Jeg har enda til gode å ha et problem med denne, den funker alltid. Jeg har aldri tenkt over temperaturer på egg eller noe slikt, jeg tar egget fra der det er og blander det sammen i forhold til oppskriften. Av og til bruker jeg sikt, det er smart egentlig sånn ift ugreier i melet, men ofte bare dumper jeg melet oppi alt på en gang også. Funker det og. :blånn:
:værsågod:
Mormors Sukkerbrød som ALLTID funker:
1 egg
1 dl sukker
1.5 dl fint hvetemel
1 ts bakepulver
1/2 dl kaldt vann
Gang opp oppskriften etter behov; Jeg bruker 3 egg til 22cm, 4 egg til 24 cm, og 5 egg til 26-cm springform. Da får du en høy og fin sukkerbunn, ca 6 cm. Til langpanne får du ta deg et lite regnstykke så får du hvor mange egg du tenger for å få tilsvarende høyde (legg det ut på forumet så slipper du ta det selv )
Pisk egg+sukker til eggedosis. Ha mel og bakepulver i litersmålet og rør litt i med ei skjei så du får blandet det litt. Sikt forsiktig i mens du rører inn med en slikkepott, (eller slik jeg gjør og som man egentlig ikke skal gjøre, dump det litt etter litt rett fra litersmålet oppi eggedosisen på laveste hastighet med vispen). Rør deretter forsiktig i vannet til røren er helt jevn.
Ha i godt smurt springform, jeg pleier å smøre med smør/margarin, og deretter mette smøret med mel ved å ha oppi litt mel og riste rundt. Da løsner den så fint atte.
Sett midt i KALD stekeovn. Sett stekeovnen på 175-200 grader MED varmluft. Skal stekes i 30-40 minutter. Jepp, det står KALD stekeovn, den skal varmes opp med kaka inni.
Kaka er ferdig når den har "sluppet" kantene så det er litt glipe ut mot springformen, og når den ikke "gynger" når du rister litt forsiktig i den. Du kan fint åpne ovnen for å ta litt i kakeforma - denne kakebunnen klapper ikke sammen.
Legg evt. over litt bakepapir hvis du synes den blir mørk.
Ta ut, la avkjøle i forma en stund før du løsner og lar avkjøle på rist.
Et voila!!
så det vil jo variere litt fra ovn til ovn hvor raskt den varmes opp. Følg med første gangen og sjekk når den slipper kanten/ikke gynger. Da er den ferdig.
Jeg har prøvd denne oppskriften i mange ovner, alt fra gamle treskeverk til nymotens greier, og funker gjør den uansett.
Vanligvis anbefaler man ikke varmluft til sukkerbrød siden det er en større risiko for at den faller sammen og det er vanligvis helt unødvendig: men oppskriftene varierer jo. Jeg har også lest at bakepulverkaker generelt kan vanligvis fint settes i kald ovn, fordi moderne bakepulver (de siste 70 årene) er tostegs, og det første steget er i gang med det samme væsket er tilsatt det tørre, helt uavhengig temperatur. Kald ovn regnes i noen tilfeller som en fordel. Det er i alle fall teorien uten at jeg har utforsket det nærmere selv.
Har bakt denne i dag, skal bli marsipankake. Kaka ble fin i allefall, og smaken kan vel uansett ikke bli dårlig. Skal spises i kveld, takk for oppskrift!
Da står den i ovnen her også. 1. Bløtkakebunn ever tror jeg. Så langt var det ikke vanskelig, men det kan bli et lite raseriutbrudd om det skjærer seg.
Nei, ikke så jeg merket det. Men det skal sjekkes nærmere ved en evt neste gang. Det blir kjøpebunn, det er en haug med 5-åringer som skal spise den, de bryr seg sikkert ikke så fælt.
Min ble veldig bra, men litt vel høy så neste gang ganger jeg med 3 og bruker 24 cm form. (Det ble litt mye kake og lite fyll.) Tenk det, klage på for høyt sukkerbrød. Perfekt om man vil dele i 3.
Har denne i ovnen nå. Først etter at den er ganget med fire og kommet oppi springform 24cm, OG kommet i ovnen leser jeg at flere synes den blir for høy da. Og jeg som sendte mannen avgårde på søndagsåpen butikk for å få tak i flere egg og litt mer sukker; jeg hadde hatt nok til å gange med tre(men ikke liten nok springform), jaja, dette blir bra. Jeg og ungene skal pynte og spise i løpet av dagen, så håper og tror den blir kjempegod(og grisete), mmmm!! :)
Den har stått i 45minutter nå og er fremdeles ikke ferdig. Begynner å bekymra meg for om den blir for mørk på toppen før den rekker å bli ferdig i midten.
Jepp, den gikk omtrent rett fra ustekt til brent. Æsj.
Får kutte av sider, bunn og topp og håpe at det blir noe igjen til kake.
Hvor lenge, hvor i ovnen på på hvilken temperatur stekte dere andre som har forsøkt denne?
Har tatt den ut av formen. Den er fin i bunnen, brent rundt og en høy sprukket topp i midten - hva gjorde jeg galt mon tro? Den synker ikke sammen i det minste da, ikke ennå iallfall. :humre:
Jeg skar av hele veien rundt slik at det ble en mindre sirkel. Da fikk jeg bort alt det brente som var rundt. At det er en topp på gjør ingenting, det er bare meg og trolla som liker slik kake. Trodde jeg hadde bananer og syltetøy men siste bananen åt vist ungene mens jeg sov før idag(ifølge mannen, hehe) og syltetøyet hadde gått ut på dato i fjor en gang - ja, vi bruker altså kun syltetøy på vafler/kaker/pannekaker, så...:humre: Det ble altså krem, fruktcoctail, ananas og revet mørk planil-sjokolade. Tror nok det blir spisende ja! :jupp:
Henter fram denne, jeg, nå dagen før 17. mai - jeg har brukt denne oppskriften til 17. mai-bløtkake hvert år siden jeg fant den her og den er perfekt!
Og Guttemammis, tre år etter at du stilte spørsmålet: det er hakket melkesjokolade, og jeg bare trykker den fast rundt kantene. Jeg deler bunnen i tre og har gjerne jordbær og krem i det ene laget og hermetisk pære og krem i det andre. Av og til river jeg marsipan og har i det ene laget også. :nam:
40 min var ikke nok. Den virker fast når jeg rister, men når jeg stikker med strikkepinne er det bløtt i bunnen. Inn i ovnen igjen. Satser på at det blir bra. :)