Jeg har hørt litt om trykkokere og blitt veldig nysgjerrig. De som holder på med det er nesten litt sekteriske, og veldig frelst. :humre:
Men det virker jo veldig praktisk, hvertfall i hektiske familieuker, også slipper man å være hjemme hele søndagen for å passe middagen.
På Pinterest har jeg funnet mange oppskrifter til slowcookers, som man kan fryse ferdig i poser. Det må jo kunne overføres til trykkoking også, siden det basically er mat med relativt lik koketid.
Jeg har fått trykkokt fårikål og pølser servert av min søster. Fårikålen ble veldig bra og ca halvert koketid, pølsene imponerte ikke stort altså, skjønner ikke helt hva hun tenkte. :fnise:
Jeg har brukt trykkoker i flere år. Kjøtt blir mye raskere ferdig og poteter tar bare ti minutt! Kjøpte Tefal med rist i så kan jeg ha kjøtt i bunn, la dne stå under trykk i x minutter (kommer an på kjøttet) og så løser jeg ut trykket og hiver oppi grønnsakene.
Veldig enkelt og greit!
For å beregne hvor lang tid den trenger så deler jeg "normal" koketid på tre.
Jeg hadde selvfølgelig en gammel i hippieland. som jeg dampet grønnsaker i. En av grunnene til at de gikk delvis ut av bruk var jo en god del ulykker, men det er kanskje noen nye sikkerhetsdippedutter på de nye?
Faren min brukar det ofte til type hjortekjøt og sånt som ofte blir litt tørt ved vanleg koking. Han seier det blir noko heilt anna, i positiv betydning, når han brukar trykkokaren istaden.
Mamma lagde ertesuppe på en halvtime i stede for flere timer nå i helga. Min står i skapet ubrukt. Må gjøre noe med det snart! Praktisk at det går så fort, miljøvennlig og økonomisk er det jo også, siden det bruker mye mindre strøm.
Skal vi se, næringsinnholdet er jeg itt usikker på det blir jo veldig varmet opp. Men samtidig beholdes all kraft osv i pannen og smakene blir nydelige.
Det jeg er så entusiastisk over er at jeg kan lage en deilig søndagsgryte på null komma niks, og at alt jeg hittil har prøvd (har ikke brukt noen oppskrifter, bare slengt oppi ting) har blitt fantastisk!
Jeg har laget lammegryte to ganger og så har jeg laget en indisk inspirert kyllingrett.
Lammegryten: Jeg stekte en pakke fårikålkjøtt (49 kr kg på rema og mye kjøtt og mindre fett) lett i stekepannen (brunet) så la jeg det i bunnen på trykkokeren. Så stekte jeg to løk og et par fedd hvitløk, i litt smør. Helte over kjøttet. En halv liter vann helte jeg over, og litt oksebuljong. Har kjøpt en flytende flaske med noe greier på Coop. Hadde en boks tomater over. Så krydret jeg dette. Salt, pepper, paprikakrydder, rosmarin, basilikum og litt flytende chili. Salt, pepper, timian tror jeg. Alt mulig man tror er godt. Etter 20 min senket jeg trykket og hadde oppi gulrøtter og poteter. Det godgjorde seg i nye 10 min i kokeren.
Dette tok en god time å lage da, men et par dager etter prøvde jeg på nytt og det gikk mye raskere. Jeg ser for meg at man hvis man har det travelt kan kutte opp alt dagen før så det går enda raskere.
Vi kjøpte trykkkoker for et drøyt år siden, og den er stadig i bruk. En soleklar fordel er for eksempel at vi kan ha dragsvin på hverdager. :nam: Bolognese går også på null komma svisj!
Jeg har også Tefal men på trykkokesidene jeg har sett anbefaler de en som heter WMF tror jeg. Men det går bra med Tefal. Risgrøten må stå i en ildfast form på risten i trykkokeren btw. Ikke helles rett ned i. I følge oppskriften jeg så.
Har veldig god erfaring med julematen; Pinnekjøtt og speka svineribbe. Pinnekjøttet bruker vi ca 40 minutter på med trykk-koker; det kommer litt an på trykk-kokeren, hvor høyt trykk og hvor raskt den kommer opp i trykk. Mine foreldre sin trykk-koker bruker bare ca 20 minutter på pinnekjøttet.
