I år kjem mannen min sin familien til oss til jul. Dei er ikkje norske, og overnattar derfor fleire netter. Deira mattradisjon til jul er naturlig nok ikkje lik den norske, men både eg og dei er stort sett alt-etande, nysgjerrige, og ikkje spesielt opptatt av at det må vere slik og sånn.
Tenker å ha and på julafta, alternativt kalkun. Men eg vil jo gjerne ha pinnekjøtt ein dag også, og lurer på om eg skal servere det på veslejulafta, som del av ein buffet. Da kan ein jo velge det bort om ein syns det blir for sært og norsk.... Kva foreslår de som god mat som passar i saman med pinnekjøt, kålrotstappe, og muligens potetstappe? Kyllingbryst av eitkvart slag? Dadler og bacon? Ratatouille? Skinke og salat? Waldorf? Er litt i villrede...
Begge mine svigerforeldre er interessert i mat og er opptatt av det. Dei tåler mykje smak og variasjon, men har ytra ein viss forbløffelse over at nordmen et kålrabi som festmat...
Kan legge til at både min mann (som har ete pinnekjøtt mange gonger, og syns det er godt, men veldig kvardagslig), og min svigerfar, har ytra nokså klart at pinnekjøtt er ikkje ønskelig som festmat på ei julafta altså. Svigermor er rundare i kantane, og positiv. Men eg har da valgt å ikkje servere pinnekjøtt som eit hovedmåltid (reknar med at nokon meiner at eg bør gi blaffen og lage maten som eg sjølv vil ha).
Hos oss får gjestene maten vi har. Det er vår jul (det vil si oss to og barna), og vi holder på våre tradisjoner. Det eneste jeg tar hensyn til er allergi og religiøse hensyn.
Koldtbord høre fint ut, men hva slags tradisjon har egentlig dere som familie?
I min familie, altså der eg voks opp, var det pinnekjøtt på julafta og laks på 1. dag. Ellers ingenting fast. Svigerfamilien har varierande matrettar på julafta, gjerne and, rype eller hamburgerrygg. Ein gong i løpet av jula har dei sitt tradisjonelle "hangikjøt" som er utbeina røykt lammelår med poteter, erter og kvit saus. Veldig godt. Min mann, eg og ungane har i ti år enten feira jul hos mine foreldre eller hans foreldre. Det er første gang vi er hos oss.
Som einaste nordmann i flokken på 8 voksne, har eg ikkje lyst til å presse gjennom pinnekjøtt på julafta. Det er heller ikkje viktig for meg å ha det på julafta. Eg har dei siste åra hatt annan mat, og er komfortabel med det.
Ah, da blir det anderledes. Jeg trodde du og mannen hadde deres tradisjoner og syns det var rart å vike fra det. I ditt tilfelle ville jeg tilpasset meg de andre jeg også, men jeg ville nok snikinnført en egen tradisjon du og mannen din blir enige om etterhvert. :nemlig:
Jeg skulle forresten ALDRI ha pinnekjøtt på julaften, virkelig aldri, men gjett hva vi har nå? :D
Jeg synes pinnekjøtt er helt greit. Ikke akkurat festmiddag (julaften), men godt en gang eller 2 i året. Jeg ville dermed servert det på f.eks. lillejulaften og da som middag. Synes egentlig ikke det passer som del av buffet...
Jeg ville satset på andre ting som passer med kålerabistappe. Pølser og skinke. Kanskje ha litt mer grønnsaker enn det man pleier å ha. Rosenkål og brokkoli med bacon er jo godt til alt nesten. Og da synes jeg at du har en strålende middag.
Ellers kan du gå for restaurantenes juletallerken og lage både pinnekjøtt, pølser, ribbe og kjøttkaker. Men det er kanskje litt mye jobb for åtte mennesker.
Og lager du en skikkelig god kålerabistappe, med smør, fløte og pinnefett, så tror jeg at dine svigerforeldre kommer til å forstå at kålerabi kan være festmat.
Pinnekjøtt er festmat. Gå halve dagen og kjenne på lukta av pinnekjøtt på kok. Den forventningen det bygger opp. Og med en god akevitt til og et mørkt øl. Spise lenge og sakte. Det er godt det!
Ja, EG syns jo pinnekjøtt er festmat, men svigerfamilien er någet skeptiske og hoderystande, og fortel sine landsmenn (nokså humrande) om nordmenn som et kålrabistappe til fest. Det er knapt sett på som menneskemat. Og har ført til ein god del latter. Dei er ikkje positivt innstilt med andre ord, men eitpar av dei er villig til å smake, og er nysgjerrig.
Dei er opne for ny mat, og er over normalen interessert i god mat - i gourmet-kategorien. Fransk, spansk, italiensk, indisk og thai. Pinnekjøtt skurrar :knegg:
Rosenkål og brokkoli er smart. :) Vossakorv - ja! Kan snike inn falukorv også, som eg veit dei likar.
Og lukta av pinnekjøtt - min mann meiner det luktar gammal sau, men har altså blitt van med smaken, og likar det godt. Seier det, fordi det er ikkje opplagt at ein utlending syns pinnekjøtt er tiltalande.
Min finske tante pleide å lage en form for gratinert kålrabi/gulrotstappe som tilbehør til pinnekjøttet. Det var veldig godt, og kanskje litt mindre 'hverdagslig' enn vanlig kålrabistappe.
Og så må du kjøpe pinnekjøtt med mye kjøtt og ikke bare fett/bein. Det er utrolig forskjell.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.