Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Mat- og helsespørsmål fra snuppa

#1

Bloppy sa for siden:

Kan dere søte damer hjelpe snuppa?
Mor i huset er relatvit håpløs hva baking angår. :sparke:

Spørsmålene dreier seg om gjær. De fleste har hun koll på, men det er to av de hun stusser på.

  1. Hva blir sukkeret i melet omdannet til når en gjærdeig hever? (luft? gass?)

  2. Hva menes med "lufting" i forbindelse med gjærbakst? (at man ikke skal lufte, men holde det lunt?)

Jeg avslører nok allerede med mine forslag min totalt uvitenhet ang baking. Og spesielt gjærbakst.


#2

Nenne sa for siden:

  1. Sukkeret omdannes vel til CO2 etter som det forbrukes i kontakten med gjæren.

  2. Å unngå lufting, betyr å unngå trekk. Deigen skal stå lunt for å heves skikkelig.


#3

Niobe sa for siden:

Sånn omtrent: Sukkeret blir til alkohol og karbondioksid. I deiger fordamper alkoholen (i motsetning til i fruktsaft, som gjærer og blir til alkoholholdig væske), mens gassen gjør deigen luftig.


#4

Veronal sa for siden:

  1. CO2
  2. Lufting? Eller luftig? Hvis det skal være det siste så er det at all CO2 lager hulrom inne i deigen og gluten er god på å holde deigen seig slik at den bare strekker seg når CO2 dannes og ekspanderer slik at det blir hulrom som blir værende når baksten er stekt slik at baksten fremstår som luftig i motsetning til kompakt.

#5

Bloppy sa for siden:

Supert!

Takk for svar damer. :blomster:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.