Jeg har så lyst til å begynne med det, men jeg kommer liksom ikke i gang. Det føles overveldende. Hva begynner jeg med? Hva er enkelt? Er det noe utstyr jeg må ha, hvor får jeg tak i det? Jeg har lest en bok om fermentering, veldig inspirerende, men ikke konkret nok til at jeg kommer i gang med noe. Det er mye jeg kunne tenkt meg å prøve. Sauerkraut, kimchi, agurker, sennep... Har googlet og lest oppskrifter også, men likevel kommer jeg liksom ikke i gang. Noen som har fermentert noe, som kan få meg i gang? Begynne med noe som er skikkelig enkelt er nok lurt.
Planen er at det skal bli godt, ja. I tillegg sunt. Det blir jo en slags gjæringsprosess med melkesyrebakterier, slik at maten blir probiotika rett og slett. Bra for magen. Også får maten lang holdbarhet på denne måten. Sauerkraut er jo noe som minner om vår surkål, men den er fermentert istedet for tilsatt eddik. Kommer vel opprinnelig fra Tyskland eller deromkring. Det står en fremgangsmåte her f.eks. men jeg har lest så mye forskjellig at det går rundt i topplokket. Ferdig etter en uke skriver noen, mens andre skriver at det tar 4 mnd. Også er det litt om og men med hva slags krukker man kan fermentere i, det skal helst ikke komme oksygen til for da kan det bli mugg, men det er ikke farlig sier noen, mens andre sier at da må man kaste hele skiten og begynne på nytt, men hallo - hvis det tar 4 mnd å komme dithen også må man kaste alt så vil jeg helst prøve å gjøre det mest mulig riktig fra starten for å unngå det og da trenger jeg personlig oppfølging. :D
Kimchi er forresten fermentert kinakål, nasjonalrett i Korea, kåret til verdens sunneste mat. Ikke vet jeg, men det smaker ihvertfall veldig godt.
En venn av meg kjøpte sauerkraut juice i en trendy helsekostbutikk i Berlin. Sikker sunt, veldig lite godt.
Min stemors barndomshjem hadde de ostelager med jerndør i kjelleren. Hun sier faren en og annen gang slengte inn et glass konjakk. Dette var i Danmark.
Mine foreldre fermenterte sauerkraut når jeg var yngre. Husker at det ble gjort i en veldig stor krukke som stod på bakken og var utrolig tung. Det ble veldig godt da. Men husker jo selvsagt ikke hva de gjorde med det. Husker at salt var innvolvert og at toppen hadde ne brimme og når det var vann i den brimmen så var det tid for å røre. Beklager at hukomelsen min ikke er helt på topp men kansje det var til noe hjelp.
Ok, nå har jeg omsider laget noe. Kjøpte meg kefirkorn og lager kefir. Smakte på første porsjon nå nettopp. Det smakte sur melk, rett og slett. Men jeg er ikke så kresen, det skal gå ned. Faktisk smakte det slett ikke verst med en dråpe stevia og litt kanel, men jeg skal nok fint klare å venne meg til å drikke den naturell også. Barna må nok utstyres med neseklyper om jeg skal klare å få lurt i dem dette stoffet. Men kamuflert i en smoothie bør det gå helt fint. Neste eksperiment tror jeg blir fermentert sennep, jeg har funnet en oppskrift.
Og takk til Nooria for linker til blog og Wicked mums, det var midt i blinken for meg! Har funnet masse interessant jeg skal prøve meg på. :)
Ja, kefirkorn! :) Det ser ut som små blomkålbuketter. Det er kulturer av melkesyrebakterier. Når du gir dem melk så syrnes melken, altså de spiser opp laktosen og frigir melkesyre i prosessen. Da blir det kefir. De tygger i seg kasein også, sånn at melk som er syrnet på denne måten kan tåles av folk som har melkeintoleranse. Kefiren du kjøper i butikken har liten probiotisk effekt, men om du lager den selv med kefirkorn så blir det andre boller.
Da har jeg også laget creme fraiche. Brukte 1/2 liter kremfløte og 2,5 dl kefir som startkultur. Den har stått snart et døgn på ca 25 grader og har blitt ganske tykk. Blir spennende å smake.
Jeg fikk tilsendt kefirkorn i posten før jul, og nå har jeg laget vannkefir på kjøkkenbenken hele julen. Jeg håper det vil resultere i en velfungerende mage.
Da datteren min luktet på vannkefirkornene utbrøt hun "det lukter som Herman".
Yay! Er det ikke gøy å lage sånt selv, jeg har helt dilla. :) Jeg har også fått vannkefirkorn, men de har ligget i kjøleskapet i ukesvis. Har ikke fått rotet meg til å sette i gang med vannkefir ennå. De er tørkede, så jeg håper de har overlevd.
Creme fraichen ble god, forresten. Mildere i smaken enn kefir. Også kom jeg på at jeg har laget en ting til! Fermentert sennep, og da brukte jeg myse (fra kefir) som startkultur. Mitt neste prosjekt nå blir grønnsaker av noe slag, tror jeg. Sauerkraut passer visst bra for nybegynnere.
En probiotisk drikk laget ved å blande vann, sukker, tørket frukt og vannkefirkorn. Vannkefirkornene er bakterie og gjærkulturer som gjør om sukker til melkesyre bl.a. Mange gjør en gjæring nr.2 ved å tilsette fruktjuice. Med tett kork dannes gass også, det blir boblevann rett og slett. Litt som brus. Det er ihvertfall min plan. Jeg er bare på planstadiet ennå. Nooria? :D
Jeg har ikke planlagt så veldig egentlig. Har en i familien som er veldig inspirert av disse bloggerne. Siden vi begge har irritabel tarm har vi snakket litt om bl.a probiotika, og derfor sendte hun meg kefirkorn. Jeg måtte jo teste det ut og nå har jeg laget flere runder. Kefirkornene har begynt å formere seg, så snart må jeg fordele det på flere norgesglass. Jeg må også finne ut hva slags tørket frukt jeg skal bruke for at ungene skal like det.
Ja det høres jo ut som et helt riktig ord på det. Hadde det noen effekt hos deg?
Jeg fikk influensa og klarte ikke å følge opp. Til slutt skyllet jeg kefirkornene og la de på vent i kjøleskapet. I går satte jeg ny "sats" igjen så snart blir det ny runde på meg. Denne gangen skal jeg starta forsiktig.
I ettermiddag skal jeg for øvrig på middag til ei som fikk vannkefirkorn av meg, og jeg er spent på å høre hvordan det har gått der.