikke det. Jeg mente vel bare at det er vanskelig å vite hvor mennesker som som skiller seg ut utseendemessig fra etniske nordmenn kommer fra - om de er turister, innvandrere, om de er barn av innvandrere, barnebarn av innvandrere etc. Hm. Det ble visse klønete uansett, dette.

  1. og 3. generasjons innvandrere er trolig mer norske enn det jeg er..
    Det er selvfølgelig ikke noe som gjør dem til innvandrere.

#10

Martis sa for siden:

Jeg er innvandrer, men har aldri blitt kalt det utenom på spøk.

Jeg tror de fleste med engang tenker på folk fra den tredje verden, når de skal klassifisere en innvandrer. Jeg tenker egentlig selv på 3 grupper, og det er asylsøkere, flyktninger og arbeidsinnvandringen fra f.eks Pakistan når jeg tenker på innvandrere.


#11

Muad'Dib sa for siden:

Skriver under her. Innvandrere (på engelsk: immigrants) er alle folk som flytter til et land fra et annet land. Utvandrere er samme sak sett fra motsatt perspektiv.

Visste dere forøvrigt, at norske borgmestre reiser på rekrutteringsturer til Nederland for å overtale folk til å flytte hit ?


#12

Nenne sa for siden:

Nå måtte jeg jammen tenke meg om. Skandinaver teller ikke med for meg siden vi beveger oss helt fritt mellom landene. Min definisjon av "innvandrer" er en person som er kommet hit uten å ha tilknytning her. Altså er de som har kommet hit på familiegjenforening til en nordmann, som min mann for eksempel, ikke er innvandrer for meg, mens de mange nederlenderne som har kjøpt småbruk i øvre Telemark er innvandrere. Sånn ser det ut i mitt hode.


#13

cilen sa for siden:

Hvis noen ikke prater norsk særlig godt, kan det jo være lett å tro at de er innvandrere eller flykninger. Ellers kan det jo være vanskelig å se forskjell på "vanlige" nordmenn og f.eks bosniske, jugoslavere ol. Jeg tenker ikke automatisk at mørke er innvandrere, ihvertfall ikke de på min egen alder..

Men hvilke land er det egentlig vanlig at det kommer flykninger/innvandrere fra pr. idag? Vet det er fra Somalia ihvertfall. Guttungen har fått noen nye i klassen/eller på skolen som han sier ikke kan norsk. Det skulle begynne 2 nå snart, men han husket ikke om de kom fra India eller om de kom fra Sør-Amerika (der indianerene kom fra):)


#14

him sa for siden:

Min ordbruk er som følger:

  • Jeg kaller alle uansett hudfarge for utlendinger.
  • Hvis de eldre pakistanere hender det jeg tenker innvandrere
  • Har de asiatisk utseende tenker jeg adoptert
  • Ellers bruker jeg å tenke flyktininger
  • Folk fra tidligere Jugoslavia aner jeg ikke hva jeg skal kalle. Kroater? Tror jeg?

Ellers synes jeg det er rimelig at man heller tenker innvandrer om noen som er mørkhudet. Generelt sett er det ingen fra Europa, Australia eller USA (og da har vi jo dekket alle med hvit hudfarge?) som skifter statsborgerskap selv om de bor her i Norge. Og da har de jo ikke innvandret? En svensk statsborger som bor i Norge er enda en svenske. Men hva er en fra Kroatsia som er innvilget Norsk statsborgerskap? En flyktning? Norsk? Jeg synes egentlig at innvandrer passer best i de tilfellene. Ellers er det vel bare fra Pakistan at Norge har hatt arbeidsinnvandring, stemmer ikke det? Og det er vel en god del år siden.


#15

bina sa for siden:

Innvandrere er nok i mine øyne mest mørkhudede, ja. Jeg definerer ikke svensker som innvandrere. Og motsatt anser jeg ikke at en nordmann som har flyttet til Sverige har utvandret. Innenfor Norden i alle fall anser jeg det som et "felles" marked av mennesker og land, mer eller mindre.

Men forresten, jeg anser jo polakker og russere for innvandrere, så det er nok ikke en hudfarge-ting. Mer en vestlig-ting kontra ikke-vestlig.

Egentlig tror jeg at jeg bruker innvandrer som ord om de som vi tidligere kalte asylsøkere, flyktninger, osv. Mens også svensker er selvsagt utledninger i Norge.

Så oppsummert - jeg bruker ordet innvandrer om mennesker av ikke-vestlig opprinnelse. Jeg vet at det teknisk sett ikke er korrekt, men i dagligtalen bruker jeg ordet sånn. Hvis jeg snakker om en innvandrerfamilie i nabolaget, så mener jeg ikke svensker.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.