Jeg fikk til jul, og prøvde den for første gang i går, til en blomkålsuppe. Knall! Så nå er jeg på oppskriftsjakt. :humre: Jeg fant denne siden, ser bra ut:
Fikk lyst til å prøve den fra Ikea jeg også, for jeg hvis vi blir hekta så tar vi den med på hytta og kjøper en bedre en hjemme om det skulle være behov for det, eller en til fra Ikea.
Særlig på hytta har vi bruk for det, den komfyren er så treg.
Den er jo ikke dyr heller, men virker veldig bra allikevel. Har ikke hatt så mye tid til å prøve den ut enda, men bolognese ble nydelig, og grytekjøtt kokte seg veldig ferdig på 40 min, kunne antageligvis kokt det endel kortere med samme resultat. Synes det er fint å ha muligheten til å lage langkokt mat på en helt vanlig hverdag. Dessuten er gryten tykkbunnet og kan fint brukes uten lokk til andre ting også.
Jeg er spent på hva du ender med og hva du synes om den. :) Jeg fikk den nyeste kokeboken til Nathan Myrvold til jul av mannen min, som mente at dette nok betydde at jeg kom til å måtte få en sous vide-maskin til bursdagen. :knegg: Foreløbig ser det ut for meg som om en trykkoker er et like sannsynlig behov.
Jeg har ikke den Indie viser, men min er 6,5 liter, og det gikk helt fint med suppe til 3 barn og en voksen i den hvertfall. Jeg tenker det er kjekt å ha muligheten, hvis vi har gjester eller noe.
Sjekk gjerne innom ein Jerniabutikk også, om du har ein i nærleiken. Eg har sett slike på Jernia her i området tidlegare iallfall. No er det ei stund sidan eg har sett etter.
Vi er som regel fire stykker, to voksne og to barn. Tror ikke det skulle være noe problem å lage mindre porsjoner, så lenge du har minimum et par dl. væske i.
Det er tre innstillinger, ingen trykk, halvt trykk og fullt trykk, en slags bryter du skrur på. Når den har kommet opp i trykk så spretter det opp en rød knapp som viser at den er i trykk. Følger med bruksanvisning som gir en pekepinn på hva som kan lages på halvt og helt trykk. Følger også med en innsats som man kan dampe grønnsaker i eller sette en ildfast form på dersom man skal lage grøt eller lignende.
Tally, jeg bestilte akkurat en 4,5 liters trykkoker fra [url]www.tretti.no[/url]. Så får vi se hvor lang tid den bruker på å komme, og hvor fornøyd jeg blir med den. :)
Jeg så på det tilbudet selv, men så også at den ikke var på lager. Litt googlig viste at mange klaget over at det var mulig å bestille varer uten at det var på lager, og de ikke sa i fra om det før man tok kontakt med dem og forlangte pengene tilbake. Da ble jeg skeptisk.
Etter at mannen min fikk denne boka av meg til jul: www.amazon.com/Modernist-Cuisine-Home-Nathan-Myhrvold/dp/0982761015
regner jeg med at det kommer både trykkoker og etter hvert en sous vide-maskin (når vi bare finner en som koster det vi er villig til å betale for den) i hus. :knegg:
Jeg har nemlig i flere år snakket om at vi bør skaffe oss en trykkoker (for jeg har noen engelske venninner som bruker sine mye til hverdagsmat og slikt, og er superbegeistret), men da har han vært skeptisk og sett for seg at "nå blir det bare gryteretter til middag". MEN, i denne boka står det at en slik trykkoker også er PERFEKT for raskt å lage egen kraft til bruk i matlaging i, og VIPS! så var gubben mer interessert igjen. :fnis:
Det eneste som må til nå, er at vi må få ryddet plass til den et sted. :sukk:
Har trykkokerne deres flere program? Min har fire ulike innstillinger, en for grønnsaker, en for bønner og korn, en for kjøtt og en for fisk. Men jeg er litt usikker på hvordan jeg bruker dem på andre oppskrifter. Jeg regner med at det er ulikt trykk, og hvordan vet jeg da hvilket trykk som er riktig?
