Jeg føler jeg fremdeles er litt på utprøvingsfronten her med hjemmelaget brød. Fikk kjøkkenmaskin i fjor har prøvd meg frem med litt forskjellig. Det jeg lurer på er hvor grovt det bør være før det er "sunt nok". Jeg får ikke til gode brød som er noe særlig mer enn 60 prosent frø/grovt mel.
Jeg bruker 1 kilo grovbakstmel og 1 kilo Fibra på fire brød, samt frø/kli/kruskakli etter forgodtbefinnende, og aner egentlig ikke hvor grovt/ugrovt det blir. :sparke:
Kan noen gi meg en god oppsktift på et grovt brød med frø og korn? Og når dere steker det (hvor lenge, temperatur) bruker dere brødformer ala 'formkakeformer' (dere som ikke har brødbakermaskin)? brødbakernovise
Rug, bygg og havre har egenskaper som skiller seg fra hveten og er fin å få med i blandingen, men jeg har litt problemer med å finne ut hvor mye bygg og havre man kan tillate seg i melblandingen. Jeg husker et Puls-program for et år eller to siden, hvor en baker sa man kan ha opp til 40% bygg og fremdeles bake vanlige brød (i motsetning til flattbrød).
Taien: jeg bruker en modifisert versjon av mims hellebrød (søk her inne). Jeg har ikke kjøkkenmaskin, men med den oppskrifta slipper jeg å kna for hånd.1 kg mel og 1 liter vann, pluss gjær og frø, rører, hever en time, over i tre brødformer og 1t50min på 180 grader.
Jeg bruker linfrø og sesamfrø, av og til litt solsikkekjerner (men ikke for mye pga kadmiuminnhold) eller gresskarkjerner. De siste knuser jeg i stavmikser for 3-åringen synes de er litt store.10-15 ss totalt av frø tror jeg.
Skal vi se, jeg bruker brødbakemaskin og 1 brød er ca slik:
300 g hvetemel
50 g sammalt hvete eller fullkornsmel
100 g grov rug
100 g havregryn
50 g firkorn
30 g linfrø
30 g solsikkekjærner eller gresskarfrø
20 g rapsolje
litt søtt og litt salt
12 g gjær (fersk)
420 g vann