Min har bare fullt trykk og litt mindre trykk. Det sto i instruksjonsboka når man skulle bruke de ulike, jeg tror det var stort sett bare noen grønnsaker som skulle ha mindre trykk. :gruble:
Hm, på min ser det ut som maks trykk er på fisk. Det syns jeg er veldig rart, siden fiskekjøtt er så skjørt. Jeg tror jeg må lese litt nøyere på bruksanvisningen. Tegnene er altså damprelease, grønnsaker, korn, knoller og bønner, kjøtt og til slutt fisk. Min har ikke mulighet for quickrelease med kaldtvann heller tror jeg, bare soft release. Det er det som er beskrevet i bruksanvisningen, i allefall.
Spennende. Jeg følger med, kanskje jeg trenger dette også? :knegg:
Det eneste jeg er usikker på, er karamelliseringen. Det finnes en del forskning, blant annet fra Norge, som sier at denne karamelliseringen av stekt mat er en sterk årsak til hjerte- og karsykdommer. Det kalles AGE, tror jeg. Kanskje jeg må spørre en jeg kjenner som kan noe om dette.
Sous vide er jo motsatt; langkoking på lave temperaturer.
Ah, da skjønner jeg. Jeg måtte scrolle litt og lese igjen. Men jeg vet ikke. :vetikke: Det er jo ikke noe mer karamellisering her enn ved andre langkokte gryter vil jeg tro? Det eneste trykkokeren gjør er jo å korte ned koketiden.
Nei, ikke så vidt jeg skjønner det. Det handler om glykolysering, noe som skjer i økende grad ved høy temperatur. Og konseptet er vel at høyt trykk gir samme resultat som høy temperatur. Jeg har ikke lest så nøye, det er bare noen alarmklokker som går av når noen nevner karamellisering og Maillard.
På Abels Tårn på P2 sa de at karamelliseringen kun er farlig dersom man ikke får i seg proteiner samtidig. Dermed vil jo det meste man lager i trykkoker være trygt.
Du får i mange ulike prisklasser. Ikea har en til 500,- det samme har Tefal. Min kostet 1800,- på Home&Cook på Norwegian Outlet og du får dem opp til 4000,-
Min er en 8-liters, og en av de største. Til daglige middager hadde vi nok ikke trengt mer enn 4 liter, men jeg tenkte det var greit til å lage store porsjoner og fryse ned.
Tretti.no har mange ulike, Skilpadda bestilte derifra.
Jeg tror ikke det stemmer, altså. AGE er glykolisering av proteiner. Men jeg finner ingenting som sier at trykkoker er noe farligere enn vanlig matlaging når jeg leser litt rundt; poenget er vel at man skal prosessere maten så lite som mulig (aka al dente). Trykkoking blir altså bare et problem hvis man karamelliserer all mat (og det er jo det som gjør det ekstra smakfullt).
Her er det litt om AGE fra en kilde jeg i hvert fall kan stå inne for, og jeg tror det er greit tilgjengelig også.
Nei, jeg syns det er interessant! Men jeg greier ikke helt å se at en trykkoker skal være farligere enn en vanlig gryte. Man kan jo like gjerne karamellisere i stekeovn, stekepanne og vanlige gryter. Mange av trykkokerrettene er jo dampkoking f.eks.
Og i mange tilfeller, som ved damping av grønnsaker så bevarer man fler næringstoffer, slik at der er trykkokeren bedre. Så får vi bare være forsiktig med pulled pork, karamellisert løksuppe og slike retter som vanligvis skal koke i mange, mange timer. Det hadde vært interessant å sett mengden av AGE (kan man si mengden? Er det et stoff?) i mat som er karamellisert gjennom vanlig bruk av ovn og i trykkoker, om det utgjør noen forskjell.
AGE betyr Advanced Glycation End Products, så det er et stoff på et vis. Det er ganske interessant; man har sett at diabetikere har høyere serum-AGE enn andre rett og slett fordi de har høyere blodsukker og dermed glykoliseres det mer - og det er en teori at det er årsaken til at også type 1-diabetikere har høyere forekomst av (stille) hjerte- og karsykdom, selv om de vanligvis ikke er overvektige. Og kan kanskje forklare den dårlige helsen man får av å spise ferdigmat eller halvfabrikata, der de tilsetter AGE (det smaker jo søtt og godt, slik som mykstekt løk blir søtt).
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.